Foto Larry D. Moore


Abraham Verghese, född 1955, är en engelskspråkig författare och läkare.

Han föddes och växte upp i Etiopien, som han lämnade strax efter militärkuppen mot kejsar Haile Selassie I.

Han har skrivit några fackböcker och så den som jag just har läst, Skära för sten. En bok som han höll på med i sju år innan det slutligen gavs ut 2009.

Handlingen i boken utspelar sig till stor del på ett litet missionssjukhus i Etiopien och efter att just varit och lyssnat på ett föredrag som hölls av en gotländsk läkare som arbetar på ett litet sjukhus i Etiopien kändes det mesta väldigt välbekant. Alla otäcka operationsbilder som vi såg under föredraget och alla bilderna av under vilka provisoriska och torftiga förhållanden läkarna på de små sjukhusen arbetar blev bekräftade när jag läste ”Skära för sten”.

Jag tycker att boken verkligen är läsvärd, engagerande och en rentav lärorik berättelse. Efter att ha läst den har jag lärt mig massor om Etiopien och om hur människorna lever där och jag vet också betydligt mer om läkarvetenskap och kirurgi än jag gjorde innan. Främst kommer jag nog att minnas vad en av romanens kirurger framhåller som den viktigaste förstahjälpenbehandling en läkare kan ge en patient: tröstens ord. Jag tror att det är något som många läkare har lätt för att glömma.