1 november Kåilus dag

November

Nu vänder han som styr vindarna
novembers glåmiga vemod mot rödkindade förhoppningar
om att nu ska den snö falla
som inte föll i fjol.

Så står det i vår 10-årskalender för åren 1983-1992, tyvärr finns det ingen notering om vem som skrivit det. Kanske någon av mina läsare känner igen det? Nu tycker jag väl att det föll så mycket snö i fjol, så det räckte och blev över. Det får gärna vara snöfritt ett bra tag till!

Under de här tio åren har det faktiskt varit milt väder den här dagen och i regel 7-8°, kallast var det 1988 med 3°. Anteckningarna i dagboken är väldigt kortfattade, men där finns noteringar om att 1983 var det punka på traktorn, 1985 körde Åke foder från Lantmännen, 1987 plöjde han och 1989 var han och jobbade i hamnen i Slite och jag bytte mjölkmaskinsdelar och gjorde rent för kalvarna, vi jobbade i trädgården och 1992 var vi bortbjudna på kalas hos grannar.

1990 var Åke på lasarettet och inte kan någon av oss komma på varför ❓ , men han hade ett olyckstillbud när hans blåbyxor fastnade i gödselspridaren och höll på att slita av honom benet, det måste ha varit då. Det är vi överens om, efter lite diskussion.

Och så det där med Kåilus dag:

Kåile är en ho, t.ex en grisho, där mat och vatten serverades. Till hönsen hade man förr ofta en urgröpt sandsten. Man kan också göra a langg kåile ti lambi.

Här en rund kåile

Idag kan jag inte vara med i tisdagstemat, för det är MULET och här skiner solen så vackert och det är 10° varmt. Vi har varit ute på en minipromenad till återvinningsstationen här på Odvalds och det är verkligen skönt ute. Inte kan man visa mulna bilder då 😉

Ha en fin tisdag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Nostalgi och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

14 svar på 1 november Kåilus dag

 1. Kicki skriver:

  Åh fy, fastna i gödselspridaren lät då inget bra. Sån tur att det inte gick illa.
  En god vän till oss fastnade i höfläkten förra året, samma år som han gick i pension, Han miste tre fingrar på högerhanden. ”Fasen så onödigt” var hans egen kommentar.
  Så skönt att solen skiner hos er, det gör den definitift inte här. Jag hade små funderingar på att börja putsa fönster, när det ändå är så milt 10 grader faktiskt.
  Kram/Kicki

  • Ingrid skriver:

   Det är mycket som händer i jordbruket, det är en farlig arbetsplats. Vi hade en granne till hjälp med vedkrossning ett år och han miste alla fingarna på ena handen, det blev bara tummen kvar. Tur i oturen för oss var att krossen var hans egen 😉

 2. Ama de casa skriver:

  Roligt att ha såna där gamla anteckningar sparade, men usch och fy för det där olyckstillbudet!

  Ha en fin förstanovemberdag 🙂

 3. Ailas skriver:

  Trevlig tisdag önskar jag tillbaka!
  Det är milt och mulet här. Kom precis in från en liten promenad, då jag även passade på att posta ett brev. Dagen väger… städning eller läsning? 🙂
  Kram

 4. Skatan skriver:

  Vad intressant att ha de där dagboksanteckningarna kvar … tänk vad man ”minns mycket bättre”.

  Nej, skämt åsido … jag har ingen ordning på mina papper och bara sporadiska dagboksanteckningar. Därför har jag lite bättre koll på mina göranden och låtanden nu när jag bloggar.

  Kram!

 5. Corina skriver:

  Kul att kunna gå tillbaka och läsa vad som hände för flera år sedan. Ja att arbeta med jordbruk medför vissa olycksrisker ! Kram

 6. Rosita skriver:

  Jag har också såna där 10-års dagböcker,väldigt lätt att hitta om man letar på samma datum,flera år i tiden.
  En sak blev jag fundersam av när jag läste sånt som hände för 10-15 år sedan,hur mycket man hann att göra och orkade…..
  Den är oslagbar vad gäller prat om väder,vilket år var det nu snön kom så tidigt,osv.
  förutsatt att man har varit noggrann med noteringarna!
  Här är milt och skönt för årstiden,längtar inte efter snö.
  Ha det bra!

 7. Nej fy och usch för det vita kalla och halkiga eländet .SNÖ. Den 9 Febr.stod jag och väntade på bussen i Lina.Vi hade varit och skickat Denize till katthimlen.Såg allsnön och sa högt.Nähä nu vill jag ha VÅR ingen mer snö tack.Det skulle jag inte ha sagt den natten fick jag så jag teg.Och mycket blev det också.
  Jag avstår gärna snön, vill hellre ha en grön Jul.
  Den som lever får se.Vad Kung Bore hittar på.

  Kram Majsan

 8. skogsnuvan skriver:

  Ifjol var det snö och kallt den här tiden så jag njuter i fulla mått av att det verkligen varit höst iår som en höst ska vara. När det är så här är det faktiskt en fin tid om man bara vågade gå i skogen men som du såg så skjuter man överallt och så gott som hela året så man kan inte ens gå i sin egen skog. Skit säger jag.

Kommentarer inaktiverade.