Apa – aktieexpert?


Jag satt och tittade på Privata Affärer på nätet, för jag skulle kolla veckans vintips och då fick se den här uppställningen av de senaste aktieanalyserna.

Nog kan man bli en aning konfunderad över hur olika bedömningarna av Securitas är! Där finns analyser från sju olika banker. Man ska köpa, behålla och minska, det står underperform och det står undervikt.

Jag undersökte lite närmare varifrån de här analyserna kom. Så här ser det ut:


Credit Suisse sänker riktkursen – Underperform
Handelsbanken Capital Market sänker rekommendation – Minska
SEB Enskilda sänker riktkursen – Fortsatt Köp
Nordea sänker riktkurs – Fortsatt Köp
Danske Markets höjer rekommendation – Behåll
Swedbank Markets sänker rekommendation – Neutral
Barclays Capital sänker riktkurs – Undervikt

Hur kan bedömningarna vara så olika? Vad ska man rätta sig efter?

När jag ser hur olika analytikerna bedömt den här aktien tror jag, att man lika gärna skulle kunna använda sig av en apa, som att försöka förstå sig på hur experterna tänkt.

På 70-talet gjorde tidningen Wall Street journal ett experiment och lät en apa kastade pil på ett papper med alla aktier. De aktier som pilarna träffade köpte man. Det visade sig att dessa aktier steg lika mycket i värde som experternas aktier.

I och för sig behöver man väl ingen apa, det är bara att ta börssidorna, blunda, sätta ner pekfingret och sedan välja den aktie där fingret hamnar. 😉

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Tänkt och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

16 svar på Apa – aktieexpert?

 1. Agneta skriver:

  Hej, Ingrid!
  Ja du, det där var ju rena rama sörjan! Inget att lita på alls bortsett fr. min hyresvärd, Wallenstam…köp….uppmanar jag då. Här höjs hyran stup i kvarten men inget underhåll görs och sonen som tagit över när pappan dog fortsätter att pressa oss hyresgäster till det yttersta utan att underhålla lägenheterna. Vi får knappt en skruv till trasiga fönster… 👿 Han blir bara rikare o rikare….och kursen på aktierna stiger.

  Jag kommer ihåg när aktien stod i 11 :- 1994 när stambyte gjordes och då tänkte jag att det vore ju bra att äga några för att ha något att säga till om kanske, men tyvärr blev det inget köp…suck för att vara efterklok 🙁

  Nä, aktier är ett lotteri, så ska man köpa skas man ha råd att förlora de pengarna.

  Liknelsen med apan är rolig och tänk ändå att pensionspengarna placeras i aktier och hur fanken ska vi alla kunna känna till aktiemarknaden när inte ens experterna gör det?
  Räcker med att något händer på andra sidan jordklotet så rasar börserna runtom i världen . Usch jag är så trött på dessa eviga pengar och visst blir vi manipulerade av alla experter vilket du verkligen visar prov på här…riktigt roligt faktiskt med Analysen av Securitas…då jag inga aktier äger i varken Securitas eller annorstädes.
  Riktigt skrämmande är det, allvarligt talat!

  Nu är det en dryg timma kvar till höjdhoppet i OS och hoppas att Emma Green Treagaro håller nerverna i styr denna gången.
  Kramis, Agneta

  • Ingrid skriver:

   Visst är det hemskt att pensionspengarna placeras i aktier och att hela den arbetande delen av svenska folket anses kapabla att placera sina surt förvärvade slantar på ett bra sätt.
   Mycket märkligt!
   Kram

 2. Inger Johansson skriver:

  Hej!

  Den var rolig…haha…apa kanske man skulle va…

  Kram Inger

 3. Znogge skriver:

  Just därför är det bekymmersamt att pensionssystemet ser ut som det gör! Vem vet hur man ska satsa…

  Kram

 4. Anita Brehlin skriver:

  Ibland kan en glad amatör vara nog så bra som ett proffs Det har man minsann sett många gånger.
  Det var ju en apa som gjorde modern konst en gång också och blev så berömd och fick så fina recentioner så där ser man. Bara chansa är ordet.

 5. Viktkamp skriver:

  Det där med aktier är rena franskan för mig =/

 6. Skatan skriver:

  Mannen är min apa … och faktiskt ganska bra på det .. 🙂

  Kram!

 7. Lambergsfrua skriver:

  Ja du, man kan bli yr i huvudet för mindre. Nog är det väl ändå så att sådana här analyser handlar om kvalificerad gissning – precis som budgetar;)
  Önskar dig en solig och fin söndag!
  Varm kram,
  Lambergsfrua 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *