90-årsuppvaktning – Julkalas

I eftermiddag har vi varit i Hemse och gratulerat Åkes kusin Evy, som fyller 90 år idag. Nu bor Evy på ett servicehem i Hemse, men hon kommer från Alstäde i Fröjel där hon drev gården tillsammans med sina båda bröder, som är borta sedan många år.

Idag hade många släktingar och gamla grannar och vänner till Evy åkt till Hemse för att uppvakta henne.

Syskonbarnen hade ordnat med ett jättefint kaffebord med massor av goda kakor och tårtor och Evy själv satt och myste och tog emot blommor och presenter.

Evy (här i mitten) är Åkes och hans syster Barbros sista kusin som är i livet. Hon är så söt och fin och jag hoppas att hon får många fina år till.

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

När jag satt där och tittade mig omkring kunde jag inte låta bli att fundera över hur det var förr om jularna. Jag kände igen många av de äldre gästerna från den tid vi var på julkalas hos Evy vid Alstäde.

Nu är julkalasens tid förbi, men förr var det en lång rad med fester under julen där släkt och grannar träffades. Släktens familjer var ju desamma, men grannar och vänner varierade från ställe till ställe, så det blev aldrig långtråkigt. Ofta bjöds det på både mat och dryck och ibland bara på kaffe.

Annandag jul startade julkalasen, för då hade Evy´s syster Kerstin sin årsdag.

På nyårsdagen firade Evy sin årsdag, som ju egentligen är på nyårsafton, men då var det ju inte läge för några släktträffar. På nyårsdagen var huset vid Alstäde fullt av folk.

Trettondagsafton var vi ofta bjudna till Åkes andra kusiner vid Bosarve i Fröjel och någon gång däremellan hade vi själva vid Stenstugu julkalas.

Och sen var det givetvis bjudningar hos våra grannarna också. Många kalas blev det under en kort tidsperiod.

Kakpåsar hörde julkalasen till och det pratade vi om i eftermiddag på Evy´s årsdagskalas. För naturligtvis fick de som hade kakor kvar på sin assiett när tårtan servererades, kakpåsar. Här på Gotland tar man för sig av alla sorters kakor och om man inte orkar äta upp alla, tar man dem med sig hem i en påse. Under alla de där julkalasen vi var på förr i tiden bars det hem många kakpåsar.

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

I kväll firar vi nyårsafton hos Bosse och Carina, så nu är vi bara hemma och vilar upp oss lite inför nästa festlighet.

Ha en trevlig nyårsafton! Och Gott Nytt År till er alla!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Bortbjuden, Jul, Nostalgi. Bokmärk permalänken.

13 kommentarer till 90-årsuppvaktning – Julkalas

 1. Ingela skriver:

  Ja ibland känns det nödvändigt och med blandade känslor blickar man bakåt. Men, nu är det nytt år på gång och jag önskar dig ett fint sådant!

  Kramar till dig från Ingela

 2. Laila skriver:

  Vad roligt att Evy fick ett fint kalas. Jag var införbi henne lite snabbt före jul med en liten blomma och önskade henne god jul och grattis i förskott. Hon var god vän med mamma och var ofta hos henne när hon (mamma) bodde i Fröjel.

  • Ingrid skriver:

   Så lite man vet Laila, inte kände jag till att din mamma bott i Fröjel?

   • Laila skriver:

    Min bror köpte sommarstugan mittemot kyrkan 1984 tror jag och sedan bytte han bostad med mor och far så de flyttade dit 1987 och bodde där ca 10 år tror jag. När de sedan flyttade sålde brorsan huset igen. Han bor nu i föräldrahemmet i Gerum.

 3. Beppan skriver:

  Kul det där med kakpåsar! Det har jag inte hört talas om tidigare.
  Doggybag däremot…

  Önskar dig ett Gott Nytt År!!

 4. Lisbeth Öhlin-Petersson skriver:

  Detta var trevligt att se från Evys födelsedag. Jag minns ju henne mycket väl som den lilla fina servitris hon var på alla kalas. Är det Barbro som sitter på andra sidan. Kul att se henne också. Hon ser ju inte ut att vara en dag äldre än 40. Kul kul

 5. Kicki skriver:

  Det där med kakpåse hade jag aldrig hört om. Vad fiffigt, jag skulle gärna ta med mig det som inte gick åt på en gång.
  Jag ställer fram tårtan från början (när det finns nån), men jag vet att de som är äldre än jag kommer med tårtan sist, ofta vet man inte ens om att det ska komma tårta också, så då har man redan fikat sig nöjd.
  Här snorar jag vidare i blaskvädret.
  Kram

  • Ingrid skriver:

   Här väntar man allt med tårtan tills kakfaten gått runt och påtåren är serverad.
   Nu blir det väl mindre vanligt med kakpåse, men på storkalas är den alltid med och meningen är att man ska ta av alla sorter.

   Krya på dig!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *