211. Naturens under – Bild 118 av 365

Förra året den här tiden hittade jag den här växten på en ödetomt här i Vallekvior. Jag gick förbi där för några dagar sedan och då tittade jag efter blomman som heter Gotländsk Nunneört, men den syntes inte till. Igår fick jag se att det kommit upp massor av dem bland alla bruna löv och vissnande krokusar. Nog är det ett naturens under.

-Men nu är ni ju där, sa jag högt för mig själv!

Efter att i över femtio år hållit mig i närheten av Fröjel och Stenstugu på mina promenader har jag upptäckt massor av nya växter här i trakterna runt Odvalds och i Vallekvior och Gotländsk Nunneört är en av dem och likadant den där lilla krokusen som växer vilt i stora fält över gräsmattorna här. Liknande har jag inte sett i närheten av Stenstugu och det har väl troligen med jordmånen att göra.

Solen skiner idag, men det blåser och är än så länge ganska kyligt. Jag ska gå och fixa till mig, för snart är det dags för en promenad till vårdcentralen, för EKG och blodprovstagning, sen får vi se hur resten av dagen utvecklar sig.

Dagens ordspråk:

När två strider kommer en tredje och tar bytet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i 365 Foton 2013, Hälsan, Trädgård och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

29 svar på 211. Naturens under – Bild 118 av 365

 1. Raija skriver:

  Så fin den är den lilla nunneörten.

 2. Karin skriver:

  Du pratar med blommorna och jag med fåglarna! När 3 st gräsandshannar hade parat sig med en tilltufsad hona i tur och ordning, då sa jag ifrån: Nu får det vara nog! Och tog några steg mot de ivriga fåglarna så de slutade. 🙂
  Naturen gör allt för överlevnad!
  Kram Karin 😀

 3. Birgitta skriver:

  Vad du hittar på dina promenader! Själv travar jag bara på och ser absolut ingenting.

  Läste vad Karin skrivit ovan. Oj vad jag skrattade! Jag vet en katt (mamman till vår förra som vi tog från katthem) som lät para sig med två olika hannar. Ut kom 3 st långhåriga röda vackra hannar, och så vår lilla grå, maskade, korthåriga hona. Ingen av ungarna liknade mamman det minsta. Naturen ordnar det fint.

  Kram på dig!

  • Ingrid skriver:

   Löpkatter kan para sig med hur många som helst. 5-6 ungar kan se helt olika ut. 😉 Kullen våra katter kom från innehöll en svart, en svartvit, en helgrå, två grårandiga ungar. Mamman var svart och vit, så några liknade henne i alla fall.
   Visst är naturen fantastisk.

 4. Corina skriver:

  Oj vilken vacker blomma ! Det är roligt med blommor, även om jag själv inte har gröna fingrar men det är väldigt roligt att titta och fotografera ! Kram

 5. snawitz skriver:

  Vilken fin blomma.

 6. Lambergsfrua skriver:

  Så vacker den lilla nunneörten är! Viss är det spännande att växtligheten kan variera så inom ganska små områden, men självklart är jordmånen en bidragande orsak. För din del blir det jui extra spännande att jämföra området kring Stenstugu med det runt Osvalds.
  Varm kram,
  Lambergsfrua 🙂

 7. Suss skriver:

  Den blomman skulle jag gärna ha i min närhet, så fin! Kram!

 8. Den som håller ögonen öppna under promenader får se mycket 🙂

 9. Annika skriver:

  En vacker men för mig helt okänd växt. Kul att lära sig något nytt 🙂 Hoppas allt gick bra på vårdcentralen. Kram

 10. Kicki skriver:

  Jag tycker om nunneörten, jag har bara den gula här på tomten. Jag tog med mig från Arkhyttan, där jag tidigare tagit den hos mamma. Men det dröjer länge än innan den blommar.
  Kram/Kicki

  • Ingrid skriver:

   Den här är finns bara på Gotland, speciellt i Västergarnstrakten och i Tofta och Sanda samt små bestånd på Karlsöarna och så då här på Odvalds och i Vallekvior. 😉

 11. Znogge skriver:

  En vacker bild! Dessutom får man alltid lära sig ett och annat hos dig vilket är trevligt.

  Kram

 12. Viola skriver:

  En nykomling för mig – nunneörten.
  Ser att det inte blev så bra på vårdcentralen – bättre lycka nästa gång.
  Ha det bra.
  Kram Viola

 13. Gerd skriver:

  Finns mycket av naturens under att uppleva. Jag tycker du fångar så rikligt med fina vardagssekvenser. Intressant blogg du har, den kan du vara stolt över.
  Nu trött slottsfröken som lägger huvudet på kudden nöjd över dagens aktiviteter, kram, Gerd

 14. Skogsnuvan skriver:

  Den blomman har jag aldrig sett inte ens på bild. Bladen påminner om pionblad faktiskt. Så roligt att upptäcka nya blommor som du inte sett förut. Hoppas det går bra med din hälsokontroll. Här har inte ens tussilagon kommit fram men det är bart nu och bara isen på sjön kvar och snöfläckar men oj så det stormar. Att räfsa löv och städa i trädgården kan man glömma direkt och det är ju synd för det är ett roligt göra.

  • Ingrid skriver:

   Ni får säkert sol och värme när som helst ni också och då är ni ifatt oss i ett huj! När våren är slut här och krokus,blåsippor och tussilago är överblommade här har ni allt det vackra kvar.
   Kram

Kommentarer inaktiverade.