***LIVET EFTER 70***

Välkommen hit! Jag som skriver här heter Ingrid och jag bor på Gotland. Min blogg handlar mest om hur livet blev här på Odvalds utan min Åke, som lämnade mig 8 februari 2012. För första gången i mitt liv lever jag nu ensam och det har onekligen sina sidor. I min blogg hittar du också bokrecensioner, recept och foton och så en och annan nyhetskommentar, speciellt om det händer något på Gotland. Jag hoppas att du ska trivas här och vill komma tillbaka och jag blir väldigt glad om du tar dig tid att lämna en kommentar!

Det regnar i dag

9 kommentarer

Jag vaknade i vanlig tid i morse och trodde att det var något fel på klockan, för det var fortfarande alldeles mörkt i rummet. Efter att ha snurrat runt i sängen några gånger gick jag upp, drog upp persiennerna och kunde till min glädje se att det regnade. Det känns väldigt ovant att det är så mörkt mitt på dagen, så att man måste tända lamporna.

Nu har jag stått ute ett bra tag och lyssnat på suset från regnet och njutit av ljudet av skvalandet i stupröret. 10 mm hade det kommit i regnmätaren för en stund sedan och ännu regnar det. Härligt tycker jag och det tycker säkert naturen också.

Dagens ordspråk:
Katten blir gärna hos den som smeker honom

Ha en trevlig onsdag!

Själv ska jag susa i väg till Skolgården i Fröjel efter lunch, för nu börjar Onsdagsträffarna, som pastoratet ordnar den sista onsdagen i varje månad, igen. Jag vet inte alls vad det är för program i dag, men det brukar vara trevlig. Håll tummarna för att Golfen behagar starta, för jag har bjudit två vänner på skjuts!

Tänk att man varit så ung

21 kommentarer

Det har varit ännu en fin septemberdag och i eftermiddag har jag varit på Kupan och jobbat. Det var ganska lugnt i dag, men det kanske är en reaktion på lördagens marknad då det var fullt av folk i butiken, för att inte tala om alla som drack kaffe.

Till något helt annat! Det har valsat runt en utmaning på facebook där man ska lägga ut ungdomsbilder. Jag har publicerat en där, men här kommer en till, för när jag letade i mitt album med gamla svart-vita foton hittade jag en hel del.

Sommaren 1962

På den här bilden sitter jag i gräset med Eva i knät. Det där med att sy brukade jag överlåta till min mamman, men kjolen jag har på mig har jag faktiskt sytt själv. Tänk att man varit så ung och så mörkhårig!

Trevlig tisdagskväll!

Jag hoppas att det stämmer….

14 kommentarer

…att man aldrig blir för gammal för att lära, för i dag kom det mejl från SPF att det nu är dags att lämna det gamla medlemsregistret och hemsidan och börja med ett nytt modernt system. Man har planerat länge för det här och fått skjuta upp starten den ena gången efter den andra, men nu är man redo och nu gäller det för oss som ska jobba med de nya systemen att gå på kurser. Det känns nästan lite nervöst, men roligt på samma gång. De första kurserna skulle komma igång i början av oktober och det är ju inte så långt dit.

Det har varit en solig och fin förmiddag, men nu mulnar det till lite. Jag har varit ute och rustat och tagit in solsängen och parasollet, för jag tror inte att det blir aktuellt att använda dem mer.

Höstplantering

Lådan med sommarblommor är tömd och påfylld med ny jord och några höstplantor. Jag köpte dem på Suderviljan i lördags och jag ska köpa flera, för det behövs lite höstplantering i lådorna på gravarna också.

Jag klippte ner vissnade perenner också och nu är det nästan bara kärleksörten som blommar och så dahliorna förstås, men allting skulle egentligen behöva en massa vatten. Få se om jag orkar bära ut några kannor i eftermiddag när rabatterna ligger i skugga.

Trevlig måndag!

En härlig höstsöndag

8 kommentarer

Dagen började med strålande solsken och det var varmt och gott när jag satte mig ute på förmiddagen och började läsa bok nummer sju om rättsarkeologen Ruth Galloway, hennes dotter Kate och kriminalkommissarie Harry Nelson och hans kollegor. Jag brukar hävda att det inte är bra att läsa flera böcker i rad av samma författare, men Elly Griffiths skriver så bra, så jag vill bara fortsätta och fortsätta. När jag har läst den jag håller på med nu, De öde fälten, har jag bara en bok i serien kvar, så jag hoppas att hon snart kommer ut med ännu en bok.

Efter lunchen drog slöjmoln fram på himlen och solen bleknade lite och då gick jag ut på en promenad. Man måste ju röra på sig lite! Det går inte att sitta stilla hela dagen, då börjar ryggen göra sig påmind. Det hjälper faktiskt att bara gå ut och gå, efter en stund försvinner besvären.

Ännu finns rosor som blommar

Det var faktiskt liv och rörelse på Klintehamn i dag också. Alla marknadsstånd var borta och jag kan inte låta bli att tycka att det är fantastiskt, att man fått bort alla spår efter gårdagen. Det enda som återstod i dag var en balvagn med skräp. Den ska väl vidare till återvinningen i morgon kan jag tänka mig.

Tivolit höll söndagsöppet

När jag kom hem var det kaffedags och då satte jag mig ute på framsidan. Nu hade molnen skingrats och himlen var alldeles blå igen och det var riktigt gassigt och gott i solen. Så länge hösten är så här har jag ingenting emot den och kan ha ett visst överseende med de allt kortare dagarna.

Ha en skön söndagskväll!

Klinte Marknad 2016

18 kommentarer

Det regnade i morse när jag steg upp. Attans också! Jag gick ju upp lite tidigare än vanligt, eftersom jag skulle infinna mig i Röda Korset lottstånd klockan nio och när jag hade varit uppe ett tag såg det trots allt ut som om molnen skulle skingras. Det var ännu mulet när jag gick hemifrån, men regnet hade upphört och SMHI utlovade sol och ganska fint väder i dag och så blev det. Fram på förmiddagen blev det riktigt soligt och fint och ett underbart marknadsväder.

Vårt lottstånd är till höger i bild, under skylten

Donnersgatan var avstängd för biltrafik och mitt emot vårt lottstånd radade fina veteranbilar upp sig, folk som passerade på trottoaren stannade till och tittade på dem och samtidigt fick de syn på oss, så det var inga problem att bli av med lotterna. Vi som var där och startade upp försäljningen stod där en timme och sedan blev vi avlösta och jag kunde gå och leta efter de där strumporna som jag skulle köpa.

Det blev mer och mer folk ju längre fram på förmiddagen man kom
Fotot taget från Kupans trappa

Jag gick en vända och kollade i alla stånd, men några strumpor hittade jag inte. Däremot köpte jag fina kaffeservetter och plastpåsar på ett ställe och naturgodis på ett annat. Sen lyxade jag till det med en kokosboll och blev så söt i munnen att jag var tvungen att gå till Kupan och köpa mig en kopp kaffe innan jag fortsatte.

Italien var också representerat

Liksom försvaret, för nu mobiliserar Gotland igen.

Godis var det gott om

Dags för mannekänguppvisning. Johanna Svanborg är konferencier

Klockan halv tolv skulle det bli mannekänguppvisning och då var jag på plats. Det var en trevlig visning, precis som vanligt och det samlades mycket folk runt catwalken. När klädvisningen var slut och jag vände mig om för att gå därifrån stötte jag på Krister och Thomas och de talade om för mig var strumporna fanns någonstans. Vi bestämde att de skulle komma hem till mig och fika innan de åkte till Visby igen, så jag gick och köpte kaffebröd från Själsö Bageri och så gick jag till strumpståndet, som i år fanns på parkeringen utanför Konsum. 10 par för 100:- kostade de i år också och när jag fått min bunt gick hem.

Ponnyridning utanför Vallemo

Dagens inköp

En mycket lyckad Klinte Marknad tycker jag och jag tror att försäljarna var nöjda i dag, för det blev väldigt mycket folk och när jag gick hem vid halvett-tiden gick det nästan inte att ta sig fram för barnvagnar, rullatorer och hundar. Jag har som vanligt lite svårt att förstå varför folk tar med sig hundar i såna här sammanhang. Man märkte hur stressade de stackars djuren var i trängseln. En liten hund satt i en korg och skällde/gnällde oavbrutet och en jättestor hund gick lätt darrande, med böjda ben, svansen mellan benen och nervöst stirrande blick, fram i folkhavet. Själv höll jag på att trampa på en liten jycke av något slag när jag skulle tränga mig förbi vid ett stånd där det var riktigt trångt.

Trevlig fortsättning på helgen!

Haustjamninggi

18 kommentarer

En blek höstsol lyser och det är nästan 15°, men i väster ser det väldigt mörkt ut och SMHI pratar om att det kanske ska bli regn fram mot kvällen. Jag får nog ta bilen när jag ska ge mig iväg till Kupan sen fram mot lunch. Det behövs ju regn och idag kan det gärna få ösa ner, men jag hoppas verkligen att det blir fint väder i morgon, för annars vore det väldigt tråkigt för alla som satsar både tid och krafter för att det ska bli en trevlig Klinte Marknad.

Kärleksörten blommar som bäst nu

I dag är det höstdagjämning eller som Allnakku säger haustjamninggi, då dag u nat jär likk si langge, vilket betyder att dag och natt är lika långa. Från och med nu kommer mörkret att råda över ljuset och jag känner som vanligt ett visst vemod inför den delen av året. Det känns oändligt långt tills det vänder och vi går mot vår igen och vintern känns bara som en oändlig räcka av dagar, som man måste försöka överleva.

Ladingsdinglu kan en gotlänning lida av på våren, men har vi något gutamålsord för höstdepp? Haustdinglu kunde det kanske heta, men det har jag aldrig hört talas om. Jag är i alla fall inte ensam om att vara lite smådeppig den här årstiden, för när man googlar kan man se att ca ½ miljon svenskar lider av årstidsbunden depression. Fast jag undrar om jag hör till den gruppen egentligen, för jag är inte deprimerad, bara lite låg och allmänt grinig och det brukar gå över bara advent, jul och nyår är passerat. Sen börjar livet leka igen!

Trevlig fredag!

Man ska inte var stöddig

14 kommentarer

I dag har jag inte gjort så många knop, men tycker att jag förtjänar en vilodag, för i morgon ska jag jobba ett extrapass på Kupan och på lördag är det Klinte Marknad och då ska jag sälja lotter för Röda Korset. I och för sig är det bara en timme, men en tidig timme, för redan kl 9 ska jag infinna mig, men det är kanske lika bra, för då är jag ledig sedan och kan gå runt och shoppa i lugn och ro. Jag behöver köpa nya sockor och det brukar jag alltid handla på marknaden. Få se om man får 10 par för 100:- i år också.

På förmiddagen hade jag lite pyssel med avstämningar efter gårdagens SPF-träff. En bild och ett referat (som ordföranden skrivit) skulle in till helagotland.se, kassan skulle räknas och stämmas av, det skulle bokföras och så var det några listor som skulle skrivas ut inför nästa styrelsemöte. Mitt i utskrivandet tog en av färgerna slut i skrivaren och det är alltid lite meckigt när man ska byta dem, så det tog en stund.

Efter lunch gav jag mig iväg ut på en promenad till Handelsbanken. Jag hade ett ärende dit, men hade tänkt ta mig en längre promenad när det var avklarat, men jag, som ironiserade häromdagen över hur folk klär sig nu när det är höst, fick för tunn jacka på mig, så jag snabbade mig på hem. Man ska inte var stöddig!

Det har varit lite växlande molnighet i dag också, men ändå en fin höstdag. I morse hade vi bara +3° och nu börjar lönnarna skifta färg från grönt, till brunt och rött. Tjusigt tycker jag!

Nu är tivolit under uppbyggnad inför marknadsdagen och man kan verkligen beundra de här människorna som far land och rike runt med alla åkattraktioner för bara en dag på varje ställe. Det är klart att det går på rutin, men ändå! När jag passerade där på eftermiddagen hängde det kläder på tork både här och där utanför husvagnarna. De passar väl på att tvätta när det är bra torkväder.

Trevlig fortsättning på torsdagen!

Höstupptakt

10 kommentarer

I dag har det varit SPF Klinteortens höstupptakt på Snäckan i Klintehamn och det var många av medlemmarna som letade sig dit ut. Det är lite av en tradition att vi har ett månadsmöte där i september och vi var över 50 pensionärer som åt grillkorv med bröd, köpte lotter, drack kaffe med god morotskaka till, lyssnade på Erlings Lindvalls pianospel och sjöng allsång. En riktigt trevlig eftermiddag och vädrets makter hade vi på vår sida, för även om solen varit lite blek i dag har det varit varmt och skönt.

Korvgrillningen är i full gång

Vill du ser flera bilder från vår eftermiddag, så finns de några på föreningens hemsida. Klicka HÄR så kommer du dit!

Trevlig onsdagskväll!

De var snabba….

19 kommentarer

….på verkstaden, för de två veckornas kö för reparationer blev bara två dagar, för redan i dag ringde de och sa att Golfen var färdig. Det var väldigt bra, för jag ska ut till Snäckan i morgon för en höstupptakt med SPF och nästa onsdag är det Onsdagsträffen i Skolgården i Fröjel. Jag hade redan börjat fundera på vem jag skulle ringa till och be om hjälp med skjuts, men nu behöver jag inte bekymra mig. Jag har varit på Kupan i Klinte och jobbat på eftermiddagen i dag, så jag gick direkt därifrån och till macken där bilen stod och väntade, så nu står den i garaget igen. Det sved i plånboken, men nu hoppas jag att den ska rulla ett tag utan problem.

På lördag är det höstens stora begivenhet – Klinte Marknad

Det har varit en ganska blåsig dag, men skapligt varmt. Det är alltid kul att se hur folk klär sig nu när det börjat bli kallare. En del går fortfarande i shorts och linne, medan andra nästan är vinterklädda. Jag såg en tjej i dag som hade handskar och en tjock jacka på sig trots att termometern faktiskt visade på nästan 18° i skuggan. Det verkar som om man klär sig efter almanackan och inte efter dagsläget.

Trevlig tisdagskväll!

…sedan någon gång i våras vaknade jag i natt av att jag frös. Jag är ganska varm i sängen och hela sommaren har jag bara använt ett påslakan och en liten tunn pläd, men i natt blev det för kallt. Sängöverkastet ligger hopvikt nere vid fotändan av sängen på natten, så det vara bara att ta tag i det och dra upp det. Det var faktiskt ganska skönt att ligga där och känna att det drog lite kallt från vädringsfönstret som alltid är öppet, men i dag har jag stoppat ner ett täcke i påslakanet. Det är bara att inse att hösten är här! När jag kollade termometern utanför mitt köksfönster i morse har det varit +4° som kallast i natt.

Nu är det ganska mulet, men det har varit en solig och fin förmiddag med nästan ingen vind, så jag tog mig en promenad upp till Klinte kyrka och var inne på kyrkogården och såg till graven.

När nu varken mamma eller pappa fick några blommor på sina årsdagar, så tände jag några ljus i kyrkan idag i stället

Sedan fortsatte jag mot Bönders backe och gick hem via Vallekvior. När jag gick där ringde mobilen. Det var från verkstaden som meddelade att de felsökt min bil och att det var generatorn som var slut. Ville jag byta den? Ja tack! Utan en fungerande generator har jag ju inte stor användning av bilen.

En ensam liten blåklocka på vägrenen

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

The Beatles: Eight Days A Week är en dokumentärfilm om The Beatles som hade världspremiär den 15 september och igår visades den på Rondo i Klintehamn och vi var ca 30 Klintebor som bänkade oss i salongen. Filmen var bra, men det var en ren dokumentärfilm och det kändes som om man precis lika gärna kunde suttit hemma och sett den på tv. Går jag på bio, så är det för att få njuta av den stora bildskärmen och effekten den ger och det var ju ganska ointressant i det här fallet. Efter själva dokumentären, som var på 1 tim och 50 min, följde en 30 min lång inspelning från en av alla arenakonserter de gjorde i USA. En konsert på Shea Stadium i augusti 1965 där de spelade för 56500 personer. Jag har sett att flera filmrecensenter gett filmen betyget 3/5 och det kan jag väl hålla med om, för se- och hörvärd är den absolut för den som gillar The Beatles, men som sagt, jag hade lika gärna kunnat vänta tills den kom på teve eller dvd.

Trevlig måndag!