Det ångrar jag – Månadsbilden uppdaterad

Jag satt och tittade i mina tioårskalendrar och upptäckte att jag varit så ordentlig i början (1983) och skrivit i en sammanställning över prisutvecklingen. 1983 kostade kaffet 44:-/kg, sockret 9.20/kg, bensinen 2.04/l, dieseln 1.60/l och en liter Explorer vodka kostade 100:-. Sen har jag fyllt i våra avräkningspriser också, men det är väl av mindre intresse. 😉

Jag ångrar verkligen att jag inte fortsatte att fylla i de här uppgifterna, för det gjorde jag bara några år. 1985 hade priset på kaffe sjunkit till 36:- medan diesel och bensin blivit mer än dubbelt så dyrt. Nästa anteckning är gjord 1992 och då kostade bensinen 6.42 och vodkan 160:-, det var tydligen de enda priser jag tyckte det var värt att notera. 😉 Sedan tröttnade jag tydligen helt och har inte fyllt i några uppgifter alls på den sidan. Dumt!

Man glömmer så fort hur löner och priser rasat iväg, men jag minns att när vi var ganska nygifta (1961) funderade Åke ett tag på att köpa in sig i ett åkeri i stället för att ta över gården. Vi kalkylerade med att om han kunde tjäna in 10.000:-/år skulle vi klara oss jättebra.

När jag pluggat färdigt och skulle söka jobb (1988) drömde jag om en lön på 10.000:-/mån.

– Det kan du glömma, sa Åke, det får du aldrig.

Första anställningen, hos en redovisningsbyrå i Burgsvik, fick jag väl inte det och inte på Mälarskog heller, men sen så steg lönen efterhand och jag slutade med mer än det dubbla.

Idag sitter jag med ungefär samma lön som i mitten av 90-talet. Tjugosju års arbete hemma på gården var totalt värdelösa i pensionshänseende och att jag gick ner till deltid de sista åren och gick i pension tidigt har kostat en del det också, men jag beklagar mig inte. Jag har det jättebra på alla sätt och vis.

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Solen sken så fint i morse, natten har varit lugn, sömnen god och förkylningen är bättre, så jag tog mig en promenad på förmiddagen och då passade jag på att ta månadsbilden när jag kom hem igen.

Vill du se utvecklingen under året kan du klicka HÄR.


Dagens ordspråk tycker jag stämmer ganska bra. Man kan verkligen åka hur långt som helst – sig själv och sina egna tillkortakommanden får man dras med i alla fall:

Man må fara hur långt man vill, aldrig kommer man ändå ifrån sig själv.

Trevlig fredag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Månadsbilden, Nostalgi, Tänkt. Bokmärk permalänken.

30 kommentarer till Det ångrar jag – Månadsbilden uppdaterad

 1. Maj BB skriver:

  Hade varit klart intressant om du fortsatt fylla i detta med priserna. Sen funderar jag lite på det du skriver om att dina år på gården varit värdelösa ur pensionssynpunkt. Men det måste väl vara så att du/ni inte drivit företag och att du inte skattat för någon ersättning från gården, eller hur? Det blir ju i så fall som ”vilken hemarbetande” som helst och då får man väl den grundläggande ersättning (vad det nu kan kallas). Själv har jag arbetat 49 år och olika arbetsgivare har betalt avgifter för mig men det blir inte mycket mer i pensionskuvertet för det……konstigt är det att det ska vara sååå svårt att kunna beräkna sin kommande pension men jag klagar inte heller….tycker att jag har det bra

  • Ingrid skriver:

   Jodå, vi hade företag och jag betalade egenavgifter och avgift till ATP. Just avgiften till ATP:n gav mig inga pensionspoäng, för den var för låg. Det blev bara en utgift som inte gav någon inkomst. 🙁

 2. Gunilla skriver:

  Nu ser jag att du skrev om filmen ”Änglarnas andel” igår. Vilket sammanträffande.
  Det ska bli spännande att se den. Roliga filmer som får oss att skratta är nog bra
  för själen. Skönt att du mår bättre. Ha det så gott. Kram/Gunilla 🙂

 3. Hans skriver:

  Hej!
  SCB har samlad statistik på många olika priser – men oftast aggregerat i gupper inom KPI. http://www.scb.se
  Aftonbladet har jämfört just drivmedel och mjölk sedan 1970.
  http://wwwc.aftonbladet.se/ekonomi/0006/28/bensin.html

  Hans

 4. Birgitta skriver:

  Intressant med den ekonomiska utvecklingen. Men jag tycker inte lönerna på gräsrotsnivå har ökat lika mycket, indexrelaterat, som mycket annat. 1988 hade jag 12 000 kr i månadslön… och sen tycker jag mest det gått utför faktiskt. Men, precis som du, jag klagar inte. Jag har tak över huvudet,, mat på bordet och kläder på kroppen 😉

  Ha en fin helg
  Kram

 5. Lambergsfrua skriver:

  Mannen i Mitt Liv har noterat bensinpriset den 31/12 varje år sedan 1983m då han skaffade sin första 10-årskalender. Själv har jag tyvärr inte gjort något sånt. Det är alltid roligt att jämföra priserna då och nu,
  Vad pensionerna anbelangar känner man sig lite lurad, för där har förutsättningarna verkligen förändrats under årens lopp – men som sagt, det går ingen nöd på oss ändå.
  Varm kram,
  Lambergsfrua 🙂

  • Ingrid skriver:

   Visst är det knepigt det där med pensionerna, speciellt när den där bromsen slog till och vi helt plötsligt fick mindre än vi haft förut. Jag tycker att det är rent skamligt…..

 6. Karin skriver:

  Min man kan bensinpriset sen 60-talet. Han har inte noterat det, utan har det i huvudet 😕
  Roligt med e-post på gutamål!
  Ha en fin helg!
  Kram Karin

 7. Znogge skriver:

  Sockerpriset verkar i alla fall ligga stabilt! Min mamma skriver in allt i sina ”utgiftsböcker” som hon har sparat i evigheter. Så jag skulle nog kunna göra en omfattande analys av prisutvecklingen 😀

  Mycket är förändrat. ”Förr” var hyreskostnaden 1/10 av inkomsten men i dag slukar den en betydligt större andel.

  Nåja, trevlig fredagskväll!

 8. Anne-Lie skriver:

  Roligt att föra dagbok. Synd att du slutade.
  Trevlig Helg!

 9. Vonna skriver:

  Hoppas du mår bättre Ida ? Då blir ja gla.

  Är inte så bra på att blogga, men gör så gott jag kan.

  Kramar. Natti, natti

  • Ingrid skriver:

   Du är väl jättebra på att skriva!!
   Jag sitter och ser på Tjejen som gjorde lumpen och den går på kanal7 och där är det så långa pauser, så då får man kolla datorn lite mellan varven.
   Kram

 10. Vonna skriver:

  Desamma gör jag. Men trots att jag inte är ett dugg intresserad av fotboll så följer jag Portugal, Sverige .
  Heja Sverige.

  Kram

 11. Charlotte skriver:

  Käns inte som det var så länge sedan det var 1983, men att bensinen endast kostade 2,04 L då.
  Ja , då förstår man att åren har gått. Pengar är inte allt säger dom som har, men ack det underlättar. Kram

 12. Det är faktiskt helt otroligt vad alla priser gått upp! 🙁 Och jag kan berätta att som ”egenföretagare” så har man ju aldrig tjänat några 20.000/mån utan betydligt mindre. Fast det fanns ju andra fördelar och jag skulle aldrig velat byta mot en vanlig anställning….. 😉
  TREVLIG HELG
  Susie

 13. Visst är prisjämförelser intressanta, speciellt om man också noterar hur lönen utvecklas med åren.
  Jag skrev en gång upp temperaturen morgon och kväll, och annat som var värt att notera kring vädret. Lite tråkigt att jag slutade med det, men man kan ju alltid börja på nytt!

  • Ingrid skriver:

   Det är kul att gå tillbaka i kalendrarna. Jag skrev ju givetvis upp mycket som rörde jordbruket. Sådd, skörd, kalvningar, vad Åke gjorde, när han var på hamnen och jobbade mm mm….

 14. Kicki skriver:

  Väldigt intressant att se hur lönerna och priserna förändrats genom åren.
  Jag förde nog kassabok i början, men sen blev det bara via bokföringen man såg vad saker kostade och där ingick ju inte hushållskostnaderna.
  Jag har ju aldrig haft nån lön eftersom vi drev eget företag, där det aldrig blev nån lön att ta ut.
  Så nu har jag en bedrövligt låg pension, där jag får ut mindre än 6.000 i månaden. Men vi bor billigt och lever billigt, så bara vi slipper fler takreparationer, så ska jag inte klaga.
  Kram/Kicki

  • Ingrid skriver:

   Jag är väldigt glad att jag jobbade de år jag gjorde, annars hade jag varit i samma sits som du och det är kärvt när man är ensam. Nu får jag i alla fall ut 10.000:- efter skatt.
   Kram

 15. Agneta skriver:

  Hejsan, Ingrid!

  Intressant ämne men blir helförbannad när jag läser om pris på socker och kaffe 🙁

  Tittade just nu på mitt kvitto fr. i onsdags då köpte jag strösocker. Betalade 21,95 för 2 Kg fr. Garant. Läste på påsen att det är producerat i EU…?? Säger mig inget alls!

  Men det säger mig att de som odlar sockerbetor inte tjänar många kronor sett till priset 1983…! Men säljarna gör i alla fall vinst så då måste producenterna fått sänkt lön.
  I vilket EU-land kan man leva på detta arbete?
  Kanske på sin plats att kontakta Axfood för att få reda på varifrån sockretkommer…
  Odlas inte betorna i Sverige längre ?

  Sak samma med kaffet. Ligger på c:a 40 – 50/kg beroende på sort och årstid.
  Att jobba på en kaffeplantage verkar alltså inte vara någon höjdare.

  Hyran för en hyrestvåa på 56 kvm kostade 346,-/mån. 1976 och i dag kostar samma lägenhet med samma usla standard runt 5.700,-/mån.

  Så tittar man på priser på socker/kaffe och hyran så får man allergi:evil:

  Skillnaden mellan rik och fattig bara ökar tycks det mig.

  Jadu, det där med ATP kan man bli galen över. När vi gick över till PPM så liksom ”försvann” en del av de intjänade ATP-poängen som skulle ge en så himla bra pension.
  Vi är nog många som kan hålla oss för skratt. Jag hamnade mellan två stolar då jag fått en del av det gamla systemet och en del av det nya…vet inte hur dom räknat ärligt talat.

  Men en vanlig folkpension ligger runt 6 – 7000,- netto. En fördel om man har tjänstepension men den slutar dom betala ut vid en viss ålder om man plockar ut den på kortast möjliga tid vilket är bra. Det man inte behöver kan man spara.
  Hur många är det inte som avlider och som har innestående tjänstepension som aldrig kommer någon till del ?
  Plocka ut din tjänstepension och lägg i madrassen 😳

  En rejäl höjning av pensionen är ett måste….den har släpat efter nu i många år 👿
  Den är dessutom innestående lön…så det så!!

  Hyran slukar tokmycket…över 50% av pensionen men bor man ensam så vad göra??
  Dessutom är det dags för höjning igen som alltid vid nytt år. Varför?

  Kramen, Agneta

  • Ingrid skriver:

   Det här med priser, löner, pensioner och hyror kan man nog diskutera i all evighet.

   Vi slapp dock avgiftshöjning förra året och kommer att slippa höjning 2014 också. Vi har lyckats betala av ett dyrt lån och fått ner räntekostnaden en hel del och dessutom har man installerat ett nytt styrsystem för värmen som ska sänka kostnaden för fjärrvärmen. Så trots att alla kommunens avgifter ökar vartenda år går föreningen med plus.

   Men visst är avgiften hög. Jag betalar 4463:- för 69 kvm.

   Hoppas att du har en skön lördagskväll!
   Kram, Ingrid

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *