Boktips – Svarthuset av Peter May

Här kastar man sig vilt mellan bloggämnena, ena dagen vårtecken och hundvalpar och den här måndagen i Stilla veckan kommer det en bokrecension.

Peter May är en skotsk romanförfattare, som är bosatt i Frankrike. För ”Svarthuset” har han fått priser i både Frankrike och USA. Jag hade aldrig hört talas om honom tidigare, men fick ett tips av Bosse Lidén och sökte på Elib och där fanns boken att ladda ner som e-bok.

Boken är den första i en trilogi om en karg ö i yttre Hebriderna och den hittills enda som är översatt till svenska, de två andra heter The Lewis Man(2012) och The Chessman (2013).

Huvudperson är kriminalkommissarie Fin Macleod, verksam vid Edinburghpolisen, men bördig från karga Isle of Lewis i Yttre Hebriderna, dit jobbet tvingar honom tillbaka för första gången sedan ungdomen.

Det är med blandade känslor Macleod återvänder till ön och det har inte hänt så mycket där sedan han lämnade den för arton år sedan. Befolkningen är fortfarande strängt religiösa och livet styrs av de många olika kyrkorna, samtidigt som man dränker sina sociala tillkortakommanden i alkohol.

Man får följa hans jakt på en mördare och i sökandet efter denne börjar han inse att han själv har en del i det som hänt. Många minnen, som han totalt förträngt, kommer upp i ljuset igen och i separata avsnitt berättar han i jag-form om barndomen hos sin moster, om plågoandarna från skoltiden och om den första stora kärleken.

Det är en väldigt bra bok och jag ser fram mot översättningen av de övriga i trilogin.

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Stilla veckan – Påskveckan? Jag vill ju väldigt gärna kalla den här veckan före påsk för Påskveckan, men det är ju fel. Idag inleds Stilla Veckan och Påskveckan är den vecka som inleds med Påskdagen, men jag tröstar mig med att det nog är fler än jag som rör till det.

Det är hur som helst en solig och fin måndag, som jag inte riktigt vet hur jag ska använda. Jag ska börja med att ta vara på lite tvätt så får vi se sen. 🙄

Ha en fin Blåmåndag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Böcker, Påsk. Bokmärk permalänken.

12 svar på Boktips – Svarthuset av Peter May

 1. Znogge skriver:

  Tack för tipset! Ska genast kolla om boken finns på mitt bibliotek 🙂 Har visserligen en hög här hemma men bra böcker kan man inte få för många av…

  Kram

 2. Den boken vill jag också läsa, fast jag vill ha en riktig bok i handen så det är väl biblioteket som gäller – eller bokhandeln! 😆
  Inte 17 blev jag av med reklamen i min dator inte, nu har den kommit tillbaka. Inte kul… 🙁
  Jag har mailat företaget som sköter det hela, men dom svarar bara att det är ”enkelt” att ta bort….. Ja, ja, det är lätt att säga det, dom har garanterat aldrig försökt själva! 👿 ska bli kul att se vad dom svarar den här gången! 🙄

 3. Kraka skriver:

  Alltid trevligt med boktips!
  Det sitter i ryggmärgen på mig att inte blanda ihop stilla veckan och påskveckan, men är man inte kyrkligt intresserad är det nog ingen självklarhet. Vi får hoppas att de blir lite fint väder under påskdagarna i alla fall. Det är alltid trevligare om solen skiner.
  Kram

 4. Scottish Moments skriver:

  Är bosatt i Skottland och är just hemkommen från Yttre Hebriderna. Det var en upplevelse! En annorlunda ögrupp. Har skrivit mer om dem och det blir även bilder på min blogg om någon skulle vara intresserad 🙂
  Såg föresten boken the Lewis Man i affärerna därborta. Nu måste jag nog läsa dessa böcker!

  • Ingrid skriver:

   Så intressant att du besökt Yttre Hebriderna
   Jag kommer att kolla din blogg, för att få se lite bilder därifrån.
   Boken var jättebra, men min engelska är för dålig för att läsa de övriga på originalspråket, så jag får vänta på den svenska översättningen..

 5. Suss skriver:

  Den verkar spännande, ska se om den går att få tag på, här är långt till biblioteket och tar jag mig väl dit, känns det stressigt att veta att boken ska vara inne i tid. Biblan i närmaste tätort har bara 1 öppningstid/vecka som jag kan gå på och då tar det emot lite grann. Ska i alla fall notera titel och författare. Tack för tipset. Kram

 6. Bosse Lidén skriver:

  Visst var det en bokpärla. Jag ser också fram emot nästa svenskskrivna bok. Kram Bosse

Kommentarer inaktiverade.