Är jag en besvärlig konsument?

Häromdagen köpte jag en förpackning Scans högrev, vakumförpackad och med marginal till sista förbrukningsdatum och idag skulle köttet tillagas. Jag öppnade förpackningen och gjorde som jag brukar göra, stack ner näsan för att känna efter att det luktade gott. Det gjorde inte det! Det luktade äckligt!

-Det här går inte att äta, sa jag till Åke.
-Visst, det blir säkert bra när det blir stekt, tyckte han.

Jag stod där och sniffade och efter en stund tyckte jag inte att det var så farligt. Vakumförpackat kött kan lukta lite unket precis när man öppnar förpackningen, så jag tog ur köttet ur påsen och sköljde av det, ny kontroll av doften. Jo, men det var nog ok, så jag styckade sönder det och satte på stekpannan, men när jag lagt i köttbitarna, för att bryna dem och kände lukten som spred sig i köket, insåg jag att den här högreven var oätlig.

-Jag skulle aldrig börjat ordna med köttet, sa jag till Åke. Nu får jag ge det till katterna, för vi kan inte äta det.

Men så tänkte jag en vända till, plockade upp förpackningen ur soppåsen och la den och köttet i en plastpåse och letade fram kvittot, för att ta med mig alltihop till Konsum, där jag köpt köttet. Vi skulle ändå åka på Klinte, för jag hade en klipptid 14.30.

Nyklippt och fin tågade jag in på Konsum och jag måste erkänna att det kändes lite försmädligt att gå fram till köttdisken och beklaga mig, för det är inte så länge sedan jag gjorde detsamma med en färsk kyckling, som var allt annat än färsk.

Det var i alla fall inga som helst problem att få ersättning för det illaluktande innehållet i plastpåsen och när personalen kollade en förpackning av samma slags kött som fanns kvar i köttdisken, var det i samma stadium av förruttnelse och det kändes skönt för mig, för då behövde jag inte känna mig misstänkt för att själv vara orsaken till att köttet blivit förstört. Inte för att de på något sätt gjorde att jag behövde känna så, utan de beklagade så mycket och tyckte det var jättetråkigt att jag blivit besviken på en av deras varor.

De hundra kronor köttet kostat gav mig ett tillgodokvitto på två hundra kronor genom färskvarugarantin. Nu funderar jag på hur det går för de andra som köpt just av det här partiet, för när jag köpte det fanns det rätt många förpackningar kvar?

Hur gör du, när du råkar ut för sånt här, för jag antar att det måste hända även andra än mig. Sväljer du förtreten eller gör du som jag, går tillbaka med de dåliga varorna?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Hälsan, Matprat och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

37 svar på Är jag en besvärlig konsument?

 1. Margareatha skriver:

  Bra att du gick tillbaka. Jag skulle ha gjort det också. Har nog dessbättre inte råkat ut för skämt kött. Däremot köpte jag en burk med inlagd skärgårdssill en gång. I den glasburken låg det tre små sillbitar, resten var sås. Jag fick genast tillgodokvitton av Hemköp. Det lönar sig verkligen att klaga.

 2. Elisabeth skriver:

  Jag gör som du och lämnar tillbaka det som inte är ok. Är definitivt rätt att man som konsument ska ha extra ersättning för det besvär man haft.
  Bara så trist när det händer. Hoppas du fick tag i något annat gott till middagen! Ha dé!

 3. Inger Maryissa skriver:

  Det är lite läskigt ibland när det gäller kött…
  för några dagar sedan köpte jag köttfärs och när jag tog det ur paketet,
  så var det alldeles grått på undersidan så jag kastadet det.
  man ska ju kunna lita på utgångsdatumen som står på paketen, men…
  Jag gick inte tillbaka till butiken, eftersom jag måste åka några stationer med tunnelbanan till den butiken

  Kommer ihåg en gång när jag varit magsjuk, men började kunna äta lite,
  och gick till en butik i närheten och köpte färdiglagade crepes ( tror jag det var )
  men när jag värmt dem och började äta så tyckte jag de smakade så konstigt
  och tittade på datumet….och det hade gått ut…
  och jag som nyss varit magsjuk… 😉
  men som tur var så gick det bra, men efteråt handlade jag inte dessa…
  ha en fin fortsatt helg.

 4. Karlavagnen skriver:

  HURRA, HURRA, HURRA, HURRA!!! åh, vad glad jag är att du gick tillbaka. Hur du än kan tänka besvärlig? Medveten och rättvis konsument skulle jag vilja säga. JÄTTEBRRAAAAAAAAA, nu kan du köpa massor med punschpraliner (skojar lite)…

 5. Doris skriver:

  Om det är något dyrt som kött kör jag med det till affären men faktiskt gör jag det inte om det är någon småsak, kostar ju också att köra till stan …
  Tyvärr kan jag inte säga att man blir väldigt bra bemött om man kommer och klagar på produkter i affärerna här … Och man får absolut bara det exakta beloppet tillbaka från affären men jag har hört att om man vänder sig direkt till producenten får man både ursäkt och bättre ersättning.
  Önskar dig en skön helg, kram.

  • Ingrid skriver:

   Här har man både färskvarugaranti som innebär att man får dubbelt upp tillbaka och så en prisgaranti. Är det fel pris i kassan mot vad som står på hyllan eller prislappen får men ersättning med 25:- när man säger till.

 6. skogsnuvan skriver:

  Eftersom jag får köra 4 mil för att komma till affären och det dessutom är stängt halva lördagen och söndagen har det hänt att jag struntat i det. Har datumet gått ut (jag år dålig att kolla) tar jag med det nästa gång. Kött köper jag sällan men det är klart att man ska gå tillbaka med det som inte är bra, annars blir det aldrig någon ändring.

 7. Per-Ola skriver:

  Man ska alltid klaga om det är fel p en vara. Jag bor ju centralt i Stockholm så det är aldrig långt till inköpsstället. Det som gör att jag inte klagar ibland är nog ren lathet, eller möjligen brist på tid.

 8. Gun skriver:

  Gör nog precis som du, för tillbaka om det är dåligt. Och jag räknar inte varken dig eller mig som besvärliga. Tycker att det som jag betalar för skall vara användbart och färskt.

 9. Åsa! skriver:

  Ibland går jag tillbaka och ibland kastar jag det bara suckar ut i rymden. För visst händer det att man köper varor som är dåliga! När jag får fel på kassakvittot går jag alltid tillbaka, för det är något som händer titt som tätt iallafall på Konsum!

  • Ingrid skriver:

   Att det är fel på kassakvittot händer då och då. Förr var de helt hopplösa på ICA, men där tycker jag att det blivit bättre. Det kan i och för sig bero på att jag inte handlar så ofta där nu 😉

 10. Åsa! skriver:

  Skulle kommentera ditt svar på min blogg också: Fy så fort de kör utanför ert, det var just där jag cyklade och jag blev riktigt arg, helt hänsynslöst körsätt!

 11. Kicki skriver:

  För min del är det lite kluvet, med om jag klagar eller inte. Det beror på att jag så sällan är till affären och jag gör inte en extra resa för att klaga. Men visst, det händer. Och jag talar iaf om det nästa gång jag kommer till affären. Här får man också tillbaks dubbla summan om man har kvittot med sig, annars bara det varan kostade.
  Självklart ska man klaga om det man köpt är defekt oavsett vad det är.
  Kram

 12. Znogge skriver:

  Jag går alltid tillbaka och klagar. Livsmedel i dag är så pass dyrt att jag vill ha vad jag betalar för.

  Kram

 13. Eva Henriksson skriver:

  Bravo. Klart man ska tillbaka om möjligt.
  Men jag brukar aldrig få dubbelt belopp och sällan en ursäkt. Är det bara i din butik man har rätt till dubbelt belopp??? Konsum här också!

 14. Hejsan Ingrid !

  Oj,oj,oj, fy så hemskt.Vilken tur Du for dit och bytte.Visst har det hänt mig också, men inte med kött, utan ett långt svart hårstrå i ena bakelsen av två,Vit Synd, som jag åt alldeles för många av förrförra året.
  Fick 2 nya bakelser.

  En påsk skulle vi (då levde min Gunnar) laga till en potatisgratin och för att slippa skala potatatisen skiva den, skölja den så köpte jag Findus färdiga.Den med sås bitar i.Jo nog var det såsbitar i, men endast fem skivor potatis, så jag fick stå där och skala o.s.v.Gunnar laga sällan,men åt desto mera.Och så dog han för det.Jag fick kompensation i form av presentkort.för jag både ringde och skrev.Samma m.Algrens bilar, där var en vass grej i en av dem, det var från en borste i diskmaskinen.Också där fick jag presentkort, nu senast var det fel kex i ett paket från Göteborgskex.Fick också presentkort.
  Så det gäller att brevväxla med företagen.

  Men man kan också skriva och berömma, men då får man bara tack. via mail.Så det är bättre att klaga det betalar sig,

  Ha en fortsatt skön och varm helg !

  kram Majsan

  En

 15. Susanne skriver:

  Du gjorde helt rätt! Jag går alltid tillbaka till affären om det är något som inte är bra och jag påpekar också om något är felmärkt, alltså om jag får betala mer än prislappen säger. Det är ju ändå jag som konsument som betalar. BRA gjort tycker jag och du hade ju mycket riktigt rätt! Kram! (Lånar sonhustruns dator, medan barnbarnet sover vid min sida).

 16. Syster Kerstin skriver:

  Jag gör precis som du , sniffar och vid ”behov går jag tillbaka till affären. Tycker nästen att jag gör dom en tjänst!!
  För övrigt har jag samma känsliga snok som du, den har vi nog ärvt av mamma!!!
  Må så gott! K.

 17. Janne Scan skriver:

  Hej Ingrid! Vi beklagar att köttet du köpt från oss uppenbarligen inte höll den tid det var tänkt att det skulle hålla. Det är svårt att säga exakt vad som kan ha hänt men det mest troliga är att kylkedjan brutits eller att det kommit in luft i paketet.

  Jag kommer att skicka detta vidare till kvalitetansvariga där köttet är styckat och packat och om du har kvar förpackningsdatumet får du gärna skicka det till mig via mejl. Skicka också gärna din adress så skickar jag ett par varucheckar till dig som en liten kompensation från oss på Scan.

  Jag tycker inte att du ska känna dig som en besvärlig konsument, det är tack vare att du klagar som vi kan bli bättre.

  Vänligen

  Janne Nordlund Othén
  Matforum, Scan AB

 18. BARBRO skriver:

  Hej systrar!
  Jag har oxå en fin nos. Kram babbs!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *