Det är mycket att fira idag

Idag är det en annan kung som ska firas, Gustav den II Adolf, det är också Alla Helgons dag och här på Gotland går världens största endurotävling Gotland Grand National – GGN av stapel, en tävling som samlat ca 2300 deltagare i år.

Maken undrade om vi skulle hissa flaggan, för förutom att det är allmän flaggdag, så har han namnsdag. Han heter Adolf Åke, något som varit till stort förtret genom åren. Namnet Adolf fick han efter sin pappa, som var döpt till Adolf Bernhard och inte kunde de veta år 1928 att namnet Adolf skulle få en så dålig klang, i all välmening fick den lille gossen namnet Adolf Åke. I alla officiella sammanhang blir Åke kallad för Adolf eftersom det står som första namn.
-Nästa, Adolf Levander, ropar sköterskan på läkarmottagningen, och då skruvar Åke på sig av obehag när han måste resa på sig, så att alla ser att det är han som heter Adolf.

Nej, det blev ingen flagghissning idag! Och jag vet inte om jag tycker att det är så mycket fira en krigarkung, som spred död och förintelse där hans trupper drog fram i Europa. Vi har just varit på kyrkogårdarna och tänt ljus och de enda flaggor jag kunde se var officiella, en i parken i Klintehamn och en på Klinteberget. Inte en enda privatperson hade tyckt det var mödan värt att gå ut och hissa den blågula.

Det är mulet och ganska grått väder idag, men nästan helt stilla. Om det inte blir regn ska jag nog försöka ta mig en promenad på eftermiddagen, annars har jag en spännande bok på gång som jag ska läsa ut. Och så måste man ju följa nyhetsrapporteringen från GGN. Det blir nog en fin Alla Helgons Dag.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Allhelgonahelgen, Tyckt och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

11 svar på Det är mycket att fira idag

 1. Znogge skriver:

  Adolf är onekligen ett namn med dålig klang. Men det är synd tycker jag för namnet i sig är det inget fel på.

  Kram

 2. Skatan skriver:

  Inte heller vi på Villa Skogsberg flaggar idag … tror jag.

  Trots att den skulle slå fint i vinden och se grann ut mot den blå himlen. För här har vi sol.

  Själv är jag krasslig och har feber men Mannen och StinaFina får njuta utomhus desto mer.

  Men man blir på bättre humör även om man inte ger sig ut … ändå.

  Kram!

 3. Kusin Göran skriver:

  Även jag råkar ut för mitt första namn, men inte så ofta offentligt. Det är mest telefonförsäljarna som frågar efter Knut Svanborg och det är inte så tokigt för då kan vi säga att nån Knut Svanborg finns inte här.
  Jag blir mer irriterad över att få heta Svanberg titt som tätt.
  Hälsa ÅKE.

  • Ingrid skriver:

   Visst ja, du heter Knut Göran, det är väl inte så illa. Men Svanberg förstår jag att du inte gillar att bli kallad när du nu har ett så vackert namn.

   Bosses Carina heter Svanberg förresten.

 4. Gunnar skriver:

  Eftersom jag är uppväxt i Göteborg så är jag van sen tidigt att fira Gustaf den II Adolf som ju grundade den staden. Men Du har rätt i att det eg inte är nåt att fira.
  Här är det inte novembergrått utan klart och kallt väder. Ganska skönt faktiskt.
  Jag heter Carl Gunnar och har aldrig gillat att bli kallad Carl. Det står ofta i direktreklamen Bäste Carl…osv

 5. Astrid skriver:

  Nä det kanjag hålla me dom att han inte ska firas
  Svenskarna var ju inte trevliga en gång i tidenhar jag förstått
  Riktiga översittare var vi

 6. Agneta skriver:

  Hejsan, Ingrid!
  Inte anser jag att Gustav Aldolf är värd att fira om man ser till hans krigsinsatser. Men som sagt, han grundade ju min stad så kanske vi är mer benägna att fira honom p.g.a. just den bedriften.
  Hans namn, Adolf…tja vad ska Åke säga om det? Han får väl tänka på att han fått ett ”kunganamn”, kanske blir lite lättare då 😉

  Så läser du deckaren som Annette skriver om också. Var inom Adlibris för att ta del av handlingen, men usch då, låter inte trevligt alls. Är så trött på alla mord och elände som visas på TV så det får räcka med det. Dessutom överträffar dikten verklighten numera nästan dagligen och det räcker för min del i alla fall.
  Dock väntar jag med spänning på vad det är som Annette hakat upp sig på och om du tycker sak samma 🙂
  Mina böcker kom ej med brevbäraren i dag, så det blir till att vänta tills på måndag, attan också…

  Ha det så gott!
  Kramen, Agneta

Kommentarer inaktiverade.