Foto: Graham Barclay

Här kommer så en av mina absoluta favoriter,Tracy Chevalier, som skriver romaner som utspelar sig från 1400-talet och fram till 1900.

Hon har ett litet säreget sätt att skildra karaktärerna i en del av böckerna. I varje kapitel byter hon huvudperson, så att man får följa flera personers upplevelser av samma händelseförlopp.

  • Flicka med pärlörhänge (2001) utspelar sig i Holland under 1600-talet och är inspirerad av Vermeers mästerverk Flicka med turban och handlar om Griet som 16 år gammal får tjänst i det Vermeerska hushållet. Boken är också filmad.
  • Damen med enhörningen (2002) utspelar sig i 1400-talets Frankrike. Inspiration till den har Tracy funnit i tapetsviten Damen med enhörningen, som finns på Musée National du Moen Âge i Paris.
  • När änglar faller (2003) handlar om 2 familjer i Londons närhet, som i januari 1901 – dagen efter drottning Victorias död, valt att besöka sina familjegravar, som råkar ligga intill varandra. Familjerna Waterhouse och Colemans har helt olika åsikter om mångt och mycket, men deras döttrar finner varandra genast och det är till kyrkogården de ofta återvänder i hemliga lekar.
  • Den blå färgen (2004) utspelar sig i 1500-talets Frankrike och i nutid. Ella som kommer från USA till en liten by i Frankrike börjar släktforska, eftersom hon vet att hon är av franskt påbrå. Där upptäcker hon sin släkt från 1500-talet och hennes sökande efter sina rötter blir en resa tillbaka till det förflutna.
  • Oskuld och erfarenhet (2007) utspelar sig år 1792 i Frankrike. I England växer fabrikerna upp och storstadslivet i London präglas av trängsel och fattigdom. Hit anländer stolmakare Thomas Kellaway med sin familj för att arbeta som snickare.

Den sista boken blev dock lite av en besvikelse, jag tycker inte att den är så bra som de övriga – klart läsvärd är den ändå.

  • Okända väsen (2010) läste jag i april 2013 och den tyckte jag mycket om. Boken släpptes den 3/9 2010 och den är Tracy Chevaliers sjätte bok. Den utspelar sig på den engelska sydkusten.

    Det är tidigt 1800-tal och inom naturvetenskapen står man på tröskeln till flera viktiga upptäckter. En av dem skulle den unga och fattiga Mary Anning från den lilla staden Lyme Regis stå för … Mary Anning överlever ett blixtnedslag som spädbarn och betraktas som en ovanlig flicka, kanske ämnad för någonting stort. När Mary som ung flicka upptäcker fossil av okända livsformer i klipporna nära hemmet…


I januari 2014 läste jag den här boken som kom ut 2013 och jag tyckte mycket om den. I Den sista fristaden emigrerar Honor och hennes syster Grace på 1800-talet till Amerika. Grace ska gifta sig med en man i Ohio och när Honors fästman säger upp deras förlovning beslutar hon sig för att resa med. Efter en strapatsrik månadslång resa där Honor var sjösjuk varenda dag kommer de iland i Amerika och påbörjar resan mot Ohio. Tyvärr dör Grace i gula febern efter en tid och Honor får fortsätta resan helt på egen hand. Hon hamnar på olika vägar hos en kvinna som tillverkar hattar och blir kvar där några dagar innan hon till slut får tak över huvudet hos systerns tilltänkte och hans svägerska, men känner sig inte välkommen där.

Till slut träffar hon en farmare, gifter sig med honom och flyttar till hans gård där hon får tampas med svärmor och svägerska, lära sig mjölka kor allt annat som hör en gård till.

Den här boken är något av en vilda västernroman berättad ur ett kvinnligt perspektiv. Här ryms passion, slavfrågan, längtan efter ro i en tumultartad värld och kampen för att behålla sitt eget jag trots påtryckningar av andra. Man får insyn i kväkarnas liv och vikten av att ha ett stort antal lapptäcken, 12 stycken bör man föra med sig i boet.

Jag läste boken på ett par eftermiddagstimmar och var riktigt ledsen när den var slut. Det är nästan så att man kunde önska sig en uppföljare så att man får reda på hur det går för henne och Jake när det till slut bryter upp från gården och ger sig iväg för att skaffa sig något eget.