Att föda ett barn

Det har varit rätt fint väder idag och jag har varit ute hela dagen faktiskt. Jag började med att sitta ute och läsa, sen gick jag en promenad och var och handlade och när jag kom hem fortsatte jag läsa:

Jag lyssnade ju på Kristina Sandbergs sommarprogram igår och blev så nyfiken på trilogin hon skrivit om Maj från Örnsködsvik, så jag laddade hem de två första böckerna Att föda ett barn och Sörja för de sina från biblioteket och idag har det inte blivit speciellt mycket uträttat här.

Att föda ett barn är en bok med väldigt hög igenkänningsfaktor och även om den utspelar sig runt 1938, så var förhållandena inte så annorlunda lite drygt tjugo år senare när jag var i samma ålder som Maj, som är 21 år när historien börjar.

Kristina Sandberg beskriver på ett mästerligt sätt den osäkerhet och vilsenhet Maj känner både i förhållandet till sin familj, sina flickvänner, till sin egen kropp med dess lukter och otäcka utsöndringar och till sina kavaljerer. Erik som hon är kär i, som inte vill ha henne och Tomas, som hon inte gillar speciellt mycket, men blir gravid med. Den oönskade och skamliga graviditeten, som gör att hon tvingas att gifta sig med en man som hon inte vill ha.

Jag har aldrig läst en liknande bok. Kan man verkligen skriva på det här sättet? Maj’s tankar och funderingar om den situation hon har försatt sig i, rad för rad, rakt av, ofullständiga meningar och inga egentliga repliker. Sida upp och sida ner med ord, ord, ord. Det är verkligen effektfullt! Ännu vet jag inte vad jag ska tycka om Maj – jag behöver nog läsa betydligt mer om henne innan jag kan bilda mig en uppfattning, men hon känner sig helt klart som ett offer och offerkoftan kommer hon nog att behålla på ett bra tag.

Efter lunch testade jag att lyssna på Sommar i P1, men det blev inte så lång stund, utan jag tog och klippte gräset i stället, för vaktmästaren har varit här idag och klippt, så då ville jag att det skulle se snyggt ut här hos mig också. Sedan satte jag mig på framsidan och fortsatte att läsa om Maj och Tomas. Nu har de gift sig och firat jul och nu ska Maj bjuda sin nya (fina) släkt på födelsedagskalas……

Trevlig fortsättning på dagen!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Böcker och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

6 svar på Att föda ett barn

 1. Znogge skriver:

  Jag har läst böckerna och tyckte de var helt ok.

  Fortsatt trevlig läsning!

  Kram

 2. Musikanta skriver:

  Jag har läst den första och tyckte den var lite tråkig, men sen jag hörde sommarprogrammet har jag bestämt mig för att läsa om den.
  Kram från Ingrid

 3. Inger Johansson skriver:

  Hej!
  Jag har läst första boken och håller på med den andra och jag tycker inte en sekund att de är tråkiga men annorlunda. Jag nästan sträckläste den första, har inte lyssnat på hennes sommarprat än men ska göra det i eftermiddag.
  Kram Inger

Kommentarer inaktiverade.