1 augusti – Medeltidsveckan – Gunilla Palmstierna-Weiss

Sommarmånaden juli är slut och jag vet inte när jag kan påminna mig en så varm och skön juli. Den har varit som somrarna var när man var barn, för då sken solen varje dag och det var varmt och skönt och regnade det någon gång var det ett ljummet och gott regn och vi barn klädde av oss nakna och sprang ute i trädgården och njöt av att bli duschade.

Skördemånaden augusti har börjat alldeles utmärkt och värmen ser ut att hålla i sig ett bra tag till, åtminstone när man kollar Klart.se´s långtidsprognos. (Bilden är klickbar)

Annars känns det lite vemodigt att hösten trots allt närmar sig. På söndag börjar Medeltidsveckan och när den är över försvinner turisterna från ön ganska kvickt. Semestrarna är slut och skolorna börjar i mitten av månaden. Lugnet lägrar sig över ön igen och mörkret tar över. Så här står det i en av mina 10-årskalendrar:

Augusti
Redan mörkt så tidigt.
Så tidigt och redan så mörkt.
På något sätt verkar allting vara precis i sin ordning.

Den 1 augusti för 10 år sedan var en söndag och då inleddes det årets Medeltidsvecka och vi var i Visby för att titta på spektaklet tillsammans med vår svägerska Mejan. Det blev Mejans sista besök på sin hemö, sedan sviktade hälsan, men hon levde i många år till och dog 91 år gammal den 16 januari 2012, samma dag som Åke fick sin stroke.

Idag har jag varit en tur till Hemse på förmiddagen och uppe på Fröjel kyrkogård och i eftermiddag la jag mig i skuggan under ett parasoll och lyssnade på Sommar i P1. Idag var allt lugnt och ingen störde mig där jag låg.

Dagens värd, Gunilla Palmstierna Weiss hade mycket intressant att berätta från sitt långa liv som scenograf, kostymtecknare och keramiker.

Vi fick följa hennes liv från det hon år 1928 föddes på ett Schweiziskt BB och vi fick höra om hur familjen, som var judisk, hamnade i Sverige i andra världskrigets slutskede. Hon berättade om hur man funderar kring scenografin inom teatern och operan – och anekdoter från 50 år vid scenen. Hon samarbetade bland annat med Ingmar Bergman och de var inte alltid överens. Musiken hon spelade var inte den allra vanligaste, men den tilltalade mig och var helt klart njutbar och hon fick ett extra plus i kanten för att hon höll mig vaken.

På tal om Medeltidsveckan förresten, i morgon ska jag baka saffransbullar till Fröjel Röda Korskrets. De har varje år ett stånd på Medeltidsmarknadens första söndag där de säljer hembakat bröd och jag brukar alltid bidra med några påsar bullar. Så i morgon får jag nog ta och masa mig ur sängen tidigare än vanligt, så att jag får starta bullbaket innan det blir för varmt.

Ha en skön fortsättning på fredagen!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Åke, Nostalgi, Odvalds, Radioprogram, Väder och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

18 svar på 1 augusti – Medeltidsveckan – Gunilla Palmstierna-Weiss

 1. Raija skriver:

  Ser att ni kommer ha lika varmt och soligt som vi får närmaste tiden. Längtar efter lite regn, vilket vi inte fått på evigheter och det är väldigt torrt överallt.

  • Ingrid skriver:

   Vi har ju haft några dagar med åska och då har det kommit lite välgörande regn, men visst skulle det behövas mer. Vi har ju dessutom bevattningsförbud.
   Kram

 2. Anne-Lie skriver:

  Ja, vilken SOMMAR vi haft. Lite i varmaste laget för mig.
  Trevlig Helg!

 3. Helt fantastisk SOMMAR! 8) Det är precis så här en sommar ska vara!! 😆
  KRAM
  Susie

 4. Vonna skriver:

  Lycka till med bullarna

 5. Vonna skriver:

  Ser återigen att hela kommentaren tagits bort!! Var gör jag för fel?

  Den frågan behöver du inte svara på !!

  Får ställa mig frågan om jag ska fortsätta att blogga över huvudtaget

 6. Musikanta skriver:

  Jag såg ett teveprogram om henne för ett tag sen som var mycket intressant. Jag får väl lyssna på reprisen då. Annars har jag aldrig ro att lyssna till sommarpratarna på P1. För det mesta har jag inte gillat musiken de få gånger jag har lyssnat…
  Kram från Ingrid

  • Ingrid skriver:

   Förr lyssnade jag slaviskt på det här programmet. Vi var ju lantbrukare jag och maken, så då hade jag verkligen tillfälle att möjlighet att lyssna på radion, det blev ju annat när jag började jobba utanför gården, då gick det inte. Nu försöker jag välja ut de som verkar vara intressanta.
   Kram

 7. Louise skriver:

  Det blir bara ett kort hej, för att du ska veta att jag inte glömt dig, Jag har suttit med bloggar alldeles för länge i kväll …

  Nu blir det god natt … 😆

 8. Znogge skriver:

  Juli har verkligen varit en fantastisk månad men augusti kan bjuda på många fina dagar också.

  Kram

 9. Kraka skriver:

  Medeltidsveckan har jag funderat på i så många år, men tiden räcker aldrig till allt jag vill. I år blev det St Olavsdagarna i Norge och snart är det dags för min vandringsresa.
  Visst märks det i naturen att hösten är på väg. men värmen verkar hålla i sig ett tag till så man får passa på att njuta.
  Ha en fin lördag!
  Kram

Kommentarer inaktiverade.