Sola eller inte sola, det är frågan

Att inte sola kan vara farligt rapporterar forskare på Karolinska Institutet idag. Det kan vara lika farligt att få för lite sol som t ex rökning och enligt undersökningen löper den som inte solar stor risk att avlida i förtid i hjärt- och kärlsjukdomar.

Då kan jag inte låta bli att fundera lite över hur det kommer att gå för dagens barn, som inte ens ska få vara ute och leka i solskenet utan skyddas från solstrålarna av tak över lekplatser och på skolgårdar. Den rekommendationen gick strålskyddsmyndigheten ut med i februari i år. 🙄

Jag har i alla fall gjort så gott jag kan när det gäller solning. I ungdomen kanske det gick till överdrift, men nu solar jag med ansvar och gläder mig åt D-vitaminet och inbillar mig att jag mår bra av solen.

Idag är det lite växlande molnighet, men ganska skönt ute och jag satt på terrassen en stund med näsan i vädret. Jag vaknade vid fyra-tiden i morse av förmaksflimmer, så vi får väl se om solen har någon positiv effekt på det. Jag tycker att det har lugnat ner sig lite.

Ha en skön söndag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Förmaksflimmer, Tänkt. Bokmärk permalänken.

18 kommentarer till Sola eller inte sola, det är frågan

 1. Skogsnuvan skriver:

  Jag solar också och tror att jag mår bra av det. Det känns då så i alla fall så nog fortsätter jag med det

 2. Det är farligt att leva och det finns inga garantier !

 3. Geddfish skriver:

  Jag har också hört detta med solandet. Först grönsakerna, nu solandet. Och allt har plus och minus effekter.
  Det är bara förnuftet som får råda, för min del i alla fall.
  Kram, Gerd

 4. Gunnar skriver:

  Ja det är verkligen dubbla budskap. Jag ligger inte och solar men är ofta ute med shorts och T-shirt i skog eller trädgården. En granne gick bort härom året i hudcancer så visst funderar man på det.
  Och allt det man har utsatt kroppen för som ung går ju inte att ändra på nu. Då visste man inte att det kunde vara farligt.

 5. Gunnel skriver:

  Det är inte lätt om man ska följa alla forskningsresultat. Håller med Gerd om att sunda förnuftet får råda. Kram

 6. Lambergsfrua skriver:

  Ibland vet man inte vilket ben man ska stå på för att få ett långt och friskt liv. Inte sola eller sola, det är frågan det. Mannen i Mitt Liv som har malignt melanom ska undvika solen, säger hans hudläkare, framför allt mitt på dagen. Återstår bara att D-vitaminet i tablettform, men det ger inte alls samma ”må-bra”-känsla förstås…
  Vrm kram,
  Lambergsfrua 🙂

  • Ingrid skriver:

   Det är väl med solen som med allt annat, det ska vara med måtta, men visst måste man unna sig att njuta av den. Fast har man som din man malignt melanom passar man sig nog.
   Kram

 7. Att leva efter mottot ”lagom är bäst”, är nog det bästa man kan göra. Jag gillar inte att ligga och steka mig i solen, men att vara ute och röra sig när solen skiner – det gillar jag!
  Hoppas att ditt förmaksflimmer lugnar ner sig!
  Kram, Monica

 8. Leontina skriver:

  Jag solar inte särskilt mycket och när någon frågar mig, svarar jag sanningsenligt ( och lite töntigt) ”Jag vill inte, jag blir så varm på pannan”.
  Jag nöjer mig med det som fastnar utan större möda från min sida, men jag undviker inte solen konstant. Den är välgörande.
  Kram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *