Bang, bang!

Där låg jag i godan ro i solstolen när det plötsligt hördes ett kraftig Bang. Jag for upp, ”vad i hela friden var det där”? Då kom det ett Bang till och så hörde jag ljudet av flygplan på väldigt långt avstånd.

När jag tittade upp mot himlen och såg de här k-strimmorna förstod jag vad explosionerna kom från. Det var ljudbangar! Det händer inte så ofta och det brukar stå i tidningen och på helagotland.se när det inträffat.

Kraftiga smällar hördes på Gotland: "Väggen skakade" kunde man läsa några minuter senare på just helagotland.se. Jag kan tänka mig att våra asylsökande blev ordentligt skrämda, när till och med vi gotlänningar blev så upprörda att vi tog kontakt med media.

Vid hastigheter över ljudets skapas en tryckvåg kring det föremål som färdas fortare än den naturliga vågutbredningshastigheten i mediet det färdas i. Tryckstegringen framför flygplanet ger upphov till en stötvåg, som när den når marken uppfattas som en kraftig och plötslig explosion, en så kallad ljudbang.

/Wikipedia

Det är med andra ord
en fin sommarsöndag och jag har latat mig nästan hela dagen. Jag har suttit ute och läst färdigt Elena Ferrantes tredje bok; Den som stannar, den som går:

Lila och Elena försöker var och en på sitt sätt navigera genom det italienska 70-talet med all dess politiska oro, sexuella frigjordhet och sociala förändringar. Båda känner sig vilsna i den moderna världen och söker sig till varandra. Elena befinner sig i ett vägskäl i sitt äktenskap och Lila blir på nytt hennes förtrogna.

Boken slutar med en riktigt cliffhanger, som jag givetvis inte vill avslöja, men nu måste jag få tag i nästa bok; Det förlorade barnet.

Trevlig söndag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Böcker och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

14 kommentarer till Bang, bang!

 1. Det låter som du har haft en skön dag, så när som på ljudbangen. Ibland kommer sådana plan häröver också och det blir ett förfärligt oväsen, men någon ljudbang har jag nog aldrig upplevt!
  Nu blir jag riktigt sugen på att läsa Elena Ferrantes’ böcker…
  Kram, Monica

  • Ingrid skriver:

   Det var verkligen en kraftig explosion, men som sagt, jag har hört det förut och förstod genast vad det var för något.
   Jag tycker absolut att du ska testa Elena Ferrante.
   Kram

 2. leila skriver:

  Oj, jag hade också blivit rädd om det helt plötsligt small . Då du skriver om att våra nyanlända som kanske kommer från krig och elände så kom jag att tänka på när jag som ung jobbade på ett äldreboende en nyårsaftonsnatt. När det smällde överallt av fyrverkerier mitt i natta var det många av de boende som vaknade rädda och trodde det var krig. Usch, kan inte vara roligt att bli rädd av ljud man förknippar med krig och fasor. Skönt att det bara var ljudbangar och inte nåt farligt. Idag har det varit en skön dag, jag och mannen plus Alva tog en biltur med fikakorgen. Skön ledig söndag. Ha det gott// Leila

 3. Helena Sandegren skriver:

  Vad obehagligt med ljudet, men bra du kunde läsa vad det var. Undrar just vart flyget skulle, det måste ha varit högt upp ovanför molnen. Hoppas inte alla djur som var ute och betade blev rädda.

 4. Gunnel skriver:

  Jag har inget minne av att ha hört något sådant…möjligtvis när jag var barn. Det kan säkert vara skrämmande innan man vet vad det är. PS. Jag har bild på pelargonierna på bloggen idag. Kram

 5. Bosse Lidén skriver:

  Det lät läbbigt. Tur det fanns en förklaring som du känner till. Själv tog jag nyss en kort paus från läsandet i solskenet på altanen. Härligt när man fångats av en läsvärd bok. Det gäller att passa på när det är skönt sommarväder. Ha en skön måndag. 🙂
  Kram Bosse
  Ps. Jag har skickat ett meddelande till dig på facebook.

 6. Elisabeth skriver:

  Du verkar haft en bra dag, ljudbangen till trots. Böcker kan få en att försvinna in i en annan värld! Ha dé riktigt gott! Kramar

 7. Skogsnuvan skriver:

  Här har det blåst nu i många dagar och luften är iskall när den kommer från nordväst. Alla blomkrukor har blåst till skogs och stolar och hammocken och det ligger grenar överallt. Att sätta upp björkar runt bron vete sjutton om det är någon ide. Täckjacka är det som gäller i klädväg ingen skir sommarklänning men…..det är myggfritt om man nu ska hitta något positivt

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *