***LIVET EFTER 70***

Välkommen hit! Jag som skriver här heter Ingrid och jag bor på Gotland. Min blogg handlar mest om hur livet blev här på Odvalds utan min Åke, som lämnade mig 8 februari 2012. För första gången i livet lever jag nu ensam och det har onekligen sina sidor. I bloggen hittar du också bokrecensioner, recept och foton och så en och annan nyhetskommentar, speciellt om det händer något på Gotland. Jag hoppas att du ska trivas här och vill komma tillbaka och jag blir väldigt glad om du tar dig tid att lämna en kommentar till blogginläggen.

Dag två – Pellisar, pellisar

1 kommentar

Igår kväll gick jag till La Spelonca och träffade bekanta, både gamla och nya. De gamla var ägarna till restaurangen som vi lärde känna redan 1979 när vi var där första gången och de nya var från Italiens vänner Gotland.

Involtini di spada och caponata

Jag hade bestämt mig för vad jag skulle äta redan när jag gick hemfrån och Involtini di spada smakade väldigt gott, precis som jag mindes det. Just när jag ätit färdig kom det två par från föreningen och de valde samma meny som jag. Jag hade ännu vin kvar i mitt glas, så vi blev sittande tillsammans och vi satt länge och åt och drack gott. Ägaren Tanino spelade och sjöng för oss och avslutade med Oh Sole Mio. Det var som att uppleva gamla tider, då Tanino, Claudio och Claudios bror Pippo underhöll turister från olika delar av Europa på ett mästerligt sätt.

I dag ringlade sig kön lång till bröd och fruktbilarna

Det blev sent innan vi var hemma på Villa Giardini igen, men kvällen var ännu ganska varm, så jag satte mig ute på balkongen en stund innan jag skulle gå till sängs. Då drog ett ståtligt fyrverkeri igång uppe över bergen och är det något italienarna kan så är det att smälla av fyrverkerier. Jag trodde aldrig att smattrandet och blixtrandet skulle ta slut.

Meter efter meter av pelargonlådor längs La Cambusa

I dag gick jag ut på en förmiddagspromenad och tog kursen ner mot hamnen. Det växer mycket vackra träd, kaktusar och blommor på Sicilien men pelargoniorna överträffar nog det mesta.

NIke

När jag kom in på en tvärgata fick jag se en helt fantastisk trädgård med rad efter rad av otroligt vackar pelargonior i stora krukor. Det kunde jag se trots att de var väl inhängnade både av galler och nät.

Det gick en äldre man därinne med en vattenkanna och jag sa att jag tyckte att han hade en väldigt vacker trädgård och frågade om jag fick ta ett kort. Jag tror att han var lite stolt när han öppnade en av grindarna och erbjöd mig komma in.

Till lunchen kom Eva hit och vi gick till La Conciglia och åt. Jag valde tortellini, som jag sedan tidigare vet är gott där och Eva en pasta med räkor och musslor. Till det drack vi en flaska vin, så sen var det gott att lägga sig i en solstol i skuggan under en palm här på Villa Giardini och sova middag.

Nu ska jag ha mig en kopp kaffe och sen gäller det att passa tiden när TUI-guiderna kommer hit, för jag tänkte boka mig en utflykt – I Gudfaderns fotspår – heter den.

Nog har man det bra!

På plats på Villa Giardini

14 kommentarer

Nu är jag på plats efter en behaglig och enkel resa. Jag har fått ett jättefint rum och wifi:n fungerar utmärkt. Den här gången fick jag med mig musen också, så jag kastade mig genast över datorn för att lämna ett livstecken.

Utsikten från min balkong på andra våningen

Det är många gotlänningar som valt just Villa Giardini, jag tycker att jag hörde något om 17 personer. En jättegullig familj med två pojkar i 8-10 årsåldern, som satt tvärs över gången på flygplanet, är just vid poolen och gissa om det badas. Annars är de flesta som bor här från föreningen Italiens vänner Gotland.

Nu ska jag gå ner till strandpromenaden och kolla läget där och kanske ta en vända in på Supermercadon också. Eva och Claudio är hemma i Gaggi och Eva pratade något om att gå till frissan……

Ha en fin tisdag!

Annandag pingst

18 kommentarer

Det är lite småmulet i dag och jag som klädde mig i shorts och linne i morse har fått ta en tröja på mig. Jag la mig i solstolen efter lunch, men det var för kallt att ligga där, så nu sitter jag här i stället.

På förmiddagen har jag förberett mina blommor för en vecka utan uppassning. En låda med blomplantor har jag hyst in hos en granne, men penséerna, som nog egentligen börjar falna, får klara sig själva, men jag har samlat ihop dem och satt dem i ett skuggigt läge. Skulle de inte klara sig är det ingen katastrof. Det är ändå dags att byta ut dem mot andra sommarblommor.

Nu hoppas jag att de klarar sig en vecka utan min omvårdnad

Papperskorgarna och soporna är tömda och kylskåpet också. Nu återstår det bara att packa så det går snabbt i morgon, för vi ska tidigt iväg. Incheckningen stänger redan kl 07.35.

Laptopen får följa med i handbagaget, så om wifi´n på Villa Giardini fungerar kommer nästa rapport från Sicilien, annars blir det bloggpaus en vecka.

Trevlig fortsättning på måndagen!

Pingstdagen

14 kommentarer

Det har varit en helt underbar dag med sol, inte så hemskt varmt, men nästan vindstilla. Jag tog en promenad på förmiddagen och när jag passerade Konsum på hemvägen gick jag inte och köpte mig en back sallad till lunch.

Sen slumrade jag en stund i solstolen och så har jag börjat läsa en deckare skriven av Pontus Ljunghill, Lykttändaren heter den och den artar sig riktigt bra. Leif GW Persson rekommenderar den, så då måste den ju vara läsvärd. :wink:

Lykttändaren är en kriminalhistoria som utspelas sommaren 1923 och den skildrar stämningsmättat ett svunnet Stockholm, med ännu intakta Klarakvarter och där ett alldeles nybyggt stadshus står färdigt att invigas. En berättelse om gåtor, öden och undflyende sanningar….

Mamma kom från Stockholm, så när jag var barn var vi ofta där, oftare än det blir nu för tiden. På Birkagatan bodde morbror Olle och moster Greta och där övernattade vi ibland, särskilt om det bara var mamma och någon av oss flickor som var på besök. Morbror Olle och moster Greta bjöd på leverpastejsmörgås med pressgurka och sockerdricka ur en flaska med patentkork. Moster Greta spelade piano och sjöng kristna sånger med en vacker röst.

Om pappa var med bodde vi ofta på något av de små hotellen som låg på Upplandsgatan. Där fick man in en bricka på morgonen med kaffe till de vuxna och choklad till oss barn och till det nybakade varma wienerbröd.

Så gled mina tankar iväg när jag satt där i solskenet med min bok. Mina minnen från huvudstaden stämmer nog bättre överens med skildringarna i boken än hur det ser ut i dag.

Jättevallmon är redo att blomma.

Nu har jag varit ute en vända och vattnat, för något pingstregn blev det inte och det ser ut att dröja innan det blir någon nederbörd.

Trevlig kväll!

Glad Pingst!

10 kommentarer

Kommer du ihåg att det är pingst den här helgen? Pingst – Hänryckningens tid – som vi firar till minne av att det var då den helige Ande gavs till apostlarna i Jerusalem. Sedan 2005 är annandag pingst inte längre en röd dag och sedan dess har jag en känsla av att pingsten mist sin betydelse. Den är som en vanlig lördag/söndag.

Pingsthelgen har varit, och är kanske fortfarande, en stor bröllopshelg. Åke och jag gifte oss på pingstafton den 20 maj 1961, så i morgon har vi varit gifta i 57 år, för visst är jag fortfarande gift med honom.

Det har varit en jättefin lördag och i förmiddags åkte jag upp i skogen för att se om liljekonvaljerna slagit ut ännu. Inte fanns det så många blommor och de var ganska små, men jag fick ihop en bukett i alla fall. Liljekonvaljer ska det vara till Mors dag, men då är jag inte hemma, fast det går säkert lika bra på Pingstafton.

Ha en fin helg!

Kronan räcker inte

14 kommentarer

Solen skiner, men det blåser enormt i byarna och blommorna sliter verkligen ont. Stolar och andra lösa förmål flyger omkring och jag var just ute och hämta grannens ena plaststol som blåst ut på vägen.

Jag borde ha städat i dag, men hade inte lust och nu är jag ju så privilegierad att jag bara gör det jag har lust till. GA:s kryss skulle lösas, jag hade en hög strykning att ta hand om och så hade jag lite föreningsjobb på förmiddagen – allting mycket roligare än städning.

Förra våren var det så kallt och all växtlighet gick på sparlåga, men i år är det helt annorlunda. Allting blommar något enormt rikligt och det här paradisäppelträdet kan inte få trädkronan att räcka till utan hela stammen blommar också. Det ser riktigt läckert ut tycker jag.

Efter lunchen låg jag i solstolen ett tag, för även om det blåst mycket har det varit skapligt varmt. När jag tröttnade på att ligga där gick jag in och pratade med en granne ett tag och sen tog jag en promenad ner på samhället. Målet var apoteket, för jag skulle köpa en liten flaska nagellack, så att jag kan få snygga till tånaglarna. Av någon anledning har den ena stortånageln fått en blödning i ena kanten, så den ser så svart och ful ut och det tycker jag att man borde kunna måla över.

Sen tittade jag in på Kupan och där slog jag mig ner och drack eftermiddagskaffe och pratade ett tag där också innan jag gick hem igen.

Vem åker ut i Let´s Dance i kväll; Margaux, Daniel, Gunde eller Jon Henrik, för nu är det bara fyra par kvar och kampen hårdnar.

Jon Henrik Fjällgren har laddat inför kvällen genom att åka till Gotland tillsammans med sin danspartner. Få se om lugnet här på ön hjälper honom så att han hänger med en vecka till. Det blir spännande!


Trevlig fredagskväll!

Jag fick sällskap….

10 kommentarer

…av Ann-Marie och Baxter i dag också och det är alltid lika trevligt att sitta och prata, få äta en bit tillsammans och gå en promenad med Baxter.

Det har varit betydligt svalare och mer normalt vårväder, men det är otroligt mycket pollen. Jag torkade av det svarta fönsterblecket och bordet på framsidan igår, men det var alldeles gult i dag igen. Näsan rinner lite mera än vanligt och det är nog inte så konstigt.


När mina gäster åkt iväg var jag ute och agerade brevduva, den här gången för bostadsrättsföreningens räkning, så det var snabbt avklarat.

GDPR som betyder General Data Protection, eller på svenska Allmänna dataskyddsförordningen, kan nog ingen ha missat att ha höra talas om. Den träder i kraft den 25 maj och jag är så innerligen trött på alla mail från företag som talar om att mina personuppgifter är skyddade och att jag ska godkänna deras hantering av dem.

För att inte tala om så det ställer till det för oss i föreningsrörelsen. Ska man t ex kunna ta några foton och lägga ut på SPF:s hemsida från våra möten och studiebesök har vi nu fått en ”Samtyckesblankett”, som ska fyllas i för varje tillfälle och varje person man tagit ett foto av ska skriva under att det är ok. Ännu mera papper och flera listor att hålla ordning på. Hur nu de listorna ska hanteras, så att man inte begår något brott mot den ny lagen genom att samla dem i en pärm. Suck, suck………

Trevlig torsdag!

Minnen från flydda tider

14 kommentarer

Det har varit en onsdag med sol och värme och jag har inte gjort speciellt många knop. På förmiddagen lite morgonpyssel inne, lite utepyssel med blommor och så en vända till Konsum.

En stund i solstolen efter lunchen och senare på eftermiddagen var jag och hälsade på en bekant, fick eftermiddagskaffe och satt och pratade om flydda tider. Hon är snart 90 år och alldeles klar i huvudet och det är alltid så intressant att höra hur hennes liv har varit. Massor av tidningsurklipp har hon sparat och det är en riktigt guldgruva att sitta och titta i dem och minnas tillbaka.

Jag hittade en dikt av Gabriel Jönsson som hon klippt ur en tidning – den hette ”Över en död bonde” och när jag läste den högt för henne rann hennes tårar och jag blev nästan tårögd jag också.

Dikten handlar om minnet över bonden som förr i tiden tog en promenad över åkern innan han satte igång med vårbruket och märkte ut tofsvipebona med en en käpp, så att att han inte ska köra sönder dem när han ska harva och så.

Precis så gjorde Åke. På Stenstugu startade vårbruket alltid med stenplockning och när han såg att någon tofsvipa hade lagt ett rede i åkern märkte han ut det och körde sedan runt det med harv och såningsmaskin. Då fanns det gott om tofsvipor, men dagens jordbruk tillåter nog inte en sådan hänsyn till naturen och tofsviporna hör och ser man alltmera sällan.

Kökshörnan

På sen eftermiddag kom Ann-Marie och Baxter och vi gick en promenad på ”Barkan”. Det är skönt att gå i halvskuggan i skogen när det är varmt och solen gassar. Sedan har vi suttit ute och läskat oss lite och pratat en stund och nu har de åkt igen.

Ha en fin onsdagskväll!

Tisdagen på Kupan….

16 kommentarer

…blev en svettig historia, för det har varit väldigt varmt i dag och kyldisken står och blåser ut en massa varmluft och glassboxen är så het på baksidan så att det nästan inte går att ta på den. Ute på terrassen var det dock ganska skönt, men blåsigt. Så pass blåsigt att det inte gick att ha parasollen uppfällda för de slet sig och hamnade ute på gatan.

Kunderna verkade dock vara ganska nöjda och handlade och åt och drack med god aptit. Det var riktigt mycket med folk ett tag på eftermiddagen och stämningen var god även om en och annan sa: ”Oh, vad här är varmt! Hur orkar ni vara här inne?” Vi har nog en tendens att glömma bort att det är det här vi gått och längtat efter under vintern och den kyliga mars och april.

Nu blommar paradisäppelträden här på Odvalds så vackert

Trevlig tisdagskväll!

Hakuro Nishiki sommaren 2018

2 kommentarer

15 maj – Sol, rätt blåsigt 26°

24 april – Halvklart, blåsigt, 11°