Är det verkligen så här vi vill ha det?

Det är en grå och regnig onsdagsförmiddag, men det är i alla fall några grader varmt och ingen snö, så det får man väl vara tacksam över.

Jag läste igår i GA, att hemtjänsten på Gotland nu ska testa nattkamera hos fem brukare på ön, i stället för nattliga besök av personal. Genom att kontrollera brukaren via kameran undviker man onödiga besök och resurserna kan användas effektivare. Man påpekar också att digitala lösningar för vården av de äldre kommer att vara självklart för alla om tio år.

Det gick kalla kårar på ryggen på mig när jag läste det här, för även om jag uppskattar tekniken med datorer, mobiler och surfplattor och all nytta man kan ha av dem, kan de aldrig ersätta en fysisk mänsklig kontakt. Jag tänkte mig hur jag ligger där i mitt sovrum och vet att det sitter en annan människa och ser vad jag har för mig i sängen. Fy så hemskt! Inte för att jag gör något i sängen som skulle kunna chockera någon annan, men ändå. 🙄 Givetvis påpekar man att det hela ska var frivilligt, men det har man ju hört hur handläggare styr och ställer över huvudet på gamla och sjuka.

Som en tanke fick jag så idag ett mejl från ett företag som heter JoiceCare AB där det bland annat står:

Vi söker efter aktiva pensionärer som kan bli våra avlönade ombud ute i kommunerna och hjälpa till att sprida information om våra tjänster till äldre, anhöriga och kommunpersonal.

Och så hänvisar man till en informationsvideo och vill att jag ska ta kontakt med dem om jag tycker att det låter intressant:

Jag klarar mig än så länge på egen hand, men vem vet hur länge det är så? Endera dagen kanske jag behöver hjälp med både det ena och det andra. Det snurrar många bilar från olika hemtjänstföretag här på Odvalds både dag och natt. Om man har besök från hemtjänsten många gånger om dagen och även på natten, kanske det känns som en lättnad att i stället få vinka till dem på TV på dagen och bli kollad via kamera på natten?

Är det verkligen så här vi vill ha det?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Hälsan, Tyckt. Bokmärk permalänken.

32 kommentarer till Är det verkligen så här vi vill ha det?

 1. Skatan skriver:

  NEJ NEJ NEJ NEJ … det är INTE så här vi vill ha det … Jag tänker dela ditt inlägg och protestera HÖGLJUTT … och som en parantes: (Det är därför jag kommer att rösta på Piratpartiet så att de kanske kan komma in i riksdagen och göra SKILLNAD) Det här är höjden av integritetskränkning.

  Kram!

 2. Margaretha skriver:

  Nej. Man blir verkligen rädd. Som du klarar jag mig själv ännu så länge, men åren går och vad vet man. På något sätt tror att jag att det är lite mänskligare där du bor till skillnad från Stockholm där det känns som det är svårare att knyta personliga kontakter. Men det kanske är fel tänkt. Allt är ju uppdelat i små enheter, även här.
  Alltid när sånt här kommer upp tänker jag på hur otroligt väl bemötta Jan o jag blev när han blev sjuk. En jättefin omvårdnad ända till slutet! Bättre kunde man inte önska.
  Men vi blir fler och fler gamla, så vad har vi att se fram emot?

  • Ingrid skriver:

   Det har varit väldigt bra! Jag har ju också erfarenheter liknande dina när Åke fick sin stroke och likadant när min mamma bodde i 5 år på pensionärshemmet här i Klintehamn. De fick en fantastisk vård av engagerad och duktig personal.
   Frågan är bara hur det ser ut om en 10-15 år?

 3. Det är konstigt men det verkar inte som om dom yngre fattar hur det är att bli gammal och ensam!? Dom verkar inte ha någon empati alls, för hur 17 ska en kamera kunna ersätta mänsklig kontakt? 😥
  Jag gillar visserligen det digitala, men det får väl vara någon måtta på det. I min enfald så trodde jag att det var just det här med att få tid över för personlig kontakt istället för allt onödigt pappersarbete som skulle vara ett av det positiva med datorsamhället. 🙄
  Nu när jag ser tillbaka på tiden utan datorer, så tycker jag att det var betydligt MINDRE med pappersjobb – och detta trots att vi hade firman då. Men… det blev värre visade det sig! 👿

  • Ingrid skriver:

   Det där papperslösa samhället som alla trodde att datorerna skulle skapa, visar sig absolut inte stämma. Det är mer papper och mer administrativt arbete än någonsin. Se bara på läkare och lärare som knäar under allt de måste dokumentera. Kontakten med patienter och elever blir hela tiden lidande av deras brist på tid för det de egentligen ska göra.

 4. Znogge skriver:

  Vilken fruktansvärd mardrlm och så kränkande! Aldrig 👿

  Kram

 5. Birgitta skriver:

  Funderade rejält över detta med kameror och kom fram till en del. Och tänkte. Och tänkte lite till.
  Nej. Inga kameror. Integritetskränkande. Kom jag fram till. Ska man vara övervakad i både sovrum och badrum? I duschen? När man sitter på toaletten? Aldrig i livet.

 6. Karin skriver:

  En hand att hålla i, en klapp på kinden, en vänlig blick är A och O när man blir äldre.
  Har dessa personer som kom med idén till kamera, inte hört talas om att vi mår bra av BERÖRING!
  Så fin din lärkfilm var, ett härligt ljud!
  Kram Karin

 7. Syster Kerstin skriver:

  Fy tusan, det är alltid brukaren som bestämmer, pytsas!
  Man blir ju mörkrädd. Jag finner inte ord, jag nästan darrar av ilska!

  Hoppas du får en uthärdlig eftermiddag, klem!

 8. Eva Henriksson skriver:

  Nej akta dej!
  Vår son har ett larm i sitt hus med kameror i olika rum så han kan se att allt är ok om han inte är hemma!————men där går gränsen.

 9. skogsnuvan skriver:

  Nej nej nej nu går det väl för långt tycker jag

 10. Agneta skriver:

  Hej, Ingrid!

  NEEEEEJ…! Det är illa redan som det är!

  En mardröm utan dess like! Fy fanken vilken kränkning och totalt intelligensbefriad idé!

  Som omsorgstagare/betalande kund/människa, kräver jag kontakt med vänliga och utbildade människor när jag befinner mig i livets slutskede eller är kroniskt sjuk.

  Som grädden på moset….
  Vad händer när strömmen går…???? Kabelfel eller Teven pajar ???
  Att lita till tekniken går bara inte.

  Skulle gärna vilja ha ett samtal med den/de som sprider sådana befängda idéer 😈
  Den/De kan ju vara testpersoner så får dom smaka på den egna medicinen.
  Blir säkert beska droppar det när det är dags att klä av sig och lägga sig….

  Självmorden och alkoholismen bland äldre/funktionshindrade har ökat då man minskat ner på personalen och ensamheten i kombination med smärtor ger allvarlig depression.

  Det talas om att sänka arbetslösheten nu i valrörelsen och vad ska nuvarande personal göra? Friställas!

  USCH och FY skäms..mår fysiskt illa av att läsa om eländet!!

  Kram, Agneta

  • Ingrid skriver:

   Det är nog bara att inse att det är så här vi kommer att få det. Du ser ju, till och med lilla Region Gotland är på väg in i det här och kommer det bara i gång, så är det nog ingen återvändo. Inte ser man framtiden an med någon större tillförsikt.
   Jag tänker mycket på hur jag kommer att få det när den dagen kommer då jag blir beroende av hjälp. De tankarna gör mig ganska nedslagen måste jag säga.
   Kram

 11. Suss skriver:

  NÄÄÄ, fy sjutton, det låter som science fiction istället för äldreomsorg. Det måste vara ett ovanligt korkat förslag att man ska övervakas av kamera och det skulle jag tycka vore hemskt för vilken människa som helst. Så pass mycket har vi väl gjort för samhället under vårt aktiva liv, att vi ska få ha det bra på ålderdomen också, oavsett hur man mår! Vi gör revolt, alla vi som är 60 och mera!!!! KRAM

 12. Rigmor skriver:

  Man önskar ju nästan att det vore ett skämt…Vård och omsorg ska utföras av människor, ingenting annat. Jag jobbar ju själv på ett boende, och ser dagligen hur viktigt det är med mänsklig kontakt, ibland kan det räcka med att finnas i närheten, inga ord behövs. Det kan ingen kamera i världen ersätta. Det är förskräckligt att det inte ska få kosta när man blir gammal, gud så upprörd jag blir!!
  Här fick vi rejält med snö på morgonkvisten, men det mesta börjar försvinna nu. Jag har inte vågat titta efter hur mina stackars péenser ser ut i sina lådor under fönstren…
  Ha det gott på ön!!
  Kram kram

  • Ingrid skriver:

   Man blir verkligen betryckt och undrar hur man ska få det till slut. Det är bara att hoppas att det kommer att gå fort när den dagen kommer att man inte kan ta hand om sig själv. 😥
   Penséerna klarar sig nog, de tål en hel del.
   Kram

 13. Kraft´n skriver:

  Nej, det verkar vara en dyster framtid vi går emot. Vi kostar för mycket när
  vi blir gamla och får svårt att ta vara på oss själva. Integritet och en klapp på
  kinden är snart ett minne blott. Huu !!!
  Fick även jag mailet från JoiceCare i dag, slängde. Kram/Anders

 14. Inger Maryissa skriver:

  Jo, jag tycker också det skulle vara obehagligt att ha en nattkamera i mitt hem
  och ja, visst är det intressant och roligt med tekniken, men om den inkräktar för mycket på människors integritet då blir det en annan sak
  och precis som du skriver, att tekniken kan ju aldrig ersätta en fysisk mänsklig kontakt
  man blir ganska oroad över utvecklingen
  kram

 15. Kerstin skriver:

  Som ett komplement till den vanliga tillsynen och på brukarens villkor, tycker jag att det kan vara bra. Men tyvärr kommer det nog att bli så att det ersätter den personliga tillsynen lite framåt i tiden när antalet behövande långt överskrider antalet personer som vill arbeta inom hemtjänsten. Men som ett alternativ till glesa besök av nya människor varje gång och om jag själv kan bestämma hur ofta och vilka tider kameran ska sättas på och dessutom kan köra igång det själv om jag behöver, så tycker jag att det kan vara OK. Och blir det elavbrott hoppas jag att extra resurser och besök sätts in. Det gör man redan här på Öland vid elavbrott när inte larmen fungerar. Jaha, nu tyckte jag tvärs emot alla andra igen!
  Kram /Kerstin

  • Ingrid skriver:

   Man får faktiskt ha en avvikande mening och jag förstår mer än väl vad du menar. Jag är bara rädd för att det där med frivilligheten inte kommer att fungera. Vi lär inte ha något val, finns det ingen personal, så finns det inte…..
   Kram

 16. Kraka skriver:

  Jag säger bara: 1984 – Nej tack!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *