Dags att börja räkna staräurar

Mulet, hemskt blåsigt och -6° är det idag, riktigt ruskigt med andra ord. Jag har varit på ett styrelsemöte med RK på förmiddagen och jag fegade och tog bilen trots att det inte är så långt att gå. Inte bara kylan, utan också halkan avskräckte mig från att promenera. Här på Odvalds sandas det flera gånger om dagen ibland, men ute på samhället syns det inte till ett sandkorn och trottarerna är livsfarliga med isfläckar dolda av snö.

När mötet var klart och jag ändå hade bilen ute passade jag på att gå på Konsum och handla och så ute åkte jag runt med de sista räkningarna från SPF också, så nu är det klart.

Då jag kom hem hann jag inte mer än innanför dörren så ringde en bekant som jag inte pratat med på ett tag och vi hade en hel del att ventilera. När jag lagt på luren tittade jag ut genom fönstret och fick se två starar, så nu är det bara att sätta igång och räkna staräurar.

Star-ur eller Star-äur, gotländskt folkligt tidsbegrepp. Man räknar utifrån principen att staren först ska anlända, vilket brukar vara i januari-februari. Efter det ska det komma sju lågtrycksperioder med högtrycksperioder emellan. Sen anses det vara vår. Lågtrycksperioderna kan medföra såväl ymnigt snöfall som enstaka flingor i luften.

Jag hoppas att du kan se staren. Den syns lite otydligt för jag fotade genom fönstret och ljuset var inte det bästa, men jag garanterar att det är en stare och den var inte ensam utan de var två stycken som gick där och pickade i den hårdfrusna gräsmattan. Fotot tog jag vid 12.40-tiden idag.

Knapparna i min jacka är snygga, men de rackarna är några riktigt trådätare och jag har ett ständigt jobb med att se till att de inte ramlar av. En lossnade idag när jag skulle knäppa jackan och nu är det tredje gången som jag får sy i en knapp som lossnat. Ett måttligt, men trots allt ganska retligt problem. 😉

Nu ska jag se om jag kan tyda mina kråkfötter från sammanträdet, så att jag kan få till ett protokoll. Det är inte helt lätt alla gånger. Jag har några kallelser till RK:s årsstämma som ska läggas i brevlådor också, men den här gången är det bara till medlemmar som bor här på Odvalds, så det är kvickt gjort.

Trevlig fortsättning på onsdagen!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Djur, Röda Korset, Väder. Bokmärk permalänken.

22 kommentarer till Dags att börja räkna staräurar

 1. Gunnar skriver:

  Kul med ett första vårtecken! Är lite bekymrad när det gäller stararna här i Värmland. De verkar bli färre och färre för varje år.
  Jag ägnade mig också åt föreningsarbete i helgen. Jag är revisor i Rädda Barnen sen många år.

 2. Anne-Lie skriver:

  Staren redan, inte dåligt.
  Sy i knappar och nya dragkedjor är bland det tråkigaste som finns.
  Kram!

 3. Tove Olberg skriver:

  Staren kommen, knappens tråd utsliten också ett vårtecken!

 4. Suss skriver:

  Hoppas de där låg- och högtrycken kommer ofta och är korta, så det blir vår snart, för jag är så less på snö och snöskottning.
  Tips på problemet med ”trådätarknappen”. Du kan fila lite med en smal rundfil om du har tillgång till en sådan. Det kan också funka att lacka med genomskinligt nagellack där tråden ska löpa och att göra några lager. Det var hur som helst jättesnygga knappar! KRAM!

 5. Vonna skriver:

  Såg stararna första gången i Söndags här vid fågelbordet sen dess har de tampats med koltrastarna om maten. Koltrastarna kan jag bli mäkta irriterad på hjälper föga hur mycke mat de får, de slåss om den ändå.
  Så gör inte stararna o de andra småfåglarna.
  Gått min promis i dag också tar vanligtvis ca en timme, idag en timme o tjugo min. Är så förbenat trött på denna vinter.
  Du är mycke klock som läser bok o käkar lite praliner. Du kan snart vandra i värmen. Kram

 6. Gunnel skriver:

  Då är det bara sex lågtrycksperioder kvar till våren, för det här evinnerliga snöandet idag måste räknas som minst ett lågtryck. Tandtråd är bra att använda till knappar som annars käkar tråd i tid och otid. Det gäller bara att hitta en nål med så pass stort öga att tandtråden går genom. Garanterat hållbart. Kram

 7. Kraft´n skriver:

  Staren har ju med de här s.k. vintrarna vi har blivit mer el. mindre stannfågel. Och när det blir kallt letar de mat där det är lättast att få tag på och har inte förstånd att dra söderut. Ur led är tiden. Kram/Anders

 8. Laila Östergren skriver:

  Trevligt att du sett staren. Vi såg en liten flock med fåglar (ca 7st) som vi tror var starar men vi är inte säkra. I vart fall kom en liten rödhake hit igår och idag. Hoppas han klarar sig.
  Vi tog vår promenad i dag i alla fall och det gick bra men visst är det jobbigt med snö och halka.

  • Ingrid skriver:

   I år har jag inte sett någon rödhake här på Odvalds, men Eva har det en på Stentugu, precis som vanligt. Jag inbillar mig ju att det är samma som kommer tillbaka varje år. 😉
   Kram

 9. GeddFish skriver:

  Jag har bara jäst ner i stolen och kollar lite bloggar innan sänggåendet. Jag har haft en fartfylld dag och läser med tacksamhet om dina starar, så mysigt.
  Men, ingen rast, ingen ro, i morgon nya äventyr. Att sy i knappar, har jag gjort många gånger, men inget roligt. Kramar, Gerd♥

  • Ingrid skriver:

   Min mamma var sömmerska, men det var pappa som lärde mig sy i knappar. Då fick jag lägga en tändsticka mellan knappen och tyget så att knappen fick en ”hals”.
   Ha en fin dag!

 10. Znogge skriver:

  Visst ser jag den! Nu vet jag dessutom att du håller koll på våren till oss.

  Retfullt med jackan. Knappar ska hålla flera säsonger tycker jag. Annars är de på tok för dåligt isydda. Ett tag hade Dressman ”knappgaranti”. Trillande en knapp så sydde de i den. Den garantin är nog borta nu och jag är inte förvånad…

  Kram

 11. Skogsnuvan skriver:

  Här finns det inte längre några starar men koltrasten brukar vara vårens förebud när den kommer i mars-april någon gång. Inte heller finns det igelkottar numera tyvärr. När jag var liten hade vi både starar och igelkottar. Däremot finns det svanar och en sådan hade jag knappt sett när jag var liten. Kajor och nötväckor är fåglar som har kommit sista åren. Allt ändrar sig minsann

  • Ingrid skriver:

   Koltrastar är stannfåglar här, så de finns året runt. Just nu har jag några stycken som slåss om äpplen som jag kastat ut till dem.
   Ovanför Stenstugu flyger det ofta korpar och de har också kommit de senaste åren. Enligt Åke fanns de inte förr.
   Allt ändras!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *