Vårfesten igår kväll var jättetrevlig, precis som det brukar vara. Tre sorters sill o potatis, ägghalvor med majonäs o räkor, Janssons frestelse och köttbullar, prinskorv o sparrisomelett smakade mycket gott. Jag blev så mätt, så jag lovade mig själv att aldrig äta, så mycket en gång till. Fast jag misstänker att jag kommer att glömma det löftet ganska kvickt. Årsmötesförhandlingarna gick föredömligt kvickt och sen fick vi kaffe och en chokladkaka medan ”Vängis” berättade en massa härliga skrönor från sitt liv ”från jungman till kapten”.

Det blir ju aldrig speciellt sent på de här tillställningarna, så jag var hemma strax efter nio, men sen fastnade jag vid teven och det värsta var att jag började se Tyst Vittne. Jag skulle bara kolla vad det handlade om, men det var så spännande, så jag såg tills det var slut. Det blev med andra ord riktig senafte.

På förmiddagen idag har Alessia och Edoardo varit här och vi har pluggat svenska. Edoardo har ett prov på måndag och ville gå igenom texterna han skulle läsa på och det var minsann inte lätt. Det handlade om kommunerna och statens uppgifter och om ekonomi. Där fanns massor av svåra ord, ord som var svåra för en italienare att uttala och svåra för en mormor att förklara betydelsen av. Vad är en socialtjänsteman och vad innebär färdtjänst och särvux? Vad innebär det att begå ett brott? Vad är begå för någonting?

Inte blev det lättare när vi kom in på avsnittet om ekonomi, som inte alls handlade om pengar, som man kanske kunde tro, utan mera om hur vi ska kunna leva så att vi sparar på jordens resurser, så att alla individer ska kunna få sina grundläggande behov tillfredsställda. Agenda 21 – vad innebär det? Tillfredsställd vad är det?

Tänk så mycket en nysvensk måste lära sig och sätta sig in i! Sånt som är självklart för oss. Vi behöver inte fundera på vad ett lövträd är, hur en en ser ut eller vad ett enbär är. Det är annat än när vi svenskar ska åka utomlands och lär oss lite ”turistfraser” på spanska eller italienska och sedan inbillar oss att vi kan språket.

Efter lunch gick jag ut på en promenad. Inte var det speciellt skönt, för det blåser isande kalla vindar idag och det är ganska mulet, men jag kände att jag behövde röra på mig lite. Jag gick Värsendekvior och ner till dammen och där fick jag se årets första tussilago. Inte fanns det så många ännu, men det stod en hit och en dit, så snart lyser slänterna ner mot vattnet alldeles gula.

Ha en trevlig fredag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...