Åsa Larsson

Foto: Orlando G Boström

Åsa Larsson, född 28 juni 1966 i Uppsala, är en svensk författare, översättare och jurist men är nu författare på heltid. Åsa Larsson flyttade fyra år gammal med sin familj till Kiruna, där hon växte upp. Hon studerade juridik vid Uppsala universitet, och har arbetat som skattejurist. År 2003 debuterade hon med kriminalromanen Solstorm som blev en bästsäljare och för vilken hon tilldelades Svenska Deckarakademins pris som årets bästa debutant. Året efter fick hon pris för årets bästa svenska kriminalroman (Det blod som spillts, 2004). Hennes böcker har även översatts till norska, danska, finska, tyska och engelska. Hon är numera bosatt i Mariefred. Hon är sondotter till skidåkaren Erik ”Kiruna-Lasse” Larsson. Sommaren 2006 var hon en av sommarvärdarna i Sveriges Radio P1.

Solstorm utkom 2003

Det stormar på solen. Norrskenet sprakar över Kiruna. I den nybyggda Kristallkyrkan bryts ljus och mörker. Församlingens andlige ledare, Viktor Strandgård, har hittats brutalt mördad mitt på altargången…

Den här boken är riktigt ruskig och spännande. Om den kommit ut lite senare skulle man kunna tro att Åsa Larsson låtit sig inspireras av Knutbymorden, men de inträffade först 2004. Det finns många skändligheter som begås i Guds namn och Åsa Larsson har verkligen lyckats beskriva hur människor duperas till att begå hemska handlingar i den fasta förvissningen att det de gör är rätt.

Det blod som spillts utkom 2004

Natten före midsommarafton slår någon ihjäl prästen Mildred Nilsson och hänger upp henne i Jukkasjärvi kyrka mellan orgelläktaren och strävkistan. Likheterna med mordet på Viktor Strandgård knappt två år tidigare får polisen i Kiruna att söka efter en copycat.

Också den här boken var väldigt fängslande och lättläst. Den kan jag rekommendera!

Svart stig, 2006

Stormbyarna förde med sig lössnö. Ingen mjuk fin nysnö utan skarpslipade diamanter av drivsnö. Den for över marken som en vit kattpiska, slog sönder hans skinn i en långsam ond rytm…..

Bra bok med mycket spänning och visst är det roligt med handlingen som utspelar sig i Norrland.

Till dess din vrede upphör, 2008

Luften och hans egna rörelser har rört upp så mycket slam inuti planet att han inte kan se handen om han håller armen utsträckt och lyser på den med ficklampan. Det är som att simma i en grön soppa. Han ser ingenting. Absolut ingenting. Han vet inte längre vad som är upp och ner.

Det här var den första bok jag läste av Åsa Larsson. Den var riktigt spännande och gav mersmak.

Guds starka arm, 2009

Året är 1914. Arvid Karlsson är municipalsamhället Kirunas främste elektricitetsinstallatör. Han är också en ganska brutal make. En morgon hittas Arvid Karlsson död. En utredning ledd av kronolänsman Björnfot tar sin början.


Till offer åt Molok, 2011

Man skjuter en björn i byn Lainio. I björnmagen finner man en tumme från en människa. Några månader senare hittar man en kvinna mördad i sitt hem. Hon har blivit brutalt ihjälstucken med en grep….

4 maj 2012 I dag har jag läst Till offer åt Molok och den var så spännande att det blev sträckläsning. Åsa Larsson skriver verkligen fängslande och det är svårt att släppa boken.

2 svar på Åsa Larsson

  1. Yvonne skriver:

    Hej igen!
    Har handlat och kommit hem. Slängde mig ner för att vila och datorn stod fortfarande på din sida, så jag läste om Toscana (Spännande!) och recension för Åsa Larssons böcker. Visst är de bra! Åsa skriver så fantastiskt bra och när jag läser hennes böcker, så kan jag känna hur det både luktar, smakar och låter från Kiruna. 🙂 Lite för mkt bara blir det i slutet på hennes böcker, men innan de är de bara helt enkelt toppenbra. Fortsatt bra Tredje advent!

Lämna ett svar