Ännu en staräur på staintäunsdagen

Gårdagens snö försvann kvickt, men det har kommit några byar idag på morgonen också. Och det är väl kanske så det ska vara, för vi har ju inte haft några riktiga staräurar sedan snön försvann. På Gotland säger vi att det ska komma 7 omgångar med snö efter att det blivit barmark och efter det staren kommit, därav namnet staräur (starur). Men staräurar eller inte, jag tycker att det kan vara bra nu!

Enligt allnakku är det Staintäunsdagen idag och den kan illustreras med det här fotot, taget på södra Gotland härom året när vi varit vid Hoburgen för att titta på våradonisen.


Det är en stor konst att lägga en staintäun, en stengärdsgård, så att den blir stadig. De vackraste stengärdsgårdarna finns på Fårö och på södra Gotland. På Sudret säger man dock stainvastar.

Jag har aldrig varit med om att lägga stentunar, däremot har det funnits en hel del av dem här på gården, som inte för inte heter Stenstugu. Stentunarna har under årens lopp tagits bort och stenen använts till fyllnadsmassa, bland annat i Klinte hamn. På senare år har man insett vilket kulturhistoriskt värde de här stentunarna äger och länstyrelsen på Gotland har avsatt medel som markägarna kan söka för att renovera dem. Och visst är de vackra? Tänk vilket arbete bönderna har haft, för stenarna har ju plockats på åkrarna för att de skulle gå att bruka.

Jag var en sväng och vattnade blommorna på morgonen och nu blommar mammas doftranka så fint igen. Den gav jag till mamma när hon bodde på Åvallegården och när hon dog tog jag hem den och varje gång jag känner den underbara doften från blommorna tänker jag på mamma, som älskade doftrankor.

Vad händer annars på Stenstugu idag då? Målaren är på plats och arbetet fortskrider, fortfarande är det spackling, putsning och grundning som pågår. Åke har blivit färdig med vedklyvningen och ska nog en vända på återvinningsgården med skräpet efter klyvningen och jag ska ta en sväng på Klinte och handla. Sen får vi se vad dagen bjuder, det beror mycket på vädret, som inte ser helt lovandet ut.

Nu är det dags att göra i ordning frukosten. Jag önskar alla en fin torsdag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Blandat. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *