Inger Frimansson var en ny författare för mig och den här boken hon pratar om Råttfångerskan läste jag nyligen och den gav verkligen mersmak. Jag har sett att det finns en uppföljare till den, som kom ut 2011 och den måste jag kolla om de har på biblioteket.

Inger Frimansson föddes 1944 i Stockholm och växte upp på olika platser som Muskö, Gotland (hennes mamma är gotländska) och Jönköping. Sedan årsskiftet 1997-1998 är hon författare på heltid. Hon skriver både romaner, lyrik, noveller och ungdomsromaner.

Hon slog igenom på allvar med God natt min älskade, som kom ut 1998 och som av Svenska Deckarakademin utsågs till Årets bästa svenska kriminalroman, 2005 kom en fristående fortsättning på God natt, min älskade: Skuggan i vattnet. I november samma år utsågs även denna till Årets bästa svenska kriminalroman av Svenska Deckarakademin.

Handling: Den store förläggaren Titus Bruhn har insjuknat i cancer och ligger nu för döden. Han är gift med Ingrid som förut haft en liten bokhandel, men som hon nu fått stänga på grund av att de stora bokhandlarna tagit över. Det är inte längre lönsamt att ha en liten bokhandel. Titus Bruhn har två döttrar Jennifer och Julia som är pappas allt, och de tycker inte om Ingrid. Deras pappa övergav sin förra fru Rose, som flickorna tyckte mycket om. Deras egen mamma Birgitta lämnade Titus och flickorna för en ny man och när Titus gifte om sig med Rose blev hon som deras mamma.

Rose bor efter skilsmässan isolerat i en enslig stuga med sällskap av några råttor som hon försöker tämja. Hon arbetar som korrekturläsare för ett stort bokförlag.

När Titus nu ligger på sjukhus ber han Ingrid kontakta Rose och be henne besöka honom, han vill gärna tala med henne. Ingrid är inte glad åt saken, men hon ringer Rose flera gånger utan att få svar. Tillslut bestämmer hon sig för att besöka Rose istället. Något hon bittert kommer att ångra.

Bibliografi:
1984 – Dubbelsängen
1986 – Den förtrollade prinsen
1987 – Tills hon hittar något eget
1989 – Djuret under tummarna
1991 – Jag kan också gå på vattnet
1992 – Handdockan
1993 – Skräpsommaren (ungdomsroman)
1993 – Mannen som flöt över bergen
1994 – Soldaternas dotter
1995 – Kärlek, trohet, vänskap, hat (ungdomsroman)
1996 – Där inne vilar ögat
1997 – Fruktar jag intet ont
1998 – God natt min älskade (deckare)
1999 – Mannen med oxhjärtat
1999 – Elden (ungdomsroman)
2000 – Katten som inte dog
2001 – Ett mycket bättre liv
2002 – Svept i rosa papper (ungdomsroman)
2002 – De nakna kvinnornas ö
2003 – Mörkerspår (kriminalroman)
2003 – Bebådelsedag
2004 – Inga livstecken (ungdomsroman)
2005 – Skuggan i vattnet (deckare)
2007 – Ligga som ett O
2008 – Ensam på vägen (ungdomsroman)
2008 – Hitta Jeppe (ungdomsroman)
2009 – De starkare
2009 – Råttfångerskan
2010 – Alla älskar Putte
2010 – De starkare
2011 – Vem har tagit Putte?
2011 – Rida på Golden
2011 – Det kalla landet