Dagens vårtecken – Omplantering

Det är mycket som kan kallas för vårtecken och att plantera om krukväxterna kan väl räknas dit tycker jag. Jag har haft lite dåligt samvete över två begonior som börjat växa till sig efter vintervilan. De borde blivit omplanterade för länge sedan, men idag blev det av i alla fall.

Titta så jag har ställt till det i köket! Hade det varit en solig och fin dag kunde jag ha stått på uteplatsen, men det är mulet och råkallt som bara den idag, så man håller sig helst inomhus.

Pelargoniorna, som jag hade ute i somras, har stått i mörkret i en låda i min garderob, nästan utan jord och helt utan vatten, i vinter. Trots det finns det liv i dem och när jag tog fram dem fick jag se att de har skjutit små vita skott och en har till och med fått en blomma där inne i mörkret. Nu får vi ser hur stor chocken blir när det kommer ut i ljuset, blir planterade en och en i krukor och får ny jord och vatten. Det vore ju kul om de ville ta sig så att jag slipper köpa nya till våren.

Julgruppen jag fick av Bosse o Carina har jag också delat upp och planterat de olika växterna i krukor, så nu är det fullt i mina fönster. Det fanns en jul-en i gruppen och enarna som har stått i julgrupperna sedan vi flyttade hit har jag planterat ut och de har växt till sig och klarat vintrarna bra….

…så jag får väl ta och utöka den här jul-ens-rabatten så att jag får plats med 2013 års upplaga också. Den är mörkgrön och ser frisk och fin ut och nu får den stå i mitt vardagsrumsfönster och växa till sig till det blir dags för utevistelsen.

Nu har jag städat bort all jord och torkat golvet och är mycket nöjd med mig själv, så nu kan jag sätta mig och koppla av och läsa en stund. Just nu håller jag på med Mormor hälsar och säger förlåt. Jag är väl inte helt såld på den. Visst är den roligt, men man får ta den i små portioner.

Ha en skön tisdag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Böcker, Vårtecken. Bokmärk permalänken.

25 kommentarer till Dagens vårtecken – Omplantering

 1. Vilket härligt vårjobb du har kommit igång med! Och vad fina barrväxterna du har planterat ute är!! 😆
  Själv har jag verkligen gett mig in på ett par vinterjobb (men så är det massor med snö här fortfarande också). Jag har sen ett par dagar börjat sammanställa en kokbok. Men…hade jag vetat hur mycket jobb det var så hade jag nog aldrig börjat med den. 🙄
  Det ska alltså bara bli pärm i A4-format med inplastade sidor. Det jag inte tänkte på var att jag har otroligt med egna recept och så ska alla sidor formateras. Ibland så måste man ju också lägga in någon utfyllnadsbild. Så efter dom här dagarna/kvällarna har jag bara hunnit med fem rubrikinnehåll; Förrätter, soppor, fiskrätter, skink- och fläskrätter samt kötträtter. Jag har både fågel, grönsaker, såser, tillbehör, efterrätter, bakverk (fast dom är inte många) och ÖVRIGT kvar. 👿
  Pärmarna ska jag ge till mina väninnor i julklapp. Dom ringer alltid och vill ha tips och recept, nu får dom leta själva! 😉
  Ovanpå det så har vi – alltså båda två – börjat dekormåla 2 glasluckor i köket. vi har ju vitt, grått och svart, så det blev några stora tecken i svart på glasluckorna. Rolle gjorde mallarna och jag målar. En är klar och står på tork, blev jättesnyggt. Hoppas nu bara att den andra blir bra också, dom ska nämligen bli EXAKT likadana!! 🙄

  • Ingrid skriver:

   Ni är så enormt kreativa och duktiga du och Rolle. Ni är alltid på gång med någonting.
   Vilket spännande projekt med den där kokboken som du håller på med.
   Lycka till!

 2. Rigmor skriver:

  Nu får jag lite ångest…jag har allt detta framför mej, jord överallt, krukor som går sönder…men när det väl är gjort är det skönt!! Däremot har jag klippt ned mina pelargoner nu, och sen får vi se vilka som tar sej efter det och får ny jord…Det kanske är i fel ordning, men jag orkar inte ödsla en massa tid och energi på dom, och sen är det komposten nästa. Näe, de måste först visa att de är livskraftiga.
  Så fina dina enar är! Här tror jag faktiskt den enda jag hade frös ihjäl förra vintern, men jag kanske inte härdade den riktigt utan den åkte ut för tidigt.
  Nu regnar det ganska rejält, men för någon timma sen var det nästan så solen orkade igenom, och jag hann med en lååång promenad med hunden, känns riktigt skönt!
  Ha det så gott på ön!!
  Kram kram

  • Ingrid skriver:

   Man får ju ge dem en chans, vill de leva är det ju jätteroligt annars får man köpa nya.
   De här enarna har verkligen växt till sig och klarat vintrarna bra utan att jag täckt dem eller något. Den stora såg lite torr och småvissen ut ett tag i somras, men den tog sig när höstregnet kom.
   Kram

 3. Kraka skriver:

  Jag har bara en enda riktig växt hemma, en stor paparplyaralia. Den planterar jag inte om varje år och det är inte så länge sedan den fick ny jord, vilket den visat stor tacksamhet för genom att växa ytterligare lite.
  Jag köpte den som liten, kanske 15 cm hög, på ICA i Gamlestaden i Kristianstad samma dag som jag och min som kom hem från BB. För nästan 29 år sedan.
  Eftersom jag reser mycket har jag annars bara konstgorda krukväxter, det finns många som ser äkta ut numera.

  Kram

 4. Znogge skriver:

  Just därför planterar jag om så pass sällan som jag gör! När vi flyttade hit fick jag en julgrupp med en liten silvergran i. Den fälldes i somras för den skuggade halva tomten! Men ändå kul att den växte till sig så mycket!

  Kram

 5. Karin skriver:

  Så flitig du är! Jag har inga blommor som behöver planteras om…..eller har jag det? Skulle vara den gamla kaktusen då!
  Kramar och hoppas att du får en solig dag imorgon!
  Karin

 6. Oj, oj – det där är precis vad jag måste göra också. Plantera om en del växter… men nu skjuts det nog framåt med en vecka eftersom vi ska en sväng till Sverige. Hoppas växterna inte blir allt för purkna…
  Fina dina uteväxter också!

 7. Syster Kerstin skriver:

  Alla vårtecken mottages tacksamt!
  Klem.

 8. Vonna skriver:

  Va duktigt gjort.håller tummarna för att dina pelargoner överlever annars finns nya att köpa! Kram. Planterade om mina tre Mårbacka som jag har för några veckor sedan. Hoppas att de vill leva i år igen? Då blir man gla.
  Lite skryt, har kommit igång bra på gymmet igen, de gör mig gla o psyket mår bra.

  Oroar mig nu för ”Afrikas lilja, har en blå o en vit som blommade fantastiskt förra året, vågar knappast hoppas, lynniga är de har jag förstått. Du kan väl hålla tummarna?

  • Ingrid skriver:

   Vad duktig du är som är så flitig på gymmet. Jag skulle egentligen ha lust att försöka gå dit, men är så rädd om min rygg, så jag vågar inte.
   Klart att jag håller tummarna för dina arikanska skönheter!

 9. GeddFish skriver:

  Förr planterade jag om. Jag gör inte det längre. Jag kan köpa så billigt på torget igen. Men, visst vill man. Bevara.
  Kramar, Gerd ♥

 10. Suss skriver:

  Oj, vad duktig du är , jag har bara tänkt tanken på omplantering än så länge. Tips till dig som ställt till det, som du skriver. En kompis till mig uppe i Umeå, brukar ta en stor plastbalja och hålla till i med all omplantering. Jag har också testat, men numera har jag gott om plats, så nu kan jag skippa den lösningen. Kram!

 11. Ann -Marie skriver:

  Tänk, planterat om blommor har också jag gjort idag. Smutsigt blir det trots att jag försöker vara försiktig. En vända till en secondhandbutik efter krukor och även en sväng till Ikea. Nu har jag det fint och 23 krukväxter ryms i vår 1:a. Det är bara bladväxter som klarar sig när det blir långt mellan vattniga. Idag har det regnat med inslag av snö så gott som hela dagen, 1 plusgrad. Nu är det 2 grader och dimma. Kram/Ann-Marie

  • Ingrid skriver:

   Det var inte dåligt att få in så många krukväxter i en etta, men jag vet ju hur duktig du är. Fast det måste vara stora fönster där. 😉
   Det skulle bli snö här också hotade man med, men det blev en skvätt regn frampå kvällen bara.
   Kram och ha det gott!

 12. Beppan skriver:

  Ett riktigt trevligt vårtecken! Åtminstone efteråt.
  Påminner mig om att jag borde göra detsamma.
  Här har det inte blivit ordentligt omplanterat på flera år.
  blommorna har fått stå tillbaka när vi kuskat mellan
  Sverige och Norge….

 13. Pingback: Försök att rädda tungan | Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *