260. Räls – Bild 22 av 365, På Spåret

Räls som använts till att tippa av virke på, för vidare befordran ner i dammen
vid Gotlandsflis i Klintehamn.

Igår kväll såg jag På Spåret och sista resan blev ju lite speciell, eftersom den gick från Hemse till Visby. Järnväg har vi ju inte på Gotland, förutom en museijärnväg, så färden fick gå med bil och jag kände igen vägen hela tiden, för där har vi åkt många gånger.

Jag tyckte att det var så kul att man hittat ett så trevligt resmål, men blev besviken över frågorna. Nog kunde man ha hittat något intressantare att fråga om när det gällde vår vackra stad än vilka de övriga Stockholmsveckorna är, vad friklättring kallas, var russen finns och vad våren heter på gotländska.

Deltagarnas försök att prata gotländska gränsade till ren lyteskomik. Inte sjutton säger vi vauren om våren, som för övrigt heter ladingen på gutamål. Inte ens Fredrik Lindström tycks ha förstått skillnaden mellan gotländska och gutamål. Lojsta Hed ligger för övrigt inte alls strax söder om Visby, det måste vara åtminstone tre mil dit från stan.

Fast det är inte bara när det gäller Visby, som frågorna har varit märkliga i den här omgången av På Spåret, ibland har det inte funnits någon koppling alls mellan resmålet och frågorna kring det. Några av deltagarna har till och med kommit med kommentarer om det.

Det var tur att Lisa Nilsson kom med plåster på såren. Det var en väldigt vacker visa av Lars Gullin som hon satt egen text till.

Solen skiner fortfarande och jag fick en skön promenad på förmiddagen. Nu har jag cyklat ett tag och lyssnar på Lyckans Hjul.

Dagens ordspråk låter nästan som en Lindemannare.

Livet är som en cykel. Slutar man trampa faller man av.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i 365 Foton 2013, TV, Tyckt och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

40 svar på 260. Räls – Bild 22 av 365, På Spåret

 1. snawitz skriver:

  Hej Ingrid!

  Fin bild. Jag gillar de flesta bilder med vatten.

  Hälsningar från ett iskallt Stockholm, -14 idag
  kram

  ps Jag gillar din bakgrund

 2. Göran skriver:

  Instämmer helt med dina synpunkter på nya ”På spåret”. Det var bättre förr! 👿
  Hoppas din helg blir fin.

 3. Agneta skriver:

  Hej, Ingrid!

  Vilken vacker header du har lagt ut, så somrig och fin med cyklarna och solen och det bådar ju gott 🙂 Här har vi -10 och hur kallt det är i blåsten det vete katten. Solen skiner men inversionen är inta bra. I den frodas virusar av alla de slag ty det är bara bakterierna som dör
  .
  Jag såg inte ”på spåret” i går utan ska se reprisen men nu fick jag ju en liten ledtråd i alla fall här om ett av resmålen.

  Verkar som du behöver kontakta Fredrik om språken på Gotland för han har ju haft program om just olika dialekter m.m.

  Så det där med frågorna. Förra veckan var det också frågor som inte alls hade med resmålet att göra men det ska väl vara lite blandat kan jag tro.

  Håller med, det vaaaaar bättre förr 😉

  I dag kom mitt bokpaket, så nu har jag att göra framöver…härligt!

  Ha det så gott, Ingrid!
  Varm kram, Agneta

  • Ingrid skriver:

   Kul att du gillar min nya header!

   Men skenet bedrar, det här foto tog jag den 31 januari förra året, när jag åkte hem från Visby efter att jag varit på lasarettet hos Åke. Så foto minner mig om de där tre veckorna av oro och vånda. 🙁

   Ännu har ni kallare än vi, men vem vet kylan kommer nog hit också. 🙄

   Ha det så trevligt där i läshörnan! 😀
   Kram, Ingrid

 4. Znogge skriver:

  Jag blev också besviken på frågorna för du har berättat så mycket intressant om Gotland. Vår håla har också varit med och då frågade de bara om hästhoppning och annat ointressant…

  Ha en trevlig lördag!

 5. 365 Foton skriver:

  Där gäller det att hålla tungan rätt i mun om man inte ska bli blöt om fötterna 🙂

 6. Vilken tur – eller det kanske verkligen är skicklighet i det här fallet – att man inte tittar på ”På Spåret” längre. Sen dom böt domare tycker inte vi att det varit något bra och har därför avstått. Det verkar som om vår åsikt stämmer….. 🙄
  Idag var de tju ett underbart väder, så vi gav oss iväg ut. Vi åkte till Näsudden och ner genom vindkraftparken på vänster sida, men det var så många jägare där att det inte kändes säkert. Så då åkte vi allra längst ut där det är alldeles platt och gick på den smala udden ut så långt det gick – fast vi gick inte ut till Storgrunn den här gången. Där finns de tju inga upptrampade stigar och det är för mycket snö. Men oj vad fint det var; ingen vind – vilket man tackar för – och en värmande sol t.o.m.! Wow!! 😆
  TREVLIG HELG
  Susie

  • Ingrid skriver:

   Det har verkligen varit fint väder. Jag kan tänka mig att det var jättefint ute på Näsudden.
   Ännu fanns det inga bilder på din blogg, men de kommer väl när som helst. 😉
   Trevlig helg själv!

 7. Charlotte skriver:

  Håller helt med dig om ang frågorna i tv-programet. Det finns ju så mycket att fråga, om som har med Visby/ Gotland att göra, så när dom äntligen kom hit hade man önskat något bättre.
  Är kortet taget på samma plats där svanen har haft sitt rede tidigare? Bra bild!
  / Charlotte

 8. Lambergsfrua skriver:

  Vilken fantasieggande bild – om man inte vet vad det är för spår 😉
  Vad gäller ”på spåret” och gotländska och gutamål håller jag helt med om att det var – okunnigt. Mer kan man förvänta sig av Fredrik ”domaren” Lindström.

  Det är ofta frågorna känns konstiga. Jag vet inte riktigt hur de tänker, när de klurar ihop dem – men något måste de väl ändå tänka. Eller? Jo, det är klart de gör. Överlag känns frågorna svårare än tidigare, men de tävlande är ju erkänt duktiga, förstås.

  Ha det gott.
  Varm kram.,
  Lambergsfrua 🙂

 9. trodde det var för båtkärra….ar

 10. Suss skriver:

  Fin bild, där det finns större vatten ser man ofta räls ner i vattnet, men jag har alltid trott att det varit för att sjösätta båtar. Det är väl klart att det även måste finnas för olika yrkeskategorier.
  Sedan håller jag med dig om ”På spåret”, det är inte alltid det hör ihop, men jag tycker Luuk är bättre den här säsongen, han var så otroligt stram förra omgången. Hoppas de hör och tar till sig av kritiken. Gotlandsfrågorna var lite tunna, helt klart! KRAM!

 11. Annika skriver:

  haha! Det där med dialekter är komiskt, alltid bedrövligt när folk ska härma. Som du säger det blir lyteskomik av det. Som skåning får man ju även sin beskärda del av detta i TV.

  ps, såg att små gula citroner kommer som film på bio den 20/2.

  • Ingrid skriver:

   Jag såg det i Go’kväll i kväll, det om små gula citroner alltså. Det är nästan så man måste bläddra lite i boken igen, för jag har nästan glömt vad den handlade om. 🙄

 12. Kerstin skriver:

  Nu förstår jag varför det inte finns några tåg på Gotland :=))

 13. Karin skriver:

  Jag förstår att du blev frustrerad igår, när de tävlande och domaren skulle försöka prata gotländska! Jag blir likadan när någon ska prata skånska, och förvränger diftongerna på helt fel sätt!! En fråga kunde jag igår, och det var karp. Det vet jag att polackerna äter till jul. Vi har många polacker i Malmö.
  Dina spår slutar i havet…. Och våra spårvagnsspår rev de upp på 70-talet. Nu ska spårvagnen införas igen i Malmö. 2 linjer ska man börja med. Behövligt!
  Kram och en bra söndag! 🙂
  Karin

 14. Gerd skriver:

  På spåret, var bättre förr. Min älskling slutade titta på detta då det byttes programledare och jag kan nog förstå honom. Nu blir det hipp som happ.
  Synd att inte en språkvetare som Fredrik kan komma med rätta frågor och svar.
  Din bild På spåret var dock utsökt!
  Vi får sträva ändå, varm kram /Gerd♥

 15. Lennart Dahlberg skriver:

  Hej Ingrid!
  Instämmer med dina åsikter om frågorna om Visby och Gotland. Och Fredrik Lindström tycker jag nog är lite överskattad om man synar honom i sömmarna. Han är inte alltid så påläst, men det spelar kanske inte så stor roll i ett underhållningsprogram. För en stockholmare så är tre mil söder om ”stan” (= Stockholm) ungefär där förorterna slutar så ur detta ständiga och icke-ifrågasatta huvudstadsperspektiv ligger Lojsta strax söder om Visby. För övrigt så tycker jag att frågorna slarvas ihop och de skulle kunna göras lite klyftigare och inte så ”självupptagna”. Ibland tycker jag att en och annan deltagare verkar ovanligt dåligt allmänbildad. Men se hur insatt Stefan Holm är i det mesta, eller paret Haag.

  På följande länk kan man se sista tåget som anländer och avgår från Hafdhem för övrigt. http://www.youtube.com/watch?v=-Y5KZciQbwQ

  Många hälsningar från
  Lennart
  (som verkligen gillar den polska nationalrätten bigos!)

  • Ingrid skriver:

   Du vet hur det är på Gotland. 3 mil är långt!
   En del av deltagarna är väldigt duktiga bland dem de du nämner och så förstås Ellinor Persson och Dick Harrison. 😛

   Jag kan föreställa mig att bigos är gott, det såg läckert ut i alla fall. 😉

 16. Skatan skriver:

  Jag har också haft de där funderingarna kring På spåret. Har de slut på idéer kanske för frågorna är konstigare än någonsin. De är helt enkelt ”krystade”.

  Men din bild är vacker … både den ”på spåret” och den i sidhuvudet 🙂

  Kram!

 17. Matfarbron skriver:

  Ha! Jag har åkt tåget från Visby och ner till Havdhem! Jag är inte riktig säker om man gick på nere vid färjan, men det är väl inte troligt att tåget orkade upp till Visby C

 18. Eva Henriksson skriver:

  Jag tycker du skriver bra. Det var inga vidare frågor faktiskt och det finns ju så mycket att tala om på Gotland. Fredrik är inte så kunnig om allt. Tyvärr.

 19. Marie Andersson skriver:

  Så vacker bild men ändå så dystert. Tar det slut här?

Kommentarer inaktiverade.