***LIVET EFTER 70***

Välkommen hit! Jag som skriver här heter Ingrid och jag bor på Gotland. Min blogg handlar mest om hur livet blev här på Odvalds utan min Åke, som lämnade mig 8 februari 2012. För första gången i mitt liv lever jag nu ensam och det har onekligen sina sidor. I min blogg hittar du också bokrecensioner, recept och foton och så en och annan nyhetskommentar, speciellt om det händer något på Gotland. Jag hoppas att du ska trivas här och vill komma tillbaka och jag blir väldigt glad om du tar dig tid att lämna en kommentar!

En fredag i slöhetens tecken

3 kommentarer

Solen skiner idag också, men det blåser ganska mycket. Det var tur att det var lugnare igår, för då åkte Alessias mamma och syster med båten till Nynäshamn. När de reste hit var det en förfärlig sjögång och dessutom åkte de med den lilla färjan, så de var nog lite oroliga att det skulle bli lika otrevligt igen.

Sommaren sista ros, åtminstone här hos mig, för nu är sista knoppen utslagen

Igår var jag på Kupan och jobbade på eftermiddagen och idag tänkte jag först dra igång med lite städning, men så fastnade jag vid datorn ett tag och en granne och pratade en stund och när jag blev ensam igen, hade städlusten gått av mig. Så jag latar mig lite idag och laddar upp inför kvällen då jag ska gå på Rondo och lyssna på Babben och Göran Fristorp. Städa kan jag göra en annan dag!

Nu ska jag lägga mig i solstolen ett tag och lyssna på Johan Holmsäter. Jag har hört att han ska vara så bra.

Ha en skön fredag!

Magasin Wisborg – Fridhem

18 kommentarer

Det har varit en solig och fin dag och på förmiddagen satt jag ute och läste om Harry och Nola. Boken, Sanningen om fallet Harry Quebert, är verkligen bra! Sen blev det lite tidig lunch för klockan tolv skulle jag iväg på ett studiebesök med SPF.

Vi skulle åka till Visby och titta på Gotlands Museums samlingar vid Magasin Wisborg och där fanns det minsann massor av prylar av alla de slag, en halv miljon föremål lär det ska finnas. Vi var inte så många, 23 stycken, men vi blev uppdelade i två grupper som blev guidade runt i magasinet. Vår guide hette Julia, efternamnet uppfattade jag inte, men hon var jättebra. Här följer några bilder. Jag tog en hel massa och om du skulle vilja se ännu flera har jag lagt in ett gäng på föreningens hemsida. Klicka HÄR om du vill se på dem.

Vår guide Julia berättar om de föremål som man fått från olika kyrkor på Gotland. En del är i muséets ägo, en del tillhör fortfarande kyrkan, men förvaras i magasinet.

Ett vackert kabinettskåp som ursprungligen skänkts till Visby Allmänna läroverk där det använts som mynt- och medaljskåp.

Föremålet i mitten är ett exempel på forna tiders tvättmaskin

En av tavelsamlingarna

Man kunde ha gått där och tittat på alla fantastiska föremål hur länge som helst, men tiden var begränsad och vi började bli kaffesugna, så det var dags att fortsätta till Fridhem där kaffet stod framdukat.

Fridhem är ett kapitel för sig, för det var prinsessan Eugénies sommarhus och där bodde hon 29 somrar i rad. Prinsessan Eugénie, född 24 april 1830 på Stockholms slott, var prinsessa av Sverige och Norge. Hon var dotter till Oscar I och drottning Josefina av Leuchtenberg. Hon var även känd som tonsättare och konstnär. Hennes egen dåliga hälsa gjorde henne intresserad av sjukvård och hon lät bland annat uppföra Eugeniahemmet i Stockholm, för obotligt sjuka barn.

När hon kom till Gotland, för att få njuta av det sköna klimatet, lät hon år 1861 bygga Fridhem och intill Fridhem byggde hon ett barnhem, kallat Fridtorp. Hon lät bygga Västerhejde skola och även en fattigstuga. Hon startade även Gotlands sjukhem för obotligt sjuka i Visby. Prinsessan Eugénie avled den 23 april 1889 på Stockholms slott.

I förgrunden vår ordförande Nils-Erik Jacobsson och hans fru Lena

En stund i stillhet medan vi lyssnade på musik skriven av prinsessan Eugénie

En härlig eftermiddag i kulturens tecken!

Augusti sviker solälskarna och idag har det regnat hela morgonen. Inte mycket, men det var så mörkt i morse att jag var tvungen att tända taklampan för att kunna läsa tidningen.

Det var mulet och disigt på morgonen igår också, men varmt och skönt och fram på eftermiddagen blev det riktigt soligt!

Jag visste inte riktigt vad jag skulle göra igår när morgonpysslandet var avklarat, så jag laddade hem en ny bok, som jag satte mig ute på terrassen och läste och när jag behövde en paus gick jag en ut på promenad. När det var dags för Sommar i P1 la jag mig i solstolen och lyssnade på Kerstin Ekman. Sommar i P1 är ju egentligen slut för säsongen, men jag har många program att lyssna på i efterhand, så jag ligger väl där i solstolen klockan ett som vanligt ett tag till.

Kerstin Ekman var trevlig att lyssna på och hon berättade om hur musiken påverkat hennes uppväxt och hon hade ett annorlunda musikval. Hon spelade nästan bara klassisk musik uppblandat med en och annan gammal evergreen. Det musikvalet hade jag ingenting emot. Hellre det än dunkadunka!

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Boken jag börjat läsa heter Sanningen om fallet Harry Quebert och den är skriven av Joël Dicker. Jag har aldrig läst något av honom förut och boktipset hittade jag hos en av mina facebookvänner.

Det är en strålande sommardag i Aurora, New Hampshire 1975, solen dallrar och allt är ljuvt grönt. Men snart slås småstadsidyllen i bitar då den blott 15 år unga Nola Kellergan förvinner spårlöst. Jakten går över hela New Hampshire, men Nola förblir ett olöst mysterium.

Trettiotre år senare hittas hennes förmultnade kropp nedgrävd i Harry Queberts trädgård. Quebert är Amerikas litteräre älskling, vår tids store författare. Ryktet om liket och i vems trädgård det låg drabbar hela USA med en löpelds hastighet. Harry Quebert fängslas och anklagas för mordet, han nekar dock och förstår inte hur Nola hamnat under hans gräsmatta. Det var han själv som beställt en grävmaskin för att gräva en ny rabatt just där. Varför skulle han göra det om han grävt ner Nola där?

Till sin hjälp att nysta i fallet får han sin förre elev och numera själv stjärnförfattare, Marcus Goldman, som också är romanens berättare. Marcus Goldman har arbetat på sin roman nr 2, men drabbats av skrivkramp. Nu får han tipset av sin förläggare att berätta Harry Queberts historia.

Så långt kom jag igår och det tar nog ett bra tag innan jag kommer till slutet av romanen, för den är på 700 sidor. En riktig tegelsten alltså, men som e-bok blir den stenen hanterbar.

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Nyhetskommentar I den här artikeln på helagotland.se kan man läsa att Tidigare lärare söker tjejer till en sexsajt. Finns det ingen som kan stoppa den här mannen, som tydligen anser sig vara Guds gåva till den feminina delen av mänskligheten.

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

I dag har SMHI lovat att det ska klarna upp och bli soligt och varmt på eftermiddagen precis som igår och jag hoppas att det stämmer, så jag kan sitta ute och läsa en stund och eventuellt ta ett pass i solstolen också.

Nu kom solen!!

Plan B höll

12 kommentarer

Lördagen blev verkligen en mellandag, vilket jag befarade igår, för idag har det regnat hela dagen. Ett stilla och fint regn som inte gett så stort utslag i regnmätaren, men det är säkert till stor nytta nu när jorden ännu är fuktig sedan förra regnet.

Krister o Thomas har Thomas föräldrar på besök den här veckan och idag har jag haft dem alla fyra här på lunch. Igår gick jag och funderade jag på vad jag skulle bjuda dem på. Bosse skulle gå på duvjakt, så Plan A var att jaktlyckan skulle var så god att jag skulle kunna göra en duvgryta, men den planen gick i stöpet. Duvorna var inte alls samarbetsvilliga. Några fick han, men inte fler än att det räcker till honom och mig. Plan A var alltså inte att tänka på. Över till plan B!

Thomas med sina föräldrar, Kicki och Leif

Plan B var att Bosse skulle sätta nät igår kväll, för att försöka få upp lite flundror. Man vill ju bjuda på något speciellt när man har tv-kändisar på visit (Böda Camping). Skulle mot förmodan inte heller det gå i lås, var plan C ett besök på Konsum på förmiddagen i dag.

Plan B höll dock, för Bosse hade god fisketur och kom hit med ett gäng fina flundror på förmiddagen och dem stekte jag till lunch och jag tror att det uppskattades. Det finns inte mycket i fiskväg som slår nystekta gotlandsflundror.

Ha en skön fortsättning på söndagen!

Mellandag – Suderviljan

6 kommentarer

I dag har det varit riktigt skönt, men det är nog en mellandag bara, för i morgon ska det regna igen. Lite mulet har det varit från och till, men stilla och behagligt varmt.

Jag var ute och rustade i mina rabatter och klippte gräset på förmiddagen. Det är ju så roligt nu när det har regnat och gräset är grönt, jorden är fuktig och blommorna ser ut att stortrivas.

Efter lunch la jag mig i solstolen och lyssnade på dagen sommarpratare, som var författaren Klas Östergren. Han hade en behaglig röst och började med att berätta om när han som ung skulle hålla en föreläsning om sitt författarskap på ett bibliotek någonstans i landet. När det var dags att börja föreläsningen visade det sig att det bara kommit två åhörare, två pensionärstanter, som dessutom blev väldigt besvikna när det visade sig att han inte var Bo Setterlind.

Musiken han spelade var helt i min smak och ledsagade hans berättelser på ett tilltalande sätt, så det blev en trevlig stund där i solstolen. Jag tror inte att jag har läst något av honom, men känner att jag nog bör göra det. Om han skriver lika bra som han talar borde det vara givande läsning.

Suderviljans solrosodling

Suderviljan förresten! De drar sig ur samarbetet med Kupan i Klintehamn från och med 1 januari 2017. Det meddelar de nu på sin facebooksida. Det är tråkigt, men ganska väntat. Försäljningen av blommor på Kupan har inte varit stor och det har vi som jobbar i butiken inte undgått att märka. Kunderna sviker och går på ICA och Konsum när de ska köpa blommor och de som vill handla av Suderviljan åker ner till växthuset i stället för att gå till Kupan. Där har de ju ett mycket större sortiment att välja mellan.

Ha en skön lördagskväll!

Det fortsätter att regna och fram till nu för en stund sedan, har det från igår kväll kommit 11 mm i min mätare och mer ser det ut att bli.

Dahliorna uppskattar regnet

Nu lämnar vi vädret! Jag har en fråga: Vad säger du om alla särskrivningar som börjar bli vanligare och vanligare? En del gör att innebörden i en mening eller i en annons kan bli väldigt tvetydig.

Några exempel: Morgon rockar 300 kr – Vi har sprätt ägg – Skum tomte 3 kr – Vi har kul glass – Gift orm säljes.

Där ser man ju klart hur galet det kan bli med särskrivning av ord som absolut inte ska behandlas så, men det jag närmast funderat över är ordet igår. Jag kan acceptera att man skriver i dag, i kväll, i morgon, men inte i går? Vad är går för någonting? En förkortning av gårdagen kanske? Det är den enda förklaring jag kan komma på. Jag tittade efter på Ordkollen och de rekommenderar särskrivningen!

Igår eller i går?
Hur stavas det?

Det rätta svaret är att det kan stavas både igår och i går.
Det rekommenderas ändå ofta att man skriver isär uttrycket i går, som har betoningen på det andra ordet.

Hälsningar Ordkollen.

Jag har provat att skriva i går, men beslutat att inte göra det i fortsättningen, för det känns hur konstigt som helst.

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Angående gårdagens mejl från Missing People har det kommit ett besked från dem i dag angående den försvunne Morgan. Han har återfunnits, men tyvärr avliden.

Det här meddelandet kan man idag läsa på deras facebooksida.

Jag kände inte Morgan och vet inte alls vem han var, men känner ändå sorg över att en så ung man mist livet, hur det nu än gått till.

För hans anhöriga och vänner måste det dock vara en stor lättnad att han är återfunnen, även om deras sorg i dag måste vara stor.

Missing People har än en gång gjort en insats så att en försvunnen person hittats och heder åt alla som ställde upp på sökandet!

Jag önskar alla en skön fredag!

Idag har solen visat sig då och då mellan regnskurarna, men det har varit ganska kyligt och det känns verkligen som om hösten är här.

Jag har varit på Kupan och jobbat i eftermiddag och trots vädret, eller kanske tack vare det, var det rätt många kunder i butiken och caféet. Jag stod inte uppsatt på schema den här veckan, men det var en av de som skulle jobba idag som ville vara ledig, så då hoppade jag in. Jag fick jobba tillsammans med en medarbetare som jag aldrig arbetat tillsammans med förut, men vi kom bra överens. Mötena med kunder och arbetskamrater är nästan alltid positiva upplevelser. Visst är jag med i den här verksamheten för att känna att jag gör något för Röda Korset, men den sociala biten är också viktig.

Sedan natten till onsdagen har vi fått välbehövliga 23 mm regn

När jag kom hem läste jag av regnmätaren och tömde den, så nu kan det få fortsätta att regna ett tag till. Inte gör det mig något om inte solen lyser på några dagar och regn behövs om grundvattennivån på Gotland ska stiga något. Eldningsförbudet är dock upphävt!

Nu ska jag förpassa doftrankan till badrummet!

OBS! Jag fick just ett mejl från Missing People där de talar om att de letar efter 48-åriga Morgan i Klintehamn. Har du sett honom, hör av dig till dem!

Missing people annonserar:

GOTLAND/KLINTEHAMN AKUT SKALLGÅNG:

Hjälp oss och anhöriga att hitta 48-årige Morgan som är försvunnen sedan den 17 augusti 2016.

DATUM: Torsdag 18 augusti 2016.

TID: 18:00.

SAMLING: Båtklubben Klintehamn .
LÄNK TILL KARTAN: https://goo.gl/maps/J3w5Mb5c2mS2
KONTAKTPERSON VID SÖKET: Anette Andersson 0736-550581.

Läs mer om försvinnandet HÄR

Någon liten 76-årig tant vill de nog inte ha med sig ute i skogarna, så jag avstår från att anmäla mig och hoppas att de hittar Morgan min hjälp förutan.

Trevlig kväll!

Det regnar idag…

20 kommentarer

…men det är inte godkänt alls. Redan i morse när jag kom upp regnade det och sedan har det stänkt på köksfönstret mest hela dagen, men trots det ihärdiga regnandet hade det bara kommit ynka 4 mm när jag var ute och kollade för en stund sedan. Det skulle behövas 40 mm om det ska vara till någon nytta.

Jag har pysslat med lite av varje. En strykhög är avklarad och en vända till soprummet också och så var det en del daterande som skulle klaras av. En utmärkt sysselsättning en sån här dag.

Sedan har jag suttit och läst ett par timmar. Nu har jag läst två böcker av Annika Estassy, Solviken och Croissants till frukost. Två feelgood-romaner som inte lämnar några större spår efter sig, men roar för stunden. Det finns en tredje uppföljare, men den gick inte att låna som e-bok ännu, så den avvaktar jag med.

I morgon är det jobb på Kupan igen, så jag har inte speciellt dåligt samvete över att ha tillbringat en onsdag i slöhetens tecken.

Trevlig piglördag!

En av oss måste ut…

18 kommentarer

…och eftersom jag bara har tv i vardagsrummet, så var det doftrankan som fick stryka på foten.

Jag har aldrig varit med om att den blommat så rikligt förut och den doftar så starkt, så det går inte att sitta i vardagsrummet. Det svider i näsan och jag känner nästan att jag får besvär med andningen. Först tänkte jag ställa ut den på terrassen, men det blåser så hemskt, så jag tyckte synd om den och bar ut den i badrummet i stället. Där får den stå kvällstid så länge den doftar så starkt och på dagen ställer jag tillbaka den i fönstret. För dagtid har jag ofta terrassdörren öppen och då är jag inte så mycket i vardagsrummet.

I går var jag i Hemse på förmiddagen och fick en påfyllning av TBE-vaccinet och på eftermiddagen var jag bjuden till en granne som fyllde 88 år. Det där med att försöka hålla igen och försöka minska ner valkarna i midjan går väldigt dåligt, för det är festligheter var och varannan dag.

I dag tog jag mig en promenad på förmiddagen och slank in till en bekant och blev bjuden på kaffe och smörgås. Efter en härlig pratstund gick jag hem igen och la mig i solstolen i snålblåsten och hörde på gårdagens sommarpratare, men till slut blev det så mulet och kallt att jag fick gå in. Det har verkligen blivit höst!

Ha en skön kväll!

Söndagsutflykt

12 kommentarer

Det var mulet i morse och det hade regnat några mm under natten, men det såg ut att klarna upp och jag hade förhoppningar om att det skulle bli en fin dag och det önskade jag verkligen, för Carina o Bosse hade bjudit mig med på en utflykt i dag. Det kom en skur till på förmiddagen, men lagom vi skulle i väg sken solen igen. Det har verkligen varit växlande väder idag.

Carina körde och kursen gick mot östra delen av ön, till Katthammarsvik, där vi skulle äta lunch. På restaurangen var det fullt av folk, men stranden låg öde, så Fridolf fick ta sig ett bad innan vi gick och satte oss för att äta.

Carina o Fridolf i badet

Inne i restaurangen var det alldeles fullt av folk, men vi hittade ett bord ute som stod i lä och där var det behagligt att sitta. Jag och Carina åt strömmingsflundror med ramslöksmör och potatismos och Bosse åt kallrökt lax med stuvad potatis. Allt smakade mycket bra! Det är otroligt så mycket folk det är i farten fortfarande. Det var en ständig ström av nya gäster som sökte bord för att få sig lite lunch, eller köpa med sig av produkterna från fiskdisken.

Molnen kom och gick, men vi hade turen med oss och fick äta i lugn och ro, men när vi lämnade Katthammarsvik började det stänka. Nu började vi planera för eftermiddagskaffe och det var lite knepigt. Carina körde till Ljugarn, men där hade det regnat en ordentlig skur, så sitta ute var inte att tänka på och Bagar´n i Hemse har stängt på söndagarna. Jag föreslog ”café Odvalds”, men det slutade med att vi hamnade på Hamncafeét tio minuter innan de skulle stänga.

Saffranscheescake och mandeltårta

Vi skiljdes åt där på hamnen, för jag kände för att promenera hem därifrån. Efter allt godis behövde jag lite motion.

Tack Carina o Bosse för en trevlig söndag!