Barndomsmatminnen

Tisdagen den 7 april 2009 | 09:50 |

Ännu en fin aprilmorgon! Natten har dock varit kall med ett par minusgraden i gryningen. Idag är det Eidsmäkkars dag om man tittar efter i allnakku. Eidsmäkkar är detsamma som idbullar. Det finns många olika recept på idbullar och ett är det här: När man gör idbullar ska man mala och blanda ihop hälften fisk och hälften griskött. Man ska ta köttet från en id och en gris (OBS iden får inte vara för stor) smiley. Jag misstänker att den som hittade på det receptet inte gillade id något vidare. Är du nyfiken på vad iden är för en fisk kan du titta HÄR!

När jag var barn var pappa ute i Silte, som ligger ett par mil söder om Klintehamn, för att fiska. Där finns Silteån och där går iden upp för att leka tidigt på våren. Det är populärt att åka dit och fiska id och det gjorde pappa också. Han kom hem med några idar och mamma visste inte riktigt hur de skulle tillagas, så hon kokte eller stekte dem som vanligt. Vad hon inte visste är att id har massor av ben och jag, som då var 4-5 år, fick ett idben i halsen. Jag har inga större minnen av händelsen, men vet att det var första och sista gången som mamma tillagade id. Nästa gång pappa kom hem med sådan fisk kokade hon den och gav den till hönsen.

Jag vet dock att mamma sedan lärde sig att tycka om idbullar. Hon jobbade på ett pensionärshem i Klintehamn och de hade en duktig kokerska som kunde konsten att laga olika sorter gotländska rätter.

Skulle du bli få tag i id, så har du ett recept här på Eidsmäkkar:

För fyra personer

1 kg idfilé
8 hg fläsk
3-4 st kokta potatisar
2-3 st lökar
Salt och Peppar

Mal fisk, fläsk, potatis och löken i en köttkvarn.
Blanda sedan i äggen och kryddorna i den malda smeten.
Stekes som platta köttbullar

Serveras tillsammans med potatis och sötsur sås.

Sedan måste jag ju tillägga att jag varken har lagat till id eller ätit det i någon form sedan den där gången när jag var barn.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Matprat, Nostalgi och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *