Mari Jungstedt

Sommaren 2006 upptäckte jag Mari Jungstedt, som skriver deckare med handlingen förlagd till Gotland. Mari är sommargotlänning sedan barnsben och gift med en gotlänning. Hon är född 1962 och bor nu i Nacka med sin man och två barn. De har sommarställe på Gotland och en stor gotländsk släkt. Hon har berättat att deras barn har 27 kusiner på Gotland. Här kan du läsa om Jungstedts Gotland.

Mari är journalist och har arbetat vid både radio och TV. Bland annat i Tv4:s ”Förkväll”.

Jag var och hörde henne på en författarafton här i Fröjel år 2006 och hon var mycket trevlig och underhållande och jag köpte omgående två böcker av henne, som jag dessutom fick signerade.

Här några rader om hennes böcker, som är helt fristående från varandra, men man får följa en kärlekshistoria mellan Emma Winarve, väninna till Helena Hillerström, mordoffret i den första boken, och en journalist, Johan Berg. Därför kan det vara en fördel att läsa böckerna i rätt följd, men det är absolut inte nödvändigt.

Den du inte ser (2003): Det är blomstrande försommar i Visby. Gotland inväntar turistsäsongen. Efter att ha bråkat med sin pojkvän på den årliga sommarfesten med vännerna går Helena Hillerström ut med hunden. På den dimmiga stranden möter hon någon. Hon återfinns brutalt mördad. Mer ska inte avslöjas!

Boken, som liksom de övriga utspelar sig i gotlandsmiljö, är mycket spännande och lättläst. Som gotlänning blev jag till en början en aning irriterad på beskrivningarna från ön. Inte för att de var felaktiga, nej tvärtom, de är helt korrekta, men de blir lite för ingående ibland. Men som sagt, det är absolut bara mitt personliga tyckande.

I denna stilla natt (2004): Boken börjar med mordet på den avdankade fotografen Henry Dahlström i en källare. Det börjar närma sig advent och snön faller redan över det vindpinade Gotland. Fjortonåriga Fanny Jansson försvinner spårlöst en kväll på väg hem från stallet. Anders Knutas, som Mari Jungstedts polis heter, upptäcker så småningom ett samband mellan de båda morden.
Det är också en väldigt spännande bok. Och här tycker jag att gotlandsskildringarna blivit mer moderata.

Den inre kretsen (2005): Den handlar om en grupp arkeologistuderande från olika länder som deltar i en internationell utgrävningskurs och 2 mystiska mord som verkar ha ett samband med utgrävningarna.

Boken var mycket spännande och fängslande från början till slut och speciellt för en fröjelbo. En del av den utspelar sig nämnligen i Fröjel. Här har man under en rad av år hållit på med utgrävningar av en medeltida hamn och gjort massor av fynd. När det var som aktuellast var det dagligen guidade turer ner till utgrävningarna och utställningar i Skolgården i Fröjel. För tillfället är utgrävningarna avslutade och där finns ingen aktivitet längre. Men för den som är intresserad så finns det informationstavlor uppsatta och några gravar ligger öppna så att man kan se hur det har sett ut.

Den döende dandyn (2006): En vinterkall söndagsmorgon hittas en mördad man upphängd till allmän beskådan i en port i Visby ringmur. Offret är den väl ansedde konsthandlaren Egon Wallin som dagen före haft en succéartad vernissage där en litauisk konstnär visat sina verk. Kommissarie Anders Knutas och hans kolleger undersöker fallet och finner att Egon Wallin stod i begrepp att lämna sitt gamla liv; sin hustru sedan tjugo år, galleriet och bostaden på Gotland. I största hemlighet hade han förberett sitt uppbrott. Vart var han på väg och varför?

Boken är jättespännande och jag kan varmt rekommendera den.


I denna ljuva sommartid (2007) : Den släpptes först här på Gotland och några månader senare även på fastlandet. Det är ännu en väldigt spännande deckare som utspelar sig på norra delen av Gotland.Den mörka ängeln (2008): Vårvindar viner över Gotland när Visbys nya kongresshall invigs under stort kalas med över femhundra gäster. Festfixaren Viktor Algård står för det glittriga arrangemanget, men det ska bli hans sista fest. Dagen därpå hittas han mördad i byggnaden. TV-journalisten Johan Berg drar i egna trådar och hans nyblivna fru Emma Winarve hamnar mitt i händelsernas centrum och riskerar livet. Samtidigt pågår i en lägenhet ett samtal med djupa psykologiska bottnar. Den mörka ängeln är en gastkramande psykologisk thriller och en skildring av den ödeläggelse ett föräldraskap kan leda till.

Den här boken är riktigt, riktigt bra. Ämnet om den ödeläggelse ett föräldraskap kan leda till kändes riktigt aktuellt med tanke på ett bloggtema om moderskapet för en tid sedan.

Den dubbla tystnaden (2009): Det är i slutet av juni och Bergmanveckan ute på Fårö stundar. Andrea och Sam beger sig dit med ett kompisgäng. Varje år reser de iväg utan tonårsbarn för att umgås och göra något ovanligt ihop. Förväntningarna är höga. Men så skickas ett sms som blir läst av någon annan än den det var riktat till: Har hittat Bergmans hem. Helt öde. Vill ha dig. Nu. Sugen på att leka på ett ställe som överträffar alla andra? Otroheten är ett faktum. Raseriet tar överhanden och konsekvenserna blir förödande.

Boken är väldigt spännande, men jag blev lite trött på det ideligen återkommande tjatet om polisernas mellanhavanden och privata problem. Det tog liksom överhanden ibland och jag vet att jag en gång sa högt:”Inte nu igen, vad är det här”? Man kanske inte ska läsa så många böcker av samma författare under så kort tid som jag har gjort.

Den 21 maj 2010 släpptes hennes bok Den farliga leken och den handlar om Jenny, en vanlig gotländsk tjej som upptäcks av en modellagentur vilket förändrar hennes liv totalt. Medan Jenny njuter av sitt nya spännande liv får man också följa Agnes, som är intagen på en klinik på grund av svåra ätstörningar. Också hon har drömt om ett liv i rampljuset, nu är hon på väg att tyna bort.

Men tragedin väntar också den framgångsrika Jenny. Under en påkostad modefotografering på den karga, ensliga halvön Furillen på nordöstra Gotland utsätts hennes nyblivne pojkvän, modefotografen Markus, för ett mordförsök. Han hittas på en enslig plats, blodig och brutalt misshandlad men vid liv. Kommer han att kunna berätta något som leder kommissarie Anders Knutas till gärningsmannen, innan det är för sent?

Boken var jättespännande och jag sträckläste den ute i solskenet en vacker vårdag i april 2011.

2011 kom Det fjärde offret ut och den presentaras så här: En stilla sensommarmorgon begås ett väpnat rån mot en värdetransport utanför Sparbanken i den slumriga idyllen Klintehamn på Gotlands västkust. Rånarna flyr på motorcykel och tar sin tillflykt till ett ödetorp på landsbygden. När polisen så småningom letar sig fram till gömstället hittas en av rånarna mördad och dådet beskrivs i medierna som en ren avrättning………….

Den här boken har jag läst nu i mellandagarna (julen 2011) och den är jättebra. Extra läckert var det givetvis för mig som bor i samhället och känner till omgivningarna där handlingen utspelades. Jag kunde, i början av boken, inte låta bli att tänka ”Jag undrar om inte Hassela är inblandade i det här”, elakt kanske, men jag hade inte helt fel. Indirekt var det så, för en av de inblandade hade varit intagen på Hassela, Hasselakollektivet som dominerar en stor del av Klintehamn.

Boken är hur som helst jättebra och lättläst. Läs den!

Uppdatering 27 maj 2012

För mitt presentkort från DN köpte jag bland annat den senaste boken av Marie Jungstedt, Den sista akten, som är alldeles nyutgiven nu i maj 2012, och det ångrar jag inte.

När den omstridda debattredaktören på en av Sveriges största dagstidningar, Erika Malm, hittas mördad på ett hotellrum i Visby väcker dådet stor uppståndelse. Mordet sker mitt under den myllrande Almedalsveckan. Utredningen pekar åt olika håll; ett hotbrev från nynazister, ett mystiskt besök på Romateatern och spår av en hemlig älskare…..

Det här är Mari Jungstedts tionde kriminalroman om poliserna Anders Knutas och Karin Jacobsson, journalisten Johan Berg, och alla dom andra på Gotland. Som vanligt är det så roligt att känna igen miljöerna och läsa att man passerar Klintehamn och kör mot Fröjel och Silte, då vet jag ju precis var de är. En del av handlingen utspelar sig också på Romateatern, där man varje sommar sätter upp skådespel av Sheakspeare i Roma Klosterruin. Jag har varit där flera gånger och det är verkligen magiska kvällar man får uppleva där.

Mari Jungstedt har utvecklats tycker jag och den här boken är välskriven, men ändå lättläst. Hon lyckas väva in en historia i historien och det är ju ett populärt knep, men här blir det väldigt fängslande och slutet är trots det inte på något sätt förutsägbart.

Uppdatering 20 oktober 2014

En sensommarvarm septembermorgon försvinner den tvååriga Andrea Eliasson från en skönhetssalong i Visby där hennes mamma arbetar. Ingen av de förbipasserande på den stillsamma kullerstensgatan intill Visby ringmur har sett vem eller vilka som förde iväg henne.
När så ännu ett barn försvinner från den årliga höstmarknaden i Hemse intensifieras polisjakten. Bara några veckor senare hittas en kvinna mördad i vassen vid det djupa och ensliga Lojsta träsk.

Boken utkom i maj 2013 och det är Mari Jungstedts elfte deckare med Gotland och polisen Anders Knutas i fokus och den är jättebra. Jag kan verkligen rekommendera den.


15 Oktober 2014, en regnvädersdag på Mallorca, läste jag den här boken och tycker att den var väldigt spännande.

En blek aprilsol kryper långsamt över det gamla stenbrottet i Bunge på norra Gotland där mäklaren Sanna Widding har hittats död. Några kilometer därifrån ligger en anrik kalkstensgård som hon fått i uppdrag att sälja. Men försäljningen väcker starka känslor i ägarfamiljen och snart stiger djupa och mörka hemligheter upp till ytan.

Kriminalkommissarie Anders Knutas är tillbaka efter sin sjukskrivning och kastas genast in i en omskakande mordutredning. Tillsammans med kollegan Karin Jacobsson inser han snart att Sanna Widding inte kommer att bli det enda offret.

Den man älskar utkom i maj 2014.


Uppdatering 5 juni 2016

Den idylliska kustorten Ljugarn håller på att vakna till liv inför turistsäsongen. Då hittas den välkände konstnären och småbarnspappan Henrik Dahlman mördad i sitt sommarhus, fastkedjad i sängen med handbojor.

När ett liknande mord begås på fastlandet dras kommissarie Anders Knutas och kollegan Karin Jacobsson in i en intensiv mördarjakt, samtidigt som deras kärleksförhållande prövas på allvar. Reportern Johan Berg är tillbaka på Gotland och bedriver egen spaning vilket försätter honom i livsfara.

Det här är den 13:de boken i serien med Anders Knutsson och hans kollegor vid Visbypolisen. Den kom ut 2016 och några varma sköna sommareftermiddagar satt jag ute under parasollet och läste den. Boken är riktigt spännande även om skildringen av Anders och Karins förhållande är lite trist och inte tillför så mycket, men det är ju alltid roligt för en gotlänning att läsa de här deckarna som utspelar sig på ön.

Tack Bosse, som gav mig den i Morsdagspresent!

8 svar på Mari Jungstedt

 1. Kraft´n skriver:

  Hej Ingrid !
  Får nog fortsätta och läsa lite Marie Jungstedt igen, har läst några av dom
  första men sen har det inte blivit mer, har läst några av Håkan Östlunds första
  med handlingen på välkända trakter på södra Gotland. Man lever sig in mer i
  handlingen när man känner till ställena och vägarna tycker jag.
  Ha en bra fortsättning
  Anders

 2. Agneta skriver:

  Hej, Ingrid!
  Jag har inte läst något av Marie Ljungstedt så det var extra spännande att få ta del av dina beskrivningar av hennes böcker och intriger. Håller med dig, många författare skriver lite för mycket om poliserna som utreder morden så att nästan halva boken handlar om dom och deras liv som ofta är problematiskt eller så har dom problem med sina chefer och sådant tjafs kan man vara utan. Lite vill man ju veta men lagom är bäst.
  Tack för bra info, som alltid 🙂
  Kram, Agneta

 3. Agneta skriver:

  Hejsan, Ingrid!
  Har nu läst klart ’I denna stilla natt’ och blev så himla besviken på att hon inte skrev om vad som hände mellan Emma och journalisten, Johan Berg. Det blev en tråd som hängde löst och som egentligen inte hade något med morden att göra 🙁 Nu är detta den första boken jag läser och förstår av vad du skrivit att man kanske ska läsa fler för att få rätsida på allt.
  Ska ta mig an ’Den inre kretsen’ och hoppas på att man får besked om hur det gick för kärleksparet.
  Kram, Agneta

 4. Agneta skriver:

  Hej, Ingrid!
  Vad roligt att boken föll dig i smaken 🙂 Alltid intresssant när man känner igen sig men samtidigt kan det vara lite ”läskigt” med ”mördare” runt hörnet ❓
  Hoppas att dina andra inköp också är bra!
  Nu väntar ju regn och kyla här också så då är det gott ha ha en trave böcker som väntar.
  Kram, Agneta

Lämna ett svar