…finns det hos Thomas Björkqvist och hans familj i Väte! Vilken fantastisk anläggning vi fick se idag när vi iförda blåa plastsockar fick lära oss en massa om höns och äggproduktion.

Thomas Björkqvist, hans dotter Anna och hustru Gunilla framför äggpackningsmaskinen som kostat ca 900000:-. Hela anläggningen är en investering på över 8 miljoner. Jag måste säga att steget från våra 100 hönor i hönshuset på Stenstugu och anläggningen i Väte är kolossal.

Thomas berättade engagerat om hur hela produktionen av ägg går till, från den lilla nykläckta kycklingen tills ägget hamnar på vårt frukostbord. Vi hade många frågor och Thomas hade svar på allt!

Naturligtvis kunde vi inte gå in i hönshuset, för man är väldigt noga med hygienen, utan de hade byggt en liten avbalkning som vi fick stå utanför och så öppnade de dörren så att vi kunde få kika in på hönsen i alla fall. För att undvika att hönsen pickar på varandra, så har man stängt för fönsterna och har bara svagt rödaktigt ljus i stallarna. Det måste dock vara balans i det hela, för blir det för mörkt söker sig inte hönsen till redena utan värper på golvet.

På kvällen släcker man lyset och stänger redena och sedan tänds lyset vid ett-tiden, redena öppnas och hönsen är igång och värper igen vid två-tiden.

Ungefär 14 månader producerar hönorna ägg, sedan är de inte lönsamma längre utan gasas ihjäl och blir minkmat. Ett grymt öde kanske, men Thomas intygade att det går väldigt fort, på några sekunder bara, och att det alltid finns en veterinär med som ser efter att allt går rätt till.

Äggen kommer på ett löpande band från redena ut till sorteringen där de packas i äggkartonger. För att alla ägg ska komma med på det löpande bandet går Thomas och hans fru varje morgon runt och plockar upp de ägg som hönsen lagt på golvet och lägger in dem i redena. Packningsmaskinen kör man en gång om dagen.

Äggen går sedan vidare till Perstorp i Skåne där de tvättas, genomlyses, märks och packas i kartonger för vidare distribution till affärerna. Hittar du ett ägg som är märkt med nr 562-1 eller 562-2 eller 562-3 kommer de från ett av stallarna hos Björkqvists.

Lite kyligt blev det inne i hönshuset och ute hade solen gått i moln och det blåste snålt som attan när vi kom ut efter besöket, men det gjorde inte så mycket, för det var bara en liten bit till Väte Missionshus där det var Torsdagslunch. En god och värmande fiskgryta fick oss snabbt att bli varma och efterrätten, äppelpaj med vaniljsås och en kopp kaffe därtill smakade ljuvligt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...