Veckans bloggtema – Fördomar

Veckans bloggtema hos Mymlan är alltså fördomar. Vad har jag för fördomar? Jag vill ju tro att jag är en fördomsfri människa, men när jag rannsakar mig så är jag nog inte det. Sedan barnsben har man fått inpräntat i sig bland annat en massa fördomar om hur vi svenskar från olika landsändar är – smålänningar är snåla, skåningar dryga och norrlänningar sävliga. Inte är det väl så? Och hurdana är vi gotlänningar egentligen? Jag har hört talas om att på södra delen av ön är man mycket gästvänligare än på norra. Finns det några som helst belägg för att de där påstående stämmer? Nej, jag tror inte det, men ändå har man det i bakhuvudet – smålänningar är snåla!! Att det finns snåla människor i alla landsändar spelar ingen roll.
Och visst är det så att man har fördomar om hur folk är bara genom att bedöma deras klädsel och uppförande. För att inte tala om de som råkat bli överviktiga – snabbt tänker man att det är människor med svag karaktär. För att inte tala om rökare! Och varför sitter det A-lagare utanför Systembolaget – är det verkligen folk som vill leva så? Jo, fördomen säger att de har valt ett sådant liv, för ville de ha det annorlunda gjorde de något åt det. Fördomarna säger att uteliggarna själva valt att ligga i portuppgångar och på parkbänkar.
När jag slutade jobba och började sitta här vid datorn, göra min hemsida och blogga möttes jag själv av fördomar. Inte kunde man väl hålla på med datorer när man var så gammal? Precis som om man inte skulle vara bildbar bara för att man passerat 60-årsstrecket. Jag blev till och med intervjuad av Gotlands Allehanda, där man förvånade sig över att en pensionär hakat på bloggtrenden.
Och hur ofta får man inte höra – börjar du bli senil? – ifall man skulle råka glömma bort någonting eller inte lyckas hitta ett namn omgående. Att alla glömmer ibland tycks man helt bortse ifrån. Fördomarna säger att en pensionär är mer eller mindre senil och lätt förvirrad, knappt i stånd att ta vara på sig själv.
Fördomarna vi dras med tror jag till stor del beror på okunskap, för när vi inte orkar ta reda på fakta, skapar vi oss snabbt ett sätt att tänka och bedöma människor och händelser på och vips har vi gjort oss en ny fördom, negativ eller positiv.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Veckans bloggtema och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

0 svar på Veckans bloggtema – Fördomar

 1. Henry skriver:

  Hej!
  Kanske är vi senila som bloggar. Men det glömmer vi och fortsätter så länge vi tycker det är kul!
  En skön kväll!
  Kram!

 2. Znogge skriver:

  Nog finns det gott om fördomar och vi har nog en släng av den vara alla av oss…

 3. Elisabeth skriver:

  Ja, jag vill nog också tro att jag är en fördomsfri människa – men efter att ha läst ditt (mycket kloka och välskrivna) inlägg idag, så får jag nog vackert tänka om! Jag känner igen mig i mycket av ditt tänk! Sorgligt, men sant!
  Men en sak jag undrar över… är fördomar bara av det negativa slaget?
  Varm kram…
  Ps. Har ni/du planerat färdigt för Stockholmsresan? Låter spännande!

  • IngridL skriver:

   Nej visst kan fördomar vara av det positiva slaget, men det gör ju dem inte så mycket bättre. Ang stockholmsresan så är hotell bokat, nu ska vi undersöka vad vi ska utnyttja dagarna till.

 4. Inger Maryissa skriver:

  Själv vill jag tro att jag också är fri från fördomar.
  Men du har så rätt i att man har från barndomen ( speciellt förr tror jag ) fått inpräntat en hel del fördomar.
  Och så fort jag märker att någon fördom dyker upp hos mig själv,
  så tänker jag efter och frågar mig själv varför jag reagerar eller tänker så.
  Men visst är det nog så fortfarande att det finns fördomar om folk genom ett bedöma klädsel osv.
  Undrar hur andra ser på mig en snart 60-årig kvinna som har ring i näsan 😀
  Jo, jag tror att olika sorters fördomar beror på okunskap, och även rädsla för det som är annorlunda.
  Det är många gånger så bekvämt att stoppa folk i olika ”fack” och när någon inte passar in i dem så blir det förvirrande…
  Ha det så gott och stor kram

 5. Doris skriver:

  MÅNGA sanna ord !
  Önskar dig en skön helg och GRATTIS på nationaldagen !
  Sköt om dig.
  Kramar, Doris

 6. Lena Birgitta skriver:

  Ja, nog finns det mycket fördomar bland oss och jag har nog haft många som yngre, då jag mera såg allt i vitt och svart och inget mittemellan, nu försöker jag mera bearbeta mina fördomar så gott det går, läste i någon tidning om att det största antalet nya bloggare fanns i kvinnogruppen 55+, ligger nog en hel del i det tror jag med tanke på alla i den åldersgruppen jag mött på nätet, beträffande Facebook så tycker jag du ska passa dig för det, vill att du ska fortsätta blogga och skriva här jag :o) Önskar dig en bra helg! Kram från Lena

  • IngridL skriver:

   Ja, vi är många äldre bloggare, det märks minsann och allt fler går med i Facebook också. Det ramlar in den ena inbjudan att bli vän efter den andra, men jag håller mig nog här på bloggen.

 7. Pia skriver:

  Det e väl kul med bloggare i alla åldrar tycker jag . Och extra kul är det att träffa några av de man läser i verkligheten . Vi har t om varit ända uppe i Umeå för att träffa nån . Jag är med i facebook och har där ”träffat” på några kompisar till mina barn . De tycker det e häftigt med en mamma till deras kompisar är med 😀 Det där med fördomar stämmer nog som du säger, fast inte fanken e skåningar dryga ;)Ha en bra dag Kram

  • IngridL skriver:

   Jag har fått tillfälle att träffa flera av blogg/nätvännerna och det är jätteroligt. Nej, jag tycker inte att skåningar är dryga, de är jättetrevliga, åtminstone de som jag har haft kontakt med.

 8. Sandbarnet skriver:

  Visst är det väl konstigt det där med fördommar som har med ålder att göra. Vad är det för trams att man inte skulle kunna blogga bara för att man har passerat en viss ålder. I så fall borde det väl finnas en yngre gräns med. Och dessutom… varför skulle inte jag kunna ha utbyte av vad du skriver fast vi inte är födda samma årtal, etc. MEN tyvärr funkar det så. En lite ”kul” fördom som har med ålder att göra som jag har tänkt på – jag uppskattar ofta kortare människor som yngre. Var ligger logiken i det!?!?
  Blogga på…

 9. Sylvia skriver:

  Hejsan Ingrid!
  Självklart! Säg den som är fri från fördommar. Jag har massor, hälften är jag inte ens medveten om.. men jag försöker uppmärksamma dem så gott det går.Kanske klarar man av det bättre ju äldre och förståndigare man blir?
  Ha en skön dag!
  Kram Sylvia.

 10. Maj-Britt skriver:

  Jag är också 1,59 lång. Med bredden är det värre,men jag får själv bära. Sambo med en (ekonomisk) smålänning sedan många år. Han försöker ofta pruta, lyckas till min förvåning vid många tillfällen.
  Saktmodiga är ett uttryck jag hört om oss gotl.