***LIVET EFTER 70***

Välkommen hit! Jag som skriver här heter Ingrid och jag bor på Gotland. Min blogg handlar mest om hur livet blev här på Odvalds utan min Åke, som lämnade mig 8 februari 2012. För första gången i mitt liv lever jag nu ensam och det har onekligen sina sidor. I min blogg hittar du också bokrecensioner, recept och foton och så en och annan nyhetskommentar, speciellt om det händer något på Gotland. Jag hoppas att du ska trivas här och vill komma tillbaka och jag blir väldigt glad om du tar dig tid att lämna en kommentar!

Sommarläsning

13 kommentarer

Ännu en solig och varm dag, som man väl egentligen skulle ha tillbringat på stranden, men det är så skönt och trivsamt i skuggan under parasollet, så där hamnade jag idag. Ja, jag har varit ute och rört på mig lite förstås! En vända Konsum tur och retur, för jag blev så sugen på en sallad till lunch.

Jag lyssnade på dagens sommarpratare, Isabella Lundgren och hennes berättelse om kampen mot sin alkoholism var intressant att höra på. Nu har hon varit nykter i fem år och det är bara att önska henne lycka till i fortsättningen. Någonstans i hennes mer filosofiska betraktelser om livet hörde jag ett konstigt snörvlade läte. Undrar om det var grannen? :wink:

Bilden är klickbar

Annars är det mycket läsning nu, för jag gillar när man kan sitta ute och läsa och det är jag nog inte ensam om för boktipsen dyker upp både här och där nu. Böckerna laddar jag ner från Almedalsbiblioteket. Just nu läser jag Kristina Kappelins bok Italiensk Dagbok och den tipsade Gunnar om. Den är jättebra och jag har suttit med ett leende av igenkännande medan jag läst om hennes syn på italienarna och Italien.

Förra lördagen såg jag Sommarkväll med Richard Olssons och där var Karin Hjulström med och pratade om sin nya bok. Eftersom jag inte läst något av henne tidigare startade jag med Irene Panik, en riktigt rolig bok, men stor igenkänningsfaktor.

Denise Rudberg har jag inte heller läst något av tidigare och nu har jag glömt var jag fick det boktipset ifrån, men jag startade med En tillfällig lösning, som var lättläst och småtrevlig, men så skulle jag ha något nytt att roa mig med och började läsa ungdomsserien Tillsammans. De är jättebra och riktigt spännande. Denise Rudberg skriver också vad hon kallar Crime elegante, så det blir nog flera böcker av henne.

Camilla Davidssons böcker Vintergatans alla stjärnor och Pensionatet vid världen ände är också böcker jag kan rekommendera och så Jojo Moyes förstås, en fantastisk författarinna. På söndag går filmen Livet efter dig, efter hennes bok med samma namn, på bio i Klintehamn och den ska jag absolut se.

Nu i lördags var Håkan Nesser med i Sommarkväll och presenterade sin nya bok, Nortons filosofiska memoarer, som han påstod var skriven av hans hund. Den ska jag absolut försöka få tag i. Jag gillar Håkan Nesser och även hans röst, för jag har några ljudböcker där han läser själv och det gör han jättebra.

Ha en skön sommarkväll!

Trivsamt i Klinteparkerna

8 kommentarer

Allsång i Parken var det igår kväll och det evenemanget, ett samarbete mellan PRO och RK, drog massor av folk. Solen sken och det var varmt och gott i Donnersparken, lotterna gick åt som smör i solsken och på en halvtimme hade jag sålt 200 st.

Gruppen Oktav spelade och sjöng klämmig dansbandsmusik och vi sjöng med så gott vi kunde. I pausen kunde man köpa grillad korv och kaffe och sen blev det lottdragning. En trevlig och trivsam kväll.

Soligt, varmt och skönt har det varit idag också och jag började med att gå till Klintehmans kläder för att försöka få tag i en bikinibehå. Spännet på min gick sönder när jag var på Björkhaga senast och den börjar se lite bedagad ut, så jag ville försöka få tag i en ny svart som passar till båda mina bikinibyxorna. Jag fick inte tag i någon, så när jag kom hem sydde jag i ett nytt spänne i den gamla. Nu får den hänga med tills jag får tag i något annat. Jag planerar att åka till Visby en dag den här veckan och där ska det väl lyckas.

På eftermiddagen rustade jag i min täppa och klippte bort vissna sommarastrar och sen gjorde jag i ordning en kaffekorg och gick till Sicklingsparken för att spela kubb med SPF-arna, som är där varje måndag. Jag är inte så bra på kubbspel, men det är trevligt med en stunds gemenskap.

Ha en skön måndagskväll!

Inte min grej

12 kommentarer

Världen över har det utbrutit rena Pokémon-febern, det kan man läsa om i alla media och nu har den febern nått Fröjel också.

Eva berättade att mina barnbarn går omkring och letar Pokémonfigurer nu.
-Ska du inte göra det också?
-Nej, det tror jag inte, svarade jag.
Men så pratade jag med Krister och han sa detsamma.
-Visst ska du testa det! Då blir det ju lite spännande att gå ut och gå.

Så jag laddade ner Pokémon Go i morse och på förmiddagen gick jag ut och testade. Precis utanför min dörr fanns det en fågel av någon sort och längre bort i Vallekvior stötte jag på en råtta och en fågel till, men ändå… Jag tycker nog inte att det är speciellt roligt att gå och titta ner i mobilen, när det finns så mycket annat spännande att se på i omgivningarna och i dikena kan man hitta både….

kundvagnar…

…och mogna salmbär, som smakade alldeles utmärkt

Fast jag förstår att spelet kan vara ett väldigt bra sätt för de som inte rör på sig så mycket att komma ut och få lite frisk luft, men jag har redan avinstallerat programmet. Datorspel och virtuella världar är inte min grej!

Nu har jag suttit ett tag i skuggan under parasollet och lyssnat på Carola Häggkvist och hennes sommarprogram. Jag är ingen stor fan av Carola, men tycker ändå att hon gjorde bra ifrån sig. Idag var det egentligen Kim Källström, men honom övergav jag ganska snabbt och letade fram Carola i stället. Jag har några andra också som jag ska lyssna i efterhand på.

Det börjar bli dags för en kopp kaffe och lite senare ska jag gå ner på samhället, för idag är det Allsång i Donnersparken och jag ska sälja lotter för Röda Korset. Det har varit ganska mulet idag, men nu skiner solen, så det finns goda förutsättningar för en fin kväll.

Ha en fin fortsättning på dagen!

Ann-Marie ringde på förmiddagen och talade om att hon och dottern var på väg ut till Björkhaga och frågade om jag kanske var sugen på lite sol och bad idag. Just när hon ringde var jag ute och rände på samhället, men då gick jag hem och plockade ihop badkläderna och åkte till ”Björkis” jag också. Man tackar ju inte nej till trevligt sällskap på stranden!

Idag var det kallt i vattnet och vi misstänkte att det var så, eftersom det inte var så många som badade och de som gick ut i vattnet kom kvickt upp igen, men trots det så tog jag mig ett dopp. Uthärdligt var det men inte mera, fast det känns gott i kroppen när man kommer upp ur vattnet och lägger sig i den varma sanden. Till och med den lite kyliga nordanvinden kändes alldeles ljummen.

Ännu godare känns det nu när jag kommit hem och har fått duscha av mig sanden, tvättat håret och fått sandfria kläder på mig.

Ha en trevlig lördagskväll!

Attans också!

24 kommentarer

Igår, när jag skulle gå iväg till Kupan för att jobba, skulle jag som vanligt sätta på mig halsbandet med brickan som talar om att jag behandlas med Pradaxa, blodförtunnande medel. Halsbandet var borta! Då kom jag på att jag tagit av mig det när jag var på Björkhaga, för brickan bränner när man ligger och solar. Jag la det i ytterfacket på väskan där jag hade mobilen och pappersnäsdukar och förmodligen har jag råkat få med halsbandet när jag tog upp en näsduk, för det fanns inte i väskan heller. Det var bara att gå iväg utan den där livförsäkringen!

Det var väldigt lugnt på Kupan igår och nästan inga kaffegäster, men det var en hel del som var inne och tittade och köpte lite småprylar och en del kläder. När jag kom hem hamnade jag framför tv:n och datorn fick torsdagsledigt.

Det är mulet på förmiddagen idag och alldeles tomt på stranden

Idag tänkte jag ringa AK-mottagningen och be dem skicka en ny bricka, men först åkte jag till Björkhaga för att göra ett försök att hitta brickan, för jag vill ju väldigt gärna ha tillbaka guldkedjan som brickan var fäst i. Jag var först i receptionen och frågade om någon eventuellt lämnat in halsbandet där, eller åtminstone brickan, men där fanns det givetvis inte.

Då gick jag ner på stranden och letade där Ann-Marie och jag legat och solat. Jag ”räfsade” sanden med fingrarna så djupt jag kunde och fick hjälp av en liten kille, men han stack iväg när han upptäckte ”kryp” nere i sanden. Attans också! Jag hittade det inte, så det var bara att ringa till lasarettet. Det var inga problem, de sänder en bricka idag, så har jag den på måndag. Någon guldkedja kunde de dock inte ställa upp med. :wink:

När jag nu var ute och vädrade bilen for jag till kyrkogårdarna och tittade till gravarna och konstaterade att det såg skapligt ut på graven i Klinte, men att det måste snyggas till på Fröjel, så det blev en vända till Suderviljan och så upp till Fröjel igen.

Nu ser det bättre ut på Åkes grav

Plantorna som jag tog bort tog jag med mig hem och har grävt ner dem i rabatten. Det är osäkert om de tål den chock det måste vara för dem att hamna från dyngsur jord till ökenklimat, men det är ju värt ett försök.

Nu väntar jag på en bekant som ska komma hit på en kopp eftermiddagskaffe, så jag passar på att önska alla en trevlig fortsättning på dagen!

Första stranddagen för året

14 kommentarer

En solig, varm och fin dag med ett och annat svalkande moln.

En god lunch på Hamncaféet och….

…sedan några sköna timmar i brassestolen på Björkhaga (men inget bad).

Trevlig sällskap vid kaffebordet och så en skön dusch för att få bort all sand mellan tårna.

En helt perfekt dag!

Tack för sällskapet Ann-Marie!

Så ska en slipsten dras

8 kommentarer

Kerstin o Hassine var här och åt lunch innan de åkte iväg till Visby för vidare befordran med båten till Nynäshamn och när de åkt var det dags för mig att lägga mig i solstolen och lyssna på dagens sommarvärd, som var Sven Hagströmer. Det har ju inte blivit så mycket radiolyssnande nu på ett tag, men jag lyssnade på Emil Jensen i tisdags och Markus Krunegård i lördags och de var trevliga båda två, även om jag inte uppskattade deras musikval, annars har det bara blivit någon stund hit och dit. Jag får se om jag kanske lyssnar i efterhand på några av de jag missat?

Dagens värd, Sven Hagströmer, startade med en spännande berättelse om ett flygplanshaveri, berättade om sin uppväxt och familj, sin karriär och sina hjärtebarn: Berättarministeriet och Allbright, som jobbar för jämställda styrelser. När han talade om alla sina ekonomiska framgångar tappade jag visserligen koncentrationen ett tag, men han är ursäktad för det, genom det utmärkta, väl genomtänkta och njutbara musikvalet. Så ska en slipsten dras, berättelserna och musiken ska gå hand i hand, då är Sommar i P1 som bäst, i alla fall enligt mitt förmenande. Han får snudd på toppbetyg, 9/10.

Trevlig fortsättning på tisdagen!

Snart slut på fröjden

12 kommentarer

Det har varit ganska soligt och skönt väder idag också även om molnen skymt solen då och då. Efter lunch kom Kerstin o Hassine hit och så åkte vi till Stenhuse Gård och plockade hallon. Vi plockade inte några stora mängder, men tillräckligt för att få äta ett ordentligt skrovmål och lägga in någon liten ask i frysen.

När vi druckit eftermiddagskaffe åkte Kerstin o Hassine hem till Sicklings, men de kommer tillbaka hit i kväll och äter middag här hos mig. Nu är det snart slut på den här fröjden, för i morgon åker de hem till Lidingö igen och för min del återgår allt till vardagen.

Igår kväll var vi bjudna till Stenstugu där Eva ordnat en trevlig kväll för oss. Kerstin o Hassines yngste son hade också kommit till Gotland, så han och hans två flickor var givetvis medbjudna. Töserna tyckte att det var så spännande med hästarna, så Edoardo sadlade Edon, så att de kunde få ta sig en ridtur och sedan var vi i hagen och tittade på russen också.

Först fick Tess en tur på Edon

Sen var det Thea´s tur

Sallader, pizzabitar, frittata, smördegsrullar och arancini

Innan ridturerna åt vi en massa god mat. Edoardo hade gjort ”arancinisarna” och Eva resten och när vi kom tillbaka efter ridning och promenad var det dags för efterrätt. Alessia hade gjort tiramisu och chokladmousse och så fanns det ett stort fat med frukt.

Det blev verkligen en helfestlig söndag för min del!

89-årskalas

18 kommentarer

Fyller man 89 år har man all anledning i världen att fira, för varför chansa på att man uppnår de nittio. Så tänkte dagens jubilar och ställde till med storkalas på Strandpensionatet i Tofta för ca 75 gäster. (I och för sig tänkte han precis likadant förra året också, då festen var på Hamncaféet.)

Det blev några trevliga timmar med god mat, sång och musik och flera tal. Vi fick en riktig gammaldags söndagsmiddag med plommonspäckad fläskkarré, legymer, sallad, gräddsås och gelé och så kaffe och jordgubbstårta efter.

89-åringen framför presentbordet

Jag frågade aldrig Rune om han ville vara med i min blogg, men det tror jag inte att han har något emot. Jag hade fått i uppdrag att fotografera, så att han kunde få några bilder från dagen och det löftet uppfyllde jag. Få se nu vart jag ska vända mig för att få dem framkallade. Det är länge sedan jag skickade iväg några foton för framkallning, men det löser sig säkert.

Söndagens festligheterna är dock inte slut i och med att vi lämnade Strandpensionatet, för nu ska jag strax iväg till Stenstugu, där Edoardo lovat att göra arancini till kvällsmat. Arancini är en maträtt från Sicilien som består av friterade risbollar fyllda med diverse läckerheter. Jag tycker att det är jättegott, men för Kerstin och Hassine blir det första gången de smakar det.

Ha en skön söndagskväll!

Turkiet – Reinhold

10 kommentarer

Det är mulet idag också, men uppehållsväder än så länge. Igår fick vi 12 mm regn och det var välkommet, men nu kan det gärna få bli solsken. ”Turistarna” blir ledsna annars!

Ännu ledsnare än de gotländska turisterna är nog de som befinner sig i Turkiet. Nog fick i alla fall jag en mindre chock när jag såg nyhetssändningarna igår kväll. Nyhetssändningar som berättade om en militärkupp i Turkiet, att undantagstillstånd var utfärdat, samtliga flygplatser stängda och en regeringsbyggnad och radio- och tv-huset erövrat av en militär utbrytargrupp. Det blev sent innan jag kunde slita mig från tv-soffan och gå till sängs, men idag meddelar man att kuppen misslyckats. Det har verkligen varit en omskakande helg!

Idag har Reinhold namnsdag
, men det är nog ingen större idé att skicka några namnsdagshälsningar, för det finns nästan ingen som heter det idag, i alla fall inte som tilltalsnamn. Svärfar Adolf däremot hade en bror som hette det och Reinhold emigrerade till USA tillsammans med sin bror Helmut och båda dog där.

Klicka på bilden så blir den större och mera lättläst

Det finns en amerikansk internetbaserad organisation som heter Find a Grave och via deras sida kan man söka efter gamla gravar. Nu har Krister lyckats hitta just Reinholds grav och det passar väl bra att tänka på honom lite extra just idag när han har namnsdag.

Nog är det
helt fantastiskt hur internet har fått världen att krympa. Det verkar vara en helt outsinlig källa för information om de mest skilda ting. Vem hade kunnat ana detta när man var barn och det inte ens fanns tv. Vart är vi på väg och vad bär framtiden bär i sitt sköte?

Ha en skön helg!