***LIVET EFTER 70***

Välkommen hit! Jag som skriver här heter Ingrid och jag bor på Gotland. Min blogg handlar mest om hur livet blev här på Odvalds utan min Åke, som lämnade mig 8 februari 2012. För första gången i mitt liv lever jag nu ensam och det har onekligen sina sidor. I min blogg hittar du också bokrecensioner, recept och foton och så en och annan nyhetskommentar, speciellt om det händer något på Gotland. Jag hoppas att du ska trivas här och vill komma tillbaka och jag blir väldigt glad om du tar dig tid att lämna en kommentar!

26. Svalt idag också, runt 15° och blåsigt. Var och plockade liljekonvaljer på fm och var på graven med dem. Hos frissan efter lunch. Klippte gräset och vattnade rabatterna när jag kom hem.
 
25. Betydligt svalare idag, bara runt 16° och ganska blåsigt. Gjorde lite skrivjobb för SPF och satt ute och läste på fm. Onsdagsträff i Hejde bygdegård på em och ett styrelsemöte med BRF på kvällen.
 
24. Riktig högsommarvärme med lite över 25°. Plock ute och inne och en stund i solstolen på fm. Ett styrelsemöte med SPF på em. Vattnade rabatterna ordentligt i reklampauserna under Tillbaka till Adensfield när jag kom hem. Jag hinner med tre kannor under varje avbrott.
 
23. En varm dag med 22-23 grader, men otäckt blåsigt. Pyssel på fm, Kupan på em.
 
22. Inlägg: Med RK på Stafva Gård
 
21. En varm och skön lördag. Satt ute och läste och löste korsord på fm. Gick en promenad runt Varvet på em. Pratade med Rut en stund när jag kom hem. Konsert i Fröjel kyrka på kvällen.

20. Inlägg: 20 maj 2016

19. Det var lite mulet på morgonen idag också, men bra mycket varmare än igår. Det har nog varit en 15-16 grader idag. Jag gick en promenad på förmiddagen, handlade kantband som jag skulle ha till en pläd och sydde på det när jag kom hem. På eftermiddagen klippte jag gräset och rensade rabatterna, sen en skön stund i solstolen innan jag satte mig på framsidan och läste.

18. Efter en mulen morgon blev det en ganska fin dag, men lite blåsigt och bara 10-12 grader. Jag gick en promenad på förmiddagen och efter lunch tog jag en middagssuss i solstolen. Nu blir det en kopp kaffe och läsning ett tag.

17. Det har varit mulet hela dagen och bara ca 12° som mest. Mot eftermiddagen har solen tittat fram då och då. Jag har inte gjort många knop idag och i eftermiddag har jag mest suttit och läst.

16. Vi fick 11 mm under natten och idag har det varit mulet och regnat lite till och ifrån hela dagen. Jag har jobbat på Kupan i Klintehamn på em och när jag kom hem var det 7 mm till i mätaren, alltså totalt välbehövliga 18 mm pingstregn.

15. Pingstdagen, 7-8 grader, blåsigt och duggregn till och ifrån. Var på Åkes grav med blommor. Eva bjöd på middag. Bosse o Edoardo processade ved. Det började regna lite ordentligare sent på eftermiddagen.

14. Pingstafton, 7-14 grader. Svårklätt, för det har varit varmt ena stunden och nästa har kyliga dimmoln drivit in. Satt ute på fm och läste. Låg i solstolen en stund efter lunch, men sen mulnade det till och då gick jag en promenad. Fika och läsning på framsidan när jag kom hem igen. I kväll blir det finalen av ESC.

13. Härligt väder, nästan ingen blåst och 17°. Fastnade vid datorn efter frukosten och sen fredagsstädade jag. Efter lunch en skön stund i solstolen, lite läsning och sen en sanering i duschen. Tillbaka till Aidensfield och vattning i reklampauserna.

12. Blåsigt, 15°, bara 3 på morgonen. Planterade pelargonior, husarknapp, petunior och lobelia som jag köpte på Granngården igår. Satt ute och läste Låna är silver, råna är guld. Vilade i solstolen en timme efter lunch och tog sedan en promenad. Fikade på Kupan innan jag gick hem igen. Eurovision på kvällen – Polen är min favorit efter den här andra semin.

11. Blåsigt och bara 12° på fm, sol och lite varmare på em. Strök och pulade med diverse på fm, åkte till Hemse efter lunch och var på Granngården och köpte lite plantor. Planterade Stjärnöga på gravarna i Klinte och Fröjel. Medarbetarmöte på Kupan på kvällen.

10. Härligt väder, 22°. Tvättade en maskin och gick en promenad på förmiddagen. Solade ett par timmar efter lunch och sen klippte jag gräset och vattnade. Eurovision på kvällen.

9. Stilla och fint väder, 23°. Tvättade en maskin och solade på fm. Kupan i Klintehamn på em.

8. Stilla och fint väder, 23°. Jag solade, läste, löste korsord och solade igen på förmiddagen. Skrev ett referat från gårdagens SPF-träff och gick sedan en promenad runt Varvet. Tittade in till Birre och såg på hennes kungsängsliljor. Fika på Hamncaféet. Vattnade rabatterna.

7.
16-20 grader, men lite blåsigt och en kall natt, bara +2,6°. I Vänge rasar en svår skogsbrand, men den lär ska vara under kontroll nu på kvällen. Jag satt ute och njöt i solskenet på förmiddagen och på eftermiddagen var det ett månadsmöte med SPF i Klinte församlingshem. Sen tog jag en tur till kyrkogården och åkte in till Stenstugu för en lite pratstund innan jag åkte hem igen.

6.
16-17 grader varmt, men bara +3° på morgonen. Satt ute och drack morgonkaffet och solade ett tag innan jag gick i duschen. Ett extrapass på Kupan i Klintehamn på eftermiddagen.

5. Kristi Himmelsfärdsdag, härligt väder och jag låg i solstolen, tog en promenad och låg i solstolen igen. Läste färdigt Åke Smedbergs bok Den mörka floden. Bra!

4. På lasarettet och träffade dr Maria Sääf, som ska hjälpa mig så att jag ska kunna hålla mig på benen några år till. Sen blev det en promenad i Botaniskan och upp på Öster, innan jag åkte hem. När jag hemma igen fick jag se att Kurt hade klippt hela Odvalds för första gången i år, så då jag klippte min framsida också.

3. Planterade ut de fyra stora pelargonierna, solade en stund efter lunch och for sedan iväg till ”Gamen i Fardhem” och köpte jord och några fröpåsar. Köpte kryddväxter på ICA och planterade sedan kökshörnan.

2. Skönt väder med 15-16 grader. Efter lunch var jag i Väte hos Rut på SPF-möte. Åkte med Laila och Irma. När jag kom hem klippte jag framsidan och plockade fram trädgårdsmöblerna där.

1. En solig och fin första maj med lite kyliga vindar. Jag tog en promenad på förmiddagen och var på Stenstugu på em för att se på deras nya katt, Sally.

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
Vad är nu det här?? Kunde hon inte hålla sig ifrån datorn i alla fall? Nej det kunde hon inte! Sommarvädret försvann i ett huj och då kan jag ju bryta sommarlovet också. Någonting ska man ju pyssla med, när man inte kan vara ute och rusta i rabatterna.

Jag har skrivit dagliga noteringar i över 30 år och en sån vana bryter man inte hur som helst, så under ”sommarlovet” har jag gjort korta anteckningar varje dag, precis som jag gjorde förut i mina 10-årskalendrar. Jag har använt bloggen och hållit inlägget privat, men för att inte bloggen ska försvinna helt, så kommer jag tillsvidare att uppdatera den på detta sätt en månad i taget, tills lusten att skriva mera ingående återvänder. Så välkommen att följa Livet efter 70 via i första hand Minnesanteckningar – Maj. Sen får vi se hur det blir?

Ha en skön fortsättning på sommaren!

Med RK på Stafva Gård

20 kommentarer

Idag måste det ju bli ett inlägg igen, för den här söndagen har jag varit på Stafva Gård tillsammans med 299 andra rödakorsare och vad ska jag annars göra med alla foton jag tog under besöket där. :wink:

Vi hade tur med vädret, för det har varit mest mulet, men väldigt varmt och när solen varit framme sökte sig alla in i skuggan under de stora träden. Det kändes nästan som om det var åskväder på gång.

När vi kommit fram och blivit välkomnade fick vår grupp börja med att äta lunch. Det kändes som om det var i tidigaste laget, för klockan var bara elva, men 300 personer skulle serveras i tre omgångar, så det gick inte att göra på annat sätt.

Det var en läcker tallrik vi serverades tillsammans med hembakad gotlandslimpa och nykärnat smör till, så maten slank ner lätt, trots den tidiga timmen

Efter maten fick vi sedan gå runt på gården och kolla på alla aktiviteter de har där. Man har inte så många anställda, utan medarbetarna driver sina egna företag. Vi började med att gå in i bryggeriet, men där tog jag inga bilder, för jag hade inte kommit igång ännu, men sedan blev det desto flera. (Alla bilderna är klickbara)

En bild på Hallveda Musteri’s anläggning tog jag i alla fall och blev förtjust när jag upptäckte att den som demonstrerade den är son till en av mina fd klasskamrater på Komvux. Musten smakade bra – Du kan var stolt Anna!

       

Det här är ju en gammal gård och alla gårdar med självakting ska ju ha en fruktträdgård och givetvis finns det rester av en på Stafva också och nu blommade alla träd helt otroligt vackert. På den sista bilden kan man se en del av de 260 odlingslådor där de odlar saffran.

Här demonstrerar Kathy, som sköter saffransodlingen, sina produkter och givetvis kunde man få smaktprov av både saffranspesto och saffranssirap. Det var väldigt gott bådadera!

Hos Guteglass kunde man köpa saffransglass och det gjorde jag och den var väldigt god även om den var i sötaste laget för min smak

       

Sedan gick jag till smedjan och tittade och där fanns det en hel del riktigt vackra föremål, men nästan allra vackrast var den stora tuppen som gick utanför dörren tillsammans med två hönor.

Gott kaffe fick vi efter maten och naturligtvis kunde man få köpa med sig en påse

       

Så blev det dags för samling för eftermiddagskaffe och presentation av alla medarbetare och företagare på Stafva. Ägaren Patrik von Corswant och han fru står precis till höger om trappan och de gjorde ett megajobb idag och jag känner att jag verkligen kan rekommendera ett besök på Stafva. Det är ett väldigt vackert och välkomande ställe.

Även den anställda personalen på RKG presenterades, för givetvis finns det en hel del anställd personal, inte bara frivilliga i Röda Korset. Vi är för övrigt nära 600 frivilliga här på ön, så ungefär hälften var med på den här ”personalfesten”.

Det sista kortet tog jag när vi var på väg till bussen för hemfärd. Visst är den fin, den läckra lilla gula elbilen med Stafvas emblem?

Ha en skön söndagskväll!

20 maj 2016…

17 kommentarer

…skulle vi ha firat 55-årig bröllopsdag och en sån dag kan jag ju inte låta förlöpa i tystnad. Även om jag inte har någon att fira den med, så har det varit en fin dag ändå. Jag började förmiddagen med att plantera om mårbackapelargoniorna och satte nya skott av trädkaktusen och sedan åkte jag till kyrkogården och gjorde fint på graven. Jag hade ju tänkt mig en liten stund i avskildhet med mina tankar, men mitt emot Åkes grav höll man på att gräva och lägga om stenar, så jag blev inte långvarig.

I stället åkte jag och parkerade min bil på Daléns gård och tog en promenad genom deras hage ner mot stranden och det första vackra jag fick se vid kanten av stigen var en förgätmigej, som blommade så vackert. Det kändes nästan som en hälsning!

Det var underbart
att få gå i mina gamla tassemarker, den här varma, soliga och fina dagen. Försommargrönskan och all fågelsång från träden gör att det nästan blir bedövande vackert. Inne i hagen blommar ännu vitsippor och gulsippor, det är inte så rikligt som i Masshagen, men nästan och….

…när stigen passerade ett hygge fanns det stora områden med gullvivor. De var lite överblommade, men fina ändå.

Jag kom ut på backen ovanför Mulde bodar och där uppifrån lyste rapsfälten på åkrarna nedanför vackert gula. Jag fortsatte Strandkvior ner till stranden. Och nog är det länge sedan jag gick den vägen, det är tydligt, för i en skogsglänta fanns det ett hus som jag aldrig sett tidigare.

Vid stranden var det lugnt och stilla. Det stod en bil vid viken, men jag såg inte till en enda människa. Det var lite disigt, så Karlsöarna syntes nätt och jämt, så dem blev det inget kort på.

Hemvägen gick genom Härjes hage och där träffade jag Härje och fick en pratstund och dessutom hittade jag massor av liljekonvaljeblad. Jag trodde att de inte börjat blomma ännu, men en bit längre upp mot hjorthägnet fanns det blommande och utslagna också. De doftade ljuvligt och jag var lite lockad att plocka några, men de var så små ännu, så jag nändes inte.

Tillbaka på Odvalds var det hög tid för lunch och sen blev det en härligt stund i solstolen tills solen försvann bakom hustaket. Då gick jag några vändor med vattenkannan, för nu ska det visst bli en varm och fin helg, så det gäller att fylla på med väta, för de 18 mm vi fick räcker inte långt.

Ha en skön helg!

Nu tar jag sommarlov

51 kommentarer

Jag vet inte hur långt sommarlovet blir? Men inspirationen flödar inte just nu och jag har lovat mig själv, att den dag jag sätter mig vid datorn och funderar över vad jag ska skriva är det dags att lägga av, eller åtminstone ta en paus.

Jag återkommer om jag har något som jag absolut måste få dela med mig av, till dess:

Ha en riktigt skön sommar!

Alla värden var bra….

20 kommentarer

…men ryggen är kass. Det var väl summan av det besked jag fick idag på ortopeden. Läkaren trodde att man på vårdcentralen tolkat svaren på röntgen och bentäthetsmätningarna felaktigt och att jag haft flera kotkompressioner än den enda de upptäckt och att jag kanske borde fått någon annan typ av behandling än bara bisfosfonater, men hon kunde ändå inte säga att jag varit i en bättre sits idag med annan medicinering.

Nu skulle hon sända en remiss för ny röntgen av bröst- och ländrygg och sedan ta en bedömning om fortsatt behandling. Jag ska även få vara med i en testgrupp, där man ska få prova någon typ av gördel som ska stärka ryggen, så att den inte blir ännu krummare och snedare.

Enligt blodproverna, som jag var och lämnade förra veckan, var alla värden helt perfekta och speciellt bra var D-vitaminvärdet och det kan jag ju kanske tacka de där två veckorna på Cypern för, allt över 50 var ok och jag låg på 125. Att värden var så bra är jag väldigt glad över, för jag hade förberett mig på ännu flera piller. Nu slipper jag det och den där veckotabletten jag tar för skelettet skulle jag ta tills de är slut, vilket innebär sju veckor till och sen kunde jag ta ”sommarlov” från dem.

Eva var med mig, för fyra öron hör bättre än två och det var bra, för nu skulle hon också få en kallelse för bentäthetsmätning. Ärftligheten är stor när det gäller den här krämpan.

Sen tog jag mig givetvis en promenad i Botaniska trädgården och en vända upp på Östercentrum innan jag tog bussen hem igen.

Trevlig helgdagsafton!

Det är mycket nu

18 kommentarer

Ännu en härlig försommardag och nu är det verkligen mycket man vill göra. Jag är som åsnan mellan två hötappar och kan inte bestämma mig för var jag ska rycka i. Samtidigt är jag ju medveten om att det ännu kan bli nätter med frost, så det gäller att försöka lugna ner sig.

Jag hade en halv säck jord kvar i förrådet, så på förmiddagen planterade jag om de stora pelargoniorna och nu får de klara sig ute, för de stora krukorna orkar jag inte bära ut och in, men jag har ställt dem intill väggen och ska lägga över dem fiberduk på kvällarna tills det går att lite på att det verkligen inte blir frost.

Jaha, vad skulle jag göra nu då? Jag tog mig en promenad och det tog sin tid, för först pratade jag med två grannar som höll på med att rensa i sina rabatter och sen passerade jag en bekant, som också höll på med trädgårdsjobb och då blev det en pratstund med henne också. När jag kom hem var det dags för lunch och efter lunchen la jag mig i solstolen en timme. Så himla skönt!

Sen tog jag ut bilen och for iväg till Gahm’s i Fardhem, där jag köpte jord. Det finns givetvis jord i Klinte också, men det var en annan sak som jag också skulle ha, men den hade Gahmen inte, så jag fortsatte till Lantmännen i Hemse där jag inte heller hittade det jag sökte efter, så det var bara att vända hem igen.

Nu har jag planterat kökshörnan. Längst ner står det en kruka med örter: rosmarin, oregano, timjan och citrontimjan och ovanför har jag en planteringslåda där jag sått buskkrasse i mitten och dill runt om. Locket får ligga på tills fröna har grott.

Det är verkligen mycket nu!

Förevigade

20 kommentarer

Det har varit ännu en skön försommardag och jag kunde inte låta bli att ta fram gräsklipparen på förmiddagen och hyfsa till gräsmattan utanför min uteplats. Gräset var så högt förra gången jag klippte, så jag kunde inte få det så kort som jag ville. Nu ser det lite bättre ut.

I eftermiddag har jag varit i Väte på ett styrelsemöte med vår SPF-föreningen. För ovanligheten skull var vi samlade allihop och då ville vi försöka få till ett foto av styrelsen, för att kunna lägga ut det på vår hemsida. Vår värdinna Rut hade vidtalat en grävmaskinist, som höll på med ett jobb i närheten av hennes tomt, så när mötet var avklarat samlades vi i trädgården vid Rut´s vackra jordkällare.

Herrarna: Bertil Skörnemo, Nils-Erik Jacobsson ordf, Arne Hultman, Leif Lagergren
Damerna: Irma Larsson, vice ordf, Laila Östergren, jag (som är kassör) och
Rut Björkqvist, sekreterare

Trevlig fortsättning på måndagen!

Blomstermånaden maj

10 kommentarer

Så är den äntligen slut den kyliga och trista april och nu har i alla fall jag stora förväntningar på maj och idag den första maj har jag suttit ute och solat en stund i shorts och linne. Jättehärligt!

MAJ
Lyssnande i det stillastående landskapet
hörs en humla surra i en gullviva.
En ängslig lärka drillar
högt ovanför ens huvud.

I södra delarna av Sverige kallades maj tidigare för blomstermånaden och det kan man väl hålla med om, fast jag tycker att april också platsar som blomstermånad. Det är ju i slutet av mars och april som allt fullkomligt exploderar. Jag tycker nästan att det är rättare att kalla maj för lövmånad, som man gör längre norr ut. Men strunt samma – det är en härlig tid i alla fall!

Igår kväll tänkte jag att jag skulle gå ut på Barlastkajen, där Klintetraktens Framtid hade ordnat med en majbrasa, men så gick lusten av mig och jag bestämde mig för att stanna hemma. Men så ringde Carina och Bosse och frågade om jag inte ville gå dit tillsammans med dem och då kom ju saken i ett helt annat läge.

Det var en härlig kväll och massor av folk hade samlats när klockan närmade sig det magiska slaget då elden skulle tändas. Vinden hade avtagit och den kom från öster, så röken och gnistorna från elden blåste ut över havet. Förutsättningarna var perfekta! C.O.S sålde varmkorv…..

…ordföranden för Klintetraktens Framtid höll ett trevligt vårtal, vi hurrade för våren och PRO-kören sjöng vårsånger. Ett ganska stort antal av våra nya klintebor var också på plats och tittade förvånat på vårt vårfirande. ”Hurra, hurra?” sa två tjejer som stod bredvid mig, lite frågande. ”Hurra, hurra”, svarade jag.

Ha en skön första maj!

Trevlig Valborg! – Anekdot

14 kommentarer

Äntligen blev det en riktigt skön vårdag, även om det blåst i mesta laget idag. Mina pelargonior har blåst omkull flera gånger, så jag har fått stötta upp dem, men jag satt ute och löste GA-krysset i förmiddags och det var riktigt behagligt.

Efter lunch gick jag ut på en promenad och tog svängen runt Warfsholmen. Det är så vackert överallt just nu och flaggorna vajar fint i vinden. Det är många som vill vara med och fira kungen på hans 70-årsdag.

I förmiddags satt jag och tittade i mina kalendrar för att se hur vi firade Valborg förr i tiden och det var många gånger som vi gjorde det tillsammans med grannarna. Vi var hos Daléns, hos Langes, hos Gunnel och Svenne eller också var de var hos oss. En del år var vi på Klinteberget och såg på elden där och sedan en lång rad av år på Warfsholmen.

1992 var vi på Klinteberget tillsammans med Carina och Bosse och jag tror att det var då jag gjorde bort mig. Det var kallt och blåsigt och vi hade klätt oss ganska lätt. Åke hade bara en tunn sommarjacka där han dragit upp blixtlåsen en liten bit så hela bröstet var bart. Det var då jag skred till verket, gick fram till honom och sa att jag tyckte att det såg väldigt kallt ut, grep tag i löparen på blixtlåset och drog upp det.

”Men mamma, tror du inte att pappa kan avgöra själv om han fryser eller inte?!”

Bosse gjorde stora ögon när han såg vad jag gjorde. Ja, gissa om jag har fått höra för den här incidenten många gånger.

”Kommer du ihåg när morsan drog upp blixtlåset i pappas jacka?”

Warfsholmen 2009 – Åke, med jackan ordentligt knäppt

Men historien slutar inte där, för dagen efter, den 1 maj, var Åke och jag ute i trädgården, när en granne kom cyklande ute på vägen. Vi hejade och hon stannade och så stod vi där på varsin sida om staketet och pratade. Det var kallt och blåsigt den dagen också och plötsligt böjer hon sig över staketet, tar tag i Åkes jacka och drar upp dragkedjan och säger: ”Det där ser hemskt kallt ut!”

Jag är alltså inte ensam om att vara en ansvarsfull och omhändertagande kvinna.

Så de’ så!

Det är en lisa för själen…

14 kommentarer

…att få gå i Masshagen i sakta mak och lyssna på fågelsången och njuta av blomsterprakten, så när jag fredagsstädat tog jag bilen och åkte ner till Flisen och ställde den där och sen gick jag därifrån.

Det mesta av blåsipporna är överblommade nu, men hela hagen är täckt av vitsippor blandade med gula. Det blåste rätt mycket, men oväsendet från vindkraftverken kunde inte överrösta koltrasten och andra småfåglar som höll en härlig konsert.

Jag gick ändå ner till stranden och fortsatte stigen norrut, men det gick bara att gå en liten bit, sen blev det för surt, så då fick jag vända. Men jag hittade kajpar i en buske och jag hade förberett mig för alla eventualiteter och hade en plastpåse i fickan, så i kväll blir det kajpsoppa.

Det är bara Åke som saknas där mitt i vitsippshavet

Trevlig fredag!