Bland det svåraste man kan ge sig på…

…är att köpa glödlampor, tala om djungel!

Häromdagen när jag gick förbi vår möbelaffär fick jag se några fönsterlampor som jag gillade. Jag har ju letat efter det ett tag, så igår när jag kom hem från Visby och ännu hade spenderbyxorna på gick jag in och köpte dem.

Färgerna på fotot överensstämmer inte riktigt med verkligheten, men de passar så perfekt till gardinkappan och tyget på soffan och fåtöljerna.

Så var det glödlampor. Jag gick in på Konsum och köpte energisparlampor som motsvarar 25w. De hade liksom en klump mellan själva lampkupan och sockeln, så lampskärmarna kom för högt upp, men ok, jag skruvade i dem i alla fall.

Igår kväll, när jag tände lamporna, upptäckte jag att den rostfärgade lampan lyste alldeles för starkt, så i dag gick jag tillbaka till Konsum för att köpa en svagare lampa till den, men det hade de ingen.

Då gick jag till radioaffären och där fanns hur många olika sorters lampor som helst och hur dyra som helst också, men jag bestämde mig efter mycken möda för en energisparlampa på 15w, som kostade 49:-, trots att man påstod att jag skulle tjäna på att köpa en för 89:-, eftersom den drog mindre ström.

När jag kom hem och skruvade i den nya glödlampan fick jag se att den saknade den där klumpen, så skärmen hamnade jättesnyggt, men nu satt helt plötsligt skärmarna på de två lamporna på olika höjd.

Jag stoppade en femtilapp i fickan och gick tillbaka till radioaffären för att köpa en ny lampa på 25w. Det räckte minsann inte med 49:- för den, som jag inbillat mig, nej den kostade 59:-! Fast de var bussiga och jag fick den för 50:-. Varför ska det vara så krångligt att köpa glödlampor och varför ska de nya lamporna vara så dyra? Det är klart, ska de hålla i 10 000 timmar, som reklamen påstår, så måste man kanske ta ut ett högt pris för dem.

Nu har jag två glödlampor med ”klump”, som jag inte vet vad jag ska göra av. Jag hoppas att de passar i Eva´s lampor, som hon köpte på loppisen i söndags!

Lampskärmarna sitter på samma höjd nu i alla fall och jag fick en massa frisk luft under mina promenader, för det blåser som bara den i dag och nu har det börjat regna också. Det piskar på rakt på mitt vardagsrumsfönster.

Vaktmästaren körde med gräsklipparen förut, men den får han nog ställa in igen.

Ha en fin onsdag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Irriterande och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

50 kommentarer till Bland det svåraste man kan ge sig på…

 1. Ja, det är inte precis lätt att köpa lampor nu för tiden. Man måste nästan ha en gammal lampa med sig för att få rätt – och så alltid välja betydligt svagare än man tänkt sig!
  Vi var ute nyss för Rolle hann inte lägga alla kantstenarna igår (han laserade klar altanen och målade mina spirorör samt var till Hemse och handlade åt mig). Men nu är det helt klart med kantsten, nu ska han bara skyffla upp den grova singeln och lägga på och jag ska kratta ut jorden. Sen ska vi äntligen så…..vi kunde inte det för det började regna riktigt ordentligt! 🙁

 2. Pia skriver:

  Jag säger detsamma Jäkla mög e det att köpa lampor nuförtiden . Men man vänjer sig kanske så småningom

 3. Kicki skriver:

  Jag har köpt på mig massor av gamla lampor. Dom nya gör mig bara förbannad. Har köpt ”billiga” för 29 kr st som antingen inte lyst alls eller sagt upp sig efter ca en månad. Naturligtvis har jag inte sparat kvittona 🙁 . Inte har dom rätt storlek heller, även om dom börjat bli mindre. Vi har en hängande lampa över köksbordet med plats för tre glödlampor, det är SÅ fult när de syns nedanför skärmen.
  Ja, du blev då välmotionerad i alla fall i din jakt på rätta glödlampor.
  Kram

  • Ingrid skriver:

   Det knepigaste är alla smålampor där de nya inte passar alls, men som du säger, de börjar nog anpassa sig lite. Jag såg faktiskt en liten lampa som såg ut som en vanligt glödlampa i formatet, men den var så hemskt dyr.
   Det var gott med förmiddagsmotion, för i eftermiddag har regnet öst ner 🙁

 4. Raija skriver:

  Det var inte lätt, läser jag, att skaffa rätt glödlampa. De här nya lamporna är krångliga eftersom de ser lite olika ut och svårt att hitta såna som lyser svagt.

  Till ditt förra inlägg och tandläkare. Inte undra på att de tjänar bra, när de tar ut såna timpenningar. Jag får domen i morgon om min kostnad och det lär bli betydligt dyrare än det du betalade. Snart är det en klassfråga om man har råd att få tänderna fixade.

  • Ingrid skriver:

   Visst är det så att det bara blir de mer välsituerade som kommer att ha råd att laga tänderna. När jag jobbade hade jag arbetskamrater i 30-årsåldern som lät dra ut kindtänder, för de hade inte råd att laga dem. Det är hemskt 👿

 5. Karlavagnen skriver:

  Glödlampor i klass med utrotning av Kirskål alltså! 🙂

 6. Anne-Lie skriver:

  Haha…känner igen mig. Varje gång jag ska köpa glödlampa så kommer jag hem med fel. Nu har jag överlåtit glödlampshandlandet åt min man.
  Regn hos mig också idag, gör inget för jag gör ostkakor idag. 😆
  Kram!

 7. Gunnar skriver:

  Ja det är inte det lättaste med dessa nya lampor. En del armatur är inte riktigt anpassad heller för dom nya energilamporna.
  Och om nån går sönder är det inte bara att lägga dom i soporna. Det är riskavfall med risk för kvicksilverutsläpp

 8. susan skriver:

  Fint blev det i ditt fönster!!
  Kram

 9. Ann-Marie skriver:

  Hej Ingrid! Ett tag sen jag hörde av mig nu, men jag läser vad Du skriver och jag är så glad för Din skull när det gäller den hemvändande dottern med famil. Nu blir det liv och rörelse på Stenstugu igen. Tänk att få ha alla barn kring sig.
  Idag har jag varit i Klintehamn. Vår vän är numera rullstolsburen så jag drog runt på honom en dryg timma precis innan regnet kom.
  Hittade ett motionsspår som vi gick en bit på, men det var tungt och trögt så jag vek av till ett bostadområde där det var asfalt. Frågade en dam vad området heter och hon svarade Odvalds. Så nu vet jag att Du bor bra och att Du har nära till fina promenadstråk. Hur lång är den där motionsslingan? vet Du det. Jag hoppas att vår vän kommer att få en mera lättkörd rullstol så småningom, så när det blir torrare och varmare så hoppas jag kunna köra runt hela slingan med honom.
  Kram Ann-Marie

  • Ingrid skriver:

   Hejsan Ann-Marie, så kul att du varit och promenerat i mina trakter. Jag brukar gå på det där motionsspåret, så nu ska jag hålla ögonen öppna och spana efter en kvinna med rullstol. Jag vet faktiskt inte hur långt det är, men jag går i regel bara direkt genom skogen från Vallekvior och ner till Granstigen.

   Kram!

 10. Lisbeth Öhlin-Petersson skriver:

  Jag är lika konfunderad varje gång jag köper glödlampor. Har två fönsterlampor som hänger, jättesnygga i keramik med hål i. Sist glödlampan till dom gick sönder så hade jag valet 2 lågenergi, som kanske inte passade för 139:-/stycket. Två gamla sortens spotlights för 39:-/för två. Jag satsade på två old sorts spotlights och nu kör vi med dom tills dom lägger av.
  💡

 11. Bettan skriver:

  Ha ha ha ojojoj… Snacka om att du bjöd mig på ett gott skratt. Å inte för att du har fått ranta fram å tbks. Utan snarare för att jag ser dig framför mig med dina glödlampor. Först att de hamnar för högt, & sedan att de med de nya hamna i olika höjder. Jag skrattar så jag kiknar =)
  Kram på dig du underbara <3<3<3

 12. Eleonora skriver:

  Så sant som det är sagt! Jag blir jätteglad om jag hittar gamla vanliga glödlampor och passa rdå på att lagra upp. De nya är fel i omfång, storlek och ja … allt!

  Har inte varit inne hos dig på några dagar men nu har jag läst ikapp alla inläggen. Det händer grejor hos dig nu och så duktig och snäll du är som hjälper Eva med att få ordning på nya boendet.

  Skönt att allt är bra med dig och att ryggen håller med tanke på allt arbete du ställer upp extra med. Ha det gott nu min vän och sköt om dig lika gott i fortsättningen.

  Stor kram från
  Eleonora

  • Ingrid skriver:

   Jag som trodde att det skulle bli långsamt här har ju fått fullt upp helt plötsligt. Eva och Gaetano bor här varje helg och då är det full fart. Och veckorna rullar på med det vanliga hushållsarbetet och så försöker jag gå ut en stund varje dag. Man måste ju försöka röra på sig för att inte stelna till.
   Kram 😛

 13. Åsa! skriver:

  Det är ju en djungel med dessa glödlampor, hur kunde det bli så? Men dina fönsterlampor är iallafall jättesnygga Ingrid!

 14. Znogge skriver:

  Jag blir lika förvirrad när jag ska köpa lampor och ofta blir det fel. Däremot blev dina lampor helrätt! Så snygga de är 😀

  Kram

 15. Elisabeth skriver:

  Lampor är ett helt företag, men ditt fönster blev fint!! 😀

 16. Hejsan Ingrid !

  Du har verkligen lyckats få tag på fina fönsterlampor.Nu är det snart en ljus årstid.Så jag väntar, kanske någon kör mig till en loppis, om inte Clas O. har några billiga.Du har rätt med de där glödlamporna.De jag har i syns ovanför skärmen, fast det är en klot.energispar.

  Inte har Du väl haft de där små ikonerna tidigare.Betyder de något särskilt.

  Var och stötte på om kyl/frys. det blir nytt.Inte fem år gammalt.Sedan tog jag papper om nya köksluckor, men så sårt att välja. grått o.tråkigt,antikvitt.havre, capuccino,ek,björk.
  Det tål att tänka på.

  nyss var jag ute det duggade,tänk om det regnar på stavgången, jag far ändå, har ju regnplagg.

  Kram Majsan men inte Johansson som Dottern mötte en katt som hette. :wink

  • Ingrid skriver:

   Så roligt att du gillar mina lampor 😀

   Jag vet inte riktigt vad du menar med de små ikonerna ❓ Är det de små figurerna bredvid orkidén, så fanns de där tidigare. Det är små förgyllda figurer som jag ärvt efter mamma.

   Hoppas att du klarade dig undan regn. Här vräkte det ner hela eftermiddagen.

   Kram

   • Nej de där små gula smile figurerna underst innan man ska skicka iväg .
    Jo jag fick regn både igår och ikväll, när jag gick ut för att se att det fanns vatten och några torrisar till katterna.Men ingen hade rört dem sedan igår.Vet ju sedan gammalt att katter inte gillar att blöta tassarna.
    Nu synade jag lite extra med förstoringsglaset och såg den där glas-bokstödet liknande fick jag av
    Maggan,efter hennes man.Det är en älg och en jakthund.Kanske ska ställa den i fönstret.Den syns inte där den står mot böckerna.Tung o.fin.

    kram 😳

    • Ingrid skriver:

     Nu fattar jag! Jag är visst lite trög 😉 Det stämmer bra, de här smilisarna la jag in igår.
     Den glasgrejen gör sig bra i fönstret, testa det du ❗ (Jag har aldrig tänkt på att det är ett bokstöd?)
     Kram

 17. elisabet skriver:

  Fördelen men lågenergilampor och LED lampor är ju att man inte måste köpa nya speciellt ofta 🙂
  Våra äldsta lågenergilampor har vi säkert haft i 10 år

  • Ingrid skriver:

   Jag tycker att det är otäckt att de är så farliga om de går sönder. Jag måste nog läsa på lite och se vilka man kan köpa som inte innehåller kvicksilver 💡

 18. Rigmor skriver:

  Snygga fönsterlampor, men jag håller med…man kan bli tokig för mindre när det gäller att hitta rätt lampa. Jag köper numera ett antal varje gång jag är på Ikea, och varje gång vi ska byta så har jag ändå köpt fel…en del är alldeles för stora och bulliga i själva lampan, jag törs inte trycka dit lampskärmen för de exploderar väl alltihopa, och en del alldeles för stora. Å inte begriper jag det här med nya omräkningen, vad som motsvarar gamla watt. Men du fick ju frisk luft, så något gott hade det väl med sej, och säkert kommer du i framtiden att få nytta för de andra glödlamporna också.
  Kram kram

  • Ingrid skriver:

   Jag har ett helt gäng felköpta lampor som jag har förhoppningar om att jag ska få användning för någon gång i framtiden 😉

   Det var bra att jag kom ut på förmiddagen, för sen blev det regn 🙂

 19. Lambergsfrua skriver:

  Ja, inte är det lätt att hitta rätt i glödlampsdjungeln. Det är olika fattningar, olika socklar och olika styrka. Dessutom kan man ju välja mellan lågenergi och LED. Inget är direkt billigt heller.
  Men jag måste säga att dina nya lampor är mycket fina – vi har två likadana fast med vita skärmar i sovrummet bredvid sängarna. Där har vi 7 watts lågenergi, men som läslampor över sängen har vi 20 watts halogenbelysning. Man borde egentligen ha ingenjörsutbildning för att få rätt lampor i sina armaturer.
  ha det gott!
  Varm kram,
  Lambergsfrua 🙂

 20. Birgitta skriver:

  Men vilket fantastiskt fönster du har!!! Åh om jag hade ett sånt. Men mina växter tycker det är tråkigt att bo hos mig, så de vissnar efter några veckor. Stora gröna växter klarar jag av, men de får inte plats i fönstret.

  Du, det är verkligen en djungel därute när det gäller lampor. Det svåra med energisparlamporna är att det tar lång tid innan skenet blir skarpt. Man tänder och det kommer ett svagt ljus. Sen tar det en liten stund innan lampan får sitt rätta sken. Om man nu överhuvudtaget hittar rätt lampa. Men grattis, du hittade rätt till slut.

  Här har våren kommit. Idag har det varit rejält med sol, även om den försvann efter ett tag. Lite regn har det också varit. Men mina björkar har börjat slå ut, och det gläder mig lika mycket varje vår.

  Hoppas du har det bra.
  Kram

  • Ingrid skriver:

   Blommorna trivs faktiskt riktigt bra i det här fönstret som vetter åt öster. Annars har jag nog inte speciellt gröna fingrar 😉

   Det är lite retligt det där att det tar sån tid innan lamporna får full lyskraft, men det vänjer man sig vid tycker jag.

   Jag tycker att björkarna börjar skifta i grönt här också 😛

 21. Agneta skriver:

  God kväll, Ingrid!

  Men åh så vackert du har på din fönsterkarm och så många fina krukväxter 🙂
  Jag kör med de gamla vanliga glödlamporna och just i kväll bytte jag ut hela tre stycken men det var evigheter sedan sist. Skulle aldrig falla mig in att betala så dyra pengar med motiveringen att dom lyser i 10.000 tim. Vad hjälper det mig om den går i golvet? Har ingen tänkt så långt eller är det bara pengar det handlar om ? Verkar som dessa lampor är för evigt om man ska tro reklamen ! Livsfarligt avfall dessutom och att andas in om dom pajar. Passar dom mina gamla vägglampetter där skärmen ska sitta på glödlampan som på alla andra gamla fina lampor jag har?

  I kväll såg jag på Fredrik på TV i både Visby och Hemse bl.a. och jag kände mig nästan som hemma tack var din blogg och allt du berättar här. Jättekul!

  Du borde ta mig katten få något erkännande snart fr. kommunen för all den fina reklam/information som du lämnar om Gotland. En liten ”hedersambassadör”…kan det va nå´t 💡
  Kramis, Agneta

  • Ingrid skriver:

   Så roligt att du gillar mitt fönster Agneta!
   Växterna trivs ganska bra där och mammas gamla doftranka som är ca 15 år gammal blommar som vanligt 😀

   Jag tyckte att gårdagens program var trevligt och jag kände igen alla de tre gubbarna i Hemse. Den ena, snickaren, är inte bara snickare utan spelar amatörrevy också.

   Kram, Ingrid

 22. Anita Brehlin skriver:

  Nej det är minsann inte lätt med någonting nu för tiden. Jag har också flera lampor liggandes i skåpet som jag köpt och som inte passar någonstans.
  Just nu känner jag mig väldigt låg. Restskatt, dyra medicinter och när jag lånat domkraften av brorsan för att byta däck så regnar det floder och muttrarna sitter fast som klistrade. Själv är jag genomblöt och all mat är slut. Inte alla dagar är roliga och enkla fast det är vår

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *