Balan

Idag gick jag ut på Balan, så kallade vi Barlastkajen, badet mitt emot Klinte hamn där det var simundervisning varje sommar när jag var barn (och även när mina två äldre barn var barn). Simskolan började alltid direkt efter det att skolan slutat och då var det ofta kallt både på land och i vattnet. Ingrid Eneqvist hette vår simlärare och jag har för mig att hon bara bodde här på Gotland sommartid.

Alla gick i simskola och vi var flera grupper som höll på med allt från torrsim till magistermärken. Jag var ganska duktig på att simma och hade en röd sammetsköld där jag samlade alla fina märken jag erövrade.

Då fanns det bryggor och badhytter och en bod med all material som skulle till för att bedriva simundervisningen. Det fanns en fin sandstrand där Klinte kommun fyllde på med sand allt eftersom havet tog den. Nu är allt borta och det är bara de stora betongfundamenten kvar, där skarvarna brukar sitta och torka vingarna.

Att stället hette Barlastkajen beror på att förr i tiden hade de små lastbåtarna, som kom tomma till Klintehamn, barlast i form av sand och den barlasten lämpade man av vid Barlastkajen, innan man började lasta gods i hamnen. Kom de med last och skulle gå tomma över Östersjön, hämtade de sand till barlasten här. Så har jag i alla fall fått mig berättat från tillförlitlig källa (maken).

Det blåste lite snålt där ute på udden och ögonen tårades i vinden, men det var så soligt och vackert och viken var full av sjöfågel, men de är ju så himla blyga och sticker iväg så fort jag närmar mig med kameran.

Nu ska jag gå och ta mig en kopp kaffe!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Klintehamn, Nostalgi och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

28 svar på Balan

 1. Åsa! skriver:

  Om jag ska ta ett snabbdopp på sommaren brukar jag cykla ut till Kalkugnskajen, där är det jättefin sandbotten om man går i från bryggan. När jag var som mest inbiten löpare brukade jag springa Värsände och sedan ner till Mulde-bodar och längsmed stranden till Klinte (nu är det ju näst intill omöjligt att ta sig fram där nere) så hoppade jag i och tog ett bad vid kajen innan jag fotsatte hem, med vattnet rinnande efter mig 🙂 Härliga tider, strålande tider! 🙂

 2. Sofia skriver:

  Hej Ingrid!
  Du som har bra koll på det här med traditioner; när (vilken dag) är det man ger varandra påskägg? (Inom familjen alltså. Ger man övriga, så blir det väl när man träffs…)
  Kram och Glad Påsk! Kuckelikuuu, kaaa kaaa kaaa, pip pip pip

  • Ingrid skriver:

   Vi har alltid delat ut påskägg på påskafton.
   När barnen var små la vi ut påskäggen i hönsredena på påskafton och sa till ungarna att gå ut i hönshuset och se om tuppen värpt.

   Mitt lilla dagbarn fick vara med han också och han var mäkta imponerad över att tuppen kunde värpa så fina ägg.

   När han kom hem till sina föräldrar slog han näven i bordet och sa: ”Nu jävlar ska vi ha höns”! 😀

   Glad påsk på dig Sofia!

 3. Hejsan Ingrid !

  Två stycken har Du hunnit med.
  Reportage menar jag.

  Jag skrev på den nerlagda.
  Knappt det gick att publicera.

  Vilka roliga Påskfigurer Du har.

  Jag plockade ner påsklådan från hyllan,
  tur jag tittade ner, för där står Prinsen
  där jag tänkte ställa mig, åh milda tider vilken mysig
  katt, de andra brydde sig aldrig om vad jag gjorde.
  Lyfte upp honom så han fick se vad som var där uppe.
  Då var han nöjd.
  Balkongen är dn bästa platsen numera.

  Må så gott, hoppas kaffet smakade det också.

  Kram majsn Mi

 4. Lambergsfrua skriver:

  Vilka sköna minnen du har från simundervisningen – även om vattnen var kallt;) Lite trist ser det ju ut med bryggresterna, men det är väl sådant som kallas utveckling och framsteg – eller?
  Jag skrattade gott, när jag läste om ditt lilla dagbarn, som imponerades stort av tuppens skicklighet att värpa ägg. Fick han som han ville, tro? 😉
  Varm kram,
  Lambergsfrua 😀

  • Ingrid skriver:

   De skaffade några söta dvärghöns som gick och pickade i trädgården och en tupp också. Men om de var en tupp som kunde värpa påskägg vet jag inte. 😉
   Kram

 5. Janne skriver:

  Fina och vårlikna bilder från Klinte. Ha det bra ! 😀

 6. Eva Henriksson skriver:

  Din kommentar
  Men var lär sig barnen simma idag?
  I något inomhusbad på vintern?

  • Ingrid skriver:

   Precis så är det!
   Redan när Krister, som är född 1972, skulle lära sig simma fick han åka till Hemsebadet (inomhusbad) några gånger varje termin med skolan. På sommaren var det en simkurs där också och då ordnades det med buss dit, men lära sig simma i havet fick han inte.

   Jag tror att dagens barn är sämre på att simma än vad vi var. 😉

 7. Znogge skriver:

  Jag tror inte det finns så många utomhussimskolor kvar längre. Men jag minns hur kallt det var. Min syster tog guldmagistern när vattentemperaturen låg runt tretton fjorton grader…

  Kram

 8. Skogsnuvan skriver:

  Det där med simskola var likadant här. Direkt efter skolavslutningen började det och då hade nästan inte isen gått. Frusna ungar och lärare som stod i täckjacka. Som tur var så klarade brorsan och jag oss från detta eftersom vi för länge sedan lärt oss simma men vi var dit och såg på dom stackarna.

 9. Rigmor skriver:

  Och hade man inte sett de små isflaken runt betongklumparna i vattnet så hade man nästan trott att bilderna var från en solig sommardag!!
  Kram kram

  • Ingrid skriver:

   Jag skulle ju inte visa några fler vinterbilder hade jag ju bestämt, men det här får väl ändå räknas som vårbilder även om det är lite isklumpar här och där. 😉

 10. Mien skriver:

  Jag älskar de här inläggen! Jag har också badat på ”Balan”. Vi var så många barn i Sanda skola så min klass fick flytta till Klinte redan i femman och Vi fick Elsa Smith som lärare. När det var fint väder på våreen och sensommaren gick vi till Balan och badade. Jag minns hytterna och bryggan. Och att det var väldigt fin sandbotten.

 11. snawitz skriver:

  Tittar in och önskar dig en fortsatt bra kväll och en trevlig tisdag
  Vi går mot ljusare tider, +4 i stockholm idag

  Om jag skulle glömma det, så önskar jag dig en riktigt GLAD PÅSK

  kram, susanne

 12. Pia skriver:

  Tiden går och allt förändras Jag lärde mig simma i Falsterbokanalen Undrar hur där ser ut nu Fina bilder Jag har blivit lite slarvig med att lämna en kommentar 😳 men jag läser allt du skriver i alla fall 😀 Kram Och en riktigt Glad Påsk på dig

 13. Kicki skriver:

  Då, när man var barn, var det inga betänkligheter med vad det var för grader vare sig på land eller i vattnet. Jag minns också att simskolan startade direkt när sommarlovet började. Vi åkte buss till nåt som hette Lövstabadet, där fick man också en slät bulle och ett glas mjölk i en backelitmugg som ett mellanmål.
  Då förtiden badade och simmade jag gärna, numera är jag en riktig badkruka. 😕
  Kram/Kicki

Kommentarer inaktiverade.