09-09-09 /Intressant DN-artikel om medikaliseringen

22º och hemskt blåsigt har det varit idag, men varmt och skönt och jag har varit ute och rustat nästan hela dagen. Bland annat har tujahäcken blivit toppad och det behövdes, för med allt regn som kommit i sommar har den verkligen växt till sig.

09-09-09 är ju ett sådant där magiskt datum som en del anser bringa lycka, medan andra förutspått jordens undergång. Nu klarade vi oss ju klockan 9 i morse, så nu är det bara att hoppas att det går lika bra klockan 9 ikväll. Egentligen skulle man väl vänta med att skriva några inlägg, för tänk om det nu är gjort helt i onödan? Jag menar, om världen går under ikväll klockan 21.00, då är det ju liksom ogjort arbete.

Sedan finns det de som anser att det här datumet för lycka med sig. Kineserna gifter sig, Apples lanserar nya Ipods och man släpper nya boxar med Beatlesmusik och ett nytt Beatles videospel, allt det här magiska datumet. Egentligen borde jag ju ha köpt några lotter, eller åtminstone spelat på lotto idag. Fast det blev inga storvinster i dagens dragning, så det var kanske lika bra att jag inte satsade några pengar på det. Sen kan man ju också hoppas på att 09-09-09 blir ett lyckodatum för det svenska fotbollslandslaget och att Zlatan lyckas gör några mål mot Malta.

I morse läste jag en intressant artikel i DN rubricerad Medikaliseringen: Berättelsen om hur man får kvinnor att misstro sina kroppar. Den stärker min uppfattning om att man inte ska gå till läkaren och undersöka sig för att få reda på om man är frisk, så länge man känner sig det. Den dag man inte mår bra är det dags att beställa tid för undersökning, inte förr!

Bland andra den norska professorn Irene Hetlevik skriver om hur friska människor sjukifierats genom att gränsvärden för än den ena riskfaktorn, än den andra, sjunkit genom de senaste decennierna så till den grad att det normala har blivit onormalt.

Enligt den här artikeln skapar vården ohälsa genom att man talar om för en människa som upplevt sig som frisk att den inte är det. Vi människor är ju så funtade att om någon säger till oss att vi är sjuka, så blir vi det. Jag såg ett program på TV som handlade om placebo och det var fascinerande hur folk påverkades av sockerpiller. Eftersom patienterna fick veta att de skulle kunna få biverkningar av ”medicinen” så fick de just de biverkningarna. Det om något visar hur lättpåverkade vi är!

Det här är den första artikeln i en serie om medikaliseringen i samhället och det ska bli spännande att läsa de följande.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Blandat. Bokmärk permalänken.