Det blåste…

…friskt när jag tog min förmiddagspromenad. Som tur var lyste solen, även om den nästan hann att gå i moln innan jag var hemma igen.

Jag har ju beklagat mig i vinter över att det varit så halt på vägarna och att man inte har sandat, men visst måste sandningsbilarna rullat ganska flitigt, för nu ligger det en massa sand på vägarna. Man behöver nästan ha andningsmask, när man går på landsvägen, eller i alla fall skyddsglasögon. När lastbilarna susar förbi hamnar man i ett tjockt moln av stöv. (Säger man stöv på svenska?)

Jag gick Vallekvior – Bönders – Klinte kyrka och så hem. Det är en sån där lagom runda på ungefär en timme och när jag kom hem fyllde jag på de förlorade kalorierna med en ordentlig portion pyttipanna.

I allnakku står det att det är Gaimaldus dag och det stämmer ganska väl överens med dagens väderleksförhållanden.

– Det är gaimaldit, brukade Åke säga när det blåste och drog isigt kallt från åkrarna in över gården.

På sommaren uppskattar folk öppna landskap, fin utsikt och solbelysta fält. Samma område i mars månad är ett ställe där det blåser jämt och inte är lä någonstans. Det är just vad som menas med a gaimaldå, eller gaimalde.

Nu har jag suttit och läst en stund och det börjar bli kaffedags.

När jag tittade ut för en stund sedan, fick jag se att Flisan fått en lekkamrat på besök. Hon är så vit och fin lilla Flisan, som börjar bli riktigt stor, men hon är en snäll hund och jag har ännu inte hört henne skälla. Det var så roligt att se henne och den andra hunden busa ute på gräsmattan.

Ha en fin fortsättning på måndagen!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Blandat. Bokmärk permalänken.

22 svar på Det blåste…

 1. Lambergsfrua skriver:

  Gaimaldå är ett bra ord för riktig snålblåst. Här är det inte så farligt med det idag, men attans så halt bitvis. Vi ska ju få ett par vårdagar till, innan det slår om till kyla igen, siar SMHI och då hoppas jag att ännu mer snö hinner töa bort.

  Vilka fina hundar som lekte utanför hos dig. Här har vi ganska många hundar att titta på från balkongen eller när vi är ute och stavtravar. De är mycket populärt att ta sin hund på promenad runt Lambergstjärn en sträcka på ca 1,5 km. Många av hundarna har vi blivit ”bekanta” med. Då vi träffas måste vi stanna till, klia dem under hakan och växla några ord med husse eller matte. Sånt är bara trevligt.
  Ha det gott.
  Varm kram,
  Lambergsfrua 🙂

  • Ingrid skriver:

   Jag hoppas att det inte blir mera snö nu, för just nu är vägarna ganska snö och isfria. Det vore skönt om det kunde förbli så.
   Det är jättetrevligt med hundar. Det är en så gullig familj som bor närmast mig. De har två söta flickor som är 6 och 10 år och så en liten gosse Tor, som är 2 och så då hunden Flisan.
   De är så jättesöta när de går iväg allihop på morgnarna.
   Kram!

 2. Kicki skriver:

  Här har vinden äntligen mojnat. Det har blåst så in i norden i flera dar. Idag var det jätteskönt att promenera i skoterspår i skogen. T.o.m. utan mössa och vantar, det var + 5 grader, ändå var det ingen sol kvar på e.m. när vi gick med hundarna.
  Det var en skaplig vända du gjorde.
  ”Stöv” kallar jag dels det man får i ryktskrapan när man ryktar en häst, men även det smådammiga som blir kvar efter agnar, när det tröskats.
  Kram/Kicki

 3. Sylvia skriver:

  Vilken härlig promenad du avverkat idag och så jätteskoj att se resultatet på rundan. Det blir en hel del steg på ca: en timmes promenad. 😛 Inte får jag till mina rundor så där snyggt.
  Så fina hundar och de verkar komma bra överens.
  Ha en skön kväll! / Kram Sylvia

 4. Hejsan Ingrid !

  Kul att Du har lite att titta på, när Du inte sitter
  vid datorn eller är ute och går eller är på ett besök
  till någon eller är ute och handlar.

  Vilka roliga ordbetydelser det finns på gotländska.
  Det är som ett annat språk.

  I morgon skulle det bli fint hos Dig.

  Kram Majsan Mi

  • Ingrid skriver:

   I den här allnakku är det mest gutamålsord och dem använder vi inte så ofta och det är många av dem som jag inte vet betydelsen av utan måste kika i facit. Gutamålet är verkligen ett eget språk. 😉

 5. Kakan skriver:

  Vilka kloka ord Åke sa om det där med öppna landskap.
  Ska försöka komma ihåg dem då jag tycker de ligger mycket i det…
  Ha det bra!
  Kram Kakan

 6. Elisabeth skriver:

  ett fint vårtecken när två hundkompisar kan vara ute och busa. Antingen skiner solen, eller snö, eller en himla blåst – vädret varierar nästan 2 grr om dagen nu 🙂

 7. Eleonora skriver:

  Trevliga hundar du har att titta på. Det är fint när hundar INTE skäller tycker jag. Då är dom nöjda och glada.
  Härlig promenad du har gjort. Jag har inte varit ute på över en veckan – utom för att slänga mina sopor. Men kanske kan morgondagen bli utedag för mig, en stund i alla fall.

  Ha det gott och kram

  • Ingrid skriver:

   Visst är det jätteskönt när hundar inte skäller.
   Hoppas att du får en solig, varm och skön dag i morgon, så att du vågar dig ut en stund.
   Kram!

 8. Raija skriver:

  Glada lekande hundar är alltid roligt att se på :-). Skönt att ha en grannhund som inte skäller. Det är därför jag jobbar hårt med min Grim, för att mina grannar ska få lite lugn och ro. Det har blivit mycket bättre med åren, men går att förbättra.

 9. Birgitta skriver:

  Nä, stöv är det man får i ryktborsten när man ryktar hästen. Det minns jag i alla fall från när jag var barn och red.

  Du verkar haft en härlig dag trots friska vindar. Och ja, visst blir man glad av att se när hundar leker. Vit och fin var hon också Flisan. Det är INTE Roffi. Hans största nöje är att fälla ner sig och landa på sidan i leran och riktigt gnugga in skiten. I söndags var jag tvungen att tvätta min nytvättade hallmatta. Den var inte längre gul efter lördagens hundvaktande. Den var grå. Men stoooora svarta tassar på, som inte alls var ditsydda. Att få honom ren går inte efter en promenad. Och att lyfta in en hund i duschen 4 ggr per dag – det gör jag bara inte.

  Kram

 10. lennart Dahlberg skriver:

  Jodå. Stöv hajar en annan som kommer från västkusten. Inte för att vi själva använder ordet men för att vi har så mycket kontakt med danskarna. Stöv betyder som vi alla (eller kanske bara en och annan?) vet: damm.

  Hälsningar från fastlandet.

  Lennart

  • Ingrid skriver:

   Att danskarna använder ordet stöv vet jag och det är väl kanske därför vi gotlänningar också använder det i betydelsen damm.
   Ha det så gott där på fastlandet!

 11. Suss skriver:

  En del gotländska ord är ganska lätta att förstå, men ”gaimaldit” gav mig ingen ledtråd, inte ens när jag läste förklaringen. Stöv har jag inte heller hört.
  Vi ska vara rädda om våra dialekter, jag minns några fågelnamn på Skelleftebondska och en del är logiska, andra helt obegripliga. KRAM!

Kommentarer inaktiverade.