Anna-dagen

Det är mörkt både ute och inne och molntäcket ligger tungt över ön idag också, när det är Anna som har namnsdag. Idag ska man enligt gammal god sed lägga lutfisken i blöt, så att den är färdig till jul, men vem gör det numera? Lutfisken hämtar man i kyl- eller frysdisken i affären. Nej, jag ska ta och börja baka julkakor. Smöret är framtaget för att det ska vara lite medgörligt när jag ska sätta degar.

I morgon väntas riktigt ruskväder med hårda blåst. Vindarna kommer från syd, sydväst och vindbyarna ser just nu ut att komma upp i 21 meter per sekund över land och ännu mer till havs, rapporterar SMHI. Det kommer att bli nederbörd också och på fastlandet kan man få snö, medan det blir regn här på Gotland. Destination Gotland funderar över hur man ska göra med trafiken, men har inte bestämt sig riktigt ännu. Besked kommer under dagen!

9 december 2013

Förra året såg det ut så här på Anna-dagen. Jag gillar inte snö något vidare, men det är väldigt vackert om man jämför med dagens gråa himmel och gröna gräsmattor.

Trevlig Anna-dag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Odvalds, Seder o bruk, Väder. Bokmärk permalänken.

28 svar på Anna-dagen

 1. Geddfish skriver:

  Vad duktig du är som bakar!
  Ja, Anna-dagen, den är for min familj alldeles speciell. Två annor, en födelsedag och en massa bemärkelsedagar!
  Kram, Gerd, med gröna gräsmattor, trots att jag skrev lite snö i min blogg.

 2. Birgitta skriver:

  Det ÄR riktigt ruskväder! Och så vackert det är med snön. Jag älskar snö, det lyser upp det mörka och gatlyktornas sken reflekteras i allt det vita så det blir ljusare. Och så tyst det blir. Inga bilar hörs, allt dämpas.

  JAG VILL HA SNÖ!

 3. Rigmor skriver:

  Det skiljer sig lite, vädret…Här är det strålande sol och termometern visar på nollan. Men jag håller med, jag föredrar också snö framför det blask som varit! Nu vet jag inte om vi bor i den regionen som kan förväntas oss snö de närmaste dagarna, när man tittar på väderleken och sen tittar ut genom fönstret, ja då kan vädret passa in på både de sydligaste delarna av vårt land och sen ända upp i norr!!
  Lycka till med baket och ha en bra fortsättning på dagen!!
  Kram kram

 4. Znogge skriver:

  Lutfisk har aldrig varit någon tradition hos oss. Jag har bara smakat det en gång och det gav verkligen inte mersmak. Men baka, det ska jag göra 🙂

  Här har det pratats om orkanvindar på fredag men jag hoppas att det inte blir så illa.

  Kram

 5. Laila Östergren skriver:

  Hoppas baket har gått bra. Här har inget blivit gjort idag för vi var på begravning i stan sen åt vi lunch och handlade lite innan vi åkte hem. Jag tog dock en liten promenad nu efter kaffet.
  Ha en skön kväll.

 6. Musikanta skriver:

  Min äldsta dotter heter Anna. När hon föddes 1958 var Anna ett mycket gammaldags och sällsynt namn som tilltalsnamn. Under högstadiet var det bara hon som hette Anna på hela sin skola. Sen tio år efteråt döptes var och varannan liten flicka till Anna.

  Vi har ingen julmat alls eftersom maken är vegetarian – det är jätteskönt! Jag är inte särskilt förtjust i skinka och lutfisk har jag alltid vägrat att äta.
  Dagen har varit helt underbar med solsken och promenad. Broddarna har kommit fram eftersom det var glashalt på min promenadväg.
  Kram från Ingrid

  • Ingrid skriver:

   Jag älskar julmaten och har redan börjat smaka på skinka och rödbetssallad och julbordet i söndags smakade väldigt gott, men jag förstår att ni äter betydligt hälsomsammare. 😉
   Här är det ännu barmark och ingen halka.
   Kram

 7. wiolettan skriver:

  Håller med dig, visst är det vackert med snö, det blir så vitt och fint.
  Jag kommer ihåg att vi la långan i en hink med vatten, i mjölkkammaren hemma, då jag var liten. Byta vatten och byta vatten, det var lite passande och jobb. Lättare nu fast jag köper ingen lutfisk.
  Idag har vi faktiskt haft lite solsken, det har känts skönt och ovanligt. Läste just om ovädret som ska komma. Skönt att slippa vara på sjön.
  Trevlig kväll och varm kram tilll dig.

  • Ingrid skriver:

   Jag tycker om lutfisk och skulle gärna äta det oftare, men nu blir det bara till jul. Och så fick jag det när jag var hos syrran på första advent.
   Ännu är det inte så farligt med ovädret, men det blåser ordentligt.
   Kram

 8. Oldmolly skriver:

  Var det verkligen sååå mycket snö den tiden förra året? Jag minns att jag skulle hämta maken vid färjan i Visby i början av februari och fick skotta framför garaget för att få ut bilen, men jag trodde att snön kom först efter jul förra året. Jag är nog ganska glad, så länge den håller sig borta.

  • Ingrid skriver:

   Jo, snöandet började då och sen höll det på ett tag, men det var inte så farligt ändå.
   Jag måste hålla med dig, jag är glad så länge det inte snöar.
   Kram

 9. Beppan skriver:

  Nog är lite snö att föredra framför regn och busväder.
  hos oss är det lagom mycket just nu. Håller tummarna för att
  kvicksilvet håller sig strax under nollan så vi får ha den kvar.
  Dagarna är ju inte särskilt långa här i norr – åtminstone inte om man ser till dagsljus.
  Snön lyser upp så fint.
  Jag laddar också för bak – saffransbröd och kanske någon kaksort.
  Ökensand är en favorit. Törs inte ha för mycket hemma som lockar till
  fika. Vågen säger mig att jag borde hålla mig till annat…..

  • Ingrid skriver:

   Det är ju det som är det värsta med det här bakandet, det ska ätas upp också. När jag jobbade tog jag med allt överblivet efter helgen dit och det var populärt. Jag får väl bjuda in några granntanter, men då bjuder de tillbaka och så måste jag äta deras kakor. 😉

 10. Gunnar skriver:

  Min mor hette Anna. Ett vackert namn tycker jag. Hoppas det inte blir för blåsigt hos er. Här blir det nog inte så mycket

 11. Kraka skriver:

  På den här ön är det i vart fall vitt och fint. Men moln har vi här också. Jag gick ut för att promenera i solen, men hann inte mer än ut så tornade molnen upp sig.
  Här kan det också blåsa, förra hösten berättade min svenska kollega som var här då också att det blåste så folk bokstavligen blåste omkull och fick hjälpa varann att hålla balansen.
  Ha en fin kväll, eller dag imorgon. Jag är lite vilse i tiden. Me bättre det än vilse i pannkakan kanske… 🙂
  Kram

 12. Skogsnuvan skriver:

  Här har det varit en strålande klar dag med några grader kallt. Ikväll åkte jag spark bort till Kinabror för att äta middag och det var månsken och isen sjöng och stjärnorna lyste starka. Så du förstår att jag inte alls önskar mig någon snö. Jag älskar att åka på sjön även om jag inte vågar åka skridskor längre.

 13. Skatan skriver:

  Här var det inte heller någon snö på taken på Annadagen och inte idag heller. Visst hade det lyst upp i mörkret och här är det såphalt ändå på asfalten. Trots snöbristen. Jag funderar faktiskt att ta bilen med StinaFina till skogen och skogsstigarnai stället för att halka runt på vägen dit. Och så kommer jag undan blåsten lite.

 14. Kicki skriver:

  Två av mina systrar heter Anna som andranamn. Jag minns att mamma la lutfisken i blöt nere i tvättstugan på Annadagen.
  Mitt smör står också framme för jag skulle göra kakdegar idag men sen jag kavlat och gräddat pepparkakorna, så fanns ingen ork kvar. Jo, ork fanns nog men inte i ryggen.
  Kram/Kicki

  • Ingrid skriver:

   Då har du klarat av pepparkakorna i alla fall. Du får ta en ledig dag nu och vila ryggen lite. Själv bakar jag inte pepparkakor, för jag tycker inte att det är särskilt gott.
   Kram

Kommentarer inaktiverade.