***LIVET EFTER 70***

Välkommen hit! Jag som skriver här heter Ingrid och jag bor på Gotland. Min blogg handlar mest om hur livet blev här på Odvalds utan min Åke, som lämnade mig 8 februari 2012. För första gången i livet lever jag nu ensam och det har onekligen sina sidor. I bloggen hittar du också bokrecensioner, recept och foton och så en och annan nyhetskommentar, speciellt om det händer något på Gotland. Jag hoppas att du ska trivas här och vill komma tillbaka och jag blir väldigt glad om du tar dig tid att lämna en kommentar till blogginläggen.

Negra Efendic’

12 kommentarer

Negra Efendic’, är författare och journalist och hon fick förra året ta emot Stora journalistpriset i kategorin årets berättare för sin bok Jag var precis som du och att hon är en väldigt skicklig berättare gav hon prov på i dag, när det var hennes tur att hålla i Sommar i P1. Vilken skillnad mot gårdagens torftiga sommarprat.

Tre svenska ord kunde hon, när hon som elvaåring anlände till Sverige: ”Helvete!” ”Tack ” och ”Hej då”, men de blev snart många flera och det ska vi vara tacksamma för. Programmet handlade till stor del om hennes inre Zlatan – karaktären som kommer fram när hon har att göra med gubbiga gubbar, uppnosiga tanter och vardagsrasister. Det handlade också om hur hon, som flykting från Bosnien, har tagit sig in i det svenska samhället och bemötandet hon fått här. Sedan kom hon också in på tacksamhetsskulden hon bär på, en skuld som bara tycks bli större och större och frågan hon ställde var:

”Hur kan man få en avbetalningsplan på den skulden”?

Hennes bok, Jag var precis som du, finns inte som e-bok, men den finns på Klinte bibliotek, fast just nu är den utlånad, så jag har ställt mig i kö för att få läsa den, för jag vill absolut veta mera om henne, om familjens flykt till Sverige och om hur de funnit sig tillrätta här. En och annan käftsmäll delade hon ut i sommarpratet och jag misstänker att det finns flera i boken.

Musiken då? Den passade väldigt bra till pratet och var lite annorlunda och faktiskt njutbar där jag låg en stund i solstolen och vickade på tårna, för mellan regnskurarna har solen värmt gott.

Prat: ♥♥♥♥♥
Musik: ♪♪♪♪

…sa den lille Gaetano för många år sedan, när han och Eva klev av planet på Visby flygfält och möttes av kyliga gotländska vindar. Jag kom att tänka på det i dag när jag var ute och kollade dagens väder och förbannade vädermakterna, som inte kan ordna lite fint sommarväder nu när vi har besök från Sicilien och det dessutom pågår NatWest Island Games här på Gotland med 3000 hitresta idrottsutövare från 24 öar från hela världen.

I dag är det jeans och långärmad tröja som gäller och shortsen och linnet är förpassade till byrålådan igen och tyvärr ser det ut att bli samma typ av väder den här veckan som det varit under midsommarhelgen, men så kollade jag hur vädret är på Sicilien just nu och då blev jag lite gladare, för där är förfärligt varmt.

Det här ser väl jobbigt ut?

Det måste vara skönt för Alessias föräldrar att slippa svettas och i stället få njuta av det svala svenska sommarvädret och tänk vilka toppresultat idrottarna kommer att orka göra. :wink:

Positivt tänkande är viktigt!

Sarah Sjöström

8 kommentarer

Jag hamnade i soffan i dag också, för ute blev det regn och regn vill vi ju ha, fast i lite större mängder än de här småskvättarna som har stört midsommarfirandet.

Sarah Sjöström
var inte mycket att höra på, som så ofta när det är idrottspersoner som ska försöka vara sommarpratare. Hon hade lagt in ett flertal reportage från sina tävlingar, så det var väldigt lite prat och det hon berättade kom i korta meningar och var ganska ointressant för den som inte är så intresserad av simning och simträning.

Något som slog mig var när hon talade om att hon alltid går in i en tävling med låga förväntningar på sig själv; detta för att kunna få uppleva känslan av överraskningen när det går mycket bättre än förväntat.

Det där känner jag så väl igen från Åke. Precis sådan var han och ett av hans favorituttryck var när han kunde få säga: ”Bättre än man kunnat tro”, vare sig det gällde skörden, vädret eller annat. Med låga förväntningar blir inte heller besvikelsen så svår när allt inte går som man tänkt.

Musiken
Sarah spelade höll sig på den vanliga P4-nivån; med andra ord var den också ganska ointressant!

Nu måste jag erkänna att jag bara hade tålamod med henne en dryg halvtimme, så jag vet ju inte om hon kanske kom med några spännande tillkännagivande senare i programmet. Jag var med så länge att jag hörde hennes kritik mot barnidrott, barnidrottsföräldrar och kosten som bjuds barnen på idrottsanläggningarnas kaffeterior, sen stängde jag av radion och satte på TV:n i stället, för där startade just då Save the last dance, en film som jag nog sett ett par gånger förut.

Prat: ♥♥
Musik: ♪♪

Söndagspromenad

10 kommentarer

Jag vaknade tidigt i morse mitt i en väldigt vimsig dröm; i mobilen fanns det tre mejl med fakturor som skulle betalas. Jag gick upp på toa en vända, gick till köket och drack lite vatten (varför kan jag inte dricka vatten i badrummet?) och så i säng igen. Jag slumrade in och drömmen fortsatte och jag kunde inte komma på vad det var jag hade köpt och till vem jag skulle betala. Var räkningarna på tusentals kronor, eller bara på några hundralappar?

Det slutade med att jag tvingade mig till att vakna igen och gick upp och kollade mobilen. Puh! Inte fanns det några mejl där inte. Var kommer sånt där larv ifrån?

Nu var klockan nästan åtta, så jag stannade uppe, drack mitt morgonkaffe och gick och pysslade en stund både ute och inne och sen gick jag ut på en promenad och jag tog rundan över Bönders och Klinte kyrka. Det var solsken, men det blåser hemskt i dag och jag fick hålla god fart för att inte frysa i mina shorts och min kortärmade tröja.

Vallmo i kornåkrar är väldigt vackert

Pukvete

Prästkragsäng vid Klinte kyrka

Malva

Snart hemma igen

Nu ska jag se vad jag hittar på till lunch och sen hoppas jag att vädermakterna är nådiga, så att jag kan få ta mig en middagsslummer i solstolen och samtidigt lyssna på Sara Sjöström. Det blir jobbigt för henne om hon ska lyckas hålla mig vaken. :wink:

Trevlig söndag!

Rickard Söderberg

12 kommentarer

Det gick inte att sitta ute och lyssna på sommarprogrammet i dag, för det började regna igen, men det gick lika bra att ligga inne i soffan.

Och det var kanske lika bra att jag var inomhus, för jag blev så rörd vid flera tillfällen, så tårarna rann då och då.

Jag låg på rygg i soffan och tittade ut på björkarnas grenar som svajade fram och tillbaka i vinden och översköljdes av Rickards högstämda hyllning till kärleken och all den vackra musik han spelade; Maria Callas, Liza Minnelli och Lill-Babs, men också den falsksjungande operafantasten Florence Foster Jenkins, som även om hon inte kunde sjunga ”i alla fall sjöng”. Passionen till musiken väcktes när han som ung fick höra Birgit Nordin som Nattens drottning i Trollflöjten och hon blev hans ledstjärna in i operavärlden.

I sitt program
berättade han också öppenhjärtigt om skoltidens mobbning och om hur han tidigt valde att gå sin egen väg och om kampen för ett medmänskligt samhälle.

Det blev 90 minuter i total koncentration och en fantastisk start på Sommar i P1 2017.

Prat: ♥♥♥♥
Musik: ♪♪♪♪♪

Nu skiner solen!

Midsommarregn

8 kommentarer

Midsommarafton höll tätt, men nu på morgonsidan har det kommit några välgörande mm regn. Jag kände en viss oro i morse inför dagens premiärprogram av Sommar i P1, men nu skingras molnen, så jag kan säkert få avnjuta Rickard Söderbergs sommarprat i solstolen, precis som man ska.

Eva använder vår gamla cykelkärra som blomlåda och där blommar penséerna ännu vackert.

Sally busade omkring i träden och visade hur duktig hon är på att klättra

Även om det var uppehållsväder igår, var det en molnig och ganska sval kväll. Vi funderade på att duka ute, för det är ju där man ska vara på midsommarafton, men det blev inomhus i alla fall. Sillen och laxen smakade jättegott och gubbegottet och risgratängen också. Som efterrätt hade Eva gjort en rabarber/jordgubbspaj och ett stort fat med blandad frukt.

Alessia och mamma Tina hade gjort en fin liten midsommarstång och den reste vi mitt i Sicilien, som ett litet tecken på förbrödringen mellan Sicilien och Gotland. Sen dansade vi och sjöng ”Små grodorna” till Claudios gitarrackompanjemang. Ett perfekt midsommarfirande.

Ha en fin fortsättning på helgen!

Midsommarfägring

20 kommentarer

Det är mulet i dag, men i gengäld alldeles stilla, så det är behagligt i alla fall. Jag gick ut på en förmiddagspromenad och hamnade hemma hos en bekant och fick en trevlig pratstund innan jag fortsatte min runda.

Underbara pioner

Häromdagen när jag gick förbi det här huset hade man just klippt gräset och höll på att räfsa och göra fint. Pionerna stod ännu bara i knopp och jag stannade till och pratade med ägaren och vi konstaterade att de säkert skulle bli väldigt vackra. I dag är de utslagna och riktigt midsommarfina. De rosa blommorna ger en fin kontrast mot den mörka tjärade träväggen. Det här huset drömde pappa om att köpa, men så blev det aldrig.

Ett midsommarfagert gäng

Bara en liten bit därifrån hittade jag ett vackert midsommarklätt sällskap. Gotlandsdräkten är en av de vackraste hembygdsdräkterna tycker jag. Själv har jag aldrig ägt någon, men mamma sydde en till en bekant och jag minns hur enormt mycket arbete det var innan den var färdig. Det skulle broderas och knypplas spetsar och jag vet inte allt.

Jag vill köpa en barnmorska!

13 kommentarer

Sol och fint väder och varmt och gott är det i dag också och jag har farit omkring och gjort lite av varje. Jag började med att toppa Mårbackorna och plockade av en del av blommorna och gjorde en fin bukett som jag åkte till kyrkogården med. Det får bli årets midsommarbukett till Åke.

Paradisblomsterna börjar växa till sig.

”När ändå bilen gick” fortsatte jag till Hemse för en snabb visit. Det är ju snart midsommar och vi ska ha knytis på Stenstugu, där skaran sicilianare har utökats. Alessias mamma och pappa kom igår och ska fira svensk midsommar för första gången. Undrar vad de kommer att säga om ”Små grodorna, små grodorna….” och matjesill med gräddfil och gräslök?

Till rubriken: Det kom in en kund på Kupan igår och ville köpa en barnmorska och jag trodde genast att det var en klammerborttagare hon menade, för barnmorskor kallade vi dem för på jobbet. Men sen började hon prata om barnbarn och doppresententer och en sån här grej ger man väl knappast bort som minnesgåva vid ett dop. :wink:

Nej, det var något helt annat!

Klickbar bild

Hon hade läst att man kunde köpa ett gåvobevis på Röda Korset, där man skänker en summa pengar, som går till att bedriva förlossningsvård i Somalia. Jag hade aldrig hört talas om det och hittade ingenting, men lovade ta reda på vad som gällde, så i dag ringde jag ”chefen” som undersökte saken.

Det här gåvobeviset finns inte att köpa i Kuporna, men man kan gå in på nätet och få det där. 52:- kostar en dags barnmorskevård och man bestämmer själv hur många dagar man vill skänka. Jag testade hur det skulle kunna se ut och förutom mitt namn hade jag kunnat skriva en personlig hälsning och också fått det skickat till någon annan.

Jag skriver inte det här för att skryta med att jag har skänkt pengar, utan för att det kanske kan ge inspiration till någon annan som har presentproblem. Det fanns många olika riktade mottagare man kan skänka pengar till genom Röda Korset. Klicka HÄR, så får du se hur mycket det finns att välja på.

Trevlig onsdag!

Sommar i P1 2017

22 kommentarer

Bilden är givetvis klickbar och de som jag märkt med * är jag speciellt intresserad av.

Nu är det snart dags för Sommar i P1 igen och det gillar jag. I år är det inte så många namn som jag känner igen, men en del i alla fall. Jag brukar ge nästan alla en chans, men jag är kräsen; både musiken och pratet ska passa min smak, annars gör jag processen kort med dem.

Ett namn gjorde mig förvånad – Gullan Bornemark – jag visste inte att hon fortfarande finns i livet. Vem minns inte ”Sudda, sudda bort din sura min”.

Det är soligt och fint i dag också, men det blåser ganska mycket. Jag har försökt snygga till mig lite och nu ska jag gå och fixa till en tidig lunch, för i dag är det jobb på Kupan, som vanligt på tisdagarna.

Ha en skön dag!

En helt vanlig måndag

12 kommentarer

I dag är det en riktigt varm sommardag och då vill man ju vara ute och det har jag varit i stort sett hela dagen, men nu blev det nästan lite jobbigt varmt, så det var skönt att gå in och sätta sig vid datorn en stund.

Det var nog tur att jag lydde råden jag fick om att toppa mina Mårbackor, för de är mer än tillräckligt höga. Jag funderar faktiskt på en toppning till, för ännu är det ju bara juni månad. Förra året gjorde jag det och fick en hel bukett pelargonieblommor att sätta i gravvasen hos Åke.

Skotten efter den förra toppningen har växt till sig och fått komma ut

Blåeld längs kyrkväggen på Fröjel kyrkogård

Jag promenerade iväg till Suderviljan i förmiddags och köpte isbegonior och sedan åkte jag upp på kyrkogårdarna och tog bort de risiga penséerna och satte dig några begonior i stället. På kyrkogården var det full fart, för man höll på att göra fint där till midsommar. Klockaren klippte syren- och ligusterhäckarna, en man tog vara på och körde bort klippet och en höll på att sprida ut hästgödsel och längs muren stod det massor med plantor som skulle i jorden.

Premiär för solsängen

Efter lunch la jag mig på mage i solsängen, för att försöka få lite färg på baksidan också. Inte är det särskilt bekvämt och det är med möda jag sätter mig upp med stel nacke och kramp i tårna efter en stund i den ställningen, men vill man vara fin får man lida pin.

Schersminhäcken blommar och doftar ljuvligt

Ha en fin fortsättning på dagen!