Anna Jansson

Foto Christer Pöhner

Anna Jansson är född 1958 i Visby, där hon också växte upp. Hon arbetar numera som sjuksköterska i Örebro och har som hon säger ”bytt havsutsikt mot inland på grund av kärlek”. Anna Jansson medverkar även regelbundet som krönikör i Nerikes Allehanda och Gotlands Allehanda. Anna Jansson har många strängar på sin lyra och musiken är en viktig del av hennes liv. Hon har bland annat tonsatt den Ferlindikt som fått stå som motto för den första romanen Stum sitter guden som utkom 2000 och som har sålts till flera länder.Sommaren 2006 var jag på en författarafton med Anna Jansson här i Fröjel. Hon berättade då om sina två böcker som är skrivna i gotlandsmiljö, ”Silverkronan” och ”Främmande Fågel”. Hon tog också upp boken
”Etiska dilemman i vården”, ett ämne som ligger henne varmt om hjärtat. Och i det ämnet är en ny bok på gång.

Anna Jansson är en produktiv författare och jag har inte läst alla böckerna, men en del av dem och alla har fallit mig i smaken.

Bibliograf (Skönlitteratur):

2000 – Stum sitter guden
2001 – Alla de stillsamma döda
2002 – Må döden sova
2003 – Silverkronan
2003 – Dömd för mord (LL)
2004 – Drömmar ur snö
2005 – Svart fjäril
2006 – Främmande fågel
2007 – I stormen ska du dö (LL)
2007 – Pojke försvunnen
2008 – Inte ens det förflutna
2008 – Hantverkarsvett är dyrare än saffran
2009 – Först när givaren är död
2010 – Drömmen förde dej vilse
2011 – Alkemins eviga eld
2012 – När Skönheten kom till Bro
2013 – Dans på glödande kol
2014 – Skymningens barfotabarn
2014 – Ödesgudinnan på Salong d’Amour
2015 – Alla kan se dig
2016 – Rädslans fångar
2016 – Farlig sanning (novell, publicerades först i Hemmets veckotidning 2009)
2016 – Svärmödrar utan gränser


Uppdatering 3 juni 2012

Nu har jag läst även Alkemins heliga eld, som utgavs 2011 och den blev lite av en besvikelse. Det finns ingen spänning och intrigen känns väldigt konstruerad, var har hon fått idén till de spekulativa morden ifrån? Vem mördaren är begriper man i ett tidigt skede och det förtar givetvis en hel del av spänningen.

I boken brottas Gotlandspolisen med en mördare som visar sig följa alkemins principer. Jakten på den fanatiske gärningsmannen rör sig från ett gammalt konstnärskollektiv på Gotland till Kosta Art Hotell. Den nu åldrade glaskonstnären Justus Hartman var en av de sista alkemisterna. Det som drev honom var inte tanken på guld och rikedom, utan mystiken. Hårt förbundna, som i en sekt, höll han sina lärlingar.

Jag tycker annars att det är roligt att läsa böcker som utspelar sig på Gotland, men ibland kan jag irritera mig på att Anna Jansson, i likhet med Mari Jungstedt, kommer med skildringar från ön som känns som om den är tagen ur en guidebok. Det här var inte bra!


Uppdatering 5 september 2012

26 mars 2012 kom den här boken ut och nu har jag läst den också och När skönheten kom till Bro tyckte jag om, även om storyn var ganska rörig. Jag har också lite svårt att förstå mig på det där med vampyrlajv. Under Medeltidsveckan kan visst vad som helst hända och många är verkligen hängivna deltagare, men vampyrlajv 🙄 Fast Anna Jansson har säkert gjort en del research för den här boken, så jag antar att det är så det går till under Medeltidsveckan.

Det var många personer inblandade och en del hade andra namn när de var på lajvet, så det blev onekligen lite förvirrande ibland, men visst är boken läsvärd och ganska spännande.


Uppdatering 14 november 2013

Nu har jag läst också Drömmen förde dig vilse och den var jättespännande. Jag kan nog tycka att polisernas kärleksbekymmer får överskugga handlingen en aning för mycket, men spänningen är på topp hela tiden.

En sjuksköterska hittas mördad i lusthuset på Tempelkullen i Botaniska trädgården. Hon är klädd till brud. Kriminalinspektör Maria Wern utreder fallet. Det blir en ojämn kamp där mördaren kan observera varje steg polisen tar. Med en intelligens och ett tekniskt kunnande som överträffar allt de trodde var möjligt planläggs en djävulsk strategi. Ondskan finns närmare än de tror.

Jag var helt övertygad ett tag om vem som var mördaren, men insåg sedan att jag haft fel och boken får ett ganska tragiskt slut.


Uppdatering 15 mars 2016

Bokserie: Maria Wern (del 15)
Den 90-årige Heinz Meyer hittas skjuten i Ronehamn. Vem vill mörda en 90-åring? Och varför?

Heinz Meyer var en av de tyska soldater som kom till Gotland efter andra världskriget, skadad i strider vid Baltikum. Vid samma tid kom 500 koncentrationslägerfångar till ön, för att få vård på Lärbro krigssjukhus. Det var en spökbrigad av utmärglade, svårt psykiskt och fysiskt skadade fångar som placerades på samma sjukhus som de tyska soldaterna. Sköter­skorna fick stränga order att inte tala med patienterna från koncentrationslägren och hade ingen aning om vad de hade varit med om.

Det blir Maria Werns uppgift att utreda mordet på Heinz Meyer, samtidigt som bröllopsförberedelser pågår. Men även det som händer på hennes barns sommarkollo konkurrerar om uppmärksamheten. Där finns en flicka, Mirela, som ser ut att fara illa. Vad har hon varit med om?

Anna Janssons nya kriminalroman handlar om barns utsatthet och hur det förflutna kastar sina mörka skuggor över invånarna på Gotland.

Det här är en riktigt fascinerande historia som höll mig fängslad till sista sidan. Och jag som är gotlänning tycker förstås att det är roligt att få skildringar från lite olika delar av ön. Boken är mycket spännande och som vanligt hos Anna Jansson väcker den till eftertanke. Alla som har med barn att göra, egna eller andras, får sig nog en tankeställare.


Uppdatering 28 oktober 2016

En åldrad skolfotograf blir brutalt nedslagen i sitt hem på norra Gotland. Någon har försökt tända eld på hans arkiv. Han hittas död efter fyra dygn. Tomas Hartmans mor blir misshandlad och lämnad i skogen för att dö. Hon minns vagt att någon film…

Boken är väldigt spännande och tar upp ett aktuellt ämne – den makt som den nya tekniken med alla sociala nätverk där man kan lägga ut bilder, på gott och på ont. I det här fallet är det verkligen på ont! Makten man kan få över en människa genom att fotografera i smyg och hota med att lägga ut bilderna på nätet.


Uppdatering 29 januari 2018

Det är juni i Visby. Maria Wern och hennes kollegor på länskrim förbereder sig inför sommarens invasion av festande turister. Då flödar narkotikan över ön. Ryktet talar om en stor inhemsk producent av cannabis. En ny odling, omöjlig att upptäcka.

Vädret är helt ur led. Stormarna når orkanstyrka och all båttrafik måste ställas in. Politikerveckan i Almedalen får en dramatisk start då ett brutalt mord sker – en 30-årig kvinna, gift med en ung politiker, hittas död i hemmet….

Boken fängslade mig från första till sista sidan. Anna Jansson är verkligen en skicklig författare och boken är både spännande och tänkvärd. Lite aktuell kändes den också eftersom det bara är lite drygt ett år sedan jag var på besök i Tingstäde fästning.

1 svar på Anna Jansson

  1. Agneta skriver:

    Hej, Ingrid!
    Hoppas att nästa bok du kommer att läsa är bättre. Finns väl ingt som är så irriterande som när man listar ut vem som är skyldig, på ett tidigt stadium. Då är det ju liksom ”kört”. Verkar gå på rutin hos många författare ibland och om man gör turistreklam så ger det inte mycket för dig och alla som bor på ön.
    Du får byta ort i nästa bok, ge dig ut på okänd mark som jag ska göra nu då min bok kom i dag. Till Italien bär det av för min del och det är alltid intressant.
    Kram, Agneta

Lämna ett svar