A-kusinars dag – Lurad på en halv miljon

Sitter vi ett gäng gotlänningar och pratar kommer samtalet nästan alltid förr eller senare in på släktskap och vi hittar väldigt ofta släktingar, nära eller avlägsna. I Allnakku kan man läsa att det den 6 januari är A-kusinars dag.

Släkt är viktigt på Gotland, och många vet vilka som är deras a-kusinar. Men så heter det bara här. Sysslingar är det vanligaste uttrycket på svenska, men i norra Sverige säger man tremänningar, och på finlandssvenska kan man få höra uttrycket småkusiner.

Vi nöjer oss emellertid inte bara med bokstaven A, vi har också B- och C-kusiner osv, så i slutändan är vi nästan alla släkt på något sätt.

Nu är julen snart slut, så jag börjar fundera på att bita huvudet av tomten!

I dag har kylan gett med sig och termometern håller sig strax över nollan och det har varit lite lätt yrsnö hela dagen. Jag har precis varit ute och skottat min uppfart och det var inte speciellt mycket att ta vara på.

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

I dag finns det en insändare och en artikel i GA om hur bedragare lurar godtrogna gamla. Tyvärr kan jag inte länka till den eftersom man måste vara inloggad för att kunna läsa den, men i korthet handlar det om att en äldre kvinna här på ön har blivit lurad på över en halv miljon kronor av skrupellösa engelsktalande bedragare.

Hon blev uppringd av en man som talade engelska och eftersom hon tyckte det var roligt att visa att hon kunde språket svarade hon honom. Hon fick då väldigt förmånliga erbjudanden att investera sina pengar i, men det gällde för henne att skaffa fram mer än det hon för tillfället hade tillgång till, för de 3.000:- hon hade räckte inte långt.

Det är en lång och väldigt tragisk historia, men kvinnan lånade pengar på olika håll för att kunna investera dem hos bedragarna som ringde både på hemtelefonen, mobilen och via Skype och till slut var skulden till olika lånegivare uppe i över en halv miljon och det finns nog inte mycket hopp om att hon någonsin kommer att få tillbaka dem. Till slut anförtrodde hon sig till sin dotter, som i sin förtvivlan gick ut i pressen med historien för att varna andra från att göra likadant.

Det enda sättet att få ett slut på de här bedrägerierna är ju att ingen går på deras försök att tillskansa sig pengar på oärligt sätt.

Följ Finansinspektionens råd:

Försäljarna är ofta pålästa, uthålliga och väldigt påstridiga.

Före detta anställda med lång erfarenhet från finansmarknaden är delaktiga.

De vet hur man övertygar kunder att investera.

Seriösa företag erbjuder sällan finansiella investeringar över telefon kvällstid.

Var skeptisk. Be att få se allt skriftligt.

Kontrollera att företaget har tillstånd för sin verksamhet och att det inte finns på FI:s varningslista.

Har företaget inget tillstånd ska du inte heller göra affärer med det.

Att drabbas är en smärtsam erfarenhet som kan leda till stor förtvivlan och skam.

Källa: Finansinspektionen

Nog blir man mer än förbannad!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Jag blir så arg, Tyckt. Bokmärk permalänken.

10 svar på A-kusinars dag – Lurad på en halv miljon

 1. Znogge skriver:

  Så tragiskt att hon lät sig luras. Jag förvånas lite över att det kan finnas människor som nappar men så är det uppenbarligen eftersom det fortsätter…

  Kram och trevlig lördag!

 2. Usch, man blir både arg och ledsen! Man har ju sett i tv-programmet ”Plus” om sådana bedragare och numera vågar man ju knappt svara i telefonen om det är ett okänt nummer!
  Och att lura gamla, det är totalt skrupellöst!
  Inatt har det snöat även här nere och vi har nu ett tunt snölager, men temperaturen stiger nu, så det försvinner nog rätt snart!
  Kram, Monica

  • Ingrid skriver:

   Jag har som princip att aldrig någonsin prata med några försäljare i telefon. Vill de mig något får de skicka skriftliga erbjudanden.
   Jag såg i din blogg att ni fått lite snö och skulle kommentera, men det gick av någon anledning inte. Jag får väl göra ett nytt försök.
   Kram, Ingrid

 3. Lambergsfrua skriver:

  Men vad trist att hon har bivit lurad och på så mycket pengar dessutom. Det finns fräcka människor, som inte har någon hut i kroppen. Jag har trots allt lite svårt att förstå, att det finns människor, som är så godtrogna att de går på olika erbjudanden som ges på telefon. Nog borde varnngsklockorna ha klämtat högt och ljudligt – i alla fall önskar jag det.
  När jag växte upp i Stockholm sa vi kusiner, sysslingar och bryllingar – men jga hade bara kusiner.
  Varm kram,
  Lambergsfrua 🙂

 4. Vonne skriver:

  Herregud, nu blir även jag förbannad. Samtidigt ledsen att det fortfarande trots alla varningar finns gamla som går på sånt här och litar på bedragarna. Det övergår mitt förstånd.

  Apropå släktskap så är vi väl snart alla släkt, i vart fall på väldigt långt håll kanske. Men rent krasst så — de var bara två från början– alltså Adam och Eva. Härstammar vi därifrån så är vi ju alla på jorden släkt, hm. Jag själv har mycket lite kontakt med mina kusiner numera, bättre var det när vi var yngre. När/om vi träffas på stan nån gång har vi sagt att vi borde ordna med en kusinträff men det blir aldrig av. På min mors sida var det faktiskt en träff på Finlandsfärjan härom året men då var jag i Spanien och kunde inte delta. Synd. Det är så roligt höra alla uttryck ni har på Gotland som vi fastlänningar inte känner igen.

  Väderrapport härifrån är att det är riktig värmebölja jämfört med för ett par dar sen. Idag minus 3. Men det skall tydligen klarna upp och med det blir det ju kallare igen.

  Vad fint du rumsterat om i din blogg- Vinterlik bakgrund och trevligt vintrigt bildspel i headern. Du är duktig Ingrid.

  Trevlig lördagskväll

  • Ingrid skriver:

   Det går tydligen inte att varna tillräckligt för alla skojare. Det finns alltid godtrogna människor som går på deras finter.
   Vi är inte så många kusiner i min släkt och i Åkes släkt är de flesta döda och borta nu, så vi får gå tillbaka i tiden in vi ska kunna samla ihop några.
   Tack för vänligt ord om bloggen! Där har jag julat av och i veckan är det hemmet som ska saneras på tomtar och annat som minner om julen.
   Kram, Ingrid

 5. Agneta skriver:

  Hej, Ingrid! Snsygga bilder på din header -både välkända och okända 😉
  Tragiskt är väl bara förnamnet på dessa bedrägerier men tippar på att damen kanske inte var så klar
  i huvudet! Såg om ett sådant fall på TV i går kväll. En dement dam fick en räkning med löfte om att hennes identitet inte skulle kapas på nätet. Nu hör det till saken att har har varken dator eller mobil samt är med i NIX.-men betala lär hon få göra ;-( Nu är det slask här efter snöfallet i natt. Kram.

  • Ingrid skriver:

   Jag såg också inslaget på tv. Det är ju typiskt att de ringer äldre i förhoppningen att få tag i någon stackare som de kan lura.
   Vi har haft -11 nu på morgonen…..
   Kram

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *