Den koden har alltid fungerat….

Det var ju tur att jag inte gick och köpte hostmedicin igår, för jag är mycket bättre idag. Igår var det riktigt besvärligt ett tag och i kylskåpet fanns bara den här flaskan med hostmedicin och den hade bästföredatum jan 2012.

Hur många flaskor med gammal hostmedicin har man inte kastat genom åren, för lagom man får hem en blir man bättre och nästan gång man blir i behov av det, så är medicinen för gammal. Jag hade en ask läkerol och den hjälpte rätt bra och idag är jag som sagt mycket bättre.

Jag har just kommit hem efter en promenad till biblioteket där jag lämnade tillbaka Kesarinnan Orkidé. Nästa bok i serien, Den sista Kejsarinnan, fanns inne, men jag avvaktar med den lite. Det är några andra böcker som ska läsas först.

Sedan gick jag in på ICA och köpte lite grönsaker, för jag tänker göra en korvgryta till kvällen. Före mig i kassakön stod en äldre kvinna och hennes assistent. Betalningen skulle göras med ICA-kort, det vara bara det att koden inte fungerade. Assistenten drog kortet och kvinnan berättade vilken koden var, men det blev fel.

-Men vad är det för fel, den här koden har alltid fungerat, den gamla var nästan gråtfärdig.

De försökte en gång till, men det gick fortfarande inte, så då sa kassörskan att om hon fick kvinnans personnummer och om hon sedan skrev på notan, så gick det att ordna i alla fall. Det var bara det att nu var den stackar’n så nervös, så att hon inte kom ihåg sitt personnummer. 1928 var hon i alla fall född och månad och dag kom hon på och efter lite funderande lyckades hon komma på de sista siffrorna också.

-Men den koden har alltid fungerat, var det sista jag hörde henne säga när de packade ner varorna och gick ut.

Det här med kort, bankomater och att bankerna slutar med kontanthantering ställer till det på många sätt för otroligt många äldre. Det är inte lätt att ta till sig den nya tekniken och när sedan minnet sviker är det inte lätt att komma ihåg en massa pinkoder.

PRO har protesterat genom insändare i tidningarna och SPF kommer också att göra det. För alla gamla som inte har dator eller anhöriga som kan hjälpa sig, blir det väldigt besvärligt och dyrbart i framtiden att sköta sina betalningar.

Många gamla vill fortfarande få ut sin pension kontant och gå till posten/banken och göra sina betalningar och man tycker att det skulle vara deras rättighet att göra det utan att bli totalt skinnade. Annars måste man få hjälp med gireringar, som ju för övrigt fungerar bra och oftast är gratis, men det känns ändå som om man omyndigförklarar en stor grupp i samhället helt i onödan.

Vad är det för tid vi lever i när banker och affärer inte vågar hantera kontanter??

Trevlig fortsättning på dagen!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i SPF, Tänkt och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

30 kommentarer till Den koden har alltid fungerat….

 1. Znogge skriver:

  Precis! Alla äldre har inte tillgång till datorer och internet. Sviker minnet då kan många vardagliga sysslor bli ganska så komplicerade… Alla har inte anhöriga heller som kan vara behjälpliga. Kan förstå kvinnans frustration och oro…

  Kram

 2. Maj B Berggren skriver:

  Håller med! Har många ggr funderat över hur det ska bli framöver. Själv lyckades jag trassla till det med Pinkod och ett internetköp så att mitt bankkort blev ogiltligt. Men eftersom vi har Handelsbanken, som lovat och har som policy att alltid ha kontanter på alla bankkontor, fungerade det ju att hämta pengar. Igår kom det nya kortet.
  //M

 3. Ja det är faktiskt ett ottyg! Jag har MASSOR av koder och inte 17 kan man komma ihåg dom inte!! 🙁 Har försökt ändrat så att jag ska ha en kod till samtliga saker, men det är inte alltid praktiskt genomförbart beroende på att det ska vara olika antal bokstäver och olika antal siffror. Har också råkat ut för att använda mig av fel kod på bankkortet 3 gånger i rad (som tur var hade jag kontanter) och så var man tvungen att skaffa ett nytt kort. Inte kul!! 👿

  • Ingrid skriver:

   Visst är det retligt och ibland kan man få hjärnsläpp. Jag stod i kassan på Konsum en dag och koden var försvunnen ur huvudet, men som tur var satt den i fingrarna, som snabbt knappade in rätt siffror. 😉

 4. Corina skriver:

  Ligger mycket sanning i det du skriver. Min man har ju arbetat på bank i över 40 år innan han gick i pension för rätt många år sedan och även han är fundersam över att inte ens bankerna ska kunna hantera kontanter, vad har man en bank till annars kan man ju undra ?
  Att sedan affärer och handlare av olika slag helst vill ha så lite kontater som möjligt har jag lite mera förståelse för även om det även där blir besvärligt för många äldre. Men många affärsidgare minskar risken för rån med så lite kontanter som möjligt, så är det.
  Men som sagt gruppen äldre har det inte lätt alla gånger även om det är en stor del äldre som anammat mycket av nymodigheterna som att handla med kort, betala via nätet, shop express och annat.
  Kram !

 5. Anita Brehlin skriver:

  Jag tycker att det är rent skamligt att bankerna håller på så. Det är väl svårt nog för gamla att klara av den här tekniska samhället. inte ens att ringa utan att man ska knappa stjärnor och fyrkant och fan och hans mormor. Pengar är väl bra att lära sig. Nu kommer ungarna väl att få ett kort istället för en slant och tro att det bara är att stoppa in det i väggen så kan man handla vad som helst. Attans vilken tid

 6. Hejsan Ingrid !
  Ja, vad är det för värld vi lever i. Det hände mig också
  en gång jag hade vänt på de två sista siffrorna.
  Efter det har jag fusklapp i plånisen,tejpad.Så det vill till att jag inte tappar den.

  Tack för Dina rader hos mig. Det är föräldrarna till de här barnen som
  inte kan lära dem vett och hyfs. Conny skrev jättebra.

  Drog ner persiennerna helt i köket medan jag var borta.
  Så de inte skrämmer honom mera.

  Jag får så ont i magen, det knyter sig.

  Och inget nät får jag upp.
  Får försöka göra det själv, så blir det halvdant.

  Kram Majsan

 7. Rigmor skriver:

  Och vi som jobbar med äldre håller verkligen med!! Ofta är man kontaktperson för någon som kanske inte har anhöriga i närheten eller ens i livet längre. Ska de till fotvården eller frissan, ja då är det kontanter som gäller oftast, och då ska man som kontaktperson försöka få ut det också…För säg den som passerat nittio och har ett bankkort…Det är förskräckligt egentligen, bankerna låser ju faktiskt våra pengar hos sej!! Förstår den gamla damen med Icakoret…jag har svårt att hålla reda på alla mina koder…
  Ha det så gott på ön!!
  Kram kram

 8. Anne-Lie skriver:

  Man behöver inte vara så gammal för att glömma koden heller….Jag har svårt att komma ihåg alla koder ibland, och byter man sen kod ibland blir det stillestånd.
  Skönt att du känner dig bättre.
  Kram!

 9. Inger Maryissa skriver:

  Samma här har hänt att inköpta hostmedicin flaskor stått i skåpet knappt använda.

  Jo, det att banker m.m. slutar med kontanthantering ställer till det mycket för många och speciellt för många äldre.
  T.ex. att komma ihåg alla pin-koder….och alla har ju inte datorer eller anhöriga som kan hjälpa till.
  och dyrt blir det att gå och göra sina betalningar på banken..
  Tur att än så länge det går att göra gireringar som man skickar per brev till banken.
  men om bankerna skulle sluta med det…vad händer då…?

  Och när det gäller kontanter så hämtade mamma ut sina pengar på sin bank, eftersom det skulle ha känts alltför otryggt att gå till en bankomat med rullator och dessutom såg hon dåligt.
  och hon skulle inte klarat att betala med kort i butiker.
  Kramar

 10. Inger Johansson skriver:

  Hej!
  Det är jobbigt för yngre också med alla koder hit och dit.
  När pappa skulle ta ut pengar i automaten sa mamma till honom att gå in och be dem hjälpa Dej. De sa ju att de skulle jobba med hjälp och rådgivning numera. Hör och häpna; de kom ut på gatan och hjälpte honom!!!
  Kram Inger

 11. Inger Johansson skriver:

  PS. Hostmedicinen är inte för gammal, den fungerar länge efter utgångsdatum, sa svågern, som är läkare 😐

 12. Agneta skriver:

  God kväll, Ingrid!
  Bankerna tjänar ju storkovan på detta med kort. För inte är det gratis att ha ett bankomatkort. Att man dessutom inte kan gå till banken och sätta in pengar på sitt eget konto längre är ju en skandal utan dess like 🙁
  Alla dessa koder är svårt att komma ihåg oavsett ålder.
  Fy katten för att stå utomhus vid en bankomat i vintermörkret…vem vågar det i dagens läge?
  Nä, bankerna får skärpa sig om dom vill ha oss kunder kvar.
  Jag gillar att betala med kontanter för lite mindre saker och dessutom måsta man ha kontanter om man har hemtjänst för dom får inte ta ut pengar såklart. Apoteket ska ha betalt m.m.
  Om man vill ge en slant till barn/barnbarn så måste dom ju få lov att sätta in pengarna på det egna kontot…!
  Barnen i dag vet ju knappt hur pengar ser ut och tappar därmed respekten för det är ju så lätt med alla dessa snabba lån och att bara betala med ett kort utan att ens veta om det finns täckning. Man blir lite mer rädd om slantarna när man har dom hemma och ser hur fort dom försvinner.
  Ur led är tiden!

  Bafucintabletter är kanonbra att ha hemma vid halsont. Finns i små förpackningar och är även bra i förebyggande syfte. Tar jag ofta för att mota ”Olle i grind”.
  Kram. Agneta

  • Ingrid skriver:

   Hejsan Agneta!
   Du har så rätt, det är inte lätt för barn och ungdomar när det inte får den rätta känslan för ekonomi när de inte använder pengar utan kort i stället.
   Jag hoppas att det inte går så långt att veckopengen sätts i på ett konto och ska hämtas ut i en bankomat. 🙄

   Tack för tipset om Bafucintabletterna! 😀

   Kram, Ingrid

 13. Birgitta skriver:

  Jag har fyra kort att hantera med koder och det är banne mig inte lätt att alltid koppla rätt kod till rätt kort.

  Ja, det är bedrövligt att företagen inte vill hantera pengar längre. jag minns tiden när det faktiskt inte ens fanns kort. Man fick sin lön på sitt konto och sen fick man hämta ut kontanter. Man skickade räkningen i kuvert till postgirot också. Varje månad var jag nervös att posten strulade, men det hände aldrig. Hyran och allt annat blev betalt.

  Hoppas nu du blir friskare och friskare. Det är blääää att vara hostig och förkyld.

  Kram!

  • Ingrid skriver:

   Och checkar, kommer du ihåg dem? Det var ju ett fiffigt sätt att betala, men inte heller dem kan man använda nu utan att bankerna tar ut helt oskäliga avgifter. 👿

   • Birgitta skriver:

    Åh ja! Men på min tid var de bra. Man skrev ut en check, bad dom att inte lösa in dom förrän om två dagar (då man fått lön) och så kunde man handla. Som ung och slösaktig var det formidabelt. Fast – finns checkblocken fortfarande?

 14. Kicki skriver:

  Jag har alltid varit bra på siffror, tidigare ska tilläggas, kunde alla telefonnummer som jag behövde. Nu blir jag mer och mer glömsk på alla sifferkombinationer, pinkoder inräknat.

  Jag blir fly förbannad varje gång jag går till banken med en avi, som dom ska ha 40 kr för att betala ut. Jag låter alltid kassören leta reda på mitt kontonummer, samt skriva ut en insättningslapp till mitt konto, sen ber jag henne skriva ut en uttagningslapp från mitt konto så jag fär pengarna i handen (utan att betala extra). Det övergår mitt förstånd varför inte pengarna kan betalas ut direkt utan kostnad.
  Kram/Kicki

  • Ingrid skriver:

   Jag brukar göra som du ifall jag får någon utbetalning. Nog är det märkligt att det måste till kringelkrokar för att man ska slippa betala för att få ut sina egna pengar. 👿

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *