Kristin Hannah

Kristin Hannah föddes i Californien 1960 och var jurist innan hon började skriva på heltid. Hon har producerat en rad skönlitterära böcker som gett henne flera priser bland annat the Golden Heart, the Maggie, and the 1996 National Reader’s Choice award. Jag har letat och tycker mig förstå att det är ganska många av hennes böcker som är översatta till svenska – se boklistan, som inte är komplett när det gäller de svenska översättningarna.

Några av titlarna i boklistan finns på biblioteket i Klintehamn, så jag ska absolut prova någon mer bok av henne.

Det här är den första bok jag läst av Kristin Hannah (september 2012) och den gav verkligen mersmak.

Den Frusna Trädgården är en rörande berättelse om två systrar som upptäcker att deras mor bär på hemligheter som de aldrig hade kunnat föreställa sig.

När systrarnas far dör avtvingar han dem ett löfte om att de ska ta hand om sin mor och att de ska försöka få henne att berätta sin historia. En historia som hon berättat delvis för dem tidigare i form av en saga.

Nu får de en förklaring till hennes kyliga och avståndstagande sätt som sårat dem så under hela deras barndom och uppväxt. Det är en förfärlig historia med ett hisnande och vackert återberättat slut.


Uppdatering 25/9-12

Nu har jag läst även den här boken En flicka som kallas Alice och även om jag först tyckte att den inte motsvarade mina förväntningar blev den bättre och bättre och sista halvan sträckläste jag. Den är så spännande och den lilla Alice en så rörande lite person.

Handligen utspelar sig i den lilla staden Rain Valley där det sällan händer något, men en dag dyker en liten flicka upp från de djupa skogarna, undernärd, skräckslagen, omöjlig att få kontakt med. Trots sökning i alla polisregister över försvunna barn lyckas man inte fastställa flickans identitet. De två systrarna Julia Cates, barnpsykiater, och Ellie Barnes, polischef i den lilla staden, gör allt för att försöka återföra ”vargflickan” till ett normalt liv. Under arbetets gång kommer deras syskonrelation och även andra relationer att förändras. Den lilla flickans öde är otäckt och Hannah tar oss med in i flickans krympta värld, en värld som man inte kan ta till sig riktigt, så hemsk är den. Historien om Alice´s öde är gripande och slutet fick nästan tårarna att tillra.

Bibliografi:

    A Handful of Heaven (July 1991)
    The Enchantment (June 1992)
    Once in Every Life (December 1992)
    If You Believe (December 1993)
    When Lightnings Strikes (October 1994)
    Waiting for the Moon (September 1995)
    Home Again (October 1996)
    On Mystic Lake (February 1999)
    Angel Falls (April 2000)
    Summer Island (March 2001) Sommaren hon återvände
    Distant Shores (July 2002)
    Between Sisters (April 2003) / Systrar emellan
    The Things we Do for Love (June 2004)
    Comfort and Joy (October 2005) / Comfort och Joy
    Magic Hour (February 2006) / En flicka som kallas Alice
    Firefly Lane (2008) / Vad som än händer
    True Colors (2009) / Sanningens ögonblick
    Winter Garden (2010) / Den Frusna Trädgården
    Night Road (March 2011) / Nattvägen
    Home Front (2012)

5 kommentarer till Kristin Hannah

  1. Agneta skriver:

    God kväll, Ingrid!
    Åh vad roligt att även du tyckte om ”Den frusna trädgården” och även Kristin Hannah. Jag var inom adlibris nu och där finns flera böcker av henne översatta till svenska. Den senaste boken är klar men väntas inom kort på svenska.

    Med tanke på hur ung hon är så skriver hon väldigt insiktsfullt och visst var det hemskt att läsa om hur krig och svält på Stalintiden påverkar människor även i dag. Döttrarna lär aldrig glömma och berätta vidare för barnen. Det är ju så det är i livet .

    Jag fastnade nu för boken ”En flicka som kallas Alice”. Kristin Hannah har tydligen en lite fanclub för hennes böcker får idel beröm av läsarna på adlbiris som tydligen känner igen sig.
    En ny bekantskap för mig som ger mersmak. Roligt att hitta något lite annorlunda.
    Kram, Agneta

    • Ingrid skriver:

      Jag ska beställa några av hennes böcker på biblioteket tänkte jag. Den här tyckte jag väldigt mycket om i alla fall. Det var en riktigt upprörande historia som berättades och det värsta är ju att så mycket i den är sant.

  2. Agneta skriver:

    God kväll i stugan!

    Efter att ha läst här om Alice så förstår jag att denna lilla flicka blivit utsatt för mycket hemska handlingar och känner att den är alldeles för magstark för mitt klena psyke. Hemskt att så många känner igen sig, om än till vissa delar, i dessa båda böcker. Vi lever i en värld med mycket ondska och sjuka människor.
    Bra att det finns människor som orkar skriva om allt hemskt så att folk blir upplysta och inte lever i en bubbla med rosenrött skimmer.
    Jag gillar hennes sätt att skriva för det är på något sätt lugnt och försiktigt i början för att sedan explodera så man känner sig som träffad av blixten.
    Kram, Agneta

  3. Ingrid Henberg Holmgren skriver:

    Har just läst Som rosor i december Otroligt bra Gick inte att sluta!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *