Analfabeten som kunde räkna

Det har regnat och det har yrt omkring snöflingor idag och det har blåst hemskt. Min lykta utanför dörren blåste iväg ut i gatan och föll sönder i sina beståndsdelar i förmiddags. Delarna var dock oskadda, så det var bara att samla upp dem och montera ihop den igen. Nu har jag ställt ut den i förrådet och där får den stå till nästa jul.

Så har jag plockat undan lite av julpyntet och det tomtigaste och juligaste är förpassat till jullådan, men ännu återstår en del som får vara kvar över helgen. Det är ju inte Tjugondag Knut förrän på måndag.

I eftermiddag har jag suttit och läst och nu har jag läst ut Jonas Jonassons bok Analfabeten som kunde räkna.

Boken handlar huvudsakligen om Nombeko Mayeki från Soweto. Hon började arbeta som femåring, blev föräldralös vid tio, blev administrativ chef för latrintömmarna när hon var tolv och överkörd vid femton. Ingenting tydde på annat än att hon skulle leva ett tag i sitt skjul i Sydafrikas största kåkstad och sedan dö, saknad av ingen. Hon var analfabeten som kunde räkna!

På krångliga vägar hamnar hon i Sverige hos två identiskt lika och väldigt olika bröder. Under resan lyckas hon reta upp världens mest fruktade säkerhetstjänst innan hon en dag finner sig själv instängd i skåpet till en potatisbil tillsammans med den svenske kungen Carl XVI Gustaf och statsminister Fredrik Reinfeldt.

I början tyckte jag att boken var jättebra och jag har skrattat många gånger medan jag läst den, men mot slutet kroknade jag lite. Det kändes som om Jonas Jonasson inte riktigt visste hur han skulle komma fram till ett slut på den burleska historien och precis som i Hundraåringen orkade jag bara med ett par kapitel i taget. Sen måste jag säga att en del av hans beskrivning av offren för apartheid i Sydafrika fick mig att hicka till. Får man verkligen skämta om vad som helst, hur som helst?

Ha en trevlig fredagskväll!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Böcker, Jul och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

14 svar på Analfabeten som kunde räkna

 1. Lambergsfrua skriver:

  Vilken tur att du kunde montera ihop din lykta igen.
  I går kväll blåste det kraftig nordan här och i morse hade vi ett tunt snötäcke på bilarna, men inte på marken. Någon minusgrad och växlande idag och ingen blåst.

  Jag tycker om Jonas Jonassons sätt att skriva, hans lite burleska humor, en jag har inte läst Analfabeten som kunde räkna, än. Däremot såg vi filmen om Hundraåringen häromdagen och den var nästan lite bättre än boken, tyckte vi. Men visst är den knasig också.

  Önskar dig en trivsam kväll, kanske med ett par tågresor och några samtal med Skavlan 😉
  Varm kram,
  Lambergsfrua 🙂

  • Ingrid skriver:

   Jag trodde att det var kört för lyktan, men alla glas höll som tur var.
   Jag ska försöka se filmen om Hundraåringen så fort det går, för den är verkilgen lovordad.
   Ha en skön kväll själv!

 2. Suss skriver:

  Som du redan vet tyckte jag den var väldigt rolig, men visst var det invecklat på slutet och jag funderade precis som du hur han skulle få till det. Efter den har jag bl a läst Tracy Chevaliers, ”Den sista fristaden” och när den var slut kände jag nästan lite sorg. Undrar om vi tycker lika där? För jag antar att jag kittlar din nyfikenhet så att du går iväg och lånar den.
  Närmast på nöjesfronten ska vi försöka ta oss på bio och se hur de gjort med Hundraåringen. Kram och trevlig helg!

  • Ingrid skriver:

   Tack för boktipset. Jag ska omgående se om den finns att låna. Jag gillar ju Tracy Chevalier.
   Hundraåringen går för fulla hus på biograferna här på ön och på några ställen har de fått sätta in extra föreställningar.
   Trevlig helg själv!

 3. Znogge skriver:

  Just så kände jag med ”Hundraåringen” som jag inte orkade läsa ut helt. Så jag tror att jag avstår denna. Men det finns ju så många andra böcker att läsa. Något för alla 😀

  Trevlig kväll!

 4. GeddFish skriver:

  God morgon! Oj, vad mycket det finns att läsa! Just nu läser jag böcker om änglar, och lite ur Bibeln, för i morgon är jag kyrkvärd igen.
  Här tog jag bort lite adventsljusstakar igår, har en kvar. Håller på myset lite.
  Lördagskramar, Gerd♥

 5. Kraka skriver:

  Det tog mig flera månader att komma igenom Hundraåringen. Jonas Jonsson är lite för mycket för min smak med stor ADHD-varning. Jag har hört honom live en gång och då berättade han saker om sitt ex som kanske skulle stannat i den privata sfären.
  Jodå, jag kommer att läsa/lyssna på Analfabeten också, det blir säkert en bok som kommer att pratas om. Men jag räknar med att få ta den i små portioner.
  Filmen om Hundraåringen var däremot fantastisk. Allt detta ADHD-mässiga är nedtonat och borttaget och hela historien blir på så sätt sammanhållen, om än inte helt trogen originalmanus.

  Kram

 6. Sylvia skriver:

  Förr höll jag hårt på traditionen att ha julpyntet kvar till Tjugondag Knut men på senare år har pyntet förskaffats till sin plats efter trettonhelgen
  Här har vi också fått lite vinter och snabbt blev det mycket ljusare och trivsammare.
  Du ger Analfabeten både ros och ris. Just nu läser jag Gillian Flynn ” Gone Girl ” ruggigt spännande 🙄
  Ha en skön helg / Kram

  • Ingrid skriver:

   Jag börjar inte pynta så tidigt, så det passar ganska bra att ha det kvar till tjugondagen.
   Jag var väldigt förtjust i Analfabeten i början, men som sagt, den spårade ur på slutet.
   Kram

 7. Ailas skriver:

  Vi väntar också på väderomslaget, men än finns det lugna gråtrista kvar. I morgon ska temperaturen falla som en gråsten och det blir halt och eländigt, så säger prognosen.

  Jag avjulade redan före Trettonhelgen, endast ljusstakarna blev kvar. Nu gäller tulpanerna!

  Trevlig helg!
  Kram

Kommentarer inaktiverade.