Unni Lindell

Unni Lindell är en norsk författarinna, som är utbildad journalist och har jobbat som frilansare. 1986 debuterade hon med ungdomsromanen Den grønne dagen. Efter det har hon givit ut en diktsamling, ett antal kriminalromaner, noveller, humorböcker samt barn- och ungdomslitteratur. Mest känd är hon nog för de sju kriminalromanerna med Cato Isaksen. Hennes böcker är översatta till mer än 10 språk. Några böcker har filmatiserats för TV.

Unni Lindell är en ganska ny bekantskap för mig är. Av henne har jag bara läste en bok, Nattsystern, eller rättare sagt lyssnat på den, den har jag på CD. Den är verkligen bra och jag ska skaffa fler böcker av henne.

Sjuttiofemåriga Brenda Elise Moen hittas mördad – skjuten på gatan i närheten av sitt hem i Oslo.

Mordet tycks oförklarligt. Vem vill ta livet av en gammal dam som aldrig gjort något väsen av sig? Som levt för barn och barnbarn och hyst ett passionerat intresse för den norska kungafamiljen?
Så visar det sig att Brendas dotterdotter Kathrine är den fjortonåriga flicka som förekommit på tidningarnas löpsedlar i två veckor sedan hon försvunnit spårlöst en sen kväll…
Kriminalkommissarie Cato Isaksen anar att det finns ett samband. För att hitta den som mördat Brenda måste man få fram vad som hänt Kathrine.


7 mars 2012

Nu har jag läst även Sockerdöden och den är en riktigt spännande historia med en ganska oväntad upplösning. Läs den!

Jag måste få prata med dig, Martin. Nu ska jag berätta det allra värsta. Sexton år har gått sedan Kari Helene hittade sin lillebror liggande livlös på golvet. Tragedin avskrevs då som plötslig spädbarnsdöd. Nu får en vardaglig händelse Kari Helene att plötsligt minnas något helt annat. Något hon förträngt….

Honungsfällan har jag inte läst, men sett som film på TV och den är också väldigt spännande.

Vera Mattson avskyr när skolbarnen tar genvägen genom hennes trädgård. Hon har varnat dem, men de lyssnar inte, och hon är för gammal för att jaga ifatt dem. En dag försvinner en av pojkarna på vägen hem. Och Vera var den sista som såg honom i livet.

Några dagar senare hittas en ung lettisk kvinna död. Sent på kvällen har hon lämnat sin arbetsplats och blivit påkörd av en bil. Men hon har även skador som inte kan ha orsakats av bilen.

De två fallen verkar till en början inte ha något med varandra att göra. Men så upptäcks en gemensam nämnare som antyder att det trots allt kan finnas ett samband.

Bibliografi (utgivet på svenska) enligt Wikipedia 7/3-12
Hemligheten på cirkusen 1990
Fågelfångaren 1992
Ormbäraren 2000. Första boken med Cato Isaksen
Drömfångaren 2001. Andra boken med Cato Isaksen
Gamla tanter lägger inte ägg 2001 (tillsammans med Mark Levengood, illustrerad av Christina Alvner)
Sorgmantel 2002. Tredje boken med Cato Isaksen
Nattsystern 2003. Fjärde boken med Cato Isaksen
Gud som haver barnen kär har du någon ull 2003 (tillsammans med Mark Levengood, illustrerad av Christina Alvner)
Rödluvan 2004
Se upp! 2004
Esmeralda 2004
Orkestergraven 2006. Femte boken med Cato Isaksen
Krokodiler talar inte svenska 2008
Honungsfällan 2008. Sjätte boken med Cato Isaksen
Mystiska Milla och Spökskolan: den första sanningen 2008. Barnbok (illustrerad av Fredrik Skavlan)
Mörkermannen 2009. Sjunde boken med Cato Isaksen
Mystiska Milla och Sjustjärnan: den andra sanningen 2009. Barnbok (illustrerad av Fredrik Skavlan)
Sockerdöden 2011. Åttonde boken med Cato Isaksen.

Tillbaka

Lämna ett svar