166. Kyla – Bild 24 av 365, Rådjur

Igår kväll var det riktigt kallt här på Gotland. Det var den lägsta temperaturen hitintills den här vintern, åtminstone här vid Odvalds. Nu är det betydligt mildare, bara -3,5°.

Ungdomarna har varit här idag och vi har ätit rådjursstek och det var riktigt gott. Det är ju lite ”nymodigt” för oss än så länge, det här med rådjurskött.

Jag har aldrig ätit det förrän sonen var på rådjursjakt och sköt ett för en tid sedan. Nu har vi provat rådjurssadel, rådjursstek och en rådjursgryta. Det måste ha varit ett ungt djur för köttet är väldigt mört och fint. Steken marinerade jag med olja och soja, salt och peppar, vitlök och rosmarin.

Nu har ungdomarna åkt var och en till sitt och jag ska ta mig en kopp kaffe.

Ha en fin fortsättning på söndagen!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i 365 Foton 2013, Gäster, Matprat och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

30 svar på 166. Kyla – Bild 24 av 365, Rådjur

 1. Anne-Lie skriver:

  Han är en bra jägare din son. Lika många grader hos mig inatt.

 2. Sylvia skriver:

  Ujjj, så gott! 🙂
  Rådjurstek och sadeln är helt underbart fin och så mört kött. Tidigare har vi fått köpa lite rådjurskött varje år men nu efter den nye ägaren tagit vid verkar det som de säljer det mesta av köttet till restaurangerna. Vi har ju inte heller haft tillfälle att fråga?
  Vi hade 16 -garder i går kväll. Fy sjutton så kallt! Idag var det genast mycket skönare -3 och strålande sol.
  I kväll blir det TV och fortsättning på En pilgrims död. Riktig bra!!!
  Kram Sylvia

  • Ingrid skriver:

   Jag läste någonstans att en jägare får sälja 5 rådjur om året till butiker och restauranger utan att det behöver beskattas. 🙄
   Vår TV-kväll ser nog likadan ut. 😉

 3. Lambergsfrua skriver:

  När vi bodde ute på landet i Västergötland fick vi ibland rådjur av granne som hade jakträtt på ägorna där. En och annan hare fick vi också och lite älgstek. För oss ”sta’bor” var det rena lyxen och kändes mycket exotiskt. Sen vi flyttade därifrån blir det inga sådana extravaganser…;)

  Varm kram,
  Lambergsfrua 🙂

 4. Vi har ätit rådjursfilé, stek och sadel och tyckte det var jättegott! 😆 Däremot har vi fortfarande lite svårt för lamm. Har själv lagat till lamm som jag köpte i Hemse första året vi bodde här – och det var rena yllekoftan! Sen blev vi bjudna på rester av helgrillat lamm och det var ännu värre, dessutom gillar vi ju inte vitlök. Men det lammet tror jag ”uppskäraren” hade terroriserat – det var bara snustorra små bitar med en massa senor, usch! 🙁 Efter det dröjde det jättelänge innan jag bjöd Rolle på viltkryddad lammytterfilé – utan att han visste vad det var han åt 😈 – och det var naturligtvis riktigt gott!! 😉

  • Ingrid skriver:

   Jag brukar köpa den krusmyntakryddde lammentrecotén och den brukar vara väldigt god. ”Den här har du lyckats med”, sa sonen en gång. ”Det smakar inte ens lamm”! 😉

 5. Åsa! skriver:

  Bra där att sonen jagar rådjur! Hoppas det blir många, många fler! 🙂

 6. Gun skriver:

  Kallt har det varit, i går morse hade vi -27,1, men som tur så har vi bara -8 i dag.

 7. kajsastina skriver:

  Kylan håller i sig på fastlandet ocks. I morse hade vi – 17 men nu ikväll är det bara-6. Vilken lyx att äta rådjursstek. Det är länge sedan jag fick det men jag minns att det var gott. Jag har ändrat inställningen så man ska inte behöva bevisa att man inte är en robot. Har själv retatmig på det o visste inte att jag hade det. Om jag inte lyckats, var snäll och meddela mig. Jag har haft det lugnt i helgen, speciellt med tanke på att jag i fredags drog ut tre änder och de kapade bron. Liet tandvärk har jag haft i två dagar. Äldsta dottern har varit här idag efter sin skidåkning. Ha det gott!
  kram

  • Ingrid skriver:

   Det känns verkligen lyxigt att få äta rådjursstek. 😀
   Jag hoppas att du slipper tandvärk nu.
   Nu ska jag kolla om det går lättare att kommentera hos dig. 😀

 8. Sabina skriver:

  Kallt! Enda fördelen med kyla är att det är vackert ute 🙂 Jag har aldrig smakat på vilt men det vore intressant att testa någon gång.

 9. Agneta skriver:

  Hej, Ingrid!
  Har aldrig ätit rådjur, vad jag minns, i alla fall. Men vilken lyx att få tillgång till färskt och fint kött i stället för det som ligger inplastat i butikerna och inte kan man vara helt säker på varifrån det kommer heller, oavsett vad det står på etiketten 😐
  Kram, Agneta

 10. Janne skriver:

  Morron Ingrid! Här har vi haft -20 grader kallt i helgen och det är ca 3-4 dm snö. Solen har lyst från en klarblå himmel. Ja Rådjur är det ett tag sedan vi såg. Ha det bra !

 11. Hejsan Ingrid !

  Tycker det varit härligt vinterväder, hellre lite kallt än det trista gråa disiga.
  I Lördags var det faktiskt skönt ute.
  Trodde att felet var lagat, men det svartnar stup i ett.
  Blir lite obehagligt,har ju hand-datorn, men tror faktiskt det blir dyrare

  Har ätit mycket vilt i min dagar på hotellet, saknar inte kött alls, äter ju fågel
  inte vilt.Kalkon,kyckling.

  Fina bilder Du fått till.

  Hoppas allt är bra !

  Kram Majsan

 12. Skogsnuvan skriver:

  Jag har väl ätit rådjurskött för länge sedan och det är väl gott. Här är ju älgkött det vanligaste men jag har slut på det nu efter helgerna. Skånebesökarna uppskattar ju älgkött när dom kommer hem. Här är kallt igen -27 grader och min bil har gått sönder igen fast jag hade den på lagning i torsdags och meken svarar inte på telefon. Sur är jag

 13. Znogge skriver:

  Rådjur är inte fy skam men annars gillar jag inte vilt speciellt mycket…

  Önskar en fin måndag!

 14. Birgitta skriver:

  Det är så många år sen jag åt rådjur att jag inte ens minns hur det smakade. Dock har jag ätit en del älg. Men jag säger som många andra sagt förr: det är såsen som är godast 😉

  Kallt är det. Riktigt kallt. Men klär man sig ordentligt så är det ganska mysigt ute om solen skiner. Och det gör den här i Lund.

  Kram!

 15. Rovie skriver:

  Låter gott, men det svider lite i hjärtat när jag ser bilderna.

  Den dagen, lördag, hade vi -15 och igår och idag -5. Det är mer lagom temperatur tycker jag.

  Nu ska jag iväg ut och handla lite men ville skriva här först.
  Ha en fin dag 🙂

  Kram

Kommentarer inaktiverade.