100,2% Sommar – Sockenkamp mellan Klinte och Fröjel

20&#176 , det regnar bara lite lätt just nu och jag hoppas att det inte blir värre!
Idag började vi dagen med att åka till vårdcentralen i Hemse för Åke skulle lämna blodprover inför ett läkarbesök nästa vecka. Det är hans reumatism som ska kollas upp en gång om året. Vi åkte iväg vid 8-tiden för vi hade bråttom hem, för klockan 10 började Radio Gotlands sommarprogram, 100,2% Sommar och idag var det sockenkamp mellan Klinte och Fröjel. Vi var lite oroliga för vädret, men på förmiddagen var det ganska hyfsat, det stänkte någon gång, men i stort var det uppehållsväder, som tur var.
Det var Klinte som hade hemmaplan för det hela tilldrogs sig vid Värsändegården, som är Klinte Hembygdsförenings hembygdsgård. Åke körde dit till klockan 10, men jag tog mig en promenad lite senare då det var dags för själva sockenkampen. Programmet inleds med att representanter för socknarna får presentera sin socken, man spelar en massa musik mellan inslagen och ibland är det även ”levande musik”.


När jag kom dit hade just det här paret avslutat ett uppträdande. Det var Britt och
Hans Clerwall med sin egen ”Fröjel i mitt hjärta” som jag tyvärr missade.

Tävlingen går till så att varje socken utser två representanter som ska kasta varpa, det är en frågetävling med två deltagande från varje socken och så det mest spektakulära, sockenropet . Det gäller alltså att så många som möjligt ställer upp och ropar för sin socken, för styrkan mäts med en decibelmätare och de som ropar högst vinner. Man tar hänsyn till antalet innevånare i socknarna och beroende på det står man på kortare eller längre avstånd från mätaren.
Jag passade på att gå in och titta på hembygsgården när vi ändå var där, för skam till sägandes har jag inte varit där förut trots att jag är gammal Klintebo och går förbi hembygdsgården varje gång jag tar en promenade i Värsändekvior.

Det fanns mycket vackert att titta på.


Det här var en riktigt gammal barnvagn och vagga.

Nu skulle varpatävlingen börja och här blir kastarna, Jallis Rieem för Fröjel
och Sven Gillerfors för Klinte, intervjuade inför tävlingen, som Klinte för övrigt vann.

Så var det dags för frågesporten och där ställde Jerker Eneqvist och Erik Robsarve upp för Fröjel och Bo-Göran Kristoffersson och Billy Pettersson för Klinte. Det var ganska kluriga frågor och i början var det jämt lagen emellan, men sen stupade Fröjel på att de svarade fel på vem som var prinsessan Eugenies pappa. Oskar den II svarade Jerker och Erik och Oskar den I svarade Bo-Göran och Billy. Därmed var tävlingen avgjord och Klinte avgick med seger även i den här grenen.
Nu hade Fröjel bara en chans till revanch och det var sockenropet. Vi var många och vi ropade FRÖÖÖÖÖJEEEL, så att det ekade mellan husen och det kunde inte Klinte slå. Så en gren vann vi i alla fall, men det blev Klinte som avgick med segern totalt.

Här intervjuas och fotograferas Peder Ahlström och gratuleras till Klintes seger.

Så här blev slutställningen: Varpa: 30-0, Frågesport: 50-30, Sockenrop: 60-65 (102db-103db)
Slutställning: Klinte 140 – Fröjel 95

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Tävlingar, Utflykter och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

0 svar på 100,2% Sommar – Sockenkamp mellan Klinte och Fröjel

 1. Sylvia skriver:

  Vilken trevlig och annorlunda dag ni haft.Sockenkamp mellan två socknar. Det är väl en gammal tradition och vad kul att den forfarande lever kvar.
  Det var väl på tiden att du gjorde ett besök på Hembygdsgården. Ofta missar man ställen som ligger för nära hemifrån.Det brukar vara så för mig med. Roligt att se den gamla dockvagnen som måste ha några år på nacken.
  Kramis Sylvia

 2. Agneta skriver:

  Barnvagnen är ju superläcker och så kul att det finns människor som ägnar tid åt hembygdsgårdar. Alltid roligt att få känna historiens vingslag, så det var väl på tiden att även du fick tillfälle till det:-)
  En sådan barnvagn skulle sitt fint i en trädgård, översvallad med div hängväxter:-)Skulle även vara snygg inomhus som dekoration/konstverk?
  Undrar just vilket år den är tillverkad och om den kommer fr. Gotland?
  Jag älskar gamla prylar och denna var verkligen annorlunda. Såg på Antikrundan för ett tag sedan och då var det en antikhandlare på
  Gotland som fick besök och där fanns mängder med mycket gamla möbler men till ”fantasipriser”.
  Sockenkamp låter minst sagt exotiskt i mina öron, stadsbo som jag alltid varit. Så det var riktigt intressant att läsa din berättelse om hur det går till.
  Men du hade väl ”ett ben” i varje läger egentligen,om du är gammal ”klintebo”…:-)))
  Nu så hoppas jag att din syster kommit fram och mår bra efter resan. Det var väl hon som hade så snyggt tyg på balkongen i Sthlm??
  Jag önskar er alla en trevlig vistelse tillsammans och hoppas på bra väder så ni kan var ute i det gröna och sköna. Alltid välkommet för ”stadsbor”.
  Kramisar, Agneta

  • IngridL skriver:

   Tack snälla Agneta! Kerstin hälsar och tackar för de vänliga orden om hennes tyg. Det kommer inte från Ikea utan är inköpt på Åhlens.
   Jag får ta närmare reda på var den där barnvagnen kommer ifrån.

 3. Jah Hollis skriver:

  Och vad säger du om den senaste skandalen på Gotland? Landshövdingen verkar vara i rejält blåsväder.

  • IngridL skriver:

   Ja, vad ska man säga om en landshövding som går emot sina egna tjänstemäns beslut och helt egenmäktigt skapar egna regler och lagar. Jag tror inte att hon blir kvar så länge till!

 4. Mien skriver:

  Hmm, Värsändegården påminner mycket om mitt boende här i Hablingbo. Vita väggar, bjälktak och skurgolv.Finns det råtthål, innanfönster med kondens och trämask också så är ju likheten total? Vagga och gammal barnvagn har jag ju också till salu ute i loppisen. Men jag ska INTE ta in dem här igen. Jag är färdig med dem.

  • IngridL skriver:

   Jag misstänker att det finns både råtthål och trämask, men hur det är med kondensen i innanfönsterna har jag ingen aning om.

 5. Karin skriver:

  Vilken fin hembygdsgård! Ibland blir man blind inför det som man har alldeles inpå knutarna.
  Malmö city, med de fina korsvirkeshusen är jag absolut ingen höjdare på. Så gästande turister har jag svårt att guida i min hemstad. Dags att gör något åt….
  Kram Karin

 6. Eleonora skriver:

  Oj så mycket trevligt ni har för er i Fröjel!