107. Hantverk – Bild 60 av 365, Onsdagsträffen

Nog känns den lite egendomlig, den där skylten med Sameslöjd, som visar vägen till Uggårds i Eksta, där Ellen Marie Martinsen från Nordkap driver Arran Krukmakeri. Sameslöjd är väl kanske inte just det man är ute efter om man vill ha en souvenir från Gotland, trodde jag i alla fall min enfald. 😉

Ellen Marie var på Onsdagsträffen i Skolgården i Fröjel igår och berättade om Nordkap, om samernas liv, om sameslöjd och om hur hon hamnat på Gotland. Hon har bott här på ön i 21 år, varav 15 år i Fröjel och Eksta, och givetvis var det kärleken som fick henne att flytta hit. Hennes man är glasblåsare och delägare i Visby Glasblåseri och de hade träffats på en marknad i Nordnorge där hon sålde keramik och han sålde glas.

Försäljningen av samiskt konsthantverk och keramik går bra och det är egentligen bara svenskarna som tycker att det är lite egendomligt med sameslöjd på Gotland. Utlänningarna tycker att det är helt naturligt och Ellen Marie jämförde det med när vi åker till USA och köper indiansouvenirer, inte bryr vi oss om i vilken del av det stora landet vi befinner oss då.

Ellen Marie var väldigt trevlig att lyssna till och hade hur mycket som helst att berätta om Nordkap och om samekulturen.

Sedan fortsatte onsdagen med den första filmen för vårterminen med Klinte Filmstudio och Snön på Kilimanjaro var jättetrevlig och en film jag kan verkligen kan rekommendera. Det var en riktigt feelgood-film där man satt med ett småleende på läpparna nästan hela tiden. Jag trodde först att filmen hade något att göra med Ernest Hemingway och hans novell, Snön på Kilimandjaro, men det var helt fel.

Jag hade med andra ord en trevlig onsdag på alla sätt och vis.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i 365 Foton 2013, Film, Fröjel, Kultur och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

26 svar på 107. Hantverk – Bild 60 av 365, Onsdagsträffen

 1. Gerd skriver:

  Så intressant!
  När du skriver om hantverk, så slår det mig en sak. Våra goda vänner, de campande tyskarna Dieter och Margot var mycket på Gotland tidigare. De hade lärt känna ett par som drev hantverksförsäljning, de hette Karin och Göj. Är det bekant?
  Kramar Gerd♥

  • Ingrid skriver:

   Tyvärr Gerd, namnen Karin och Göj säger mig ingenting. Vi har så många konsthantverkare här på ön, så det är inte lätt att hålla ordning på dem alla. 😉

 2. Lambergsfrua skriver:

  Så många vackra saker du visar. Visst låter Sameslöjd på Gotland väldigt exotiskt, men det är förstås som du säger – turister bryr sig inte om vilken del av landet sakerna kommer från.

  Du hade verkligen en mycket trevlig och innehållsrik dag!
  Hoppas även den här dagen bjuder på trevligheter.
  Varm kram,
  Lambergsfrua 🙂

  • Ingrid skriver:

   Det var verkligen en trevlig onsdag!
   Och det har inte varit något större fel på torsdagen heller. Man får se till att göra det så trevligt för sig som man kan. 😉

 3. Lambergsfrua skriver:

  Glömde säga, att din header är härligt fräsch och ”vårig”!
  Kram,
  Lambergsfrua 🙂

 4. Skogsnuvan skriver:

  Det finns mycket vackert inom samernas hantverk och konst men som sagt på Gotland? På Gotland fanns det ju så mycket fin keramik så man blev bara jättesugen. Jag köpte en gräddkanna i blått som jag inte kunde låta bli. Den står vid min köksspis så jag kan se den varje dag.

 5. Znogge skriver:

  Jag hade förväntat mig gotländskt hantverk även om allt hantverk är intressant på sitt sätt!

  Kram

  • Ingrid skriver:

   Jag skulle visst kunna tänka mig en och annan mugg med samiskt motiv, för hennes kermik är riktigt fin, men som ett minne från Gotland? Nej då vill jag nog ha något annat. 😉

 6. Eftersom samehantverket finns ”nästgårds” så har jag naturligtvis inte varit där och tittat. Det blir ju tyvärr ofta att det som är närmast det är inte lika spännande. 😳
  Men jag håller med om att man blev lite förvånad när man såg skylten första gången. 🙄 Men jag har varit inne på hennes hemsida och då blev jag mycket imponerad. Kanske inte av just det typiskt samiska, men av hennes keramik – den var mycket snygg! 😀

  • Ingrid skriver:

   Visst är hennes keramik väldigt snygg! Vad jag förstod så säljer hon det inte bara här i sin butik utan även till företag på fastlandet.

   Den samiska slöjden är det mycket som hennes mamma gör.

 7. Hejsan Ingrid !

  Alltid verkar det vara något Du är på.
  verkar som det händer allt möjligt på
  Din fina Ö. Mot här hos mig.Fast jag är ju
  inte mitt i smeten, i går var jag. Men inget
  rån/mord skedde de tre timmarna jag var där.
  Skönt i och för sig.

  Tänk vad kärleken kan få en att flytta.
  Kanske sameslöjd inte hör hemma på Gotland.
  Men det är ju en bit dit, då är det ju bra att det finns
  nära .och tillgängligt.

  Tack för Dina rader till mig, jo han får vara och är nu’
  på balkongen.Är bara så nervös att det kommer en katt
  och han blir som tokig och försökér ta sig ut.
  Roligt att Du tyckte om filmsnutten.
  Kram Majsan Mi

 8. Inger Johansson skriver:

  Kan hålla med om att sameslöjd verkar lite udda på Gotland.
  Då kan jag handla sameslöjd på ort och ställe eftersom planerna är att köra till Nordkap i sommar.
  Kram Inger

 9. Kakan skriver:

  Så mycket fina saker…
  Ha det bra!
  Kram Kakan

 10. Annika skriver:

  Haha! Nä min första tanke var med att åker jag till Gotland är det inte samehantverk jag skulle köpt med mig hem. Men helt klart stämmer det verkligen om hur jag fungerar när jag är i andra länder! Fint hantverk är det i alla fall.

  ha en fin torsdag!

  Kram

 11. Charlotte skriver:

  Har varit i hennes affär tidigare, men då låg den på Hemse.
  Fina alster. Och kanske är det som hon sa att utlänningar inte bryr sig om att det inte är från denna del av landet. Roligt med alla hantverkare, och förhoppningsvis finns sk Gotlands slöjd inte så långt bort.

 12. Kerstin skriver:

  Så vackert hantverk. Ja inte är det den typen av hantverk man förknippa med Gotland precis. Kul att det finns även där.

 13. Ellen Marie skriver:

  Hej Ingrid!
  Jag råkade komma över din blogg och blev glatt överraskat när jag såg bilderna och att du har skrevet om mig. Jätteroligt!
  Det var någon här som frågade om Guy och Karin.
  Karin dog för några år sen i cancer och jag tror Guy sålde allt och flyttade till fastlandet.
  Mvh
  Ellen Marie
  Árran Krukmakeri

Kommentarer inaktiverade.