Kristin Hannah föddes i Californien 1960 och var jurist innan hon började skriva på heltid. Hon har producerat en rad skönlitterära böcker som gett henne flera priser bland annat the Golden Heart, the Maggie, and the 1996 National Reader’s Choice award. Jag har letat och tycker mig förstå att det är ganska många av hennes böcker som är översatta till svenska – se boklistan, som inte är komplett när det gäller de svenska översättningarna.

Några av titlarna i boklistan finns på biblioteket i Klintehamn, så jag ska absolut prova någon mer bok av henne.

Det här är den första bok jag läst av Kristin Hannah (september 2012) och den gav verkligen mersmak.

Den Frusna Trädgården är en rörande berättelse om två systrar som upptäcker att deras mor bär på hemligheter som de aldrig hade kunnat föreställa sig.

När systrarnas far dör avtvingar han dem ett löfte om att de ska ta hand om sin mor och att de ska försöka få henne att berätta sin historia. En historia som hon berättat delvis för dem tidigare i form av en saga.

Nu får de en förklaring till hennes kyliga och avståndstagande sätt som sårat dem så under hela deras barndom och uppväxt. Det är en förfärlig historia med ett hisnande och vackert återberättat slut.


Uppdatering 25/9-12

Nu har jag läst även den här boken En flicka som kallas Alice och även om jag först tyckte att den inte motsvarade mina förväntningar blev den bättre och bättre och sista halvan sträckläste jag. Den är så spännande och den lilla Alice en så rörande lite person.

Handligen utspelar sig i den lilla staden Rain Valley där det sällan händer något, men en dag dyker en liten flicka upp från de djupa skogarna, undernärd, skräckslagen, omöjlig att få kontakt med. Trots sökning i alla polisregister över försvunna barn lyckas man inte fastställa flickans identitet. De två systrarna Julia Cates, barnpsykiater, och Ellie Barnes, polischef i den lilla staden, gör allt för att försöka återföra ”vargflickan” till ett normalt liv. Under arbetets gång kommer deras syskonrelation och även andra relationer att förändras. Den lilla flickans öde är otäckt och Hannah tar oss med in i flickans krympta värld, en värld som man inte kan ta till sig riktigt, så hemsk är den. Historien om Alice´s öde är gripande och slutet fick nästan tårarna att tillra.

Bibliografi:

  A Handful of Heaven (July 1991)
  The Enchantment (June 1992)
  Once in Every Life (December 1992)
  If You Believe (December 1993)
  When Lightnings Strikes (October 1994)
  Waiting for the Moon (September 1995)
  Home Again (October 1996)
  On Mystic Lake (February 1999)
  Angel Falls (April 2000)
  Summer Island (March 2001) Sommaren hon återvände
  Distant Shores (July 2002)
  Between Sisters (April 2003) / Systrar emellan
  The Things we Do for Love (June 2004)
  Comfort and Joy (October 2005) / Comfort och Joy
  Magic Hour (February 2006) / En flicka som kallas Alice
  Firefly Lane (2008) / Vad som än händer
  True Colors (2009) / Sanningens ögonblick
  Winter Garden (2010) / Den Frusna Trädgården
  Night Road (March 2011) / Nattvägen
  Home Front (2012)