Ät upp maten, annars får du ingen efterrätt!

Känner du igen de orden? Jag vet i alla fall att jag har sagt det många gånger, när barnen var små och satt och petade i maten.

Däremot kunde jag aldrig tro att man skulle kunna få höra det när man går på restaurang, men det är precis vad några mätta kroggäster fick erfara då en av dem inte orkade äta upp sin portion nummer två från buffén. Det är klart att det är fel att ta mera mat än man orkar äta upp, men reaktionen från servitör och restaurangägare blev nog en helt annan än väntat.

Hela sällskapet nekades efterrätt och blev utkastade, en av dem fick inte ens dricka upp sin öl. Restaurangen i fråga heter Bamboo Mongolian Barbeque och ligger i Göteborg. Den bör man med andra ord undvika!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Matprat, Nyhetskommentar och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

31 svar på Ät upp maten, annars får du ingen efterrätt!

 1. Birgitta skriver:

  Herregud. Jag trodde inte sånt här var möjligt. Hur kan man driva en restaurang på det viset? De lär få slå igen så småningom. Att vara otrevlig och vägra gäster det dom vill ha är nog inte riktigt en bra policy för en krögare. Jag har faktiskt aldrig sagt så till mina barn, så länge jag sett att de ätit av både mat och grönsaker. Orkar man inte så gör man inte det. Klart det skall ha efterrätt ändå :-). Mat får inte bli en strid. Jag hoppas verkligen Göteborgarna går till andra restauranger i fortsättningen.

  Ha en fin söndag Ingrid.
  Kram

  • Ingrid skriver:

   Jag har faktiskt sagt så till mina och även nekat min dotter glass en gång när hon inte åt upp. Men det är väl ett lite gammaldags beteende och idag skulle jag nog inte göra så. Uppfostringsmetoderna har ändrats efterhand som åren gått.

   Får man en tallrik med mat och inte orkar allt är det en sak, men har man själv lagt på den tycker jag att man ska äta upp.

 2. elisabeth skriver:

  Det där tror jag är ett problem många gående bord drabbas av – folk som plockar åt sig för 2:a eller 3:e gången och sen lämnar. Det är inte rätt om man i nonchalans bara plockar åt sig och ska lämna. jag vet faktiskt bekanta som säger att en del folk bara ska lämna mat kvar, stanna och sluta äta när man har lust………. tror nog restaurangägare har en väldigt bred inblick i vilket förfaringssätt vi har och kanske kan läsa av på personer hur de är………. Här har man inte hela bilden av vilka gästerna var, fast man vill ogärna gå in till en sån restaurang om man har att välja säger jag som nästan aldrig är i Göteborg 🙂 Måste varit han överreagerade och ångrar sig kan man tänka – men det är för sent nu………
  ha d gott i sommarvärmen

 3. Jonas skriver:

  Varför ska man undvika att gå dit? Gör du likadant när du äter buffé eller? Svenskar är skamlöst giriga kring bufféer. Det blir mer uppenbart när man är ute och reser i världen. Det är ju som du själv säger fel att ta mer mat än man äter upp, särskilt i en buffé. Det är alltid omoraliskt att kasta mat för djuren har levt och dödats för att vi ska få äta. Ska man nödvändigtvis sitta och leka med maten så får man åtminstone beställa à la carte så det inte dessutom är krögarens svinn som ligger på tallriken.
  Skönt att det finns folk som krögaren i vårt land som vågar säga vad de tycker.
  Jag bor långt från Göteborg men jag skulle inte tveka att besöka restaurangen pga det här och jag skulle definitivt inte uppmana till bojkott i en blogg om allt jag vet om en händelse är vad jag läst ur en notis i en tidning.

 4. olle skriver:

  Vad vet vi om de här killarnas uppförande?så jävla rätt att skicka ut dom!sitta och svina har man tydligen rätt till.Har jobbat på Finlandsbåt i många år,så jag vet hur ”oskyldiga små änglar”beter sig vid en sittning, har skickat ut massor med folk som inte kan uppföra sig.

 5. Znogge skriver:

  Urdåligt av restaurangen. Man kan vara mätt på maten men ändå orka avsluta med något sött efteråt.

 6. Rosita skriver:

  Ja se det här var en het potatis…….!
  Vet inte den exakta bakgrunden,men av princip och aktning bör man äta upp.

 7. Makaveli skriver:

  Helt rätt av krögaren! Dagens I-landsproblem att mätta svennebananer inte fick sin glass och blev utslängda för att de inte åt upp borde fler ta efter. Det pågår en svältkatastrof några 100 mil från oss men att inte svennebananen fick sin glass ska det gråtas över. Jag sponsrar denna restaurang vilken dag som helst om jag har vägarna förbi Göteborg.

  • Ingrid skriver:

   Svältkatastrof eller inte, vuxna människor ska inte behöva riskera att bli behandlade på det här sättet av en sniken restaurangägare.

   • Makaveli skriver:

    Sniken restaurangägare i det lilla perspektivet, en hållbar värld i det större. Vi brukar fem jordklot så som vi håller på. Han kanske agerade sniket men han gjorde resten av världen en tjänst när han vägrade dem lite glass. Folk verkar glömma bort sina skyldigheter och bara tänka på de egna rättigheterna.

 8. Gunnel skriver:

  Om man inte tar så mycket på tallriken varje gång man hämtar mer mat, så uppstår kanske inte såna här situationer. Vad jag läste i tidningen så var det inte första gången detta hade inträffat. Det går ju åt lika mycket mat om man tar flera portioner och äter upp allt på tallriken eller lämnar kvar det man inte orkar, så jag förstår inte riktigt ägarens agerande. Var det i uppfostringssyfte? Men helt klart är detta något som har engagerat många.

 9. Sysifos skriver:

  Restaurangägaren hade både stake och uppfostran. Han gjorde helt rätt som människa. Om han gjorde ”fel” som restaurangägare där tydligen alla ouppfostrade fetton förväntas behandlas som kungar… ja det är hans val att istället vara en rakryggad människa, vilket han ska ha all heder för!

  Till pajasen som yrade om ”svenne banan” kan du ju läsa den ”stackars” restauranggästens namn ett antal gånger tills det fastnar att det inte var nån ”svenne banan”.

  De av er som curlar så till den milda grad med era barn att de minsann ska få efterrätt trots att de inte orkar – ni lär ungarna att de har rätt till allt utan motprestation samt att de är inte beredda att tänka framåt ”orkar jag detta? kanske jag ska prova med en mindre portion först?” -” Mat ska inte bli en strid” – pft! Det blir det inte, om man lagar god mat och har tydliga etiska regler i allt man gör. Då blir ingen regel nån egentlig överraskning. Ni skämmer bort ungarna och det är en sorts misshandel det med.

  • Makaveli skriver:

   Ett förtydligande från pajasen: Svennebanan är inte menat som ett semantiskt uttryck för en kaukasisk nordman utan den livsstil som sker i denna region där det mesta fås serverat och små banala ting blir riktiga ”problem” för dessa personer. Jag läste hans namn och även om svennebananen hette mohammed så hade det fortfarande varit en svennebanan. Nuff said!

 10. Eva skriver:

  Har ju sjàlv lite erfarenhet utav det dàr, och jag trodde faktiskt att det bara var italienarna som inte kan ”uppfòra” sig vid en buffet. Jag har sett gàster med buffet service som fyller en tallrik med mat, làmnar hàlften och sedan gàr till buffen och fyller pà ànnu mera mat, làmnar hàlften pà tallriken osv osv. Har sett gàster som inte ”tror sig” dom tror att maten kommer att ta slut sà dom bòrjar vid dessertbuffen! dom blandar ràkor och lax med tàrtor ! fyller sina tallrikar med ”dyr mat” fòrst, làmnar hàlften och bòrjar sedan med dom ”billigare” ràtterna.
  Ett par gànger har det hànt att t o m servitòrerna pà hotellet tycker att det àr hemskt att behòva slànga sà mycket mat i soporna endast p g a att gàsterna utnyttjar att dom kan lasta pà hur mycket som helst pà tallriken och sedan làmna, àven om maten àr god.
  Mànga restauranger har nog smà marginaler, mitt jobb innebàr ofta att diskutera med vàr F&B manager om kostnader och prissàttning vid en buffet eller en serverad middag, sà jag fòsrtàr problematiken.

  Efter en sen kvàll i gàr med en bròllopsmiddag fòr 150 pax som jag var ansvarig fòr, handel och matlagning i dag hemma sà vàntar nu stranden ett par timmar,

  kramar
  eva

  • Ingrid skriver:

   Nej då,det är nog inte bara italienare som inte kan uppföra sig. Det är ett stort oskick att lasta på en massa mat och sedan bara lämna det. Men den här restaurangägaren i Göteborg bör absolut tänka om när det gäller buffé 😉

   Hoppas att du får en riktigt skön stund på stranden 🙂

 11. Ama de casa skriver:

  Jösses… I och för sig ska man ju äta upp maten (det sa alltid min mamma 😉 ) men att bli utkastad för att man lämnar? Man kan ju undra om det ligger nåt mer bakom…
  Nästan så man borde gå dit pch provlämna mat 😉

 12. krulli skriver:

  Haha det är så kul hur man kan ha så olika åsikter. Jag tycker ju att vuxna människor bör kunna bedömma lite bättre hur mycket mat man tar. Att slänge en halv tallrik med mat för att sen be om dessert är lite magstarkt för min del (haha). Tyckte det var bra att man sa till och jag tror nog att det blev ganska otrevligt från båda håll efter tillsägningen. är man 22 år så gillar man nog inte att bli tillsagd och reagerar därefter.
  Visst, att vara otrevlig eller kasta ut någon är inte ok men det är inte heller ok att slösa med mat på det viset. 🙂

  • Ingrid skriver:

   Jag håller helt med dig, som vuxen ska man kunna bedöma hur mycket mat man orkar äta upp.

   Fast om det ändå skulle bli lite kvar på tallriken, ska man ju inte bli nekad efterrätt och bli utkastad från restaurangen. I så fall borde det finnas ett anslag, en varning – Äter du inte upp, åker du ut!

   • Anders skriver:

    Det var helt transparent: det tydligen fanns det anslag uppsatta att inte ta mer än vad du äter upp. Det är väl då rimligt att om man då inte följer reglerna att de har konsekvenser. Nej krögaren har rätt men kanske sättet han sa till på var fel.

 13. Charles skriver:

  Krogägaren behöver bara uppsöka en läkare och säga att han ofta blir arg. Tyvärr kollar han sin ilska till en matmoralisk princip, som vi kanske är många som kan ansluta sig till, men som inte bör gälla när man bedriver en kommersiell verksamhet.

 14. Suss skriver:

  Bra att veta, till Bamboo Mongolian Barbeque ska vi då inte gå när vi kommer till Göteborg nästa gång. Jag hade en gång en liten pojke på dagis eller fritids, eller var jag nu arbetade. Han sa: Jag måste börja med efterrätten, annars kanske jag inte orkar med den. Bra tycker jag. Kram!

 15. Doris skriver:

  Låter ju inte klokt !! Jag fick också alltid äta upp när jag var liten ( tänk på barnen i Biafra, du milde vad jag ofta tänkte att de kunde visst få min mat ! ) men inte ska man väl vänja barn vid att äta när de är mätta eller inte känner för mera, missförstå mig inte, jag tycker att man ska försöka få dem tills att sitta still och äta sig mätta ;-). Men att säga till vuxna att de ska äta mera är ju bara urdumt !
  Kram

Kommentarer inaktiverade.