***LIVET EFTER 70***

Välkommen hit! Jag som skriver här heter Ingrid och jag bor på Gotland. Min blogg handlar mest om hur livet blev här på Odvalds utan min Åke, som lämnade mig 8 februari 2012. För första gången i mitt liv lever jag nu ensam och det har onekligen sina sidor. I min blogg hittar du också bokrecensioner, recept och foton och så en och annan nyhetskommentar, speciellt om det händer något på Gotland. Jag hoppas att du ska trivas här och vill komma tillbaka och jag blir väldigt glad om du tar dig tid att lämna en kommentar!

I dag måste det har regnat en hel del, för det har kommit ordentliga skurar mellan småregnandet.

Jag vaknade tidigt med förmaksflimmer, men det släppte fram på förmiddagen och det var ju tur, för i dag har SPF haft årets skördeauktion och där skulle jag ju vara med.

Alla som kom hade någonting med sig, så bordet med sådant som skulle auktioneras ut fylldes på allt efterhand. Det är ganska fantastiskt att vi först tar med oss en massa olika saker och sedan ropar in dem själva. Vi hade 90 utrop och vi var ca 30 personer som var med och ropade in dem. Pengarna ska vi ha till vårens bussutflykt.

För att stärka oss innan auktionen hade dagens kaffekommitté ordnat en härlig kajpsoppa med ost- och skinksmörgås och halvvägs i auktionen drack vi kaffe.

Kakan till kaffet var helt underbar. Tack för den Berit!

När allt på bordet fått nya ägare var det dags att åka hem och väl hemma hade jag en hel del pyssel med att räkna pengar och stämma av intäkter och utgifter. Nu återstår det att välja ut en bra bild och skriva ett referat till tidningen, men det får vänta tills i morgon, för nu är det snart dag för ”Så mycket bättre”.

Trevlig lördagskväll!

Omänskligt?

18 kommentarer

Fredag och regn och rusk, men nu påstår SMHI att det nog kan komma en 25 mm i helgen, så det är bara att hoppas att det stämmer. Jag håller mig inomhus i dag i alla fall.

Jag började dagen med att gå till kvarterslokalen och plocka ur diskmaskinen efter gårdagens möte och sen har jag fredagsstädat. Jag klippte ner doftrankan och de stora trädkaktusarna också. Det blev en hel kasse med blad och grenar. Nu får vi se vad de tycker om misshandeln, men det brukar bli bra.

Nu har socialnämnden på Gotland beslutat att gå över till digital bevakning av de brukare (vilket hemskt ord) som behöver tillsyn på nätterna. Under en period har man haft det systemet på fyra ställen på ön och de som provat det har varit mycket nöjda med att slippa bli störda av personal från hemtjänsten, som kommer hem och stör dem om nätterna.

Första gången jag hörde talas om det här med digital tillsyn, reagerade jag väldigt negativt och tyckte att det var rent omänskligt. Ska inte de stackars ensamma gamla få kontakt med en medmänniska utan övervakas av en kamera? Tänk så hemskt att veta att någon kan se på en under natten. Tala om integritetskränkande behandling!

Nu har jag tänkt till en extra gång och inser att jag kanske hade fel. Med det här systemet kanske de gamla slipper bli liggande på golvet flera timmar om de skulle ramla ur sängen, för att inte tala om de som tar sig till toaletten och sedan blir sittande där hela natten. Man har ju läst skräckexempel på vad som kan hända. Det går inte att förlita sig till 100% på att larmen fungerar och man ska komma ihåg att trycka på det också när man behöver hjälp.

Är alla tvungna att acceptera det här? Ingen ska behöva ha den här formen av tillsyn om man inte vill. Det är helt frivilligt och den sätts inte in hos den som inte vill ha den och inte heller hos den som är så dement att man inte är medveten om vad det innebär.

Det kanske trots allt inte är en helt omänsklig behandling av de gamla och sjuka, som jag först tyckte, utan något positivt, som dessutom kan frigöra resurser, som behövs på annat håll. Men det vill till att det verkligen fortsätter att vara frivilligt! Sparkrav får inte göra att man begår övergrepp på de äldre.

Vad tycker du?

…i morse när jag försökte gå in på blogspot-bloggar. Det gick inte på någon av de som jag har i min blogglista, medan det däremot inte var några problem alls med övriga. Jag fick bara upp ett felmeddelande om DNS-fel, men nu fungerar allt som det ska igen.

Ti bygle, bygel, byglit är ett gutamålsord för när något är besvärligt eller knepigt. Något som man får hålla på länge ti bygle me. I dag tycker Allnakku att vi ska fira Bygeldagen, vilket härmed är gjort.

Inte en fågel i sikte, trots att jag även bjuder på vatten i år,
men en katt har just varit på besök

Det är samma gråa trista väder i dag också, så jag håller mig nog inne på förmiddagen i alla fall. I eftermiddag ska jag och klippa mig och i kväll ska vi ha ett informationsmöte angående Telia Triple Play i kvarterslokalen här på Odvalds, så lite händer det i dag också.

När jag satt och surfade runt lite på Telias sida upptäckte jag den här appen. Alla som har bredband och IP-telefoni kan få sin hemtelefon i mobilen. Man laddar ner appen och sedan kan man svara i mobilen när det ringer på hemtelefonen och man kan även ringa med appen. Mycket fiffigt! Det enda kruxet är att om någon skulle ringa till mobilen, medan man pratar via appen, bryts det samtalet. Ja, ja! Allt har sina barnsjukdomar. Jag hoppas att Telia kan utveckla tjänsten och lösa det problemet.

Jag har i alla fall laddat ner appen och tycker att det fungerar bra. Syster Kerstin ringde till mig på mitt hemnummer när jag var hos Fridolf och då svarade jag via mobilen. Hon tyckte att ljudet hackade lite, men jag hörde henne helt perfekt. Förut brukade jag vidarekoppla hemtelefonen till mobilen när jag åkte bort, men det slipper jag göra nu och dessutom blir det billigare. Vidarekopplar man får man själv betala samtalskostnaden från hemtelefonen till mobilen, med appen kostar det ingenting att ta emot samtal. I alla fall inte om man är ansluten via wifi. Via mobildata tär det på surfmängden.

En skön torsdag önskar jag alla som tittar in här!

Fortsatt höstrusk

12 kommentarer

Väderläget är likadant i dag som igår, det upptäckte jag när jag öppnade persiennerna i morse. Jag låg och tryckte ett tag i goa sängvärmen innan jag steg upp, för det är lite kyligt i lägenheten nu. Det är som om den här utetemperaturen på 7-8° inte kompenseras tillräckligt av värmesystemet. Elementen är knappt ”fisljumma”. På kvällarna är det extra tröja och en pläd över benen som gäller för att det ska vara behagligt, men det brukar faktiskt bli varmare inne när det blir lite kallare utomhus.

När jag tittade ut fick jag se att jag missat att ta in solstolen när jag var ute och röjde i måndags, så efter frukosten tog jag på mig min varma sköna vardagsjacka och gick ut och tog in den och de sista plaststolarna, för nu ger jag definitivt upp hoppet om fler solstunder på terrassen. Jag rensade upp i kökshörnan också och tog in hörnhyllan, så nu är jag i stort sett klar med höstbruket. Det är bara kärleksörten som ska klippas ner, men de blommar ännu, så det får vara tills de inte är någon prydnad längre.

Jag tog mig en promenad efter lunch, men det blev bara Konsum tur och retur, för det duggregnade och jag ville inte bli alltför våt. Fördelen med att gå ut även om det är lite ruggigt, är att det är skönt att komma in igen. :wink:

Nu ska jag koka mig en kopp kaffe och fortsätta läsa boken jag håller på med. Det är Alla kan se dig av Anna Jansson och den är riktigt bra.

I sin nya kriminalroman tar Anna Jansson upp högst aktuella teman. Med ett enda sänd på datorn kan en bild nå tusentals anhängare i ett nätverk. Vad händer när vi aningslöst lägger ut bilder ur våra liv på Facebook? Vem får tillgång till dem? I fel händer kan våra mest privata bilder vara ute i offentligheten. Och vad är vi beredda att göra för att slippa skammen?

Det är ett ämne som verkligen röner till eftertanke. Nätet är bra, Facebook är bra, men det ska användas med förstånd och eftertanke. Som vapen är det hur farligt som helst och kan vara rent förödande.

Trevlig onsdag!

Locket på

16 kommentarer

I dag har det legat ett tjockt lock av moln över Gotland och det har duggregnat från och till. Man skulle ju önska att det skulle komma ett ordentligt regn, men det låter tydligen vänta på sig.

På förmiddagen tog jag fram bilen och åkte till Suderviljan och köpte en säck jord och några plantor ljung och silverek….

så nu är det planterat….
och serverat.

I eftermiddag har jag varit på Kupan och jobbat. Det var väl lite tunt med kunder, men det var nog det trista vädret som gjorde att de höll sig hemma. De som kom handlade dock en hel del, så det blev en bra dagskassa ändå.

Nu är det snart dags för lite kvällsmat och sen lägger jag mig på rygg i soffan och ser på Halv åtta hos mig, Hela Sverige bakar och Dicte. Det blir många reklamavsnitt i kväll. :wink:

Har man sett!

14 kommentarer

Solen har faktiskt varit framme och himlen var riktigt blå ett tag på förmiddagen och genast störtade jag mig ut efter frukosten. Man måste ju passa på och det visade sig vara klokt, för nu är det mest mulet igen.

Pelargoniorna har fått en första anhalt inför vinterförvaringen

Jag började med att klippa ner pelargoniorna lite och körde in dem i förrådet där de får stå tills det blir kallt. Då drar jag upp dem ur krukorna, ruskar av så mycket jord det går och ställer dem sedan i en låda, som jag förvarar i en skrubb inne i lägenheten. Det har gått bra hitintills, så jag hoppas att det kommer att funka i år också.

Ännu finns det lite som blommar i rabatten

Jag tog in bordet och stolarna från terrassen också, för även om det skulle bli någon solig och fin dag blir det nog inte något mera utesittande.

Rosenbusken fortsätter att överraska

Fylld av solenergi satte jag sedan igång och kokade äppelmos på de sista äpplena från Stenstugu. Nu har jag gott mos till fläskstek och havregrynsgröt.

Nu funderar jag på om jag ska åka och köpa en säck jord, så jag kan få plantera pelargonskotten, men jag tror att jag sparar det tills i morgon. Man får spara på ”orkorna” så man inte förtar sig.

Trevlig måndag!

Krister håller på med släktforskning och nu har han lyckats få tillgång till gamla tidningsarkiv i USA och när han sökte på Levander hittade han det här fantastiska dokumentet.

Havet ger och havet tar – Läser man om den fattiga skeppareänkan Levander verkar det som om det är det sistnämnda som gäller.

Dokumentet fanns i en svenska tidning i Amerika från 1870, där man återger en artikel i Gotlands Tidning där prosten i Klinte berättar om Åke och hans syskons farfars mors oblida öde. Jag vet ju inte riktigt vad en böneskrift är och det finns lite olika förslag när man googlar på ordet t ex ödmjuk anhållan. Kanske utfärdade prosten den här böneskriften för att få allmänheten att hjälpa den drabbade änkan med försörjningen.

Det är inte lätt att tyda den gamla texten, men jag har gjort ett försök. Klippet är klickbart om du vill titta närmare på det.

Visby – Svåra Missöden

I ”Gotl Tidn” har prosten G Ahlberg i Klinte utfärdat en böneskrift till allmänheten för en gammal fattig skepparänka, Greta Lena Olofsdotter Levander vid Mulde i Fröjel socken, som drabbats av följande olyckor:

1) Drunknade hennes 23-årige son Anders Elias år 1842, stadd på fiske.

2) Drunknade år 1844 hennes äldste son, Johan Petter, utanför Visby, 23 år gammal. Han skulle samma år taga skepparexamen.

3) Låg hennes man Petter Levander sjuk i tre års tid, kom efter tillfrisknandet åter i verksamhet, men drunknade 1853 utanför Ölands södra udde, 58 år gammal.

4) Drunknade hennes måg, skepparen Petter Pettersson 1860 utanför Sundsvall, 40 år gammal.

5) Förolyckades år 1869 hennes son, skepparen Carl Levander med fartyg och besättning på hemresa från Kiel till Visby 40 år gammal.

6) Har hennes ännu levande son August Levander 2 gånger haft del i fartyg och själv fört dem. Båda har förolyckats och båda gångerna har han förlorat alla sina tillhörigheter, sista olyckan skedde nysslidne vår, då fartyget, som var lastat med släckt kalk brann upp 6 mil från Öland. Besättningen räddades av tillkommet fartyg.
Han var moderns enda stöd, men äger nu ingenting själv.

Emma o August med de två äldsta barnen Amalia och Reinhold

På något sätt ordnade det sig tydligen för August efter de två förlisningarna, för här sitter han, ägaren till Stenstugu, som han och hustrun Emma köpte år 1876. Inne på trappan, till höger i bilden skymtar en annan person i vitt huckle, kan det vara hennes svärmor, den fattiga skeppareänkan, som sitter där? Nog borde August ha tagit hand om sin mor! Han var ju hennes enda stöd enligt böneskriften. Hon levde då fotot togs någon gång runt år 1880, för enligt Krister dog hon först år 1884. Tankarna går……

Vi har alltid hört att August var sjörädd och det var väl kanske inte att undra på efter alla dessa olyckor och dödsfall som utraderade hela hans syskonskara. På Emma-dagen förra året skrev jag det jag då kände till om Emma och August.

Nu har jag gått av

6 kommentarer

Det är samma tråkiga väder i dag också, men inget regn, så när jag hade rustat färdigt med frukost och och fått kläderna på mig tog jag först in några kassar ved, för jag hade eldat upp det som fanns inne. Här på Odvalds är det ganska kylslaget inomhus just nu, så jag har verkligen gottat mig åt den goda sprakande braskaminen. När jag var klar med veden gick jag och Fridolf ut på en promenad.

En fin rapsåker på Källingmyr

I dag tog vi vägen ner över Källingmyråkrarna och ner i Masshagen en bit. Det blåste som attan när vi gick över åkrarna, men som vanligt känns det mycket trevligare när man kommer in i skogen.

När vi kom hem satte jag mig och läste färdigt boken som jag hållit på med, Håkan Nessers Människa utan hund. När jag väl börjat läsa den och kommit in i den en bit upptäckte jag att jag nog läst den förut, men det måste ha varit för väldigt länge sedan och den höll att läsa en gång till.

Salsiccia

Sen tog jag bilen och körde till Stenstugu, för Eva hade bjudit mig på lunch. En härlig salsiccia direktimporterad från ”hennes” butik i Gaggi. Så gott! Fridolf fick stanna hemma, för Carina och Bosse skulle komma hem vid två-tiden och det gjorde de också. Jag åkte in och pratade med dem och avrapporterade innan jag åkte hem till Odvalds. Det var ju tur att jag inte försökte få bort de tre ”fästingar” jag upptäckte på Fridolfs mage igår kväll. Det visade det sig att det inte alls var några fästingar utan tre små bröstvårtor. :wink:

Trevlig söndag!

I natt sov vi gott

16 kommentarer

Fridolf och jag har sovit jättebra i natt. Han kom inte in till mig förrän vid åttatiden. Nu märks det att han tyr sig till mig mer och mer. Förut låg han ute i hallen och sov på dagen, men nu håller han sig i närheten av mig hela tiden.

Han kanskehar gett upp hoppet om att matte och husse ska komma hem igen?

Det är roligt att springa i löven

Efter frukosten tog vi en förmiddagspromenad till Odvalds, för jag ville ha min GA. Det är grått och blåsigt, så jag tog på mig en mössa när vi gick tillbaka till Sicklings och det var första gången i höst.

En vacker ros, sommarens sista?

Nu har jag gjort en brasa och ska sätta mig och läsa ett tag medan Fridolf vilar ut efter promenaden.

Trevlig lördag!

Skickat från min HTC

…när man vaknar av en hund som skäller hysteriskt och upptäcker att någon smyger omkring utanför huset med tänd ficklampa. Ljuskäglan spelade över buskar och träd och var än på framsidan, än på baksidan. Till slut knackade det på ytterdörren och lätt omtöcknad gick jag upp och gläntade på den.

-Finns det någon jägare här? Jag har kört på ett rådjur, sa en man som stod där utanför.

-Nej, det finns ingen jägare här. Ring till polisen och anmäl det och märk upp platsen, sa jag och stängde kvickt till dörren igen.

Det var inte så sent som jag först trodde, men klockan var nästan halvtolv och Fridolf stod fortfarande ute på terrassen och skällde. Vad tänkte den där mannen på? Att störta sig in och banka på hos främmande människor mitt i natten, när man ser att det är mörkt i huset och att ägarna uppenbarligen gått till sängs. Fast man blir förmodligen chockad när man kört på ett djur och tänker kanske inte rationellt.

När mannen försvunnit kom Fridolf in när jag lockade på honom och vi blev kvar uppe en stund, innan vi båda hade sansat oss så att vi kunde komma till ro igen och lugnet infann sig. Sen har vi sovit gott båda två och jag vakande först vid 7-tiden när Fridolf han hoppade upp i min säng.

Efter frukosten beslöt jag att vi skulle gå ut på en promenad. Det är grått och lite blåsigt idag, men rätt skönt ändå när man väl kommer ut. Jag såg spåret efter rådjursolyckan, för precis i grannens infart var det en stor blodpöl.

Jag erbjöd Fridolf att han kunde få ligga i min säng, men det passade inte

Vi gick hem till Odvalds och nu sitter jag vid datorn och Fridolf ligger på golvet intill mig och smågläfser, så vi får väl ta och gå tillbaka till Sicklings igen innan mina grannar undrar vad jag håller på med.

Trevlig fredag!