Alla själars dag

Visst är det lite svårt att hålla ordning på dagarna i Allhelgonahelgen, men idag är det Alla själars dag. Alla själars dag infaller söndagen efter Alla Helgons dag och traditionellt är det den dag man minns och hedrar sina döda närstående.

I många kyrkor tänds ljus idag för alla församlingsbor som avlidit under året, men på en del ställen sker detta numera redan på lördagen, eftersom traditionen att då gå till kyrkogården den dagen har vuxit sig stark.

Vi var inbjudna till Sproge kyrka i går kväll, för att vara med om MINNESGUDSTJÄNST med ljuständning och musik till tröst och glädje, som det stod i programbladet. På baksidan av det stod alla de som avlidit sedan förra årets minnesgudstjänst, elva namn fanns det där, men Åke saknades.

Eva och Claudio pratade med kyrkvärden och det visade sig att det blivit en miss när de skrivit ut programmet, men antalet ljus som skulle tändas stämde. Så innan gudstjänsten började talade prästen om att det begåtts ett misstag och att Åke Levander också skulle ha stått med på listan över de som lämnat oss.

Stackars Åke, så han skulle ha skämts över att ha blivit bortglömd! Han som var så angelägen om att allting skulle går rätt till! Men han får trösta sig med att jag tänder ljus för honom här hemma. Man fick ta med sig ljuset hem när minnesstunden var slut och det höga ljuset är det som man tände för honom i kyrkan.

Idag är det grått och mulet och det lär ska bli regn. Jag ska ta en sväng upp till kyrkogården och kolla att ljusen inte slocknat och sen är jag bjuden till Stenstugu på lunch.

Ha en skön söndag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Allhelgonahelgen och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

36 svar på Alla själars dag

 1. Gerd skriver:

  Lyssnar just på Petra Marklunds ”Händerna upp mot himlen”……
  Ja, det är inte svårt att låta bli tårarna, även om dom hålls undan, man kan inte gå förgråten jämt, det är inte ett liv.
  Min Sigge var också noggrann med att allt skulle gå rätt till. Han hade skrivit ned allt.
  Varm kram Gerd♥

 2. Trist när det görs såna känsliga missar, jag förstår att du blev riktigt ledsen! 🙁
  Och igår blev jag det också. Det var när jag såg TV-programmet (som jag inte tyckte hörde till dom bättre avsnitten) och blev enormt berörd av Ugglas framträdande. Helt otroligt bra och känsligt framfört, så det slutade naturligtvis med att jag storgrät. 😥
  Annars var det musik som jag inte alls hade någon relation till och faktiskt ganska tråkiga låtar. Fast Pugh var ju bra förstås, det lät som en (dålig) låt han hade kunna gjort själv. 😉

  • Ingrid skriver:

   Vi hade just kommit hem från den där minnesgudstjänsten och satt på TV:n när det var Ugglas tur.

   Eva tyckte att det var rent grymt av honom att sjunga den just den här dagen. 😉
   Han var verkligen jättebra!

 3. Lambergsfrua skriver:

  Så försmädligt att man missat skriva Åkes namn! Bra ändå att prästen rättade till det muntligt före gudstjänsten – även om det inte är riktigt samma sak. Du har gjort så vackert hos dig med foto på Åke, ljus och blommor.
  Varm kram,
  Lambergsfrua

  • Ingrid skriver:

   Ja, det var mer än försmädligt! Åke hade blivit både arg och ledsen, sånt slarv hade han inte mycket överseende med.
   Men vi får mysa här hemma i stället, han och jag.
   Kram!

 4. Znogge skriver:

  Tråkigt att han glömdes bort men viktigast är att han finns hos nära och kära i minnet. Men det var bra att prästen korrigerade det.

  Kram

 5. Åsa! skriver:

  Vissa saker får man helt enkelt inte missa 🙁 Trots detta är det ändå viktigast att ni nära o kära minns eran Åke och du har gjort så fint med ljus o kort Ingrid.

  Hoppas ni får en trevlig stund på Stenstugu för idag är det innesittarväder!

  • Ingrid skriver:

   Alla de här ceremonierna som man måste orka med, måste fungera för att man ska stå ut. Det kändes väldigt tungt igår. Men vi försöker ha överseende. 🙁

 6. Bia skriver:

  Usch så trist att upptäcka att Åkes namn inte fanns med.
  Alla själars dag hade jag inte hört förut, men före helgen har man nämnt det några gånger i radion. Man lär sig!
  Ha det gott! Kram!

 7. Maj B Berggren skriver:

  Förstår dig så väl…..vissa saker får helt enkelt inte bli fel! Men du har ju gjort så fint hemma hos dig och det kanske ändå till sist är det som betyder mest för dig. Kram //M

 8. Skatan skriver:

  Det är ett väldigt tråkigt misstag … en sån här dag när allt … hela ens jag … är inställt på att minnas och i stillhet tänka på de sina som man saknar. Men det var ju bra att det ställdes till rätta i alla fall … på sätt och vis.

  Kram Ingrid och hoppas du får en fin söndag!

  • Ingrid skriver:

   Visst var det tråkigt, men ingenting att göra åt. Det rättades till, men bra kändes det inte. Jag fick hjärtat i halsgropen och trodde först att jag tagit fel på kyrka, fel på dag, fel på tid……

 9. Kicki skriver:

  Jag visste inte att det fanns en alla själars dag.
  Så tråkigt med missen om Åke. Men det rättades ju till så gott det gick. Och hemma blev han ju ihågkommen som han skulle.
  Kram

 10. Gunnel skriver:

  Så tråkigt att det blev en sådan miss. Även om det rättades till, så förstår jag att det inte kändes bra. Du hade i varje fall gjort väldigt fint hemma hos dig med foto och ljus. Kram

 11. Men så bra att misstaget upptäcktes och att Åkes namn lästes upp i kyrkan. Det är ju mänskligt att fela, men klart att det hade känts bäst för er anhöriga om hans varit med på papperet också.

  Men som du säger, hemma kommer ni alltid i håg honom och vi kan tända ljus till minnet av våra anhöriga alla dagar – inte bara den här helgen.

  Kram!

 12. Oh så mörkt det blev helt plötsligt, släckte Du lampan, trodde jag kommit fel. Så jag gick in nu igen nä, det är ju Din blogg.
  Faktiskt snyggt.

  Jag vill få in mitt foto, ska baske mig be Babbi hjälpa mig. Hon är ju suveränt duktig. Har hjälpt mig få in mina favoriter som jag läser varje dag. Det blev en del nytillkomna.

  Nu önskar jag Dig en skön kväll och natt och vila.

  Kram Majsan

 13. Karin skriver:

  Vi var på kyrkogården när det började skymma, och det var SÅ vackert med alla ljusen!
  Kram Karin

 14. Kraft`n skriver:

  Verkligen tråkigt med såna missar!
  vad jag förstår så var min storasyster med i gruppen som sjöng,
  har aldrig hört dom själv tyvärr. Kram/Anders

 15. Bettan skriver:

  Men vad ledsamt att detta missades. Detta är ju faktiskt en viktig del för de nära att sådant sköts. Men fint av dem att i alla fall lyfta detta i akten. Så att han fick minnas med heder. Hoppas att du har haft en bra dag/kväll. Tack för att du peppar mig. Massor av varma kramar <3<3<3

 16. Janne skriver:

  Vi skulle lagt blommor på olika gravar i helgen men det är så blött på Kyrkogården så det är bara lera och surt vid gravarna. Vi får besöka kyrkogården mot våren då det har torkat opp istället. Ha det bra !

 17. Susan skriver:

  Men så tråkigt med en sådan miss. Den som är ”skyldig” mår säkert dåligt av det också:(
  Som tur är fick ju Åke lite extra uppmärksamhet och det var han säkert värd……
  Kram

 18. Skogsnuvan skriver:

  Så det kan bli men jag är säker på att även om han inte fanns på ett papper så finns han i mångas minne en sådan här dag och andra dagar också. Han finns till och med i mitt minne trots att vi bara träffats en enda gång men jag tyckte så mycket om honom. Kände att vi på något vis hade samma sätt att tänka. Så vet jag att han alltid finns med dig även om han är på ett annat ställe och gläds åt att du tar dig till att göra saker och inte bara sitter hemma och glor som många äldre gör. Kram

  • Ingrid skriver:

   Ni hade nog en hel del gemensamt och dina blogginlägg läste jag högt för Åke många gånger. 😉

   Inte kan man sitta hemma och häcka så länge man orkar ta sig ut. Den dagen kommer nog den också. 🙁

Kommentarer inaktiverade.