Dag 3: Klockhuset – Hallstaberget – Thailändska Paviljongen – Döda fallet

Det var kallt ute i morse, såg jag på mobilen när den ringde när klockan var halvsju, bara +5°, men solen sken och det blåste inte alls så mycket som de förra dagarna och det blev en riktigt härlig onsdag med snudd på sommarvärme.

Bussen avgick halvnio och idag skulle vi lämna kusten och Ångermanland och åka in i Jämtland. Det första målet för dagen var dock Klockhuset i Skadom och dit var det inte alls långt.

Där möttes vi av samlaren Torbjörn Holmer och hans måg (har jag för mig att det var). Det är de båda männen till höger i bild. Vi delades upp i två grupper och den ena följde med in i huset och den andra fick börja med att titta på de klockor som fanns utomhus.

Ett solur

Det här soluret har Torbjörn Holmer konstruerat och han berättade att stången, som fungerar som visare, ska stå i samma lutning som den breddgrad man bor på. De bor på sextiotredje breddgraden, alltså ska stången stå i 63°:s lutning. Soluret visar exakt rätt tid bara fyra gånger om året, annars blir det på ett ungefär. Fråga mig inte varför?

Här en rad av alla de runt 700 klockor som finns i samlingarna. Det finns klockor av alla de slag och i alla rum. Inför vårt besök hade han hållit på hela gårdagen med att starta upp klockorna och stigit upp klockan sex på morgonen för att hinna med de sista.

Några av klockorna i ”Amerikarummet”

I Amerikarummet tickade alla klockorna i kapp och om man stod tyst och lyssnade lät det nästan som när regnet trummar på ett plåttak.

När vi sett oss mätta på alla klockorna i Skodom fortsatte vi mot Sollefteå och vår fantastiska guide Per Matiss Nyberg som följt oss de här tre dagarna berättade om bygderna vi åkte igenom. Han är en otroligt kunnig man, 82 år gammal, som arbetat i turistbranschen i hela sitt liv.

Framme i Sollefteå körde bussen upp på Hallstaberget där det var en väldigt fin utsikt över samhället. Hoppbacken, alldeles intill utsiktsplatsen var tom på aktiviteter, men på arenan intill åkte man rullskidor i full fart runt banorna. Så träning inför vintern pågår. I Sollefteå åt vi sedan en god lunch på Restaurang Nipan som hade en fin buffé.

Mätta och belåtna satte vi oss i bussen igen och färden fortsatte. Nu var det Utanede och den Thailändska Paviljongen som var målet. Den stod färdig 101-år efter den thailändske kungen Chulalongkorns besök i Sverige. Historien kring hur och varför paviljongen kommit till, kan den som är intresserad läsa om HÄR.

Det var ett enormt vackert minnesmärke med väldigt fina omgivningar, men nog såg det lite malplacerat ut där bland björkarna i den jämtländska naturen.

Sista anhalten för dagen var Döda Fallet, som tidigare hette Storforsen.

Storforsen hindrade timmerflottningen och under våren 1796 hade Magnus Huss, efter detta även kallad Vild-Hussen, grävt en timmerränna förbi forsen. Vad han inte tänkt på var att rännan var grävd genom en grusås vilket fick till följd att Ragundasjön på fyra timmar den 6 juni 1796 tappades på vatten och tömdes nästan helt. Ett nytt vattenfall – Hammarforsen uppstod och en restsjö kom att bevaras uppströms denna med samma namn som den tidigare mycket större sjön. Indalsälven tog en ny sträckning och därmed hade Döda fallet uppstått.

Idag, när vi var på besök, höll en teatergrupp på att repetera inför sommarens förställningar av skådespelet Vildhussen.

Innan vi åkte tillbaka till Kramfors blev det busskaffe och vi var hemma så pass tidigt att vi hann få en timmes vila innan middagen.

I morgon blir det ingen bloggning, för det här var sista dagen i Kramfors. Vi ska lämna hotellet 8.30 och sedan går färden söderut. Hur hemfärden kommer att bli är inte riktigt klart, för det finns lite olika idéer om hur vi ska köra. Över Dalarna och Rättvik, Carl Larssongården i Sunnborn, något Ikea ???? Färjan från Nynäshamn går 23.20, så vi är inte i Visby förrän 02.35. Fram mot 04.30 är jag nog hemma, i bästa fall.

Det är nog bäst att jag går och lägger mig nu. 😉

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Höga Kusten och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

22 kommentarer till Dag 3: Klockhuset – Hallstaberget – Thailändska Paviljongen – Döda fallet

 1. Ulla skriver:

  Hej.jag har läst din blogg ganska länge men nu var det extra roligt när du besökt min hembygd Nordingrå bl.a. Jag känner till alla ställen ni besökt de här dagarna och Per-Mattis är våran guide också på en dagsresor. Han kan o vet det mesta! Med vänlig hälsning, en trogen bloggläsare i norr!

 2. Znogge skriver:

  Vilken otroligt vacker paviljong men som ser den en smula malplacerad ut där den står. Men ibland är det oväntade det bästa!

  Hoppas du får en behaglig hemresa hur nu än rutten blir.

  Kram

 3. Och så frågar folk bad pensionärer pysslar med hela dagarna !
  Man bör bara bra allert för en sån bussresa med alla aktiviteter. Måste säga att jag gärna skulle göra något liknande. ”Norrut ” är en vit fläck på min karta !

  Önskar dig en trevlig avslutning på resan och en lycklig hemkomst !

 4. Märtha skriver:

  Verkar som en trevlig resa med överraskningar! fira en skön midsommar, även om det kan bli yllesockor och gummistövlar! Märtha

 5. Karin skriver:

  Vill önska dig en riktig mysig midsommar!
  Kramar Karin

 6. Laila Östergren skriver:

  Du har verkligen fått se mycket under denna resa. Jätteroligt att få följa den här i bloggen.
  Ha en skön midsommar!
  Kram

 7. Vonna skriver:

  Välkommen hem till Klinte, sov gott i natt även om det inte blir så många timmar! Du måste ju fira Midsommar också.
  Bra att du verkar nöjd med resan.
  Natti,natti

 8. Kraka skriver:

  Måste varit urspännande att se alla dessa klockor. Jag är så dålig på att resa norr ut. Beror väl i och för sig på att jag har de flesta jag känner åt andra hållet. Men det är vackert där uppe i norr.

  Ha en fin midsommar!

  Kram

 9. Agneta skriver:

  Vilken fin resa och så mycket ni fått se! Jag har aldrig varit norrut så jag har det på min önskelista och här fick jag många bra förslag!
  En riktigt fin Midsommar önskar jag dig!
  Agneta kram

 10. Skogsnuvan skriver:

  Nu Ingrid har du varit i mina trakter. Det är väl bara så där tre mil från mig. Hoppas att du haft det riktigt kul på din resa och att det inte regnade för mycket. Hoppas att du tycker att det är fint i mina hemtrakter.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *