Alla själars dag

Jag glömde ju en dag i min utredning om den här novemberhelgen i tisdags – Alla själars dag, som alltid infaller dagen efter Alla Helgons dag. Alla avlidna har ju inte varit helgonförklarade och för att fira även de övriga avlidna anhöriga skapades i Sverige år 1983 Alla själars dag.

I den katolska kyrkan är Alla själars dag en åminnelsefest som firas den 2 november. Framför allt fokuserar man då på de avlidna anhöriga. Dagen infaller dagen efter Allhelgonadagen, då man firar helgonen, som redan är frälsta. Min svärmor som var baptist och inte tyckte om katoliker gillade inte det där Allhelgonafirandet och ljuständning, för det ansåg hon komma från katolicismen. Så vi har inte tänt ljus på hennes och svärfars grav i så många år, men till slut föll vi för trycket.

Det var grått och blåsigt igår och det är grått och blåsigt i dag, men den här själen mår bra av att få komma ut och röra på sig, så i dag gick jag ut på en promenad efter lunch och jag tog rundan över Bönders och Valle.

Ännu finns det blommor i det här kungsljuset

Kyrkogården mitt emot kyrkan

Jag gick in på kyrkogården, inte den på bilden, men den andra och kollade om ljusen på gravarna brann, men de som inte stod i en ordentlig lykta hade slocknat och jag försökte inte tända dem igen, för det blåser lika mycket i dag. Vid familjegraven lyste det i alla fall och det är bra, för i kväll är det minnesgudstjänst i Klinte kyrka för de i församlingen som avlidit under året.

Klinteberget

Vallegårdarna

Jag tycker så mycket om de här husen, men det första ser nästan obebott ut? Fast det stod några säckar med vad jag tror är byggnadsmaterial utanför på gården, så det kanske är någon renovering på gång.

Novemberdis

Snart hemma igen

Lite drygt en timme tar den här promenaden om man inte stannar alltför ofta. Idag fick jag några meddelanden på mobilen som jag stannade till och svarade på och så tog ju fotograferandet och promenaden in på kyrkogården en stund, så jag var nog ute minst en och en halv timme och jag såg inte en enda själ. På en gård som jag passerade gol en tupp, det var dagens enda livstecken. Ja, en och annan bil förstås, med de räkna inte, det är ju själlösa ting.

Ha en skön fortsättning på söndagen!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Allhelgonahelgen, Promenader och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Alla själars dag

 1. Ja, min själ mår också bra av att komma ut på promenad, men idag är det ett envist och ihållande regn, som hittills har avhållit mig. Vi får väl se om det blir uppehåll innan mörkret faller…
  Du har verkligen fångat höststämningen på dina bilder! Färgerna, diset, tomheten på liv! Snyggt!
  Men nu har dom lovat sol på måndag och tisdag – hoppas att det stämmer!
  Kram, Monica

  • Ingrid skriver:

   Hoppas att vädret är bättre hos er i da. Här är det ungef’är som igår.
   Jag väntar och väntar på den där solen, men den kommer väl först i morgon när jag ska jobba. 😉
   Kram

 2. Gunnel skriver:

  Det brukar vara ganska tomt i motionsspåren här med när inte vädret är på topp. Men det är ganska skönt att promenera i lite dis och småregn….och inte blir det sämre när man kommer inomhus. Kram

 3. Znogge skriver:

  Det är alltid skönt att komma ut på en promenad. Det gjorde vi här också och tur var väl det för sedan kom ösregnet.

  Kram och god kväll!

 4. wiolettan skriver:

  Ojdå, inget livstecken på en och en halv timme. Det skulle inte kunna hända här, knappast på natten ens. Om inte så kommer det ju bilar och bussar. Så lugnt och skönt du har det där då, inget brus och liv, som på landet hemma i Ångermanland, kan jag tänka mig.
  Vackra bilder. Gula växten, så fin.
  Alla själars dag, det var en bra information du delgav oss.
  Trevlig måndag.
  Kram!

  • Ingrid skriver:

   Här i vårt område är det väldigt lugnt och skönt, för här har vi ingen biltrafik alls, bara en och annan taxi eller handikapptransport till och från Omsorgens lägenhet.
   Trevlig måndag själv!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *