Dan Brown

Dan Brown, född 22 juni 1964 i Exeter, New Hampshire, är en amerikansk författare av publiksuccéerna Da Vinci-koden, Änglar och demoner, I cirkelns mitt, Gåtornas palats och Den förlorade symbolen. Brown har även gett ut två skivor på eget skivbolag.

Med en far som var matematiklärare på Phillips Exeter Academy, växte Brown upp på skolan och, efter examen i engelska och spanska från Amherst College, kom även Brown att arbeta som lärare på skolan, med inriktning på engelska.

Browns intressen för kodlösning och underrättelsetjänster gjorde att han skrev sin första roman, Gåtornas palats. Den blev snabbt en av USA:s mest säljande e-böcker.

Änglar och demoner kom att sälja ännu mer. Där introducerades Robert Langdon, Harvard-professorn i religiös symbolik.

Därefter publicerade Brown boken I cirkelns mitt, en roman som rör sig omkring ett fynd av en fossil av en utomjordisk insekt i en meteorit, samt turer kring ett presidentval.

I Da Vinci-koden återkom karaktären Robert Langdon. Dan Brown hade gjort efterforskningar till boken på Leonardo da Vinci, merovingernas historia, samt mystiska religiösa samfund som Prieuré de Sion, Opus Dei, och frimurarna som kittlat mångens fantasi dessförinnan. Da Vinci-koden blev snabbt en enorm succé 2003-2004 och är 2000-talets mest sålda bok.

Den 15 september 2009 släpptes Browns nästa roman, Den förlorade symbolen, där åter Robert Langdon utgör huvudkaraktären. handlingen i boken är mestadels förlagd till Washington, och kretsar omkring frimureri.


Gåtornas Palats, 1998            

Jag fick de fyra första böckerna i julklapp julen 2010, för jag hade pratat om att jag måste läsa Da Vinci-koden eftersom det verkar som om alla människor har läst den. Men jag började inte med den, utan startade med de två första, Gåtornas Palats och Änglar och Demoner och de var väldigt spännande och lättlästa. Speciellt i Änglar och Demoner, den kunde jag nästan inte släppa när jag väl börjat på den.

Sedan började jag med I Cirkelns Mitt, men då kände jag att det var dags att läsa något annat ett tag. Så den lade jag åt sidan och ska återkomma till den vid ett senare tillfälle.

10/3-11 Nu har jag läst ut Da Vincikoden och jag vet inte riktigt vad jag ska säga om den. Visst är den spännande, men jag orkade inte riktigt engagera mig i alla spekulationerna om Den Heliga Graal och dess innebörd, så jag slarvläste nog emellanåt. Men nu är min bildning kompletterad i alla fall och jag är en av alla de miljontals människor som kan säg :”Visst har jag läst Da Vincikoden, den är sååå bra!”

2 svar på Dan Brown

 1. Agneta skriver:

  Hej, Ingrid!
  Men så trevligt att du fick alla böckerna och inte bara Da Vincikoden. Kan tänka mig att det ger ett litet annat perspektiv om man läser alla.
  Att Da Vinci blivit så populär får väl delvis tillskrivas TVinspelningen med Tom Hanks. Verkar vara religionen som intresserar Brown och gärna då det lite ”udda”.
  Spännande är det, men att läsa flera på raken kan bli lite för mycket så jag förstår att du pausar.

  Jag har just börjat på en bok av Marian Keyes, Oväntat besök på Star Street, och den ger verkligen mersmak. Vem som står för det oväntade besöket…ack ja, den som det visste 🙂
  Men lite ”kittlande” ska en bok vara så jag har att göra c:a 600 sidor så det får bli lilte då&då.

  Så härligt att du uppdaterat din fina bokhylla som verkligen ger inspiration och bra tips 🙂

  Tack för det.
  Ha det så gott vännen!
  Kramen, Agneta

 2. Ingrid skriver:

  De första böckerna var verkligen bra och jag ska fortsätta med de andra när jag smält dem lite. När jag har läst färdigt dem ska jag försöka se filmen också, så är jag uppdaterad sen.

  Det gläder mig att du gillar min ”Bokhylla”!

  Just nu läser jag Vibeke Olssons ”Sågverksungen”, jag har läst mycket av henne förut och tycker mycket om henne.

  Marian Keye har jag aldrig läst något av, men rekommenderar du den, så kanske jag ska göra ett försök.

  Kramar till dig Agneta!

Lämna ett svar