Ännu en titt på ”vår” lägenhet

Idag har jag varit och tagit en ny titt på lägenheten vi är intresserade av. Tydligen har de fått för få intresserade eftersom det blev en visning till. Den förra var på kvällen, så jag var nyfiken på att se lägenheten i dagsljus och på något förunderligt sätt hade den krympt sedan vi var där i förra veckan. Då kändes allt så stort och rymligt utom möjligen sovrum nr 3, som jag också då tyckte var väldig litet.
Enligt mäklaren har det varit en trerumslägenheter tidigare och sedan har man gjort om planeringen och gjort en fyra av den genom att dela ett stort sovrum till två stycken (sovrum 2 och 3). Egentligen får man inte kalla lägenheten för en fyrarumslägenhet, för enligt byggnormen måste det då finnas två toaletter och här finns bara en. Vi ska väl i och för sig klara oss ändå, men det känns bra att jag gjorde den här nya kollen, så att jag har realistiska fakta att gå på, om det skulle bli en budgivning.

Kytsmäkkars dag är det enligt allnakku den här Annadagen, då man enligt gammal god sed ska se till att lutfisken läggs i blöt.

Kyt är i det här fallet köttfärs, och smäkk är det ljud som hörs när man plattar till dem. På svenska får de gärna kallas biffar och burgare, men på gutamål heter de smäkkar och ingenting annat.

Här vid Stenstugu kallar vi pannbiff för pannbiff, kytsmäkkar eller som vi sa smäckar är något helt annat. När vi slaktade gris togs allting tillvara på även lungor, njurar och huvud. Lungor och njurar skållades och skars i bitar och maldes sedan tillsammans med späck, stekt lök och kokt potatis. Smeten man fick smaksattes med salt, vitpeppar och kryddpeppar och av den formades smäckar. Det var riktigt gott och serverades med stekt lök, lingonsylt, sås och kokt potatis.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Matprat, Stenstugu och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

31 svar på Ännu en titt på ”vår” lägenhet

 1. Pia skriver:

  Det är alltid bra att se det eventuella boendet mer än en gång Vår yngste son är ute på lägenhetsjakt och hade man inte stoppat honom hade han väl tagit den första bästa Han e ju så sugen 😀 Tyckte inte det lät gott med smäckar Jag gillar inte insidegrejerna på gris nåt vidare

 2. anki skriver:

  här går ni i lägenhets tankar 🙂 kan vara skönt att flytta till en sådan när man har bott i stort hus med mycket jobb både inne och ute ..

  pannbiff är gott, det måste jag göra någon dag, eller köttfärsbiffar heter dom nog 🙂

  mulet och råkallt här idag, ca -10, har gått en sväng med hundarna ..

  ha en skön kväll

 3. Eleonora skriver:

  Jag tycker lgh ser helt OK ut. Det lilla sovrummet kan ni ju ha som gästrum resp. arbetsrum kanske?
  Balkong och altan hade ju bra mått som det ser ut.
  Lycka till med beslutet!
  Kram
  Eleonora

 4. Astrid skriver:

  Ja det är konstigt hur olika man uppfattar saker . Det har jag också märkt ibland
  Men lägenheten ser jättefin ut
  Här blir det makaronpudding ikväll jag gjorde för mycket makaroner i går

 5. Ia skriver:

  Nu blev jag ruskigt sugen på fårsmäcka…nåt jag inte hittat häruppe 😉

 6. Åsa! skriver:

  Att se lägenheten i dagsljus känns viktigt. Hoppas att det inte blir några fler intressenter, då kan ni ju ge ett skambud 😉

 7. helena skriver:

  Men hade ni inte lagt bud på lägenheten? Eller har jag missuppfattat? I så fall kan de väl inte bara strunta i det?

 8. Znogge skriver:

  Det är verkligen ett svårt beslut att flytta. Vi har ju själv velat hit och dit. Skulle ni tycka rummet är för litet är det säkert lätt att ta bort väggen.

  Lycka till med beslutet.

  Kram

 9. Eva skriver:

  Det var nog tur att jag inte visste vad det var i dom dàr ”smàckorna” nàr jag var liten, men dom var ju faktiskt ganska goda lite ”flottiga” kanske.
  Hàr àr det fortfarande alldeles fòr varmt, jag àr sàker pà att det runt +28 i dag vid lunchtid, kl 16.45 nàr jag satte mig i bilen var det + 24. Men det kommer vàl surt efter……………
  Redan imorgon skall det bli kallare, och det àr vàl tur, det kànns nàstan lite ”skràmmande” att det àr sà hemskt varmt i December.
  kramar

  • Ingrid skriver:

   Visst var smäckorna rätt goda, men jag håller med dig, de var lite flottiga, farmor ville göra av med en massa späck.

   Hoppas att ni får behålla lite god värme ett tag till, men +28 är väl i överkant så här när vi närmar oss mitten av december.

 10. Skatan skriver:

  Lägenhetens planlösning ser ju jättefin ut … men som du säger är det bra att se den i dagsljus också … och en gång till innan en eventuell budgivning. Vill ni ha den kommer jag förstås hålla tummarna att ni får den … och till ett rimligt pris.

  Tack för att du påminde mig om Anna-dagen. Yngsta dottern heter Anna också förutom sitt tilltalsnamn Elisabeth och deeet får jag verkligen inte glömma!

  Kram!

 11. Ailas skriver:

  Förstår dilemmat mer än väl… och hoppas och tror att ni fattar ”rätt” beslut, vilket det än blir. Människan har förmåga att anpassa sig.

  Planeringen ser inte fel ut och skulle säkert fungera för era behov. Det är viktigt att kunna ta emot gäster, eftersom ni har barn, barnbarn och övrig släkt långt borta.

  Du får sova på saken…!
  Kram

 12. Hejsan Ingrid !

  Ja det kan inte vara lätt, välja ett mindre boende,mot det stora huset. En toa bara ynkligt lite Du får väl fixa en mulltoa på gården. hihihi.

  Det tog ett tag innan jag vande mig från 150 km2 till 70, sen efter 1.5 år 62.5.Mindre att städa det är en fördel.
  Jag tror Du får det.ska hålla tummen.

  Såg Du 1/2 8 hos mig, hon har en blogg, som man kan gå in på via Linda på Lönnbacka.
  Nu ska jag se vidare på ”Criminal minds ”

  Kram Majsan

  • Ingrid skriver:

   Vi har bara en ynka lite toa nu också, så det lär inte bli några problem.

   Jag såg inte ”½8 hos mig” vi ser det väldigt sällan för då är det nyheterna på svt1 som gäller.

   Ha en fin fortsättning på kvällen!

 13. Kicki skriver:

  Vad spännande. Lägenhetsplanen såg trevlig ut och perfekt med både uteplats och inglasad veranda. Att även kolla i dagsljus är ju bara ett måste.
  Borde inte lägenheten heta tre och en halva, med tanke på att ett rum är delat. Är sovrum nr två tilräckligt stort för att få kallas för rum. Är det inte speciella mått för sånt också?
  Lycka till!

  • Ingrid skriver:

   I sovrum 2 går det i princip in en säng, mera är det inte, så man kan verkligen fråga sig om det får kallas för rum. I taket har man satt upp en hylla på en arm och där sitter idag en liten Tv. Nej klädkammare skulle jag vilja kalla det, om nu lägenheten blir vår funderar jag på att använda rummet så och i stället kunna plocka bort en garderob i sovrum 1, så att det blir lite mera utrymme där.

 14. elisabet skriver:

  Fårsmäckar åt man ju när jag var liten.
  fast dom heter väl lammsmäckar nu för tiden
  Maken gjorde egna för ett tag sen sååååååååååå goda

 15. Karin skriver:

  Smäckar har jag faktiskt hört även här i Skåne. Pannbiff med lök är det inte, utan bara tillplattade köttbullar utan extra tillbehör. Det var säkert ett ord för hamburgare, som väl inte kom som ord till oss förrän på 70-80 talet.
  Bra att du tittade på lägenheten en gång till, det ser fint ut tycker jag. Och både altan och uterum, är ju härligt. Då får vi hoppas att det går vägen.
  Kram och ett fint slut på 2:a adventsveckan!
  Karin

  • Ingrid skriver:

   Lägenheten är bra och jag tror att det finns förutsättningar för att vi ska komma att trivas där båda två. Uterum blir en ny erfarenhet och det känns lite spännande hur man ska kunna utnyttja det. 🙂

   • Karin skriver:

    Jag har heller ingen erfarenhet av uterum. Men enligt utsago, så kan det utnyttjas under en lång tid på året. Och det är en perfekt övervintringsplats för vissa blommor.
    Kram karin

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *