Det är så sant som det är sagt

När man nyligen har varit ute och flugit inser man hur jobbigt det egentligen är och vilka enorma krav som ställs på oss resenärer. Lars Ryding på SvD har skrivit ett jättebra kåseri med titeln Vi är en nation av självplågare och där känner man verkligen igen sig. Det vill till att man är någorlunda frisk i kroppen och klar i knoppen för att klara av en så pass enkel sak som en charterresa.

Bara att ta sig fram i flygplatsbyggnaderna kräver sin man/kvinna och Arlanda är väl något av det värsta exemplet. När man ska ta sig till fram mellan terminal 3 och 5 är det hur många gånger som helst som man måste ta sig upp och ner för rullband eller via hissar. När jag skulle upp för rullbandet till Skycity när jag åkte iväg, fastnade vagnen med resväskan i skarven mellan band och golv och jag kom varken fram eller tillbaka. Som tur var såg en man min belägenhet och kom till undsättning. 😀

Säkerhetskontrollerna ska vi bara inte tala om. Där man måste klä av sig alla ytterkläder och även den eventuella sjal man har om halsen, kofta, svångrem/skärp, tömma fickorna, plocka fram datorn ur handbagageväskan och när man sedan äntligen har kommit igenom nålsögat och står på andra sidan gäller det att på snabbast möjliga sätt få ordning på alla pinalerna igen. Jag inser varför kontrollerna finns, men nog är det jobbigt! Jag hade en nagelfil i handväskan en gång och den tog de i beslag. Kan man tänka sig en liten 70-årig tant som presumtiv flygplanskapare med hjälp av en nagelfil??

Sen har jag en undran av ett helt annat slag:

Är det någon som vet vad som har hänt med bloggtjänsten bloggsida.se? Jag har en bloggbekanting som inte längre kan uppdatera sin blogg och det går inte att komma in på några bloggsida.se-bloggar och inte på deras egen hemsida heller. Har de lagt ner verksamheten, så att alla som har sina bloggar där måste starta om någon annanstans?

Uppdatering 6/3- 16.30
Efter att ha legat ner sedan i söndags fungerar nu bloggsida.se igen.

Nu ska jag gå och tvätta håret, för i eftermiddag ska jag och klippa mig. Håret har helt plötsligt blivit alldeles för långt. 🙄 Det är också en sak som förundrar mig, det där med håret alltså. Hur kan det vara att ena gången när man tvättar och sedan fönar till kalufsen blir det jättebra och man känner att så här ska jag ha det i fortsättningen, det är ju jättesnyggt! Två hårtvättar senare får man rena paniken om man inte kan få en klipptid omgående. 😉

Ha en trevlig torsdag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Daterande, Tänkt. Bokmärk permalänken.

39 svar på Det är så sant som det är sagt

 1. Znogge skriver:

  En flygresa sköter verkligen inte sig själv! Det insåg jag när jag åkte till Brasilien. Tre plan med allt vad det innebär gjorde att det nästan var skönt att väl sitta på 13-timmarsflygningen!

  Kram

 2. wiolettan skriver:

  Håller verkligen med dig om detta med terminaler och kontroller. Senast vi åkte var i fjol och det var enorma kontroller i England. Till och med fick vi ta av oss skorna och skärpen. Och, att hitta klarar jag inte, men min man är suverän på detta så jag behöver inte bekymra mig ett dugg.
  Ha en bra dag och kram till dig.

 3. Gunnel skriver:

  Flygresor är ingen semester precis…inte förrän man kommer fram tull resmålet. Jag tror att håret växer i etapper och inte alls någon millimeter i taget. Kram

 4. Syster Kerstin skriver:

  Det är ju precis så jag upplever resandet och blir mindre och mindre benägen att resa.
  Det är nästan något förnedrande med hela proceduren, och det betalar man ju ganska dyrt för!

  Men sen är det ju så skönt, intressant , vackert och spännande när man väl är på plats.
  Surt och sött….

 5. Ibland är det skönt att man är flygrädd och har slutat att flyga helt! 😳 Och det var ett bra tag sen så jag har inte upplevt dom där jobbiga kontrollerna. Sista gången jag flög var -98 för då var jag tvungen! 😉 Hade nämligen blivit bjuden på en hel veckas kurs med både mat och inkvartering hos en bonsai-guru i England (mitt favoritland efter Sverige) – och det kunde man ju bara inte tacka nej till! 🙄
  Vilket fantastiskt väder vi haft idag, så det blev en hel del gjort ute trots att jag misströstade i morse när det var så dimmigt!

 6. elisabet skriver:

  Det där med håret händer mig ofta 🙂

 7. Ja-a du, 70-åriga tanter är nog inte fantasilösa så vem vet vad allt de kunde använda nagelfilen till? I de lugnaste vattnen simmar de värsta fiskarna, eller hur sa man? 🙄
  Men rätt har du, man ska ha tålamod på flygplatsen och inte vara allt för orörlig eller en sådan som låter sig ruckas då saker och ting inte blir helt som man tänkt sig.

 8. Agneta skriver:

  Hej, Ingrid!
  Men oj då så mycket besvär för att stiga ombord på planet! Låter som ett heltidsjobb och kan tänka mig hur det är för alla funktionshindrade. Gäller tydligen att ha både bra syn och hörsel och vara snabb i vändningarna för att passara nålsögat.
  Nagelfilar oach annat oskyldigt kan kanske vara bra att låta äldre damer ta med sig ombodr för att sedan lämna över till någon suspekt typ. En liten bomb/vapen går kanske att få ombord i ytterst små beståndsdelar, vad vet jag?

  Låter bekvämare att åka på en kryssning som är så populärt och inte minst praktiskt.

  Åh så gott att gå till frissan och bli ompysslad, en härlig känsla. Men förstår inte varför du tvättar håret hemma när det ändå ska klippas vått för att bli riktigt bra?
  Att blöta ett torrt hår gör det lite ”kladdigt” även om det är tvättat samma dag.
  Har du funderat vidare över om du ska slinga håret eller tona det en aning?
  Piggar alltid upp med lite nytt 😉
  Kram, Agneta

  • Ingrid skriver:

   Kryssning är nog inte min grej, bussresor däremot är väldigt trevligt.
   Inte betalar jag för att få håret tvättat när jag kan göra det helt gratis själv. 😉
   Jag tonade och slingade och färgade och hade mig i många år, men nu har jag accepterat mitt gråa hår och trivs med det.
   Kram

 9. Laila Östergren skriver:

  Välkommen hem. Det har varit roligt att följa din semester.

  Det är länge sedan jag flög nu så kontrollerna verkar ha blivit mer intensiva nu. Det är ju bra på sitt sätt.

  Håller med dig om att när man är som mest nöjd med frisyren så blir det helt plötsligt dags att klippas igen. För mig är det dags på fredag.

 10. Kraka skriver:

  Haha… Fler än jag som är lite dagvilla. Den 7/3 är ännu inte kommen 🙂

  När det gäller flygresor är det nog så att just charter, som man ju gärna vill tro ska vara enkla och tillrättalagda, är förfärligt jobbiga. Att resa reguljärt är inte hälften så besvärligt.
  Du måste haft otur på Arlanda för kommer man med bussen brukar det bara vara rakt in till inchecken.

  Nattlig kram

 11. Gunilla skriver:

  Jag blev så imponerad att du åkte ensam. Men du kanske är van. Jag har aldrig gillat att flyga och är ändå ganska glad över kontrollerna. Det är jobbigt att hitta på Arlanda. Jag har varit med om många konstigheter där. Ha en trevlig helg och kramen 🙂

 12. Skogsnuvan skriver:

  När jag åkte för att hälsa på brorsan i Kina blev man inte bara trött utan utmattad och för att inte tala om när man skulle hem. Lång bussresa till flygplats, väntan och kontroll på kontroll, mellanlandsning i Finland där det var ännu mer kontroller och så småningom till Arlanda där det hade varit något larm och nya koller och till slut till Östersund med ett gammalt risigt flyg. Då skulle man varit hemma om man inte haft 12 mils bilresa innan man var hemma. Då hade det gått mer än ett dygn och det tog flera dagar innan man var människa igen.

 13. Eleonora skriver:

  Jag skrattar många gånger åt din beskrivning av resande – speciellt att gå genom tullen på Arlanda. Där står man strippad och fråntagen alla sina nödvändigheter och så ska man få på sig allt elände igen på nolltid – en omöjlighet för en ledbruten äldre dam skulle jag kunna påstå.

  Men väl på plats har du ju haft det underbart och det är väl detta man få se fram emot.

  Det där med håret – ett evigt dilemma. Hoppas du blir nöjd med klippningen. Kram

 14. owe modigh skriver:

  Hej Ingrid ! Tack för meddelandet du lagt ut på din Blogg angående min blogg, skönt att den börjat fungera får se hur länge.

  Owe

 15. Ulla skriver:

  Hej Ingrid! Tack för din kommentar hos mig. Det känns väl sköt att vara hemma igen. Du kan snart möta våren och fota blommorna. Hoppas klippnignen blev bra! Jag gick in hos min frissa i centrum i måndags förmiddag och fick komma in och klippas. blev mycket nöjd med min bobfrisyr. Sedan har veckan rullat på som vanligt. Ingenting har städats, ännu. Solen lyser svagt och det är varmt ute så jag ska ut och handla något gott till middagen. Trevlig helg! 🙂
  kram

 16. Bosse Lidén skriver:

  Du och Carita håller inte på och fixar ihop en riktigt spännande thriller om flygkapning av en dam i sin bästa ålder? 🙂 Jag tycker som jag skrivit tidigare att du är tuff, men om det var så att det var du som stod för den biten tidigare är det ingen skillnad på just den saken. Jag har rest mycket själv inom Sverige men aldrig åkt iväg ensam med flyg utomlands. Det där lät fel, precis som om det var jag som var flygkapten. 🙂 Det piper om mig jämnt vid de där kontrollerna. Det är jobbigt att det blivit så många nya hinder på grund av allt som hänt i världen. Bäst är det såklart om det går direktflyg. Vi män har oftast inte samma problem med våra hår. Helgkram Bosse

  • Ingrid skriver:

   Jag brukar slippa undan pip numera, men för några år sedan hade jag några jeans med nitar i som gjorde att det pep – nog att jag slapp ta dem av mig… 😉
   Helgkram tillbaka!

 17. Rigmor skriver:

  Ja du…det var en reflektion som jag kan skriva under på, det här med charter…Det är väl lite som med barnafödandet, tur att man glömmer det onda för efter det kommer det något underbart!! Men visst är det många om och men innan man kommer iväg, när man väl är hemma sen…det ska man bara inte tala om!! Då är det långt hem när man står där och väntar på sitt bagage!! Sen tror jag det är lite unikt för oss nordbor, vi reser nog mer än något annat folk, och det beror ju på vår mörka och kalla årstid, som kan vara riktigt lång dessutom. I sydligare länder åker man ju ”bara” oftast ut till kusten, om man har någon sådan, eller till någon annan plats inom landet för att koppla av.
  Jag tycker frissan skulle ha jourtider…
  Kram kram

  • Ingrid skriver:

   Förr tyckte jag om själva resandet, men det är inte så roligt längre, utan känns mest jobbigt. Det är tur att man har det roliga framför sig i alla fall.
   Kram

 18. Skatan skriver:

  Jag känner onekligen till fenomenet. Med frisyren alltså. Över en natt har det blivit för långt att göra något åt 🙂

  Och jag känner onekligen till flygresefenomenet också.Alla kontroller före, alla order på planet som vin snällt finner oss i osv osv. Och Arlanda är verkligen en av de värsta flygplatserna (nu har jag ju inte varit på så många förstås). De har liksom glömt bort oss passagerare när de byggde om för inte alltför länge sedan …

  Kram!

 19. Suss skriver:

  Det här med säkerhetskontroller är intressant. När vi åkte till Rom – jag och mina resedamer, som jag kallar dem, checkade vi inte in något bagage på ditresan. Så kom vi fram och de som tycker om vin hade ingen korkskruv. Utan att tänka mig för säger jag: Jag har en korkskruv på min lilla Victoinoxkniv. Då skrattade C och sa:
  ”Jaha, men den har vi ju ingen nytta av nu, för den har du väl inte med dig, vi hade ju bara handbagage.”
  Jodå, visst hade jag den och värre ändå. Jag hade den stora Victorinoxen också på botten av väskan, men det visste jag inte om. Hur gick det till genom säkerhetskontrollen undrade vi alla 3. Nu senast till Lissabon fick knivarna vara hemma. Nagelfil…??? Jag skrattar! KRAM

  • Ingrid skriver:

   Det är tydligen olika i olika kontroller eller också beror det på kontrollanterna.
   Jag hade laptopen och surfplattan i handbagaget och när jag gick genom säkerhetskontrollen i Visby och sedan på Arlanda på utresan och i Fuerteventura på hemresan var det inga som helst problem, men på hemresan från Arlanda till Visby måste den plockas fram.??

Kommentarer inaktiverade.