***LIVET EFTER 70***

Välkommen hit! Jag som skriver här heter Ingrid och jag bor på Gotland. Min blogg handlar mest om hur livet blev här på Odvalds utan min Åke, som lämnade mig 8 februari 2012. För första gången i mitt liv lever jag nu ensam och det har onekligen sina sidor. I min blogg hittar du också bokrecensioner, recept och foton och så en och annan nyhetskommentar, speciellt om det händer något på Gotland. Jag hoppas att du ska trivas här och vill komma tillbaka och jag blir väldigt glad om du tar dig tid att lämna en kommentar!

Stort GRATTIS till Eva

5 kommentarer

Ja må hon leva, ja må hon leva!!

Man inser verkligen hur åren fullkomligt rasat iväg när man ser hur gamla barnen börjar bli. Snart är jag i samma läge som ”en annan Ingrid”, men ännu är det ett tag kvar innan jag är i hennes ålder. Den andra Ingrid är över 90 år och prata om sig själv och sina barn i termer som: Jag och mina pensionärer.

Eva ska ut och festa med jobbet i kväll och det blir säkert ett trevligt sätt att fira 55-årsdagen på.

Det är mulet och grått i dag och det har flugit lite lätta flingor i luften, men det har inte blivit något allvarligt av det. Jag har känt mig lite avslagen, som vanligt när det är gråväder och tankarna på bakning, som jag hade ett tag i morse, la jag snabbt på isen. Jag har inte lust att lägga kakor i frysen och då är det lite för långt till jul. Den som spar, har julbaket kvar!

I stället har jag suttit rätt mycket vid datorn och försökt begripa mig på det nya medlemsregistret som SPF har ställt till med. Där lyckas jag i alla fall logga in, men den nya hemsidan, som nu är helt tom och innehållslös lyckas jag inte ens logga in på. Jag vill ju uppdatera den med massor av dokument och bilder!! En medlem har redan ringt och undrat vart hemsidan tagit vägen. :cry: Det är nog därför jag känner mig nedslagen. Jag blir ju så irriterad när jag INTE KAN. :twisted:

Ha en trevlig lördag!

December – Luciadebatt

18 kommentarer

Krubban han lutar sig över fylles av doftande klöver.
Pålle i stallet hade en dröm och vem har inte det.
Vem hade inte det.

December inleds med en ganska fin dag. Det var ett par grader kallt i morse, men nu är det 3-4 plus och en blek sol, men SMHI påstår att det ska kunna bli snö i kväll.

I dag fick jag öppna den första luckan i mina julkalendrar och det gick väl sisådär. Chokladkalendern kunde man i alla fall lita på, för där fanns det under lucka nr 1 en liten chokladkagge fylld med en god dryck, sämre var utdelningen på trisskalender, men det var ju inte oväntat precis.

Ingen vinst i dag

Dagens beting – sy gardinkappor till sonhustrun. En är klar, men jag måste nog hem till henne och prova, så att jag ser att det blir som det ska. Det är inte kul att sy fel och så få sprätta upp sedan. Jag hade en så bra sprättkniv en gång i tiden, men den har tydligen fått fötter och stuckit iväg någonstans, så det gäller att det blir rätt i sömmarna med en gång.

Nu är Gotlands Lucia 2016 vald och på helagotland.se debatteras om man får vara vad man vill i Luciatåget.

– Här får alla vara precis vad de vill. Det säger Tina Örnberg, rektor på Montessoriskolan i Visby.
– Om en kille vill vara lucia, varför ska vi säga nej? frågar sig Tina Örnberg.

När Krister gick på Lekis ville han vara Lucia och det fick han minsann vara. Han lussade hela dagen och ingen tyckte att det var något konstigt. Konstigt känns det därför att den debatten kommer upp nu, nästan 40 är senare! Har vi inte kommit längre?

Ha en fin torsdag!

Lite pinsamt…

12 kommentarer

…kan det kännas att gå och handla billigt när en butik säljer ut för att den ska läggas ner. Det var vi överens om igår på Kupan när vi diskuterade utförsäljningen som pågår hos Klintehamns Kläder. Det känns lite som om man profiterar på andras olycka eller tråkiga beslut.

-Jaha, nu passar det. Nu kommer hon…., så är man rädd att de tänker i butiken.

Vi vet inte anledningen till varför butiken läggs ner, så det ska jag inte spekulera i, men en man som satt och fikade, sa att han behövde strumpor och kalsonger, men skämdes för att gå dit, så han skulle försöka få någon annan att gå och handla för sig. Han kanske inte är ensam om den reaktionen.

– Butiken upphör 40% rabatt – står det på gatuprataren och på fönstret är det uppsatt en liknande skylt – Butiken upphör
:cry:

Fast jag måste säga att jag inte hade speciellt dåligt samvete när jag gick in där i dag och köpte mig ett par nya svarta byxor. Jag har ju alltid varit butiken trogen oberoende av vad den haft för ägare och i första hand handlat där när jag behövt något nytt. Byxorna, Bengalin givetvis, blev i alla fall jättebilliga. Först var det reapris och så 40% på det. De blev nästan gratis! Sen letade jag efter en tröja, men det hittade jag ingen. Det börjar nog bli urplockat!

Solen skiner så fint i dag och det är 5-6 grader varmt, men det är ganska blåsigt. All snö och is är borta igen och det är härligt när man kan gå i vanliga promenadskor utan att vara rädd för att halka.

Nu ska jag ha mig lite lunch och sen får jag väl sätta mig och lägga upp benen på nyförvärvet.

Trevlig dag!

För tio år sedan – Uppdatering

14 kommentarer

Eva fyller år den 2 december och 2006 skulle hon fira sin 45-årsdag och då ville Åke och jag vara med, så för första gången bokade vi reguljärflyg till Catania. Vi flög upp till Arlanda den 28:de november på morgonen och hade ett flyg till Sicilien vid tre-tiden, men det hann bli den 29:de innan vi var framme, för Etna ställde till det för oss.

Etna med snö på toppen, man ser spåren efter lavan

När vi stod på Arlanda och väntade på att få checka in fick vi ett meddelande att flyget till Catania var inställt, eftersom Etna hade utbrott och flygplatsen var stängd. I stället för direktflyget till Catania skulle vi hamna i Palermo, vilket innebar att Eva och Claudio fick köra dit och hämta oss, en bilresa på ca 5 tim. Stackars dem!

utfarten från Villa Citrus

På den tiden drev Eva och Claudio ett litet lägenhetshotell som hette Villa Citrus och där bodde vi. Det var ett jättemysigt ställe med en fin liten trädgård, trevligt inredda lägenheter och ett bra centrum med butiker och restauranger på gångsavstånd. Där trivdes vi!

En imponerande kaktus och i bakgrunden bouganvillea

Åke och jag är ute på promenad i omgivningarna

Claudio och Gaetano vid köksbordet

Det blev ett farande fram och tillbaka för Eva och Claudio, för naturligtvis var vi hemma hos dem i sort sett varje dag och vi var på flera utflykter också.

Åke o Eva

Eva och jag var på en promenad i Gaggi och Eva passar på att palla apelsiner

Etna är ju ett måste när man är på Sicilien och en dag var vi uppe en liten bit på vulkanen. Där märkte man inte något av det försmädliga utbrottet, som lugnade ner sig tills vi skulle åka hem igen. Då gick flyget från Catania som det skulle, men vi var nervösa innan vi fick besked om det. Det är långt till Palermo!

Edoardo på en restaurang vi besökte när vi var på Etna.
Vilken tur för dem att de hade en svensk flagga!

Lite lavasten ska det ju med hem

Tio år har gått sedan den där november/decemberresan. Jag tycker att vi vuxna är oss ganska lika. Det är mest på barnen man ser att det gått många år.

Åter till nutiden! Nu ska jag äta en tidig lunch, för i eftermiddag ska jag till Kupan och jobba. Förhoppningsvis har isen på gatorna gett med sig nu, så att det inte är så halt som igår, för då blev det en väldigt kort promenad. Vi har haft milt i natt och nu är det +5°.

Ha en skön tisdag!

Uppdatering kl 20.40: Jag måste ju göra en uppdatering av det här inlägget, för Eva ringde och friskade upp minnet på mig angående hemresan. Vi fick minsann åka via Palermo då också och inte alls från Catania som jag skrivit. Klockan två på natten gick vi upp för vi skulle vara på flygplatsen i Palermo och checka in före klockan fem på morgonen. Stackars Eva och Claudio som fick köra oss den långa vägen. Claudio körde till Palermo och Eva tillbaka och hon kommer ännu ihåg att hon höll på att somna innan de var hemma igen.

Efter den Sicilienresan höll vi oss till charterflyget!

Efter att chocken…

19 kommentarer

…över att bli serverade kall glögg med oskalad mandel lagt sig, var eftermiddagen på Toftagården igår helt perfekt. Matsalen var vackert julpyntad och vi fick väldigt god mat. Det blev många vändor till bufféborden för påfyllning av tallrikarna. Alla olika pastejer, patéer, syltor och annat var upplagt i små bitar med goda såser till. Det såg väldigt aptitligt ut och man kunde smaka på allt. Och det var inte så mycket folk att man behövde trängas runt faten.

Väglaget var skapligt även om det blåste fruktansvärt i byarna när vi körde dit och strax norr om Björkhaga mötte vi vad som nästan måste ha varit en tromb. Helt plötsligt körde vi in i en vit vägg där det blåste enormt. Bosse hade full jobb med att hålla bilen på vägen, men när vi kom ur snöbyn var det som vanligt igen. Eva och Claudio, som kom strax efter oss, slapp undan, för när de fick se den gick den ute över åkrarna i stället.

När vi körde hem var det i stort sett barmark, men det har kommit en del snö i natt, så nu är det vitt ute igen. Nu är det ett par grader varmt och solen skiner, så förhoppningsvis töar snön bort igen. Jag får se om jag vågar mig ut på en promenad fram på dagen, annars får jag väl roa mig så gott jag kan här inne. Jag skulle ju kunna baka en eller annan julkaka! Vi hade julplanering igår och kakor var bland det som föll på min lott.

Väl hemma igen tände jag adventsljuset i vardagsrummet och tog mig en mugg varm glögg med skalade mandlar. Jag fick ett hostanfall i bilen på vägen hem och den varma glöggen var väldigt välgörande för halsen. :wink:

Trevlig måndag!

Blåsig första advent

11 kommentarer

Solen skiner, men det seglar upp stora svarta moln då och då och från dem kommer det snö/hagel i skurar och det blåser hemskt. Enligt SMHI ska det kunna bli 25 m/sek i byarna och Destination Gotland har ställt in flera avgångar i dag.

Jag har varit på Stenstugu på förmiddagen och Bosse har hjälpt mig få på vinterdäcken och när jag körde hem kändes det verkligen i bilen när vindbyarna var som värst. Jag hade ju hoppats på skapligt väder i dag, för vi ska åka till Toftagården och äta julbord i eftermiddag. Det är bara att hoppas att det inte kommer en massa snö.

Innan jag åkte hem körde jag in till Klintekiosken och köpte mig en Trisskalender. Nu är det bara att hoppas att miljonen ramlar in lagom till jul. Fast jag nöjer mig med en mindre summa också. Man har ju läst om hur besvärligt det är att vinna mycket pengar. :wink:

Ha en riktigt sköna 1:a Advent!

?RILA – Retsamt

19 kommentarer

Jag sitter vid köksbordet och glor på GA:s lördagskryss, där det är en enda försmädlig bokstav kvar och jag kan inte komma på vad det kan vara för ord de är ute efter. Dessutom vet jag en som är chockad i dag, om hon också sitter och löser korsord. Behöver ingen partner blir Onanist. För några veckor sedan var det något liknande ord och hon blev enormt upprörd. Sånt KAN MAN INTE skriva i ett korsord!

Mitt problem är Blottade och jag har fått fram ?RILA. Jag har googlat och sökt på arila, brila, drila, erila, osv….hela alfabetet igenom. Jag är till 99% säker på att de andra fyra bokstäverna är korrekta. Kan ?RILA också var något sexistiskt? Hjälp!!!

Klinte kyrkogård

När jag gav upp försöken att lösa det sista ordet, åkte jag till kyrkogårdarna och tände ljus i gravlyktorna. I morgon ska det bli oväder, så det kändes som en god idé att göra det redan i dag. Ljusen kommer att brinna i morgon också, om de inte slocknar i blåsten. Efter en vända in till Konsum åkte jag hem igen och satte mig att glo på ?RILA igen.

Förutom det retsamma korsordet så retas bilen med mig också. Sedan några veckor tillbaka krånglar den när jag ska starta. Det verkar som om den inte kan läsa av nyckelkoden och en startspärr slår till. När jag gör ett nytt försök startar den dock. Än så länge!! Först trodde jag att det var nyckeln det var något fel på och gjorde ren den och smorde in den med symaskinsolja och sen var det frid några gånger, men helt plötsligt uppstod felet igen. Då provade jag med den andra nyckeln, men det är likadant med den.

Nu har jag bokat en tid för felsökning vid Mekonomen. Det var inte så länge sedan jag var där med skitbilen, men en bil som man inte kan lita på att den startar kan man ju inte ha, så det måste åtgärdas. Jag googlade (mycket googlande blir det) och har läst mig till att det eventuellt kan vara något kabelfel. Suck!

Trevlig lördag!

Adventsstjärnor

16 kommentarer

När jag plockade bort julen förra året (eller det var väl i år egentligen) gick min adventsstjärna sönder. Den fästes ihop med små, enormt starka magneter och när jag skulle ta isär dem bar jag mig klumpigt åt, så tråden som var fäst i stjärnan gick av och det gick inte att laga. Magneterna har jag nu som kylskåpsmagneter och det vill verkligen till att man är stark i nyporna om man ska ta loss dem.

När jag städat färdigt i dag och hämtat in jullådan från förrådet, för att plocka fram det jag skulle ha nu till advent, kom jag alltså på att jag bara hade en armatur till en adventsstjärna, men inte någon stjärna.

Årets nyförvärv

Eftersom jag ändå skulle ut och röra på mig när städningen var klar, gick jag först till ICA, men de hade bara adventsstjärnor med armatur till, så då fortsatte jag till Konsum och där köpte jag stjärnan på bilden. Den knyter man ihop med snören, som är fästade i pappstjärnan. På monteringsanvisning varnades man för att dra alltför hårt i snören, för då kan de lossna, men jag lyckades få ihop den utan missöden.

När jag var liten hade vi inte adventsstjärnor hemma för mamma tyckte att de var så fula. Bläckfiskar kallade hon dem och fnös föraktfullt, men det var klart att vi barn ville ha vackra stjärnor i fönsterna som alla andra, så hon fick ge med sig till slut. Dock plockades alla adventsstjärnor ner dagen för julafton, för nu var advent slut och då skulle ljusstakarna fram. Alltså hade vi antingen adventsstjärnor i fönsterna eller ljusstakar.

Det där satt djupt rotat i mig, så när jag kom till Stenstugu hävdade jag att så skulle det vara och min svärmor köpte mitt resonemang. Så småningom ändrade jag mig också, för det måste man ju kunna göra och efter några år gjorde jag precis som alla andra. Fram med rubbet till advent!! Fast inga juldukar och annat julpynt förstås. Dagen för julafton, då går jag loss!

Jag fick just ett mejl från Svenska Spel, där de påminner om sin Trisskalender. En sån letade jag efter när jag skulle åka till Stockholm, för jag tänkte ha med mig en som present, men fick inte tag i någon.

En sån måste ha!

Massih visste på råd

16 kommentarer

Det har varit en vacker dag med behaglig temperatur och en strålande sol. En sol som jag hade problem med när jag körde till Hemse efter lunch. Jag fick styra med vänster hand och skugga ögonen med den högra. Solskyddet i bilen hade jag ingen nytta av alls för solen stod så lågt.

Den 9 november hade jag en läkartid i Hemse, men fick ringa återbud till den eftersom det var så snöigt och halt. Med sommardäck på bilen var det oförsvarligt att ge sig ut på vägarna när det inte var alldeles nödvändigt.

I dag hade jag en ny tid och fick träffa Massih. Efter lite kommunikationsproblem redde vi ut mina problem och han rekommenderade en annan medicin mot arytmin som ska var mycket bättre än den jag har nu och så fick jag lämna blodprov, för att han skulle kunna avgöra om min hjärtsvikt är av sådan art att det behövs ett litet piller för den också.

-Var inte orolig, det här ordnar vi, sa han lugnande. Vi ska höras i nästa vecka för en uppföljning om hur det nya pillret fungerar. Jag får börja med en lite dos som han eventuellt ska öka om det behövs.

Nöjd och glad gick jag på apoteket och fick ut en provförpackning av den nya medicinen och sen tog jag en tur till ”Gröna Skylten”. Advent kräver glögg!

Adventskalender, glögg och adventsljus. Dessutom har jag satt upp stjärngardinen i köket, men den tänder jag inte förrän på lördag kvall

Trevlig kväll!

Onsdagsträff

14 kommentarer

Onsdagen började som en typisk novemberdag med ganska tät dimma och det var väldigt mörkt inomhus, men fram på dagen klarnade det upp och solen bröt igenom molnen, så på eftermiddagen blev det riktigt fint.

Jag tog hand om
en strykhög på förmiddagen och pysslade med lite bokföring och efter lunch var det dags att åka iväg till Klinte församlingshem för november månads Onsdagsträff.

Delar av gruppen Musikglädje

I dag var det delar av en musikgrupp från Vibble som underhöll. De bjöd på ett fint program med diktläsning och höst-, advents- och julsånger.

Kvinnan med fiolen, Ingrid Gahne, spelade inte bara fiol utan läste dikter och berättade om sin mamma Magda, som skrivit dikterna hon läste. Magda var en vanlig bondhustru som hade en poetisk ådra och Ingrid berättade att mamman mitt i bullbaket kunde komma på en dikt, avbryta bakandet och skriva upp dikten på ett bakplåtspapper, för att inte glömma bort den. Sedan fortsatte hon med bakningen. Tänk vilka förmågor det finns!

Ha en skön onsdagskväll!