Dagens ordspråk – Flatäskus dag

Lördagmorgon och solen skiner idag också, men det blåser och är ganska kyligt. Blåsten har dock avtagit sedan igår. På eftermiddagen skulle jag sätta mig på terrassen och lösa DN:s fredagskryss, men det var så blåsigt så det gick inte att sitta ute, utan jag började klippa gräsmattorna i stället, så nu har vi helgfint. Idag ska vi en vända till Klinte kyrkogård med blommor till Mors dag, Fröjel var vi på igår. Och så ska det vi och handla förstås, det är ständigt någonting som är slut i kylskåp och skafferi.

Ingenting är så svårt för människan att uthärda som en tillvaro utan uppgifter och utan mål.

Så lyder dagens ordspråk på min Namn & Nyttsida och det är så sant tycker jag. Det som gör livet meningsfullt är att veta att man har en uppgift att fylla, att man betyder något för någon annan och att man har ett mål att se fram emot.

Kanske en del av allt bus, som ungdomarna i Klintehamn och på andra ställen ställer till med, beror på att de inte känner att de har någon uppgift i samhället och att de inte ser något mål och ingen mening med livet, att de är allmänt vilsna i tillvaron?

På Namn & Nyttsidan kan man också läsa vad Gutamålsgillets allnakku har valt till dagens ord och idag är det Flatäskus dag.

En liten flatbottnad roddbåt utan köl, en eka, kallas flatäskå eller flätå. Det är en bra båt vid långgrunda stränder men olämplig att ge sig ut med på djupt vatten.

Den här båten ligger vid Muldestranden och den har inte varit vattnet på många år.

Ha en fin lördag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Nostalgi, Tänkt, Väder och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

16 svar på Dagens ordspråk – Flatäskus dag

 1. Ann-charlott skriver:

  Hej min vän. Vi har också en blåsig dag i dag. Men solen skiner och det är så gott. Det var så sant det ordspråket. Finns en hel bra ordspråk som är så sanna. Hoppas du får en fin dag och en skön helg. Ta väl hand om dig. Kram Ac

 2. Gunnar skriver:

  Hej

  Bus har väl alltid funnits men det är inte bra om det blir fler o fler ungdomar som
  är sysslolösa.
  Kyligt är det här i Värmland också. Hoppas den utlovade värmen dyker upp nästa vecka.

  Trevlig helg!

 3. Gun skriver:

  Det är ett bra ordspråk! Blåsigt värrigare här ännu, var på gårdsloppisrunda och fyndade åt de små barnbarnen leksaker, och mycket förmånligt igen:) Två stycken Baby-Born dockor för sammanlagt fem euro. Bus och skadegörelse är ju två skilda saker tyvärr, ungdomarna borde få lära sej att ta ansvar för vad dom gör.

  • Ingrid skriver:

   Jag använde fel ord i mitt inlägg. Precis som du säger är bus och skadegörelse två skilda saker och det jag menade var den skadegörelse och de stölder som förekommit den senaste tiden.

 4. skogsnuvan skriver:

  Som jag sa i min förra blogg så kanske det är viktigt att ha ett livsmål. Sånt pratas det sällan om och jag har inte funderat på det förrän jag blev äldre. Förstår att det kan kännas hopplöst att inte ha jobb, pengar och ett mål med vad man vill göra (även om det sällan blir som man tänkt) Ibland kan jag tänka att det är föräldrarna som inte har ork och stake att ta itu med sina barn innan dom blir odrägligt bortskämda och saknar respekt både för andra och för andras ägodelar.

  • Ingrid skriver:

   Jag kan ju inte låta bli att jämföra dagens curlade barn med den uppväxt våra hade.

   De fick minsann lära sig hyfs och respekt för andra människor och andras ägodelar. De kanske inte tyckte att det var så roligt att vara ”bondbarn” alla gånger, men de blev skötsamma och ansvarstagande vuxna, som vi är stolta över idag 🙂

 5. Znogge skriver:

  Blåsigt och ingen värme att tala om här heller. Vi brukar alltid äta lunch ute på mors dag men det blir det nog inte i år…

  Kram och fin lördag!

 6. Margaretha skriver:

  I dag fick man återigen lära sig något nytt när man läste din blogg. Flatäskå – en faltbottnad eka. Nu vet man det …
  Ha en bra dag.

 7. Tina skriver:

  Här på våran ö blåser det oxå. Men det regnar inte och det är positivt… *ler* Och solen tittar fram lite nu och då. Under min arbetsvecka har det regnat ordentligt och det har resulterat i att allt på min gård (mest ogräs och mossa) skjutit i höjden med raketfart. Så egentligen borde jag sätta på mej stövlarna och starta gräsklipparn. Men jag tänker inte göra det ;o) för idag ska jag bara koppla av och ta det lugnt. Vila upp mej som det så vackert heter…
  Och då har jag ju en uppgift och ett mål för morgondagen.. *ler*

  Det är nog så som du säger att ungdomarna är vilsna när dom inte har något mål och inte känner sej behövda. Men vem ska se till att dom ”hittar sitt mål”…? Ska man förvänta sej att det är föräldrarna, eller är det samhällets uppgift…?

  • Ingrid skriver:

   Jag kan tänka mig att det blåser friskt hos er.
   Hoppas att du fått en fin dag och fått ta igen dig riktigt.

   Jag tycker inte att man kan lämna över ansvaret för barnen till samhället. Till syvenede och sist måste det vara föräldrarna, som ska se till att barnen kommer på rätt köl.

 8. Sylvia skriver:

  Hejsan Ingrid!
  Så sanna ordspråk!
  Tror de flesta ungdomar mår mycket sämre idag än vi gjorde. De utsätts hela tiden för stress, både från skola och från media. De ska ju hela tiden vara uppdaterade och kanske har de föräldrar som är lika stressade. Allt ska ju gå med raketfart i dag. Detta måste sätta sina spår.
  Ser att du hittat så vackra liljekonvaljer. Här har de inte börjat blomma riktigt ännu men i nästa vecka när solen kommer åter…då !
  Ha det så gott
  Kram Sylvia

  • Ingrid skriver:

   Livet har blivit hårdare och stressigare över lag och barn och ungdomar ska uppfostras av dagis, fritis och skola. Många föräldrar har fullt upp att förverkliga sig själva och har på något sätt tappat greppet.

   Nu längtar man efter lite go sommarvärme!

Kommentarer inaktiverade.