65-årsjubileum

I år fyller den 65 år, bonaden längst fram på bilden. Den sydde jag 1951 när jag var 11 år. Mönstret var tryckt på tyget och färgerna på garnet fick jag själv bestämma och leta fram i mammas sylåda. Signaturen I.S. 1951 (Ingrid Svanborg) broderades högtidligt dit i rött i högra hörnet när mästerverket var klart.

Varje jul sedan dess har den varit framme, för det mesta uppsatt på någon köksvägg med häftstift, men de senaste åren har den fått ligga på någon byrå eller något skåp.

Jag har alltså strukit juldukarna på förmiddagen och nu är frågan om jag ska gå en runda med dammtrasan och byta ut alla vanliga dukar redan i dag? Det är ju synd att vika ihop dem och lägga dem i någon låda, för på köksbordet kan jag ju inte ha dem en vecka. Fast det känns ju lite tidigt, för enligt gammal god tradition, så gör man inte det förrän dagen före julafton. Man skulle ju kunna byta dukar och spara resten av pyntandet, så bryts traditionen bara lite grann. Så får det nog bli!

Trevlig fredag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Jul, Odvalds, Seder o bruk. Bokmärk permalänken.

22 svar på 65-årsjubileum

 1. znogge skriver:

  Så roligt att du har bonaden kvar! Självklart ska du byta ut dukarna redan i dag. Traditioner i all ära men man ska göra det man trivs med 😉 Här kommer granen in på söndag vilket är ovanligt sent.

  Kram och ha en fin fredag!

 2. Åh, så fin den är, din bonad! Så duktig du var, som klarade att sy den när du bara var 11 år! Visst är man rädd om de där gamla sakerna, som bara kommer fram om julen! Jag har en liten tomte, gjord av färgade piprensare, som jag fick i en ”fiskdamm” när jag var 7 år. Den MÅSTE alltid stå på byrån i hallen, annars blir det inte jul…
  Vi ska också julpynta lite idag efter städningen, men förr var jag noga med att inte göra det förrän på lille julafton. men man ruckar lite på principerna numera!
  Ha en fin 4:e adventshelg!
  Kram, Monica

 3. Tack för påminnelsen att man ska kika i slasken efter e-mail man saknar – och där låg det massor från dig! Så nu ska jag i framtiden gå in där och glutta lite oftare!! 😉
  Jag har aldrig varit något varken för att sy, sticka eller brodera – men jag har ett alster som jag gjorde åt svärmor för MASSOR med år sen. Bör ha varit någon gång på 60-talet.
  Det är en smal remsa med fodrat tyg i vitt med julbroderier på – och så är den en liten klocka nedtill. Man kan alltså hänga den på väggen – och jag har den varje år på ett speciellt ställe där den passar perfekt… Känns otroligt att JAG gar gjort den! 😆
  TREVLIG ADVENT
  Susie

 4. Lägg på dina dina juldukar !
  Vi har varitpå blomsterlandet i dag och köpt alla julblommor som jag nu har arrangerat i de julgrupper jag brukar ha.
  Alla juldukar är på plats och även det julpyntet, jag tycker att efte Lucia kan man börja, julen är kort och snart skall allt bort igen !
  Lunchen är avklarad och även ett glas glögg, nu väntar soffan otåligt !

  Trevlig eftermiddag !

  • Ingrid skriver:

   I morgon tror jag att jag ska ta och svänga iväg till Hemse. En bok ska införskaffas och så lite blomster. Jag ska ändå till kyrkogården och då är man ju nästan halvvägs.
   Kram

 5. Yvonne skriver:

  jättemysigt att ha gamla bonader och dukar att ta fram då och då och minnas från förr. Har ett par jag med. Trevlig helg

 6. Yvonne skriver:

  Vad mysigt det är att ha gamla dukar mm kvar att ta fram speciella tillfällen. Då kan man tänka tillbaka och minnas. Har själv ett par som kommer fram då och då. Trevlig helg!

 7. Skogsnuvan skriver:

  Jag plockar fram lite eftersom och juldukar har jag också lagt på redan. Idag åkte det upp lite tomtar och så har jag kokat knäck

 8. Lambergsfrua skriver:

  Vilken fin bodan du sydde redan som 11-åring. Och så roligt att den har fått vara med varje år sedan dess. i har en duk som min svärmor sydde till hemmet sin första jul om gift. Den har också fått hänga med varje år, även om den numera känns lite gammalmodig och ”överflödig”. Vi har egentligen ingen plats för den, men kan ändå inte låta bli att lägga fram den på ett bord. Den är med andra ord om ungefär som vi numera;)
  Varm kram,
  Lambergsfrua 🙂

 9. Hillevi skriver:

  Även jag (!) börjar komma lite i julstämning med allt ditt donande inför julhelgen. Men helst ska det gå ”tjoff-tjoff” för att sedan lika snabbt ”avtjoffas”. När jag var liten klädde min pappa alltid julgranen på självaste julafton och jag fick inte går upp i Övre hallen på heeeeeela dagen. Vilken anspänning för ett barn! 😀

  • Ingrid skriver:

   Vi klädde alltid julgranen kvällen före julafton och då skrev jag på julklapparna också. Det var onekligen lite knepigt att komma ihåg vem som skulle ha vilket paket.
   Kram

 10. Malin N skriver:

  Vad trevligt att du har bonaden kvar! Och nu fick jag inspiration att gå en vända med trasan här också. ☺

 11. Kicki skriver:

  Så duktig du var att brodera redan som 11-åring. Roligt att ha bonaden kvar.
  Jag lägger på juldukarna pö om pö nu. Orkar inte så mycket, men tar lite då och då i den eftersatta julstädningen.
  Kram/Kicki

Kommentarer inaktiverade.