***LIVET EFTER 70***

Välkommen hit! Jag som skriver här heter Ingrid och jag bor på Gotland. Min blogg handlar mest om hur livet blev här på Odvalds utan min Åke, som lämnade mig 8 februari 2012. För första gången i livet lever jag nu ensam och det har onekligen sina sidor. I bloggen hittar du också bokrecensioner, recept och foton och så en och annan nyhetskommentar, speciellt om det händer något på Gotland. Jag hoppas att du ska trivas här och vill komma tillbaka och jag blir väldigt glad om du tar dig tid att lämna en kommentar till blogginläggen.

Kanariska balkonger

12 kommentarer

I dag hamnade jag i solstolen efter frukost i stället för att gå ner på stan, men det såg ut som om solskenet inte skulle bli så långvarigt, så jag ville passa på och det var helt rätt, för fram mot tolv började det mulna till. Jag låg kvar i alla fall, för jag har börjat läsa Jan-Philip Sendker´s bok Hjärtats innersta röst och det finns ingenting som är så skönt som att ligga i en solstol och läsa när det är lite halvmulet. Jag har läst hans förra bok också, Om konsten att höra hjärtslag och den här är minst lika bra. Till slut blev det dock för kallt, så gav jag mig iväg ut på en promenad i stället.

Igår på utflykten berättade guiden om den kanariska pinjen som växer här och som sedan lång tid tillbaka används när man bygger de typiska balkonger som pryder många hus här. Och när jag gick och strosade nere i stan fick jag se de här husen, som är ett bra exempel på just det.

På bussresan upp på Teide passerade vi ett område med pinjeskog och då talade guiden om att den kanariska pinjen kan bli 230 år gammal, den kan bli ändå upp mot 40 m hög och den är sällsynt motståndskraftig mot brand. Barken kan bli avbränd och trädet stå helt svart, men efter några månader börjar det växa igen. Den har långa barr och under de kyliga nätterna rinner daggen från barren ner på marken, så de är även viktiga för vattenförsörjningen i området. Igår beklagade jag mig över hennes ”skandinaviska”, men som du ser uppfattade jag en hel del. :wink:

Jag hittade en kyrka till och gick in där och tände ett ljus för Åke

Jag trodde att det skulle vara något carnevalsspex av något slag i dag också, men på Plaza Europa var åskådarläktaren nermonterad igen. De kanske inte firar så mycket som man gör i Las Palmas. Där var det parader och uppträdanden minst en vecka. Jag gick strandpromenaden i dag också och satt och tittade på vindsufrarna ett tag innan jag tog trappan upp till vårt område och när jag kom hem sken solen igen.

Det här hotellet ligger mitt emot Pez Azul och det var egentligen buskarna med de vackra röda blommorna som jag skulle fota, men jag ser att de ju också har träbalkonger. De kanske är byggda av pinjeträ de med.

Ha en fin söndagskväll!

Unescoturen: Teide och La Laguna

12 kommentarer

Nu börjar Karnevalen och karnevalsvagnar dånar förbi här då och då med högtalarmusik på hög volym och från min balkong kan jag se utklädda människor som är på väg ner i stan. I morgon är det officiell invigning och då ska jag ta mig dit tänkte jag.

I dag har jag varit på Unescoturen som innebär ett besök på Teide och i den gamla huvudstaden La Laguna. Det har varit jättefint väder, men givetvis var det kallt i luften när vi kom så högt upp och även i La Laguna var det kyligt. Guiden berättade att nattetid kan det bli ner till -20° på Teide, men i solskenet i dag var det runt 10.

Det var en enormt fin upplevelse att få ha sett området och jag är mycket imponerad, men jag är lite besviken över att guiden, som jag trodde skulle vara svenska, visade sig vara en danska som påstod sig prata skandinaviska vilket gjorde att varken svenskar, danskar eller norrmän förstod henne. Vi var förresten två bussar, för det var en helfinsk buss också. Trots språkförbistringen tycker jag att jag fick ut en hel del av det hon berättade om, men det var många som hade svårt att förstå henne. När skulle vi fortsätta? Var skulle bussen stå? osv, osv.

Jag blir inte åksjuk numera när jag åker buss, men dagens chaufför fick mig att kallsvettas – Han var en gasa/broms-are och han hade bråttom, bråttom. Upp gick väl bra, men nerfärden från Teide blev extra lång, genom att vi fick åka ner på södra sidan, så när vi äntligen, efter en skumpig och otrevligt slingrig resa, kom ner till motorvägen hade vi långt till La Laguna. En grabb blev åksjuk och kräktes inne i bussen, så det stank spyor något enormt och bussen fick stanna för lite rengöring och så fick han flytta fram. Men en sak i taget och först av allt Teide!

Första stoppet innan den riktigt uppfärden började var vid en butik där man kunde handla diverse souvenirer, men de flesta nöjde sig nog med toabesök och ett foto av det här mandelträdet.

Vägen upp var enormt vacker med växlingen mellan olika klimatzoner.

De som beställt linbana för att komma högst upp fick checka in här

För säkerhets skull

Vi övriga fegisar/snåljåpar erbjöds att åka med bussen ner en liten bit till Roques de Garcia och när jag fått mig en kopp cappucino var det dags att åka dit.

En vacker dag kommer den här stenen, Guds finger, att välta och då kommer Teide att få ett utbrott, så alla som gillar att samla världsarv ska skynda sig. Ingen vet hur länge stenen står där.

Ett hotell fanns det där och ett kapell också. Men det var ingen idé att gå och se om kapellet var öppet, för det hade det inte varit på de senast 15 åren påstod guiden.

Det är lite svårt att tänka sig att här är vi på 2100 m höjd och härifrån upp till Teides topp är det ytterligare 1500 m. Så sa guiden i alla fall!

När linbaneåkarna anslöt till oss övriga började så nerfärden från Teide och om det ska jag inte orda mer. När vi kom fram till La Laguna en timme senare än beräknat tänkte jag mig att vi skulle få tid att gå och äta någonting och sedan går runt och titta lite i stan, men vi fick 1,5 timme på oss. Det blev inte mycket till stadsvandring, för alla ville ju ha lunch. Jag gick in på en bar och tog mig en toast och en öl. Jag som aldrig dricker öl hemma!! Det smakade hur som helst gott och sen gick jag runt och tittade lite på de vackra husen i närheten av torget där vi blivit avsläppta.

Rådhuset

Lapplisa

Utanför posten satt jag och njöt en stund

Alldeles här vid kyrkan hittade jag ett trevligt café

15.10 skulle vi lämna La Laguna och vid fyratiden var vi hemma. Enligt programmet skulle vi vara tillbaka 18.45! Jag undrar varför chauffören hade så bråttom?

Gnällig, jag? Jo kanske, men jag pratade med ett par norrmän och de var av precis samma uppfattning. Turen var fin, men den kunde ha varit bättre.

Hälsningar, Ingrid

Nu känner jag igen Kanarieöarna

18 kommentarer

I dag har det varit en riktigt härlig dag med sol och klarblå himmel. Morgonen var lite kall, men så fort solen kommer upp blir det varmt. Efter frukosten gick jag upp på rummet och klädde om mig och sen gick jag till poolen och la mig i min solstol.

Nog är vi människor lite konstiga, men det här blonda huvudet har jag haft framför mig varje dag på soldäcket och framför honom ligger det samma kille som legat där varje dag. Där går vi och lägger oss på samma plats dag efter dag. Tala om ko som går i bås!

Iakttagen

Jag låg kvar ganska länge, men vid halvtvåtiden tröttnade jag och gick upp på rummet och tvättade av mig lite och klädde om för att gå ut på en promenad. Jag gick ner till festivalområdet och där håller de på och bygger och bygger.

Hibiscusblommorna slår ut mer och mer i häckarna och buskarna nu när det blivit lite varmare och soligare

Klotter finns det även här

Jag gick fram till havet och stod och beundrade de stora vågorna som rullade in mot vågbrytarna så skummen flög högt upp i luften och sedan gick jag strandpromenden fram för att ta trappan upp till våra kvarter igen.

Surfarna hade gott om publik i dag

Jag såg den här mannen häromdagen, men då hade han bara en papegoja,
i dag hade han med sig fyra stycken.

Om nu någon mot förmodan skulle haft funderingar över vad de ska göra på taket på bensinstationen, så kan jag meddela att man håller på att sätta upp solfångare. Det upptäckte jag när jag stod på balkongen och tittade på dem när jag kom hem från min promenad.

I morgon ska jag åka på en guidad tur upp till Teide och till La Laguna. Turen går redan före åtta och vi kommer inte hem förrän lagom till middagen. Hoppas att vi får fint väder då också! Allting blir ju lite vackrare då. Jag pratade med ett par finnar som gjorde turen förra lördagen och de hade haft regn nästan hela dagen, men var nöjda ändå.

Hälsningar från Pez Azul!

En stillsam dag

20 kommentarer

Mestadels soligt påstod Google att det skulle vara här i dag, men jag vet inte om jag ska hålla med riktigt. Jag tycker nog att det varit övervägande mulet, men visst har det varit soligt då och då.

Jag har haft en riktig slappardag och legat i solstolen hela förmiddagen och en bra bit in på eftermiddagen och sen flyttade jag inte längre än till balkongen, där jag suttit och läst. Det har varit varmt och skönt och när solen visar sig är det riktigt gassigt.

Undrar vad de här gubbarna gör på besinstationens tak? De gick där i morse när jag tittade ut och de går där nu också. Det är nog något byggnadsprojekt på gång.

Nu har jag bara ett avsnitt av The Crown kvar och jag tycker att serien varit mycket bra, men kan inte låta bli att slås av likheten mellan Drottning Elisabeth och Saga Norén i Bron. Samma förvirrade och vilsna ansiktsuttryck när det kommer till känslor och social kompetens. De är till och med lika i rösten.

Det kan inte vara lätt att dömas till ett liv där allt man säger och gör granskas med argusögon och att dessutom hela tiden styras av ”mustascherna”, som Philip uttryckte det. Hovmän som bara meddelar sin drottning det som de tycker är lämpligt. Att dessutom ha så dålig utbildning som hon tydligen hade, måste ha varit ett riktigt handikapp.

Näst sista delen, om det helvete prins Charles upplevde på intenatskolan i Skottland, orkade jag nästan inte se. Barn- och kvinnovåld på film gör mig illamående! Hur kan en far döma sin son till ett sådant helvete?!?

Nu ska jag strax gå ner i receptionen för i dag kommer det en guid från Ving hit. Jag tänkte boka in mig på några utflykter så att jag får se lite mera av ön. Visserligen gjorde väl Åke och jag det här rundturerna när vi var här, men det är snart tjugo år sedan så minnet behöver nog fräschas upp.

Trevlig torsdag!

Första solskensdagen

20 kommentarer

I dag är det första dagen det har varit blå himmel och solsken hela dagen. Det har varit runt 21° om man ska lite på Google och det stämmer nog ganska bra.

Jag la mig i en solstol direkt efter frukosten och där blev jag liggande hela förmiddagen. De har väldigt bekväma solstolar med tjocka madrasser, så man ligger verkligen skönt. Det blåste lite svala vindar då och då, men det var bara behagligt. Poolbaren är inte öppen nu, för det är väl lågsäsong, men i hörnan av den ligger ”chefen” och hans fru och solar. ”Chefen” är en stiligt vithårig man och jag ser när han kommer på morgnarna, försedd med en diger nyckelknippa och diverse pärmar och mappar.

Det är inte många svenskar här verkar det som, för det enda jag hör i matsalen och vid poolen är finska och tyska. Man har heller ingen information annat än på spanska, engelska, finska och tyska och inte finns det någon svensk flagga. Det var ju några flera än jag som gick av här förra tisdagen när vi kom, men dem har jag inte sett igen.

Man ska ju vara försiktig med solen, så jag ville inte ligga för länge utan vid ettiden gick jag och åt lunch på balkongen och sen gick jag ut på en promenad.

Till den här butiken, som ligger bara knappt hundra meter från hotellet, går jag och handlar när det är något jag behöver. De har det mesta och är väldigt trevliga. Inte är det särskilt dyrt heller. Man får inga kassakvitton, så det är lite svårt att komma ihåg vad saker och ting kostar. I Italien är det ju så viktigt att man har ordning på sina kassakvitton, men här bryr de sig tydligen inte alls. I dag köpte jag ett par burkar öl till mina balkongluncher och de kostade 1,17€ per styck och en liter vitt vin fick jag betala 0,75€ för.

I dag tog jag kursen mot hotell Masaru för att ta mig en titt på det. Bussen stannade där och släppte av några gäster när vi kom och det ligger inte så långt härifrån. Det såg trevligt ut det också och ligger i ett eget lite centrum med butiker, restauranger och barer.

Undrar vad som har hänt här?

På vägen hem passerade jag den här palmen och kunde inte motstå att ta en bild av den. Den är ju uppenbarligen ett minnesmärke av någon händelse med tragiskt slut.

Hemma igen har jag suttit ute på balkongen och njutit i solskenet, druckit ett glas vin och läst. Jag har börjat på bok nr två och den är skriven av Maeve Binchy och heter Allt för Frankie, mycket trevlig så långt jag har kommit i alla fall, det är lagom lättläst semesterlitteratur.

Alla Hjärtansdagshälsningar från ett soligt Puerto de la Cruz!

Det var mulet i morse, men Teides snöklädda topp visade sig en stund i alla fall. Jag hade lite funderingar på hur jag skulle lägga upp dagen, men efter frukosten gick jag ut till poolen och la mig i en solstol och läste. Det var riktigt behagligt och efter någon halvtimme lättade molnen, så där blev jag liggande ett bra tag tills boken var utläst. Sen gick jag och köpte mig en glass och låg kvar tills klockan var nästan halvtvå. Då gick jag upp och åt min balkonglunch och sen gick jag ut på dagens promenad.

Jag tog en annan väg den här gången och kom ner mitt i stan, ungefär där Ving har sitt kontor och där karnevalsområdet och Plaza Europa ligger. Karnevalen börjar på lördag och man ser redan barn och vuxna också, som går omkring utklädda.

Jag gick där och tittade lite och var inne i glasögonaffär och köpte mig en putsduk till mina glasögon, för det glömde jag att få med mig. Sedan gick jag strandpromenaden och trängdes med alla andra turister. Det är verkligen massor av folk nere i stan och det är stor skillnad mot när man strosar runt här i ”våra” kvarter. Det är faktiskt mycket trivsamt i den här delen där Pez Azul ligger.

Här är det en tv-intervju på gång och de utklädda flickorna ställde villigt upp för fotograferna längs trottoaren

Längs hela strandpromenden var det en utställning av gamla bilar. Det måste har varit ett minst ett femtiotal välputsade veteranbilar i dubbla led.

Mest spektakulär var nog den här likbilen.

Glada barn badar i fontänen

Nere i stan var det varmt, så det var klart att de tyckte att det var skönt.

Här var det dags för mig att ta avenyn och sedan trappan för att komma upp till våra kvarter. Jag vet inte om det är enklare att ta trappan mot att gå vägen. Jag var ganska ”pustfull” innan jag kom upp, men man får se det som en bra konditionsträning.

Trevlig tisdag därhemma!

Jardin Botanico

14 kommentarer

Det är mulet i dag, riktigt gråmulet, men varmare än förut, säkert upp mot 20 grader, så det är riktigt behagligt. När jag ätit frukost bestämde jag mig för att leta reda på den botanska trädgården och granskade kartan noga innan jag gav mig iväg. Det är inte lätt att hitta här, för gatuskyltar snålar det verkligen på. Man kommer fram till en gatukorsning och står och tittar sig omkring och inte en skylt i sikte.

Men jag knegade på i uppförsbackarna, för man måste nästan alltid uppåt. Jag blev så varm, så jag fick ta av mig jackan och gå bararmad och jag gick och gick… Till slut tänkte jag att jag nog gått för långt i alla fall, så jag vände och gick tillbaka. Jag började bli i behov av ett toalettbesök och fick syn på en skylt i ett vägskäl om en Hipermercato. Dit går jag tänkte jag och det var verkligen en enorm butik. Dit ska jag absolut gå tillbaka, för nu uträttade jag bara det jag skulle och gick ut igen.

Ute på trottoaren kom jag på en ljus idé; jag har ju Maps i mobilen. Jag öppnade appen, skrev in Jardin Botanico och startade:
-Om 150 m ligger destinationen till höger, sa rösten i mobilen. Jag gjorde som hon sa och tog till höger, för jag hade ju kommit från det andra hållet.
-Om 50 m ligger destination till höger, sa mobilen. Och där var den! 3€ kostade det att komma in och det var mer än väl värt pengarna.

Trädgården anlades 1760 av D. Alonso de Nava Grimon, Maquis de Villanuva del Prado och han var trädgårdens direktör fram till 1832. Minnesmonumentet över honom restes 1961

Trädgården var kanske inte så stor, men väldigt vacker med massor av enorma träd, spikraka gångar kantade av välklippta häckar och så massor av blommor och buskar av alla de slag. Här hade de inte snålat med skyltningen, för det var föredömligt skyltat överallt. Nu är det ju vinter och även här går väl växtligheten i vila, men det måste vara enormt vackert när allting står i sitt flor. Givetvis tog jag massor av foton, så det blir ett bildspel i dag också.

2.1.19Jag kunde ha stannat längre, men vid ettiden gick jag hem, för jag började bli hungrig och törstig. När jag kom hem höll städerskorna på att fräscha upp min lägenhet, så jag satte mig ute på balkongen tills de var färdiga. Visst har man det bra!

Trevlig måndag!

Fin förmiddag

12 kommentarer

I dag var det en riktigt fin förmiddag och jag började med att ta mig en promenad efter frukosten. Det är så mycket backar här så jag är alldeles stum i vaderna på morgnarna, men det släpper när jag går ut och rör på mig.
Promenaden blev dock inte så lång, för solen sken och det var så varmt och gott att jag vände tillbaka efter en stund. Man måste ju passa på att testa solstolarna!

Jag var inte ensam om att ha kommit på den tanken, för det var rätt många solstolar utplacerade, även om man inte ser så mycket folk på den här bilden. Det var jätteskönt och precis när man tyckte att det blev i varmaste laget kom det en svalkande vindpust. Men det var ett fasligt hostande och kraxande där på soldäcket. Det är många som är förkylda och jag har fått en liten sväng av sleven jag också. Jag är lite snuvig och hostar ibland också, men det är ingenting att förvåna sig över när vädret är så växlande.

Vid halvettiden var det slut på fröjden, molnen tornade upp sig mer och mer och det var bara att inse att det var dags att avsluta dagens solning. Jag gick till lägenheten och åt min balkonglunch, för ännu gick det att sitta ute, men sen gick jag in och har suttit och daterat lite.

Jag glömde musen hemma och att använda pekplattan är jag dåligt på, så det tar sin tid så fort jag ska göra någonting, men nu är jag klar för i dag.

Trevlig söndagskväll!

Sköna eftermiddagar

16 kommentarer

Igår eftermiddag, sedan jag suttit och uppdaterat bloggen, blev det helt plötsligt soligt och fint väder och jag hade ett par härliga timmar på balkongen, först med lite korsordslösning, men sedan smorde jag in näsan med solkräm och satte mig och solade. Molnen kom och gick, så det var ingen idé att gå till poolen, men jag hade det gott där jag var.

I morse regnade det igen och det var väldigt mörkt och dystert, men när jag kom tillbaka till rummet efter frukosten började solen titta fram och jag bestämde mig för att gå ut en vända.

Den här gången gick jag högre upp i stan

Julstjärnorna blommar ännu på sina håll

När jag kommit ungefär hit, så började det regna och jag var rätt långt från hotellet, men jag var givetvis försedd med paraply, så jag fortsatte min vandring.

En fin hibiskusbuske

Regnet blev inte så långvarigt och helt plötsligt började solen skina och det blev varmt.

De här växte som färgklckar i en häck där det annat var bougainvillea och andra häckväxter.

Solen gassade och till slut fick jag stanna och ta av mig jackan och då tänkte jag att nu måste jag hem. Jag måste ju sola!!

Apelsiner eller möjligen stora mandariner

Först gick jag dock till den lilla affären som ligger bara ett stenkast härifrån och inhandlade lite lunchmat och sen har jag haft en helt underbar eftermiddag på balkongen. Jag litar inte på vädret, så jag tyckte inte att det var någon idé att gå till poolen. Ett par timmar varmt och gott solsken blev det och ett par trastar underhöll mig med härlig sång. Det kan knappast bli bättre!

Nu har jag duschat och fixat till håret och pratat en stund med Eva och snart är det dags för middag och sen blir det nog ett par avsnitt av The Crown.

Molnen ser verkligen dramatiska ut nu. Det ser ut som om de ska gå till anfall.


Trevlig lördagskväll!

Strandpromenaden och kyrkan

16 kommentarer

Det regnade i morse när jag tittade ut och det regnade ordentligt och folk skyndade fram på trottoaren med uppfällda paraplyer. Jag kröp ner i sängen igen, men efter en stund gick jag upp, gjorde mig i ordning och gick och åt frukost. När jag kom ut därifrån vid halvtiotiden sken solen, men det var väldigt molnigt över bergen, så det såg inte allför hoppfullt ut inför dagen.

Men här kan man ju inte sitta, så jag beväpnade mig med paraply och gav mig iväg på nya äventyr. Jag hade tänkt ta mig ner till stranden och så skulle jag leta reda på var Vings kontor ligger och kyrkan, som man ser tornet av här uppifrån.

Man kan gå ner antingen via en serpentinväg som är kantad av en bred trottoar, eller via trappor och jag valde vägen. När jag kom ner gick jag via en bred fin aveny kantad av palmer ner mot strandpromenaden och där började det regna, men jag hade ju mitt paraply och det var bara en kort skur.

Det blåste så skummet yrde högt upp i luften vid piren

Jag fortsatte längs strandpromenaden och beundrade de vackra anläggningarna med havsbassänger, som nu låg öde.

Men regnet upphörde och solen tittade fram igen

Undrar vad den här kon har för funktion. Paraply har hon i alla fall

Det var mycket folk i farten trots att det var förmiddag och dåligt väder, för nu började det regna igen, men då var jag precis på ett ställe där det gick att komma under tak och skuren var inte långvarig.

Nu närmade jag mig kyrkan och Vings kontor


Där var ju torget där kyrkan ligger!

Kyrkan är vacker med mycket guld och olika altaren. Jag tände ett ljus för Åke, även om jag tycker att det är charmigare med våra stearinljus än att stoppa 20 cent i en automat, men det är väl tanken som räknas. När jag kom ut från kyrkan sken solen igen. Jag hittade kontoret och tänkte gå in och klaga på vädret, men lät bli och började dra mig hemåt igen.

Halvvägs uppför serpentinvägen började det regna, precis när jag tagit av mig jackan, för bergsbestigningen fick mig verkligen varm. Min kondition är nog inte så god som jag inbillar mig. Det var bara att ta på jackan och fälla upp paraplyet. Nästa gång jag ska gå ner på stan ska jag testa trapporna.

Nästan framme

Har du sett! Ett helt inlägg utan en enda blomma om man inte räknar med fontänen vid kyrkan förstås.

Ha det gott!